Inspiration i kubik – Ido Portals unika syn på träning

idoJag vet inte om alla som läser den här bloggen har klickat in på sidan ”Inspiration och prylguide”. För min egen del konstaterar jag att det var längesedan sist. Men i förra veckan blev jag kort bloggad om här, och den bloggaren tog upp att det var kul att träffa på min blogg där många av hans ”förebilder” förekom.

Mark Sisson, Erwan Le Corre, Tim Ferris – men också en ny individ han aldrig hade hört talas om tidigare. Ido Portal.

Så vem är det, varför är han unik och varför är han en av de mest inspirerande individer jag någonsin stött på? Nyfiken?

Ido Portal – mannen som söker perfektion i rörelse

ido2Ido är helt unik i det att han bokstavligen rest runt hela världen med målet att lära sig rörelse från alla de olika mästarna i världen. Kung Fu, Tai-Chi, gymnastik – allt ni kan tänka er är inkorporerat i Ido Portal.

Hans sätt att röra på sig är helt unikt. Han vägrar klassa in sig i något fack utan är helt kort passionerad kring just rörelse som helhet – all typ av rörelse. En bra beskrivning jag hittat på engelska är:

Unlike most people who focus on getting fit and looking good for pure physical reasons, Ido Portal is clear he is exploring, testing, and trialing the limits and capabilities of the human body.

Han har som mål att bemästra sin egen kropp så fullkomligt som möjligt. Förvisso tränar han upp till 10 timmar per dag för att uppnå det – men han tränar med ett tydligt mål med stor respekt för såväl kropp som sinne.

Har ni inte klickat på den här 6 minutersfilmen tidigare på inspirationssidan – TA ER TID att göra det nu! Det kommer förändra hur ni ser på träning och rörelse för alltid och den är bara 6 minuter. Sedan vill man se den om och om igen!

Avslutande tankar

Vi är så snabba att säga att saker är omöjliga bara för att vi inte kan föreställa oss att gå riktigt långt utanför våra förmågor idag. Jag slås alltid av hur okomplicerat förhållandet till kroppen och rörelse är hos mina barn. på det temat. Om jag gör något framför dem som de inte kan/klarar ännu – då är alltid den spontana kommentaren ”jag kan inte det här än pappa, jag måste träna och kanske bli lite större/starkare/snabbare”. Älskar den inställningen. Det är helt unikt för barn!

Kanske borde vi också se på vår förmåga på samma sätt. Vi kanske inte kan idag, men det betyder inte att det är bortom vår förmåga. På det temat är det också rimligt att slänga in klyschan att det aldrig är för sent att börja med något – för varför skulle det vara så? För min egen del ska jag börja leta efter kurser i gymnastik och akrobatik – snacka om skräckblandad förtjusning långt utanför min ”comfort zone”!

Jag är verkligen oerhört fascinerad av Ido Portal. Han väcker en längtan att kunna göra saker med kroppen som många skulle säga är ”omöjligt”. Att tala genom rörelse och med sin kropp det är för mig att leda genom exempel.

4 tankar kring ”Inspiration i kubik – Ido Portals unika syn på träning

 1. Fredrik Holmberg

  Wow!
  Detta var häftigt. Älskar hans tankar och hur han har sökt sin egen väg.
  Jag har tränat hemma i tre år med P90X och P90X2. Där får man mycket varierad träning och mina tankar har nu i höst varit att jag ska lära mig lite mer avancerad yoga. Från att ha varit en stel fotbollsspelare tidigare har P90X gjort mig mycket smidigare. Jag har nu börjat öva på att stå på händerna och vill lära mig mer rörelse. Detta klippet gav mig ännu mer inspiration nu.
  Tack!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Kul! Vad roligt att höra att du gillat de programmen. Det kan vara något att skriva om på bloggen helt klart, även om det går emot min egen filosofi att köra så hårt så ofta (om jag fattat programmet rätt)! Jag var själv fotbollsspelare och har märkt hur mycket smidighetsträning som yoga har gjort för mitt rörelsemönster och med vilken lätthet jag nu kan göra saker som tidigare var helt omöjligt! Hoppas att du fortsätter läsa bloggen och att det går bra med handståendet!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.