Kan konstgjord citronsyra i maten ge allergier?

Zemanta Related Posts ThumbnailHär kommer ett inlägg som efterfrågats av en läsare angående det här med laboratorieframställd citronsyra (E330) som konserveringsmedel i maten.

Det är en intressant fråga tycker jag eftersom den har två väldigt tydliga läger. Ett läger som menar att väldigt många mår mycket bättre när de utesluter den ur kosten.

Ett annat läger som menar att det är vidskepelse och att ingen forskning pekar mot att det skulle vara skadligt.

Vilket gör att vi igen hamnar i den väldigt intressanta diskussionen kring huruvida ”allt” måste beläggas av forskning för att vara sant! Nyfiken?

Vi snackar inte om citroner nu

Jag tycker det är relevant att fråga sig om det inte är arrogant att tro att man kan replikera allting i ett laboratorium.

Innan vi går in på resonemanget så kommer här en kort bakgrund till varför det är en diskussion överhuvudtaget. Jag har lånat texten från Matfuskets Facebooksida som skriver så här – lite konspiratoriskt men fortfarande välformulerat:

”I jakten på  större vinstmarginaler uppfanns ett sätt att utvinna citronsyra ur en  majsdeg eller majsmelass som man lät mögla med vanligt svart husmögel (Aspergillus niger). Majsdegen i sig kan bestå av genmodifierad majs. Man isolerar själva citronsyran ur majs och mögelblandningen med hjälp av bensen eller en frätande syra som heter kalciumhydroxid. Efter den här processen har det nu framställts citronsyran som vi känner till den idag eller E-330 som den också är känd som. Både bensen anses vara både  giftigt och cancerogent samtidigt som små mängder kan vara  allergiframkallande. ”Det som i fallet allergi och överkänslighetssymptom är intressant att titta närmare på är om citronsyran i sig är skadlig samt om den innehåller andra typer av mögelgift som Aspergillus Niger i produktionen avgivit”

Varför tillsätts citronsyra i maten?

Matfusket igen: Citronsyra är en billig form av fräschgörare, en produkt behandlad med denna syra oxiderar inte lika lätt. Den används även som surhetsreglerande medel och emulgeringsmedel då den hjälper mat med hög fetthalt att inte spjälkas. Citronsyra i sin naturliga form finns i de flesta frukter och även i människokroppen, vad vi dock misstänker är att den kemiskt framställda citronsyran har rester från framställningsprocessen, som kan vara allergiframkallande för oss människor.

Ok, så vad är problemet?

citronsyra

Den här typen av retorik retar gallfeber på forskare som vägrar erkänna att det kan vara några sidoeffekter.

Problemet är att många rapporterar att diverse olika allergier, eksem och andra besvär försvinner när man eliminerar konstgjord citronsyra från kosten. Det är också intressant att många av dessa inte har några som helst problem med vanliga citroner. Här blir det också väldigt infekterat mellan biokemister/forskare och oss vanliga människor som upplever såväl problemen som förbättringarna.

Forskningen visar att det inte är några som helst orenheter och inte är (bevisat) skadligt.

Min ståndpunkt är fortfarande att det kvittar vad forskningen säger. Allt går inte att täcka med forskning. Det är fortfarande så att vår natur är oerhört mycket mer komplex än vad våra forskare klarar av att replikera. Jag har inga som helst problem med att det skulle vara helt olika respons i kroppen även om forskarna anser att det är ”samma ämne”.

Enligt Nourishing Traditions finns exempel på samma tema är när forskare lade till syntetiskt skapad mjölksyra i modersmjölksersättning – samma struktur sade forskarna – men ändå dog ett gäng bebisar… Om nu en hel uppsjö personer blir kvitt sina besvär när de utesluter konstgjord citronsyra bör man nog se över om det är något fel med produkten. Det är liksom inte ok bara för att man själv ”inte får några symptom” enligt mitt sätt att se på det!

Avslutande tankar

fysikalisk20kemi2_119561390Jag tycker det är relevant att fråga sig om det inte är arrogant att tro att man kan replikera allting i ett laboratorium. Det är trots allt ganska stor skillnad på en mögelsvamps restprodukt och en citron – eller? Varför ifrågasätter inte fler användandet av giftiga kemikalier vid framställandet av mat? Det är för mig helt hål i huvudet att tro att det skulle vara ”same, same” som att äta en ekologisk citron. Kom igen nu!

Jag ger mig oftast inte in i den här typen av diskussioner, men ville ändå koppla det till ett holistiskt resonemang eftersom det är något som forskningen inte kan göra. Det är inte så forskningen är uppbyggd – på gott och ont.

Jag hoppas att mina tankar kan ge er läsare inspiration att ifrågasätta alla orubbliga sanningar som finns idag. Att vara öppen för att de inte är helt korrekta alltid tycker jag är att leda genom exempel.

6 tankar kring ”Kan konstgjord citronsyra i maten ge allergier?

 1. Nadja Eleonora

  Är det inte bevisat att mögel är skadligt?
  Är det inte bevisat att bensen är canserframkallande?
  Ibland känns det ganska enkelt att 1+1=2…

  Oerhört svårt att undvika helt- min mamma skämdes enormt när vi diskuterade det här efter matfuskets fb-publication- i recept på hemgjord sylt och saft så använder man det också!!!

  Vist framställs vitt socker också genom rening med bensen? Gäller det ekologiskt också, vet du det? (det är i alla fall en något brunare ton på det, tänkte om det var en indikation på annorlunda framställning…)

  Jag tycker verkligen att det är supertrist när allt man är uppvuxen med är fel och skadligt och att man blivit så grundlurad och förd bakom ljuset! Samtidigt som man egentligen borde ha kunnat lista ut vissa saker med den där delen som vi så ofta sitter på…
  Tyvärr tycker jag det är svårt att till 100% förändra kosten-. inte för min del- men för min familj och samhällets normer… Men man bör belysa att alla små förändringar man gör ändå är till det bättre- många bäckar små!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Mmm eller hur. Jag kanske inte skulle gå så långt som att säga att man blivit grundlurat och att allt är fel och skadligt, men mycket har gått snett under en ganska lång period helt klart. Jag instämmer i att man borde listat ut det tidigare, men det finns mäktiga och penningstinna intressen i att hålla allmänheten i ett ”skräpmatsgrepp” under parollen att ”det kan vara en del av en varierad kost”. Men vad är det liksom? Variera mellan McDonalds, mamma scan och Dennis Hot Dogs? Det är lite knepigt att så få tar sig tid att laga riktig mat och äter riktiga råvaror. Speciellt knepigt är det att samhället idag är konstruerat för att inte hinna och därmed vara i klorna på skräpmaten. Testa att försöka hitta riktig mat på mackar och 7-eleven liksom… Hmmm. Men, men, låt oss göra vårt bästa för att förändra till det bättre. Jag gör mina försök genom bloggen och hoppas att inspirera andra till just de där små förändringarna som adderar och blir STORA resultat. Vet inte hur socker görs, får kolla på det.

   Tack för att du kommenterar och läser bloggen – sprid den gärna vidare om du gillar den!

   Svara
   1. Nadja Eleonora

    Ja, jag kanske lät lite hård i orden- självklart är inte ALLT skadligt men själva poängen var- presis som du sedan skrev- det här när alla dessa saker ändå är konstant genonom den ”varierade” kosten av köttbullar/korv och hamburgare 😉

    Hade en diskussion med kocken på skolan ang hans syn på ”varierad” kost då det serverades pasta ca 3 dagar i veckan i våras… Han menade att det var vist varierat eftersom det var makaroner, spagetti och penne (!) Nu har det blivit lite ändring på det tack och lov!

    Jag tror ändå att livsmedelsbutikerna är något på spåren nu med sina salladsbarer- som alternativ till korven på macken (preem såg jag har börjat med en egen också!) Sen ska man nog inte lusläsa innehållsförteckningen på de kokta äggen (japp- inte bara ägg) men kaaaanske ett bättre steg? Skulle vara fint att se när pressbyrån hakar på?
    Vad tror du ?

    (Självklart så tipsar jag folk om bra inlägg och sprider din sida!)

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Ja jag kan bara instämma. När man granskar varierad kost lite djupare så märker man att det mesta tyvärr är spannmålsbaserat. Bröd och pasta är liksom det alla tror är basmaten vi har ätit jämt. Det är sant för en viss tidsperiod, men vi har aldrig tidigare ätit det med så oerhört låg kvalitet. Typ snabbmakaroner och skogaholmslimpa. Jag håller tummarna för att strategerna på Pressbyrån etc. fattar trenden snart, men det är också ett faktum att det riktigt söta med snabb energi säljer bättre och till högre marginal. 🙁

     Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.