Kladdkakans dag, kanelbullens dag och rött kött ska vi äta mindre av…

Mållös. Jag blir helt mållös. Idag vaknade jag lyckligt ovetande om att ännu en dag blivit tagen gisslan av en j-la kaka. Läste Jonas Coltings svar på ännu en korkad, onyanserad debattartikel om att det röda köttet bör beskattas. So far so good. Även jag är av den bestämda uppfattningen att det är så stor skillnad på kött och kött att det inte är samma produkt by far. Det är, för att göra en jämförelse, som att säga att bensin och diesel är samma sak bara för att det kommer från olja…

Dagen började med andra ord ganska bra. Tills jag helt plötsligt slås av en massa reklam där jag uppmanas att absolut inte glömma bort att köpa/baka/äta en kladdkaka idag. För det är ju trots allt kladdkakans dag. Eh? Var det inte nyss kanelbullens dag? Eller nån annan j-la bakelses dag igår? Eller missade jag något nu, kanske var det rosabandet-fika-godis-sockerstinna-kampanjdagarna?

Var är den gräsbetade oxfiléns dag? Den ekologiska, oraffinerade, närproducerade matens dag? Är det bara jag som blir förbannad över den bisarra dubbelmoralen som liksom aldrig tar slut. 

Forskning, livsmedelsverk och dietister?

Samtliga är rörande överens om två saker här i världen.

 1. Ät mindre rött kött (skit i kvalité för kött är kött, precis som en kalori är en kalori)
 2. Ät mindre socker

Ok. Alla överens? Toppen.

Vad tillåts då våra glada, goda livsmedelsindustrier göra med ovan två generella riktlinjer som ALLA är överens om gäller?

imagesMarknadsföra kopiöst dåliga produkter som kanelbullar, gelehallon, kladdkakor och f-n vet vad genom ”hyllningsdagar”. (Då har vi inte ens börjat med diskussion om fredagsmyset som även sedan blir lördagsgodis… ). Det är såklart att vi ska unna oss lite extra på dessa dagarna. För det ”unnas” ju inget alls i Sverige genom konstant fika och kaffe med bulle på varenda mack och 7-eleven. Inte då.

Köttindustrin tillåts också att producera kopiösa mängder med riktigt, riktigt kass kött. Nu vill jag bli missförstådd rätt här. Sverige ÄR bättre än de flesta andra länder – USA är nånstans det allra lägsta lågvattenmärket – men hur många kan på allvar säga att de får fatt på nötkött där korna ätit bara gräs?

För er som inte är så insatta i det här med djur och natur så vill jag påpeka att våra kossor inte har haft tillgång till kraftfoder, soja och spannmål tidigare utan de har de facto levt på gräs som det liksom är tänkt. Så lägg ner den där diskussionen om att det är bra med jordbruk för att göda djur.

Givetvis är det skillnad!!

Givetvis är det skillnad!!

Hur kan det få fortgå?

Dagar som den här är inte ens att ”unna sig” det är liksom av ren och skär j-la plikt det äts.

Jag är väl lite konspiratorisk av mig, men det är så oerhört mycket pengar inblandade i socker. Det måste vara anledningen. För den enda andra anledningen jag kan tänka mig är att majoriteten av alla i världen på riktigt har blivit så dumma i hela huvudet – inklusive de som forskar och ger råd om sånt här.

Tar jag i?

Allvarligt. Tänk efter nu. Jämför nu kalorier och näring du får i dig av en bit gräsbetat, rött kött – som funnits tillgängligt för alltid mer eller mindre – och en kladdkaka från j-la Findus eller nåt sånt skit. Lägg till ägg till köttet- som svartmålats jag vet inte hur länge för kolesterol – och läsk till kladdkakan för att unna sig lite.

Vad tror ni? Jag tycker vi fortsätter hylla kanelbullar, kladdkakor och fredagsmys. Det är så vi skapar folkhälsa i Sverige. Toppen. Bara man äter balanserat så  kan man unna sig lite.

Men vi unnar oss inte lite. Vi unnar oss nog UTAN att ha massa dagar för att unna oss mer! Dagar som den här är inte ens att ”unna sig” det är liksom av ren och skär j-la plikt det äts.

Avslutande tankar

Bättre då att tolka det som min barndomsvän så fint reflekterade – man äter helt sonika bara kanelbullar, kladdkaka och semlor på just den hyllningsdagen. Resten av året är off limits.

Det är knepigt ibland att inte bli upprörd. Det är så oerhört deprimerande att se alla småkids som göds av sina redan övergödda föräldrar. Föräldrar som backas upp av idiotiska, kommersiella jippon som #mellomys, #fredagsmys, #kanelbullensdag, #kladdkakansdag och sån skit. Det är klart att om ”alla andra gör” så kan det ju inte vara fel.

Samma föräldrar är livrädda för fett, rött kött och kolesterol. Någon har skrämt upp dem. Det bör vi inte blunda för. För samtidigt som alla vet att ”socker är onyttigt”, så är det ingen som vågar ifrågasätta kladdkakor, kanelbullar, sju sorters kakor och lösgodis. För vilken förälder vill inte ge sina barn en guldkant på tillvaron?

Guldkant på tillvaron ja. För mig är det blodig, gräsbetad oxfilé, perfekt kokta ägg från höns som bara pickat jord och insekter med tillbehör som ekologiska rotfrukter med kryddsmör på pastöriserat smör (jeeezus – livsfarligt suckar varenda livsmedelsjätte). Det är svenska bär med vispgrädde . Det är banne mig för få som leder genom exempel och bojkottar livsmedelsjättarnas kommersiella bullshit.

Bättre då att tolka det som min barndomsvän så fint reflekterade – man äter helt sonika bara kanelbullar, kladdkaka och semlor på just den hyllningsdagen. Resten av året är off limits. Inte så kul längre då va livsmedelsindustrin?

Jag frågar igen.

Var är den gräsbetade oxfiléns dag?

(För er som undrar. Ja, jag har ett recept på kladdkaka som i alla fall är lite bättre än average – men det är dubbelmoral att länka till det just idag.)

14 tankar kring ”Kladdkakans dag, kanelbullens dag och rött kött ska vi äta mindre av…

 1. Walter Levy

  Strålande inlägg om att sila mygg och svälja kameler.

  För övrigt tycker jag många lågkolhydratförespråkare gör samma misstag när kostråden/frukt/potatis beskylls för dagens fetmaepidemi.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Kan bara hålla med. Det är lite synd att man slår ner på vissa typer av helt naturliga livsmedel. Borde helt klart gå hårdare åt ”Skitmaten” som Gudiol ju kallar den. Men det är lite svårt att sälja liksom… 😉

   Svara
   1. Walter Levy

    Ja, steg ett för en bättre hälsa i dagens samhälle kan bara vara en enda sak: CUT THE CRAP. Resten blir liksom detaljer vid en jämförelse.

    Det sjuka är att de flesta vet vad som är skräp, äter massor av det, och ändå går de runt och är rädda för rött kött, ägg och liknande.

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Eller hur! Det är precis vad som skrämmer mig mest. Okunskapen och sedan blir detta triggat av uppmärksamhetstörstande medier och oseriösa forskningsrapport som vrids till oigenkännlighet. 🙁 tragiskt.

     Svara
 2. Christina Ljunggren

  Mitt i prick, som alltid, och välformulerat dessutom. Du äger!
  Önskar också att begreppet ”unna sig” kunde kopplas ihop med livsmedel som gör dig gott och INTE med uteslutande skitprodukter! En ”back-to-basics”revolution utan etiketter helt enkelt. Det vore att leda genom exempel..?

  Svara
 3. Malin

  Superbra skrivet! Synd du inte kan blogga på heltid för du är en sann inspiration och jag tror jag skrivit en gång tidigare att vår familj har dig att tacka för mycket! Nu står tre gigantiska kimchiburkar och bubblar på köksbänken och ett par barfotaskor i vintermodell klickades just hem. Har börjat skicka med min son hemmagjort paleobröd till dagis då han är allergisk och dom gav honom sönderprocessat glutenfritt bröd från Fria med en innehållsförteckning som ger en mardrömmar..

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.