Kalorier eller kolhydrater? Den frågan blev en bra diskussion!

Brass_scales_with_cupped_traysJag var på en herrmiddag häromkvällen och fick helt oförhappandes frågan – kalorier eller kolhydrater? Det tog en stund innan jag överhuvudtaget kopplade att personen som frågade hade diskuterat min blogg med bordsgrannen och kände att det var läge för en diskussion!

Riktigt intressant och jag har som vanligt en ganska bestämd uppfattning från mitt håll – även om det inte är svart eller vitt.

Nyfiken?

Kaloriräkning…

…kaloriräkning var något som funkade perfekt för honom när han ville ta kontroll igen ville ta kontroll igen. Det var således något han gjorde med jämna mellanrum…

Det är ett ganska vedertaget – jag vill påstå något felaktigt, men det kommer vi till – begrepp att det går att använda formeln mindre kalorier in än ut = viktnedgång. Det finns även ett gäng ”appar” som stöttar i sådana projekt – som till exempel ”Shape Up” som vänligt men bestämt påminner dig om du har ”glömt” att lägga in dagens kalorier (vilket komiskt nog hände just på denna herrmiddag där det inte var läge att räkna kalorier kan jag lova – 80-20 regeln in action för min del!). Dagens kalorier läggs in i termer av portionsuppskattningar av maträtter med mera och sedan så hjälper appen till att hålla koll.

Det kan låta som att jag raljerar ovan – men det gör jag inte. Grundtänket är rätt – det är bra att logga vad man äter och att hålla koll på portionsstorlek för då blir man direkt mer medveten om vad som hamnar i magen!

Min bordsgranne berättade att han tidigare vägt säkert 20 kilo mer, men att kaloriräkning var något som hade funkat tidigare och funkade perfekt för honom när han ville ta kontroll igen. Det var således något han gjorde med jämna mellanrum…

Precis det är också problemet med metoden enligt mig..!

Min bordsgranne sätter fingret på problematiken med kaloriräkningen här tycker jag med påståendet att det är något han gör för att ”ta kontroll igen”! Det för mig är samma sak som att städa genom att sopa dammet under mattan och bara slänga in alla prylar i garderoben!

Det löser oftast inga som helst problem – kilona kommer alltid tillbaka när det blir mycket på jobbet, lite stressigt hemma, semester, skidresa, you name it! ALLTID TILLBAKA – och ofta fler… Om du inte råkar vara en av de väldigt, väldigt få som har disciplin nog att räkna jämt – men hur kul kan det vara?

Det finns – i alla fall om du frågar mig – bättre sätt till hälsa och att slippa de extra kilona!

Kolhydrater…

Jag tycker det är intressant hur frågan ställdes – ”kolhydrater eller kaloriräkning?” – som om det skulle vara två motsatser. För mig skulle det ena kunna optimera det andra om man nu verkligen vill ha effekt och orkar räkna – reducera andel insulindrivande livsmedel som processade kolhydrater och socker för att sedan också räkna kalorier och hålla koll på andel protein, fett och kolhydrater  för att MAXA viktnedgång om det nu är vad man är ute efter.

Det blir så väldigt märkliga diskussioner när man pratar om just kolhydrater – som jag har skrivit tidigare här så handlar det mycket mer om VAD man äter i termer av kolhydrater. Jag äter massor men bara väldigt komplexa och näringsrika produkter som broccoli, kål av olika slag, lök, blomkål, spenat, ruccola, morötter, avocado och betor. Det är – som jag fortsätter att tjata om – LÅÅÅÅNGT ifrån ”de vanliga kolhydraterna” pasta, vitt ris, mjöl, bröd och socker men likväl kolhydrater.

Bara kort om att en kalori inte är samma som en kalori också…

Hyfsat bra bevis på det går att hitta här bland annat – en kille som åt lite drygt 5000 kalorier per dag och ändå bara går upp runt 1,7 kilo på 3 veckor. Det togs även upp av www.kostdoktorn.se som är en stark förespråkare för kost med lite kolhydrater (LCHF). Intressant är att jämföra till exempel med Paolo Robertos experiment där han på två veckor med pizza och läsk går upp runt 15 kilo…

Vad svarade jag då – kolhydrater eller kaloriräkning?

Jag erkänner att den spontana reaktionen var att säga ”snabba och processade kolhydrater” – men jag gillar inte att vara kategorisk när det gäller kost! Det känns viktigt att vara ödmjuk inför vad som funkar för olika personer och vilka förändringar man är beredd att göra.

Min fasta övertygelse och det är baserat på hur kroppens system fungerar – inklusive våra impulser och vanor – är att det är mer HÅLLBART att se över hur mycket insulin kosten driver, vilket gör att svaret blir kolhydrater. Vill man optimera för viktnedgång så bör man hålla koll på såväl det som total mängd kalorier – för det är helt klart möjligt att överäta rejält utan snabba och processade kolhydrater, även om det ger en väldigt mycket mindre effekt.20130701-211526.jpg

Led genom exempel – ta ett nytt grepp i sommar och släng ut pastan till förmån för alla fantastiska sommargrönsaker och byt ut lite av lösgodiset mot alla grymma bär som är i säsong nu med äkta vispgrädde!

 

1 tanke kring ”Kalorier eller kolhydrater? Den frågan blev en bra diskussion!

  1. Bordsgrannen

    Ja Henrik, det blev en bra diskussion. Vad kan jag säga, klart att en massa (goda) grönsaker är att föredra. Tre dubbla stycksaker till priset av två är något mindre bra. Det blir en fråga om tid, energi och disciplin.

    För mig har jag hittat en någorlunda fungerande metod med ökat medvetande, bra motion och viktnedgång i en period, en längre period av fortsatt medvetenhet med bibehållen vikt, och ”sammanbrottet” någonstans i konsultperioderna nov/dec resp maj/juni, då stress, sömnbrist och bristande disciplin leder till sockerpumpad insats ”dygnet runt”.

    Man kanske borde byta jobb, slår det mig? 🙂 fast det är ju så himla kul samtidigt …

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.