”Jag vill se forskning som stödjer det du säger…”

Jag säger en massa saker om en massa saker...

Jag säger en massa saker om en massa saker…

Jag är väldigt mycket för kritiskt tänkande. Det är en av de, enligt mig, allra viktigaste sakerna man lär sig på universitet – att inte ta allt som är skrivet för sanning. Ifrågasätt, kritisera, läs olika åsikter och dra sedan slutsatser utifrån bäst understöttade ramverk.

MEN – och det här är viktigt – det betonades också alltid att leta efter forskning källkritiskt. Det vill säga  forskning utan egenintresse – vilket, så fort det kommer till hälsa och kost idag, är väldigt sällsynt!

Om du inte läser hela inlägget är det en sak jag vill förmedla direkt – jag skriver INGENTING på den här bloggen SOM INTE ÄR UNDERBYGGT. Jag har dock valt att hålla mina inlägg otekniska och utan referenser. Delvis för att jag inte har tid att lägga mig på den nivån och delvis för att det är få som är intresserade av den typen av djup. För alla er som ÄR det – precis som jag – så är det bara att höra av sig för djupare diskussion och forskning. Kolla också gärna boklistan.

Nyfiken på mina tankar kring ämnet?

Det kostar väldigt mycket pengar att göra studier…

Jag kommer aldrig att skriva något på den här bloggen som inte är underbyggt. Det kommer att vara väldigt mycket som ni inte har hört förut, MEN ALLTID UNDERBYGGT!

Det är så världen fungerar idag. Det kostar pengar att forska. Råkar man inte vara en väldigt rik forskare, så måste någon annan betala. Enter ”sponsrade studier”. Idag går det, näst intill, inte att hitta någon som helst forskning – igen inom hälsa och kost – som inte är sponsrad av någon typ av storbolag eller branschorganisation.

Det finns även en knepighet i att forskning måste vara så oerhört avgränsad att det blir näst intill omöjligt att titta på något utan att missa något annat.

Bra exempel på slutsats som kommer ut i media…

En studie som nyligen publicerades och fick genomslag i Forbes kom fram till följande:

”Risken att dö i förtid ökar om man inte äter frukost!!”

Nej! Skit! Nu måste alla sluta fasta genast! Det var ju det vi visste – 5:2 är skräp…

Eller så kikar vi på andra faktorer, lite djupare i studien – såsom att gruppen som hoppade över frukost ”tenderade att vara singel, röka, regelbundet konsumera stora mängder alkohol och inte röra på sig”. Hmmm…

Mitt löfte till er

Klart godkänd!

Klart godkänd!

Jag kommer aldrig att skriva något på den här bloggen som inte är underbyggt. Det kommer att vara väldigt mycket som ni inte har hört förut, MEN ALLTID UNDERBYGGT!

Det skulle gå emot alla mina principer att skriva något som inte är underbyggt nog för att jag ska ha både ifrågasatt, granskat och provat själv!

OM jag någon gång skriver om nya hypoteser eller experiment, så berättar jag det explicit.

Avslutande tankar

Varje gång jag hamnar i en diskussion där någon drar till med ”Jag vill se forskning som stödjer det du säger…” så ger jag det. MEN jag frågar också: ”Har du själv forskning som stödjer det DU GÖR IDAG!?” eller är det bara vad du tror för att ”alla andra säger det?” och ”Fungerar det du gör idag?”.

Ofta har man väldigt lite att förlora på testa något nytt i ett par månader – annat än att förändring är svårt och obekvämt. Funkar det inte är det bara att gå tillbaka till ”det gamla vanliga”…

Inlägget inspirerades av en fråga kring skyddsämnen i havre efter mitt ”grötinlägg”, som är det sädesslag som har allra högst innehåll av fytinsyra. Det är fakta du får i en näringsanalys. Tyvärr har det slätats över, eller glömts bort beroende på vem du frågar, för att kunna få gröt att framstå som den perfekta ”nyttiga, fettsnåla snabbmaten”. Att fermentering hanterar saken är också väl belagt.

Så led genom exempel kära läsare, precis som i det här fallet där jag tackar för ifrågasättandet och inspirationen, och ifrågasätt det jag skriver – jag står för det, tror på det och ger gärna såväl referenser som mina egna erfarenheter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.