Kombucha del 1- ny trend eller urgammal visdom?

bild 3Sedan jag läste boken ”Vad vi ska äta! och varför!” har det spenderats mycket tid i köket!

Framförallt har det experimenterats med mjölksyrefermentering – vilket det kommer ett par inlägg om framåt – men det har också gjorts Kombucha!

Nyfiken på vad det är?

Kort om Kombucha eller Kombucha-te

Det är enkelt förklarat en fermenterad, ofta kolsyrad, syrlig dryck som görs på te med hjälp av en ”Kombuchasvamp”.

Forskare tror det var första kejsardömet i Kina, den mytomspunna Qindynastin, som började brygga drycken och kallade den då för Livets Elixir. I antika japanska texter omnämns Kombucha första gången år 414 e.Kr då kejsare Inkyò besvärades av matsmältningsproblem och tillkallade därför sin läkare, dr Kombu, som introducerade Kombucha i det japanska hovet och enligt sägnen ska ha gett drycken dess namn.

Under 60-talet började Österrikiska forskare intressera sig för Kombucha och kom fram till att den var minst lika nyttig som yoghurt tack vare sin mjölksyrabakteriekultur vilket gjorde drycken populär i Europa.

Nu är det inte riktigt en ”svamp” såsom vi föreställer oss typ en champinjon utan snarare en jäst-svamp. Nedan är min kombucha-bebis när den anlände i ett paket efter att jag köpt den här.

kombucha

Hustrun – som hade förväntat sig en ”magic mushroom” att brygga te på vad något besviken…

Kombucha-teets tillskrivna egenskaper

Cornell-universitet i USA har forskat på de hälsosamma effekterna av kombucha och de kom fram till att de hade förekomst av:

 • Glukonsyra – Förekommer naturligt i frukt och honung.
 • Probiotika Bakterier – Vanligt förekommande i kosttillskott, stärker immunförsvaret och tarmfloran.
 • Jästsvamparna tillverkar vitaminer och innehåller mineraler, aminosyror och annat nyttigt.
 • Innehåller många antioxidanter, särskilt om den bryggs på vitt eller grönt te.

Spännande…

Jag har fortfarande inte smakat på min första bryggning då den nu står i skafferiet och ska mogna till sig i några dagar innan den åker in i kylen för att bli kall och sedan smakas på!

bild 4

Återkommer med rapport om detta!

4 reaktion på “Kombucha del 1- ny trend eller urgammal visdom?

 1. Rebecca Mellberg

  Hej, Är så glad jag hittat din blogg. Börjat min Paleo (plus mejeri) resa vid årsskiftet och mår så bra. Är urspringligen från Australien och har många kompisar som har slutat med socker, hoppas verkligen trenden får fotfäste är också. Hela min familjen älska din citrondryck. Jag vill prova kompucha. Tips on vart jag kan få min egen scobby?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej,
   Kul att höra att du gillar bloggen. Att få fatt på egen skoby finns lite olika sätt att göra. Såg på http://www.halsasomlivsstil.se att de gjort egen av färdig kombucha, alternativt om du bor i Stockholm är du välkommen till mig att hämta en. Du kan även köpa på cibusnaturalis.com om du föredrar den vägen.

   Lycka till!

   Svara
   1. Micke Jingblad

    Hej! Jag har letat runt efter en Scoby nu några dagar tills jag hamnade här. Intressant läsning! Har du fortfarande någon scoby att bli av med? Vore evigt tacksam!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.