Inte lätt att sortera bland alla ”sanningar”!

Blueberry delight...
Alla som påstår att produkter som den här har med hälsa och en hälsosam livsstil att göra tappar all trovärdighet för mig!

Inspirerad av att ha reflekterat ganska rejält över vad jag vill uppnå med den här bloggen är skrivsuget tillbaka! Känner att det är läge för lite tankar på ett tema som jag precis själv funderat mycket över – och det är hur man ska kunna få ”riktiga sanningar”!

Sanningar kan nog till och med vara fel ord (det finns det för många beroende på vilka studier man läst) utan snarare ”råd som inte är färgade av någon form av sponsring”.

Jag har själv svårt för att SATS säljer en massa bars och söta drycker, men givetvis är det så att gymmen har en agenda att tjäna pengar. En PT tror på det hen gör – men är ofta färgad av en sponsrad utbildning. Det är med andra ord SVÅRT att landa riktigt konkreta och verkliga råd – för många säger också vad vi VILL höra. Som att det är ok att äta allt, bara man tränar ordentligt

Så här kommer några av mina bästa tips på temat…

Små steg mot stor förändring!

Jag lovade att ta ett steg tillbaka och reflektera – och här är förhoppningsvis ett direkt exempel på det. Inga fermenteringar, inga märkliga brygder, inga långa utläggningar om varför jag ångar min grönkål. Några konkreta förslag på vardagsförändringar som jag näst intill vågar garantera ger riktigt bra effekt på väldigt kort tid! Alla är inte ENKLA – det vill jag inte påstå – MEN å andra sidan garanterar jag effekt… Kanske är det något av förslagen det som sätter en snöboll i rullning mot bättre hälsa för just dig..!

Nu kör vi!

På en övergripande nivå – det är oerhört otacksamt att försöka träna bort vikt

Min inställning är att det är sjukt jobbigt och otacksamt att försöka träna sig i form. Form – vad det nu är – och framförallt viktnedgång om det är något man vill åt, är fundamentalt beroende av kost. Alla som säger något annat har ofta ett incitament att du ska betala för något träningsrelaterat…Det är min fasta övertygelse att det är allt man bör satsa på för att ändra livsstil – inte bara göra punktinsatser som ofelbart tenderar att bli just punktinsatser som sedan inte håller i längden. Det vi vill måste sträva efter är ett nytt långsiktigt hållbart ”normaltillstånd” och då krävs det mer än till exempel ”FitnessFighten”. Det krävs mer än 8 veckor på SATS – var tvungen att ta upp den för jag möts av den skylten varje dag vid kontoret. Det krävs oerhört mycket ork att ta tag i både kost OCH träning. Jag vill uppmana alla som vill tappa vikt att ALLTID FOKUSERA PÅ KOSTEN FÖRST och på det temat så kommer det jag anser ger bäst resultat här!

1. Sluta äta spannmål (om så bara för att känna hur det känns…)

Zemanta Related Posts ThumbnailJag vet att den här är svår för många. Det är tufft att lägga ner bröd och pasta. MEN jag vill ändå lägga den som nummer 1 på listan. Gluten tillsammans med oerhörda mängder stärkelse som blir till socker i vårt blod är något vi klarar oss väldigt bra utan. Ge det ett försök – väldigt ofta det blir det så STOR effekt snabbt att man inte går tillbaka! OBS – kan kräver lite tankar kring recept och även delar av punkt 3 & 4 – så läs vidare…

Vill man ta den här punkten ett steg längre så är det inte så dumt att minimera alla snabba kolhydrater, vilket också då inkluderar potatis och vitt ris.

2. Minimera sockret så mycket det går

Zemanta Related Posts Thumbnail

Gott – men inte superbra rent näringsmässigt eh?

Det här ger större effekt än många tror – det är socker i så mycket saker.

Jag säger inte att alla måste låta bli godis, men det är inte så dumt att filosofera lite över mängden socker vi får i oss omedvetet genom såväl frukt som fika, lättyoggi och framförallt läsk.

Det argumenteras ofta att sockerkonsumptionen legat still länge, men det är inte bättre för det. Kan man kapa lite av sockret finns det stora hälsoeffekter att vinna!

3. Ät mer nyttigt fett

smörKommer som en riktig bomb för många. Jag vill ju vara hälsosam – då måste jag äta fettsnålt. Nope.

Det ger väldigt bra effekt att lägga tillbaka fettet i kosten igen – hjälper till med vitaminupptaget, smakar godare och mättar på ett väldigt skönt sätt. Det är också väldigt viktigt för att inte hamna i fällan att testa punkt 1 på listan utan att ersätta energin med något annat. Fettsnål mat utan kolhydrater som mättar blir en riktigt risig upplevelse, eftersom hunger är en av de starkaste drivkrafterna som finns!

4. Undvik det mesta som inte är en ”naturlig produkt”

Header5Hmm här blir det givetvis lite tolkningsutrymme. Men en oerhört bra generell regel är att ju mer som är direkt från jorden eller djur desto bättre. Gäller inte om man är vegetarian eller vegan, då det behövs lite mer tanke och kunskap för att täcka hela näringsbehovet. Kolla gärna in min egen kostfilosofi för att få lite mer konkret inspiration och kolla vad som finns i mitt skafferi för en shoppinglista till mina recept.

Avslutande tankar

Det här inlägget är sporrat av dels min debatt med Claude, men också av att det är så fundamentalt olika syn på det här med sponsrad information.

I dagarna har Coca-Cola köpt en av Sveriges största träningsbloggar (Axon) – kallas sponsring men låt mig utveckla. Trovärdigheten blir genast väldigt låg för mig. Hur kan någon som är så duktig på temat kost och träning vända i åsikten om att LÄSK – världens sämsta livsmedel – är en ok produkt helt plötsligt om det inte är pengarna som talar? Bloggen är sedan tidigare sponsrad av andra produkter som jag inte gillar – så för mig gör det ingen skillnad. MEN oavsett vad man tycker om sponsringen så är mannen bakom DUKTIG på det han gör och levererar grymma resultat till sina kunder. Det jag frågar mig är just hur långsiktiga resultat det blir…

I andra änden av spektrat är Abel James aka. The Fatburning-Man Show. Han har den största podcasten i världen på temat hälsa – men UTAN sponsorer. Han tackar nej för att inte tappa sin trovärdighet och vinner därmed mig som följare. Jag sponsrar också gärna honom med donationer och det som genomsyrar alla hans budskap är just långsiktig, hållbar förändring. Ganska öppen med att han inte anser att Coca-Cola är en del av en vettig kost kan jag lova…

Det är viktigt för mig att kunna välja informerat – och oavsett vad vi väljer är det att leda genom exempel att ta ställning!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.