Kärleken till bra mat!

bild 3När tillvaron inte är på topp ställs en massa saker på sin spets. Relationen med våra respektive. Hur vi egentligen trivs på jobbet. Vad vi egentligen har för fasta punkter i livet som gör oss trygga. De där hållpunkterna som blir det viktigaste för att kunna se framåt och må bra.

Det kan låta som en högtravande inledning – jag tänker inte expandera den mer än så – men det känns som en bra inledning till ett inlägg om min stora kärlek till bra mat.

För är det något jag verkligen uppskattar, något som gör mig genuint lycklig, så är det riktigt bra mat och känslan i kroppen när jag får hantera superbra produkter!

Det är inte same – same!

Varje gång jag slås av glädjen jag känner när jag lagar mat med råvaror som har producerats med kunskap och omtanke – om det är rätt ord – så känner jag mig oerhört tacksam.

Betoningen måste ligga på ”but different”! Varje gång jag får fatt på en produkt som sticker ut ordentligt i kvalité blir jag lika glad.

Det har varit en riktigt risig tid precis efter vår semester i Turkiet. Det som skulle kunna varit världens bästa två veckor – vi har just köpt nytt hus och det är dags för semester – har blivit fullständigt förstört av saker vi inte kan påverka. Så när allt känns risigt, då ställs frågan kring vad som faktiskt på riktigt kan göra dig riktigt, genuint glad på sin spets.

Mjöl igen…

bild 1Komiskt nog har det att göra med mjöl igen. Ni vet det där som jag inte tycker man bör äta speciellt mycket av. Jag har skrivit spaltmeter om varför man inte ska äta vitt, industriframställt mjöl, som helt ärligt är en av de sämsta produkterna jag kan komma på förutom möjligen vitt socker och dess gelikar. Om inte annat för att det är fullt av tillsatser och odlas på ett sätt som jag verkligen inte uppskattar och tror på.

Somni vet är jag dock helt ok med att baka fullkornsbröd och även ”godisbröd” på vitt mjöl om det är bra mjöl och förbereds korrekt! Den här gången gick jag till en ny affär i stan eftersom min lokala Coop – och alla andra affärer jag kikat i också för den delen – inte längre har Saltå Kvarns dinkel. Det är helt slut. Så döm av lyckan när jag hittar stenmalet, kravmärkt dinkel och grahamsmjöl från Labans Kvarn på hemköp!

Redan när man tar i paketet blir man glad. Kul foto på framsidan. Robusta paket i tjockt papper. Stora paket till bra pris. Humöret lyfte direkt!

Dags att baka då…

Vilotiden ute - den enda fördelen med en kall midsommar?

Vilotiden ute – den enda fördelen med en kall midsommar?

Blandade ihop vatten, salt, mjöl och min surdeg och direkt kändes degen sådär bra. Det låter konstigt, men det är OERHÖRT STOR skillnad på hur det känns redan när man blandar samman ingredienserna beroende på mjölets kvalité!

Lät degen vila i 2 timmar för autolys som vanligt och hade hela tiden en sån där skön, förväntansfull, nyfiken känsla i kroppen. Hur bra kommer det kännas!? Hur bra kommer brödet att bli.

När det var dags att hantera degen så bekräftades bara vad jag redan känt. Ojojojoj. Fullkornsdegar brukar inte vara ”smidiga” och hanterbara. Men det här kändes helt perfekt. Klibbade inte alls och behövdes i stort sett ingen knådning alls. Glädje – barnslig glädje – över att jag får möjligheten att använda en så fantastisk produkt! Speciellt som jag har varit tvungen att använda mycket, mycket sämre mjöl den sista tiden för att kunna baka överhuvudtaget. Säga vad man vill, men industrikvarnarnas valsskurna mjöl – även det ekologiska – är helt kass. Punkt.

Resultatet?

bild 2Jag har nog aldrig fått till så jäkla grymma fullkornsbröd!! De är helt fantastiska. Aromatiska. Snygga. Höga. Saftiga. Goda…

GLÄDJE!

Ren och skär glädje som helt sopar mattan med det faktum att det finns andra saker i tillvaron som verkligen suger. Det blir liksom helt oviktigt när man har fasta punkter som kärleken till bra mat och bra råvaror. För det kan ingen ta ifrån dig oavsett hur mycket de försöker! Inte för att på något sett förringa värdet av hälsa, familj och vänner – men nu var det just mat inlägget handlade om!

Så tack Laban!

Tack för ett riktigt, riktigt bra mjöl som var en ren fröjd att baka med! Det var något som gjorde mig väldigt glad!

Avslutande tankar

bild 5Vid något djupare reflektioner kring vad det är som betyder något i livet, kommer de flesta efter en tids filosoferande till att det inte är pengar och saker. Istället är det familj, hälsa och kärlek. Inget nytt där.

Men jag erkänner väldigt villigt att det ofta är det svårt att se förbi lönespecifikationen och hur mycket pengar det sitter på banken. Jag försöker, för en sak som är helt säker – det är ingen av oss som tar med oss det när det är dags att lämna. Varje gång jag slås av glädjen jag känner när jag lagar mat med råvaror som har producerats med kunskap och omtanke – om det är rätt ord – så känner jag mig oerhört tacksam. Tacksam för att jag har den kärleken till riktig mat. Tacksam för att jag har den kunskapen.

Det är inte lätt att vara tacksam för det vi redan har. Men jag tror det gör oss till bättre människor. Det om något inspirerar mig. Det är att leda genom exempel.

4 reaktion på “Kärleken till bra mat!

 1. Anders

  Hej! Kul blogg! Hur gick det i Sthlm marathon? Har du några nya mål för träningen nu (förutom allmänt välbefinnande, så klart) ? Hälsningar Anders

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tjena Anders,
   Maran sket sig lite olyckligt med en famlijesemester som fick trumfa. Jag springer så att jag oavsett kan springa en mara om jag skulle vilja, så det känns inte så jobbigt att ha missat den. Har lite småkänningar i en fot för tllfället så det var nog bra att jag missade den tror jag. Annars har jag inga mål direkt med min träning förutom att vara i just så bra form varje dag att jag kan tex springa ett maraton, lyfta riktigt tungt (minst dubbla kroppsvikten i marklyft – vill upp mot typ 300% i framtiden) och göra det jag vill. 🙂 Vad har du själv för mål och hur tränar du för att nå dem? Hörs!

   Svara
 2. S

  Bra inlägg som vanligt! Jag har faktiskt prövat att baka efter ditt surdegsrecept med BRA dinkelmjöl och jag som annars inte kan äta gluten känner ingenting av dessa bröd och de är ju sååå goda. Tack för de recepten! Jag har en liten fråga om löpning också; jag har ett väldigt fysiskt jobb där jag rör mig konstant i lågpulsnivå ca 9 timmar/dag. Är det då OK att ha ca 2-3 löppass på 5-10 km i veckan med en puls över lågpuls? Jag blir av med så mycket stress när jag springer på lite men vill ändå ha effekten av lågpulsträningen och jag springer även ca ett lågpulspass i veckan.
  Tack för att du delar med dig av dina tankar!
  /S

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Grymt att höra att surdegen funkar! Häftigt det där.

   På temat löpningen så är det alltid en fråga om hur din kropp svarar mot träningen! Självklart är det ok att springa fortare 3 gånger i veckan, men det ska ge resultat. Jag kan spontant tycka att det är bättre att variera de tre passen (vilket du kanske redan gör) hellre än att springa 5-10 km i ”snabb fart” 3 ggr i veckan. Bättre då kanske med ett i tröskelfart, ett intervallpass och ett längre. Men det är som sagt beroende på vad man känner och hur kroppen svarar! Vill du ha intressanta tankar på den typen av variationsupplägg rekommenderar jag varmt boken ”healthy intelligent Training” som du kan kolla upp i min boklista.

   Slutsats då, det enda som nästan aldrig är bra är att göra för mycket av samma sak i hög ansträngning. Det blir lätt kroniskt slitande och leder inte till nånting i termer av resultat. 🙂 Men det kan kännas bra ändå!

   Hörs!

   Hörs framåt!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.