Kokosfil – kul recept för den äventyrliga!

kokosnutsEfter att ha blivit inspirerad av såväl ”Hälsa som livsstil”s kokosyoghurt som ”@fearless_prophet” på Instagram så kände jag att det var dags för mig att ge mig på en egen variant.

Jag har blivit oerhört förtjust i Coop Änglamarks ekologiska fil, och tänkte att det kanske går att göra något liknande själv, men av färska kokosnötter som jag är helt tokig i.

Jag kan konstatera att det gick. Kan också konstatera att man antingen gillar det väldigt mycket – som jag – eller tycker att det är riktigt, riktigt kass – som min fru. Nyfiken?

Färska kokosnötter – så otroligt lyxigt!

De gånger jag varit utomlands och haft möjlighet att köpa kalla kokosnötter som de hugger upp och man får med sugrör har jag gått all-in. Helt sonika köpt precis hur många som helst. Gärna också bett om en sked för att gröpa ur den färska kokosen. Det är bland det bästa jag vet! Så när jag hittade färska kokosnötter i en asiatisk livs här i Stockholm – den i T-banestationen Hötorgets uppgång mot Hötorgsskraporna – så var det lyckorus!

De är tunga att bära hem och tar mycket plats – men det kan jag säga var väldigt oviktigt! Njöt av kokosnötter hela den veckan sedan.

Inspirerad av andra som har förädlat det hela till yoghurt etc. gav jag mig in i sökandet efter hur det kunde gå till om man inte hade några ”probiotikakapslar” vilket verkar vara standard annars.

Kort om olika yoghurtkulturer

filLandade ganska snart på sidan ”Cultures for health” som verkligen går på djupet kring det samt har väldigt bra PDF-böcker gratis om man blir medlem i deras community.

Här kommer en kort sammanfattning av vad jag lärde mig.

Vissa yoghurtkulturer kräver högre värme än rumstemperatur för att kultivera. Dessa kallas ”thermophilic yogurt cultures” och exempel på det är till exempel vanlig yoghurt.

Sedan finns det också kulturer som klarar att växa i rumstemperatur som kallas ”mesophilic yogurt cultures” och bland dem hittar vi viili, filmjölk och piimä (som alla är nordiska recept).

Således tänkte jag att det verkar smidigt med något som klarar sig i rumstemperatur och valde ekologisk filmjölk som startkultur (men det går uppenbarligen att mixtra hejvilt om man nu är lite som jag och tycker det är kul).

Ingredienser

 • 3 färska kokosnötter eller två burkar ekologisk kokosmjölk (utan tillsatser)
 • 4 msk ekologisk filmjölk
 • (Förtjockningsmedel om man vill ha ”fastare” konsistens – 1-2 tsk gelatin)

Hur gör man?

kokossamman1

Om färska kokosnötter: Öppna kokosnötterna. Det innebär för min egen del att gå lös med rejält mycket kraft och en tung kniv. Jag hugger liksom med delen av kniven som är närmast handtaget för att få kraft nog för att komma igenom ordentligt. Riktigt kul utmaning som inte sällan resulterar i en dusch av kokosvatten.

kokossamman2Töm av kokosvattnet i en burk och gröp ur kokosnötterna. Kör kokosköttet och någon deciliter eller två av kokosvattnet i blender eller matberedare tills det är en slät kräm. Tillsätt sedan kokosvatten enligt behag och preferens på konstistens. Jag gjorde 0,75 L totalt. Används kokosmjölk på burk är det bara att öppna burken. Vill man göra en ”fastare” variant kan man antingen använda någon typ av förtjockningsmedel som gelatin eller ställa in kokosmjölken i kylen tills den separerar och då välja hur mycket vätska som ska få följa med.

Blanda sedan noggrant med filmjölken, täck över och låt stå i rumstemperatur mellan 12-24 timmar. Du kan låta den stå längre, upp till 48 timmar, men den är rejält syrlig efter 18 timmar (när jag tog min).

Ställ in i kylen i minst 6 timmar innan du äter för att kulturens tillväxt ska hinna stanna av.

Användning?

Jag konstaterar att det här blir något av en lyxprodukt med tanke på vad färska kokosnötter kostar. För min egen del är det en lyx jag absolut prioriterar. Som bas till barnens smoothie var den helt fantastisk. Lätt syrlig, tydlig kokoston som slog igenom frukten – jordgubbar, apelsin, banan och havtorn – som vi mixade. HUR gott som helst. Den är också hur god som helst med min müsli som du hittar här på bloggen.

Avslutande tankar

För min egen del så är det här en av mina stora passioner i livet – att lära mig mer om mat och hur livsmedel kan göras från grunden hemma. Jag tycker det är oerhört fascinerande att det är så kort väg att gå för att skapa så spännande produkter som inte går att köpa i affären. Visst är det att ta ut svängarna, men det gör också tillvaron lite mer spännande att prova nya saker utan att behöva gå på resturang eller åka utomlands!

bild 4Fattar givetvis också att det inte direkt är så många som känner likadant för att hålla på att mixtra med fermenteringar och annat – men om mina konstigheter kan inspirera till att börja fundera så har jag lyckats leda genom exempel.

Vem vet, helt plötsligt står det kanske Kombucha och ett par övertäckta bunkar i köket – kanske en av dem är kokosfil…

7 reaktion på “Kokosfil – kul recept för den äventyrliga!

 1. Diana

  Tänkte bara komma med ett tips, jag brukar knacka med baksidan av en kniv runt kokosnöten så spricker den 🙂

  Svara
 2. Andreas

  När du menar täcka över ser jag att du dragit över en duk, skall man inte stänga locket, kräver fermenteringen syre.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Jag har fått för mig att den kräver syre när det är filkultur. Fungerar säkert med stängt lock, men lär bli högt tryck! Du får nog prova. 🙂

   Svara
 3. Andrea

  Hej! Kan man göra det här på något sätt utan att stoppa i filmjölk? Så att det blir helt vegan? Vad tror du? Tack!

  Svara
 4. Tobbe

  Tack för inspirationen! Gjorde kokosyoghurt på 5 dl kokosmjölk, 1 tsk gelatinpulver och 3 probiotiska kapslar. Hade burken med yoghurt i ca 40 grader i drygt 24 timmar. Sen in i kylskåp. Blev härligt krämig och riktigt syrlig och god 🙂 Och *väldigt* mättande. Blir ju en del fetare än vanlig yoghurt 😉

  Jag hade burken med yoghurt ståendes i några cm vatten i min slowcooker på varmhållningsläget. Blir lite varmare än 40 grader efter en stund, så jag fick gå och stänga och och sätta på slowcookern med jämna mellanrum för att hålla rätt temperatur på yoghurten. Så temperaturen fluktuerade nog mellan 30 och 50 grader… Inte optimalt, men verkar funkat ändå 🙂 Sen skulle jag rört om/skakat yoghurten under fermenteringen och när den sedan stod i kylskåpet. För tyvärr klumpade sig gelantinet lite väl mycket bitvis 🙁 Men man lär sig till nästa gång!

  Tack för inspirationen till att experimentera i köket! 🙂

  Svara
 5. Håkan Holmkvist

  Trevligt ,nu provar jag att göra på blötlagda mandlar .
  viili, filmjölk och piimä kulturer finns att beställa på nätet och då blir cocos eller mandel filmjölken vegan på riktigt .
  Tänk på att den totala fett halten inte blir för fet när ni gör vegan fil/gurt

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.