Hur sorterar man bland alla olika råd kring mat?

En grundpelare är att äta mer ekologiskt!

En grundpelare är att äta mer ekologiskt!

Det här kan man ju raljera över en hel del, men faktum är att det är ganska knepigt att veta vem man ska lita på egentligen. Vissa säger ät mer fett, andra säger ät mindre. Vissa säger ät smör, andra säger ät margarin (skit-livsmedelsverket till exempel). Det ska vara mindre kött eller mer. Vegetariskt eller vegan. Sedan är det RAW-food eller varför inte helt enkelt bara låta bli att äta och köra 5:2… Alternativt kan man försöka säga att man är ”emot dieter” och inte välja, vilket också blir riktigt fel.

Det kan ju tyckas vara jordens I-landsproblem och det är precis vad det är. Men nu lever vi – i alla fall 99% av läsarna av den här bloggen – II-länder och då är det ju per definition ett problem.

Så här kommer mina tankar på det och lite hur jag själv gör. Något jag tidigare skrivit om i inlägget ”att stå fast i en matstorm utan dess like” – men det här blir lite annorlunda. Nyfiken?

Vi har helt tappat vår uppfattning om bra mat

På temat girighet och kass produkt...

På temat girighet och kass produkt…

Det är väldigt noga utstuderat skulle jag säga. Det började någonstans i efterkrigstiden när våra kära makthavare helt plötsligt skulle börja säga vad vi fick och inte fick äta. Smör = dåligt. Margarin = bra. Halvfabrikat för att snabba upp och när sedan kvinnorna i stor utsträckning började jobba och inte längre var hemma och gjorde riktig, näringsrik mat – ja då började det barka enligt mig. (Nej, börja inte ens med den diskussionen – det är bara fakta. Män har aldrig lagat maten tidigare. Läs vidare.)

Hur många kokar sina egna köttsoppor idag på ben? Hur många gör riktig grönsakssoppa eller hemmagjord kycklingbuljong? Surdegsbröd – eller i alla fall hembakat riktigt bröd på bra mjöl och jäst? Hur många minns hur man gör de recept vi växte upp med eller våra föräldrar växte upp med? Den rustika svenska maten med bra robusta rätter som rotmos med fläsklägg – där rotmoset görs med läggets spad. Näringsrikt, gott och riktigt bra mat helt enkelt!

Sötat skräp som säljs som "hälsofrämjande"! WTF - vill du ha probiotika så ät fermentera grönsaker och gör kombucha!

Sötat skräp som säljs som ”hälsofrämjande”! Vill du ha probiotika på riktigt? Ät fermenterade grönsaker och gör kombucha!

Det är ganska tragiskt egentligen att vi nu i mångt och mycket tvingas in i storköpens armar och livsmedel med oerhört låg kvalitet.

Brödet är helt värdelöst och fullt med extra gluten och socker. Halvfabrikaten fulla med tillsatser och annat skräp.

Inte ens kött och mejeri håller någon vidare kvalité om man inte köper ekologiskt och inte ens då är det speciellt bra eftersom det fortfarande kan vara riktigt kasst sojafoder. Man får anstränga sig REJÄLT för att få gräsbetat, ekologiskt kött i Sverige.

Det är med andra ord inte så väldigt lätt att ta sig fram i djungeln av motsatta budskap.

Då har jag inte ens börjat prata om smygsponsrade bloggare och köpta inlägg – vilket även jag får en massa förfrågningar om. Ni kan läsa om min sågning av det här…

Så, hur kan man då orientera sig!?

Det finns några enkla grundprinciper som gör att man hamnar 95% rätt enligt mig – och eftersom det är min blogg så får ni ju lita på mig. Eller inte.

1) Ät mat utan innehållsförteckning

rp_gronsaker-300x199.jpgEller se till att det är max 3-5 ingredienser som ni FÖRSTÅR vad det är)! Sluta med processad mat och halvfabrikat i största möjliga mån. Allting som måste säljas med ord som ”naturligt”, ”äkta”, ”naturliga smaker” etc. kan man vara helt övertygad om är precis raka motsatsen. Oavsett vad Livsmedelsverket och Unilever säger så är en kemiskt framställd sörja (läs margarin) ALDRIG bättre än ett naturligt alternativ som smör, olivolja, ghee eller kokosolja. Jag skulle gå så långt att till och med rapsolja – som är framställd i en riktigt tung kemisk process – är bättre än margarin.

Detsamma gäller allting i glossig förpackning. Det är inte bra. Hur mycket reklam som än görs för produkten. Jag har skrivit ett väldigt irriterat inlägg om just ”hälsokost” och ”måltidsbars” här…

2) Försök köpa ekologiskt

Om jag får välja...

Om jag får välja…

Att bli av mer de värsta produktionsmetoderna och gifterna är möjligt genom att köpa ekologiskt. Alla som argumenterar att det är ”bättre med gift” och att ”det är bara ett marknadsföringsknep med ekologiskt” borde tvingas att stå på en bananplantage när nervgifterna yr. Hur, HUUUUR, jävla naiva kan vi vara. Vi ska äta mat som har sprutats om och om igen med saker som dödar ALLT. Inklusive människor. Det är inte en option. Ekologiskt är normen. Det är det andra som det är konstigt.

3) Tagga ner på spannmålen (& de supersnabba näringsfattiga kolhydraterna)

Sämsta möjliga alternativ - 10% socker - som absolut inte blir bättre av att hela Sverige äter det...

Sämsta möjliga alternativ – 10% socker – som absolut inte blir bättre av att hela Sverige äter det…

 Sluta med pasta som bas till allting. Hur blev det så att vetemjöl – vitt, raffinerat industrimjöl – blev basen i vår kost? Det är få som inser att all pasta vi äter faktiskt är som att trycka i sig vetebullar. Det är liksom ingen skillnad. Det är kasst näringsvärde, fullt med snabba kolhydrater och gluten till förbannelse.

Bröd är egentligen ännu värre. Våra stora bagerier bakar numera inget som är borde få kallas bröd. Bröd ska vara gjort med kärlek, ekologiskt stenmalet fullkornsmjöl och surdeg för att vara något nyttigt. Tro inte på reklamen som säger att det är ”hälsosamt med Pågens Lingongrova” – för det är per definition som att äta fikabröd i sockerinnehåll. Bistert men sant.

Mina ungar älskar skiten. Men, säger jag, det smakar ju ingenting. Ändå är det svårt när de tjatar om pasta… Men jag försöker absolut dra ner på det till förmån för ris, potatis, sötpotatis, grönsaker och andra bättre alternativ.

Avslutande tankar

Det finns några enkla grundprinciper som gör att man hamnar 95% rätt enligt mig – och eftersom det är min blogg så får ni ju lita på mig. Eller inte.

Det finns givetvis bättre och sämre halvfabrikat, precis som att man inte bör hinka i sig söt, torkad frukt bara för att det är ”naturligt och ekologiskt” – men nyckeln är att bli MEDVETEN om vad man stoppar i sig. Ta aktiva beslut kring mat och snacks. Såklart att man kan äta godis och annat skräp men det är viktigt att faktiskt göra det med aktiva beslut – inte bara passiv slentrian.

Jag stör mig enormt på all reklam som görs för – helt ärligt – riktigt j-la kassa livsmedel. Risifrutti som ”bra mellanmål” med sina 15% socker och hypersnabba kolhydrater. Snickers som ”mättande och energigivande”. Måltidsersättning, som har innehållsförteckningar som inte ens en universitetsstudent i kemi fattar, under stora skyltar med ”hälsokost”. Vems hälsa är det då? Aktieägarna på något stort bolag som ABSOLUT inte bryr sig om människors hälsa kan jag lova.

Vi exponeras konstant för nya superdieter, kostråd och dyr marknadsföring för att få oss att välja bort riktig mat till förmån för risiga, snabba lösningar när allt behövs är ekologisk mat, lagad från grunden med naturliga fetter och långsamma kolhydrater. Mat som är förberedd på rätt sätt enligt gamla traditioner. Problemet är att det är osexigt, långsiktigt och kräver tid eller pengar i form av dyrare produkter. För det finns – kolla bara den RIKTIGA hönsbuljongen från Scandinavian Organics. Det är mat det.

stockpot

Så ta tag i det du med. Våga säga nej till det glossiga, snabba. Våga tacka nej till livsmedelsproducenternas skräp. Säg nej till dieter som lovar ”resultat på 10 dagar” och består av allt utom mat. Hoppa vetemjölet och pastan ett tag. Ta kontrollen. Du kommer inte bara att må mycket bättre utan också att på riktigt leda genom exempel.

Ps. Jag nämner inte produkter som läsk i inlägget då det inte kvalificerar i min uppfattning om mat/livsmedel. Det är och förblir precis som Jacob Gudiol väldigt elegant formulerar det här – världens sämsta kalorier. Märk väl att det inte förtjänar att kallas livsmedel. Ds.

13 reaktion på “Hur sorterar man bland alla olika råd kring mat?

  1. Charlotte

    Halleluja!!

    Vill så gärna greppa tag i några tjocka nackar och slänga in dem i en mörk håla för att livsmedelsföretag alltid envisas med att slänga in skit i allt.

    Väldigt informativt och bra skrivet!

    Svara
  2. elsie

    Om man skulle köpa bara mat som är ingredienser, inte sånt som innehåller ingredienser, skulle superkmarketarna krympa till en kiosks storlek. Jag har ibnte räknat hur många yyoghurtsorter det finns i vårt snabbköp, men skulle tippa på att en 40-50 olika om man räknar de stora burkarna. Av dessa är enbart 5 dugliga (naturell yoghurt märke A, naturell yoghurt märke B, grekisk yoghurt, turkisk yoghurt, laktosfri naturell yoghurt). Resten som finns enbart för att få oss att ”testa något nytt, god nyhet, mjukare smak!!!” finns bara där för att företagen har sä jävla bra försäljningsknep då man helt enkelt måste testa alla nya smaker (läs sockerbomber utan dess like, till frukost…)

    Blåbärsyoghurt? Skämtar du med mig? 5 gram blåbär och en rågad matsked rent socker i min frukostyoghurt, som dessutom är fettreducerad och därmed innehåller ”förtjockningsmedel”. För att jag med gott samvete ska kunna äta två skålar till, mer socker tack!

    Vad hände med ffilbunken med färska bär på? Lite kanel och kanske, kanske lite socker, strött ur en tesked? För tråkig helt enkelt.

    Därför räcker en kiosk inte.

    Svara
    1. elsie

      Och just det ja! Glömde påpeka att ”mamma nog inte har tid att koka ägg till frukost idag!”

      Varför?

      Vi omger oss av saker som är till för att spara tid, så varför tjata om att det tar tid?

      Svara
  3. Madde

    Återigen ett kanoninlägg! Jag funderar mycket på det där med hur man ska välja rätt kost….är dragen mot paleo å ena sidan (för hälsans skull) men vegetarisk å andra sidan (för miljön och etiska ståndpunkters skull) och det är ju inte helt lätt att kombinera de två. Men jag försöker tänka att så länge jag äter ”ren” man med så lite tillsatser som möjligt, med bra tillagningsmetoder och gärna varierat så kan jag kombinera de två. Har påbörjat ett projekt med att äta vegetarisk minst 3 gånger i veckan. Visst det blir lite pasta ibland, men alltid ekologiskt och helst fullkorn. Försöker som du fokusera på att äta mer rotfrukter, ris, quinoa och bovete framför pastan. Let’s start making a change!

    Svara
  4. Rode

    Tack för bra inlägg och tankar och ett ännu större tack för din bra bokrekommendation nu när jag är gravid, Nourishing Traditions. Jag köpte även Sally Fallons ”The Nourishing traditions book of baby and child care”. Jag har inte hunnit läsa hela boken än men så bra och tydligt skriven om vad och varför man ska äta innan och under graviditet och amning. Mer specialiserad på just de extra näringsbehov man har som gravid och hur man ger sitt barn de bästa förutsättningarna. Hon berör de ämnena i The nourising traditions också men här är det en hel bok dedikerad till barnet. Jag ska jag såklart också läsa och använda huvudboken så fort jag får tid, vill utöka vår repertoar av buljonger och riktig näringsrik mat. Känner mig så inspirerad!!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.