Kex till frukost för bra energi..?

Hmm, hur ska jag börja det här inlägget. Kex till frukost. Vänta nu. Låt mig fundera. Kanske med ett:

VEM KOM PÅ DEN SKITIDÉN!?!

Härom morgonen roade jag mig med att öppna posten från två helt oberoende mattidningar – Icas och Coops egna tidningar. Jag har för vana att bläddra igenom tidningar när jag öppnar paketen och inom loppet av 3 minuter har jag inte bara en gång utan två – med olika reklamer – blivit provocerad till bristningsgränsen. Så till den vida grad att jag står och svär i köket och lägga upp följande bild och kommentar på Instagram:

IMG_0587

Få saker gör mig arg som den här typen av reklam. Kex till frukost för ”bra energi”. Are you kidding me? Det är sånt här som gör att många människor på allvar äter typ godis till frukost. Det borde vara straffbart. 11% socker i helt sjuka former som invertsirap och annat skräp. Argt blogginlägg kommer.

 Well. Here it goes.

Vem f-n kommer på skiten?

För att få det att smaka ens nästan aptitligt har man sedan tryckt in skräpolja, inte mindre än 4 typer av socker – hur lyckas man? – och ett helt gäng med andra ”berikningar”.

Det här gör mig alltid lika förundrad. Jag tänker mig ett gäng personer i kostymer – för den här typen av skit måste komma från ett gäng i kostymer med fin utbildning eller nåt – som sitter i ett dyrt konferensrum i USA eller UK. De funderar på hur man ska få till ett sexigt marknadsföringsbudskap samtidigt som man får till en ny produkt som det går att tjäna grova pengar på.

Det ska givetvis ha slogans som ”bra energi”, ”fullkorn” och något om ”långsamma kolhydrater”. Sedan ska det också vara piffigt och i portionsförpackning så det kan göras rejält dyrt.

Hmm tänker dessa genier. Det måste vara billiga ingredienser, vi kan ju inte paketera saker som kokos, nötter och andra nyttigheter. Vi baserar det på spannmål. Hmm men spannmål är ju oerhört trist. Ingen gillar ju torr, osötad müsli och sånt. HEY – utropar något geni – vi pitcar det som ett ”nyttigt kex”. Det är roligare och så kan vi spela på att det går fort för alla stressade familjer!

WOW! Utbrister resten av gänget. HUR BRA SOM HELST! Det får vi skicka till våra ingenjörer i labbet. Låt dem produktutveckla denna goda, piffiga, näringsrika, portionsförpackade kexfrukost medan vi tar fram kampanjerna!

Några varningsklockor som ringer ännu? Inte? Ok… Låt oss kika på innehållet då.

Innehållet – den ”bra energin”

belvitapanelDet är alltså i huvudsak havre och berikat mjöl med mängder av tillsatser. För att få det att smaka ens nästan aptitligt har man sedan tryckt in skräpolja, inte mindre än 4 typer av socker – hur lyckas man? – och ett helt gäng med andra ”berikningar”.

Toppen. Var är den bra energin sa du? Jaaahaaaa – från spannmål och socker. Toppen. 12% socker och lite dålig olja kombinerat med merparten havre och vetemjöl. Låter enligt mig mer som en något man borde se som en fika va eller ännu bättre inte äta alls…

Fler än jag har sågat skräpet också… 

Var är känslan för konsumentens hälsa och behov?

Jag upphör aldrig att förvånas över hur skrupelfri livsmedelsindustrin är. Är det ingen på de här företagen som någonsin tänker i banor likt:

 Jäklar, borde vi verkligen producera det här. Vi vet ju att det är ganska risiga produkter oavsett hur mycket marknadsföring vi lägger på. Det kommer ju göra människor sjuka och feta…

Jag förstår inte hur vi har hamnat i en sits där vi belönar företag som utvecklar den här typen av skitmat. Hur kan man med att liksom sitta och hantera den här typen av beslut och produkter? För mig är det helt ofattbart. Någonstans förstår jag resonemanget kring att man tar fram det som kunden vill ha – men när är det att klassas som rent lurendrejeri? När övergår reklamen till uppenbar lögn och villfarelse som borde vara straffbart?

Vi lägger numera allt ansvar på individen vad det gäller hälsa och förväntar oss att man ska klara att ta rimliga beslut gällande mat och livsmedel – men tillåter den här typen av produkter att marknadsföras som ”bra och hälsosamma”? Det är något som är oerhört fel i hela den logiken. Detta samtidigt som man till exempel förbjuder riktiga livsmedel som opastöriserad mjölk…

Kolla innehållsförteckningen på en sån här. Reflektera. Släng. Punkt.

Kolla innehållsförteckningen på en sån här. Reflektera. Släng. Punkt.

Precis som jag skrev i det här tidigare inlägget om ”läkemedelsreklam för bättre hälsa” eller det faktum att ”Hälsokost” i dag kommer i glossiga förpackningar och har en egen rad i affären. Hur fel har vi inte hamnat när det snarare borde stå hälsokost över sektionerna med ekologiska grönsaker, kött, fisk, fågel och andra icke processade livsmedel. Resten av affären kan gott klassas som ohälsosektionerna.

I mitten av våra livsmedelsaffärer idag är 90% skitmat. Det är sorgligt men sant, men knappast kontroversiellt eller några nyheter.

Pengar och livsmedel…

Två gånger på 3 minuter. Shoot me.

Två gånger på 3 minuter i två olika tidningar. Shoot me.

Det finns en klar koppling här som det är dags att vi tar avstånd ifrån. Vi som konsumenter måste öka vår kunskap så att vi ställer högre krav på det som säljs som ”mat”. Det som våra kroppar ska bygga upp våra celler med. Hur kan man naivt tro att god hälsa kommer från kexhyllan liksom?

Bra energi my ass. Bra marginal per kalori kanske…

Avslutande tankar

Jag har skrivit det tidigare – samhället är riggat för att göra dig sjuk.

Jag vet att inlägg som det här blir ganska aggressiva, men kom igen nu. Hur kan man INTE bli provocerad om man har någon som helst kunskap om mat och hälsa? Det är så oerhört sjukt att jag inte får köpa opastöriserad mjölk i affären – men den här skiten, den kan man marknadsföra som något nyttigt och bra för kroppen med ”långsam, bra energi” utan att bli korsfäst för kvacksalveri. Det är de facto precis som jag skrivit tidigare – ett stort okontrollerat experiment med vår hälsa som insats.

Det säger något om hur snett vi har hamnat. Ska det verkligen vara ok att lägga på individer att se igenom den här typen av reklam. Till och med jag erkänner ju att det låter bra även om det aldrig skulle komma över dörren här hemma.

Jag har skrivit det tidigare – samhället är riggat för att göra dig sjuk. Det är fler som håller med mig på den punkten (tack Gudiol) och det enda vi kan göra är att sluta köpa skiten! För att alla ska reagera som jag gör behövs mer kunskap om vad som är bra mat. Vi MÅSTE lära varandra och sedan överföra kunskapen till våra barn så att de kan fatta bra beslut baserat på kunskap och förståelse för vad kroppen behöver.

Trist? Det tycker inte jag. Viktigt? Oerhört! Att leda genom exempel? Alltid!

5 tankar kring ”Kex till frukost för bra energi..?

 1. elsie

  Bra inlägg!

  Fick i helgen nästan samma frustrations utbrott. Var tillsammans med 20 10-11 åringar och 4 andra unga vuxna på en scoututfärd till en stuga där helgen tillbringades. Vad som dukas upp till frukost:

  -saft
  -påsar med snabbhavreflingor till gröt, sötade (69% havre, 13% socker, 12% torkad frukt, glukossirap, förtjockningsmedel samt salt,) trots att spisar och kastruller finns att göra ”riktig” gröt
  -bröd (både råg och vitt) med bregott (var med i butiken då det handlades, och fick ”äran” att välja pålägg till smörgåsen trots protester över att bregott är kolesterolhöjande (?!) och vägrade absolut smör )
  -blandsaft

  Matansvarige vägrade handla riktigt smör trots obefintlig prisskillnad, och hade egentligen sett att vi köpte ”lättmargarin” och hänvisade rätt aggressivt till allt kolesterol som smör bidrar till, och gick sedan huvudstupa till flinghyllan och köte färdigsockrad snabbhavregröt, och efter det till godishyllan för ett halft kilo choklad till sig själv….. Man blir ledsen då människor man tycker om blir lurade.

  Och så undrar man varför ungarna smäller i sig godis mellan målen och sedan klagar på att de är hungriga efter två timmar…. En unge BAD om vatten till frukost; i kannorna på bordet stod bara saft som enda alternativ.
  Att vara den enda som protestera är inte lätt, man möts ofta av aggressiva ”motattacker”, speciellt om man verkar för radikal, är för provocerande. Men för sjutton, hur svårt kan det vara att ge ungarna vanlig havregrynsgröt med säsongens billiga frukt, kanske lite kokta ägg och rågmackor med riktigt smör? Är det radikalt?!?! Tydligen! Dyrare? Inte ett dugg, snarare tvärt om.

  Svara
  1. M-

   Ett tips är att inte kämpa emot angående kolesterolet utan att bara berätta om att tillsatt socker inte är nyttigt då det inte är någonting de kan säga emot och alltså måste de lyssna, på så vis slipper barnen de allra värsta produkterna och det blir dessutom billigare som du säger och du slipper bli attackerad. Sen tar du bara de full-feta varianterna som om det vore helt naturligt, ifrågasätter de så frågar du tillbaka som om du inte förstod alls hur de menade. ”Min mormor har alltid sagt att barn som växer ska ha det med bästa, light är ju bara för vuxna som måste banta såklart” (i snobbig ton) eller liknande grejer brukar också fungera då det är ett argument på en nivå de själva förstår.
   Det är bättre att förekomma än att förekommas också så att i onödan bli känslomässig och säga ”stackars barn som inte får röd mjölk, hur ska de klaaara sig?!” med en tår i ögat eller liknande kan också fungera. Uppenbarligen är det en extremt känslomässigt styrd person som du hade att göra med, med tanke på aggressiviteten, och då biter inte logiska argument eller fakta utan du får tyvärr sänka dig till den nivån själv, bara du hinner först.
   En till sak är att se till så att en del av matbudgeten tas upp av färsk frukt, bär och grönsaker så att det bara blir pengar till den vanliga maten över, dvs inget/väldigt över för godis. Det är nog ingen som skulle säga emot att ”frukt och grönt är ju nyttigt, det -måste- vi ha!”. Eller varför inte bli helt bestört när de själva lägger saker i vagnen, som godis ”NÄMEN! Vill DU att barnen ska bli FETA? Har DU -inte- lääst rapporten från WHO och FN?!”

   Jag förstår att det låter helt vidrigt att vara såhär manipulativ och jag själv ogillar det starkt men ibland får man offra sig lite för att inte barnen man har ansvar för ska behöva äta skräp. Glöm bara inte att släppa allt direkt sen på en sekund och var lite extra glad, gullig och hjälpsam så att du inte kan bli anklagad för att vara en bråkstake.

   Svara
 2. Malin

  Håller med! Mycket bra inlägg! Man blir så frustrerad, arg och ledsen.. börjar vänja mig vid att bli kallad fanatiker pga att vi inte äter socker, spannmål, och numera är mjölk också uteslutet pga en allergiker inom familjen. ”Vad äter ni då?? ” undrar folk som anser att det inte finns något vi kan äta… Tja bara alla grönsaker och rotfrukter i hela världen (det finns ju några olika sorter att välja på), nötter, frön, ägg, kött, fisk..och nyttiga naturliga fetter så klart.. så det är ingen risk att vi svälter ihjäl eller får näringsbrist bara för att vi inte ”kan” äta industrins ”nyttiga” kex ;p

  Men man blir ledsen över hur majoriteten forfarande är lurad av alla propaganda från livsmedelsföretagen..

  Svara
 3. M-

  Ja, jag blir också fruktansvärt irriterad på sån reklam som är så nära gränsen till lögn det går. Visst är det energi till morgonen om man räknar bort tidig morgon, sen morgon och förmiddagen så att det bara blir en timme kvar men det är inte så konsumenten tar emot budskapet och det vet de om.

  Vad trevligt det vore om innehållsförteckningen som måste finnas på paketen också skulle finnas i ett hörn på reklamen, ungefär som att varningstexten är obligatorisk i alkoholreklam och på cigarettpaket.
  Det vore förmodligen effektivare än en sockerskatt och egentligen ingenting som företagen och folk som av princip hatar skatt kan säga någonting om då det enbart skulle hjälpa individen att göra ett medvetet val och ingenting annat. Det skulle dessutom vara lättare att genomföra och skulle inte vara det minsta partiskt som till exempel nyckelhålet.

  Svara
 4. Madde

  Ja, man kan sucka över mycket här i världen. Det är väl ändå väl att det är såpass många i Sverige i alla fall som är medvetna om kosten och vet att kex inte är en vettig frukost. Men visst finns det många därute som inte har en aning och blint litar på reklamen. Precis som om man skulle stå sig på ett par sockerstinna kex med någon suspekt kräm i mitten. Men vet man inte bättre så vet man inte bättre och så länge livsmedelsverket fortsätter med sitt ”low fat” snack kommer många att välja sådant här istället för tex ett par kokta ägg eller en avocado som ”snabbfrukost”… 🙁

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.