Kraftbollar – receptet som frälst familjen!

Kraftbollar med riktigt bra energi!

Kraftbollar med riktigt bra energi!

Ett naturligt steg i att lägga om kosten för mig var att läsa på om bra snacks, mellanmål och andra ”räddningar” när eventuella sug kickar in (något som i stort sett försvunnit sedan jag börjat fasta, läs mer om det i annat inlägg). Eftersom jag tränar en hel del blir det också hyfsat viktigt med ”bra” energi, vilket i min mening inte innefattar de powerbars, recovery drinks, och måltidsersättningar som finns på marknaden. De är oftast fullpackade med socker och fruktossirap, som bör undvikas av otaliga skäl…

Efter att ha letat runt efter lämpliga hemmagjorda varianter har jag landat i en kombination av ett recept från Jonas Coltings kokbok ”Den nakna hälsan” och Mark Sissons ”Primal Energy Bar Redux”! Here we go!

Ingredienser:
(OBS! volymer/fördelning är helt baserat på vad jag gillar, men för näringsspecifikationens skull jag har lagt in volym och vikt – jag väger inte men det krävdes vikt ibland…):
Mixas tillsammans i en omgång till lite grövre mjöl (bild kommer i nästa version):
75 g Valnötter
75 g Mandel
50 g Naturella cashewnötter
6 st Macadamianötter
11 Pecannötter
8 Paranötter (brazilnuts)
0,5 dl Pumpafrön

Mixas tillsammans i nästa omgång, återigen till hyfsat finfördelat – men blir inte lika finkornigt som ovan sats:
1 dl Riven kokos
4 msk Chiafrön
0,5 dl Gojibär
10 dadlar (utan kärnor)

Läggs till när ovan två satser har blandats ihop (kladdar till allting rejält!):
3 msk Kakao
0,5 Kanel
1,2 dl Extra virgin kokosolja

För en vuxenvariant, rekommenderar inte tillskott till barn, kan läggas till:
1,5 dl Proteinpulver, ex Whey-80 naturell eller choklad.
2 msk Super Booster V1.0 Greens Pulver
1 msk Spirulina
2 msk Acaipulver

Välj gärna ekologiska alternativ i den mån det finns möjlighet!

När allt har blandats till en röra/smet/gegga – beror på vem du frågar – är det kvar att forma bollar, rulla i kokos, på tallrik/bricka och in i kylen för att stelna till. Det är VÄLDIGT kladdigt, men håll ut. En parentes i sammanhanget är att händerna blir otroligt lena efteråt. Det är rena spakuren om man kan låta bli att tvätta bort allt bra fett från nötter, kokos och frön!

Fantastiska till kaffe, rött vin och bara som de är! Vi har också bytt ut barnens klassiska bollar av smör, havregryn, vitt socker och kakao mot de barnvänliga varianterna med följande kommentar från Lilly 4-år: ”Mmmm det här är godis va pappa? Jag vill ha en till på lördag!”. Det är ett bra betyg.

För den medvetna kommer här också en näringsanalys baserad på vikterna/volymerna ovan med proteinpulver inkluderat! För er som är bekymrade över att det är ”mycket fett”, läs gärna mina inlägg kring hur jag tränar och varför jag hellre tar merparten av mitt energibehov från fett än kolhydrater. (300 kcal är ungefär 15% av normalbehov räknat på 2000kcal om dagen – så ekvivalent med ett rejält mellanmål)

Nötbollar Kcal Fett Kolhydrater Protein Per boll – 14 bollar
Total 4101 54% 31% 15% 293
Gram 327 191 89 43

Enjoy och kommentera gärna med egna justeringar för att göra dem ännu bättre!

12 tankar kring ”Kraftbollar – receptet som frälst familjen!

 1. Pingback: Att ta kontroll över barnens mat. | Led genom exempel

 2. Pingback: Fett gör dig inte fet… Insulin däremot… | Led genom exempel

 3. Pingback: ”Your choice for a healthier lifestyle” Eeh, knappast va? | Led genom exempel

 4. Zara

  Hej H

  Vill göra dina kraftbollar men kan inte räkna ut vad 0,5 kanel ska vara i för mått, msk, dl eller? Vänligen förtydliga.

  Tack!
  Z

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Z!
   Hmm bra fråga. Beror på om man gillar kanel. Satsa på tsk om det är sådär ok och msk om du gillar det! Dl blir för mycket oavsett har jag en känsla av 😀

   Ge järnet, de är supergoda!

   H

   Svara
 5. Peter

  293 kalorier PER BOLL?? Herregud, jag kämpar med vikten som det är. Med några av dessa till ”mellanmål” kan jag glömma allt vad viktnedgång heter. Vansinne.
  Intressant sida för övrigt! Men som fettfanatiker får du räkna med att bli emotsagd. Jag prövade att äta sånt kokosfett i några månader, för att ”fett bränner ju fett”, men 700 onödiga kalorier fett om dagen ovanpå min vanliga smala kost ledde ju till ett naturligt resultat och inte fan var det viktnedgång. För jag gick upp 8 kilo. Några såna fettbollar till mellanmål under dagen, eller en hel kasse grönsaker. Valet är lätt

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hmmm,
   Vet inte vad jag ska svara. Vi är alla olika. ”Fettfanatiker”, första gången jag blivit kallad det kan man konstatera. 🙂 Det är inte ett val mellan grönsaker och fett, utan en balans enligt mig. Hoppas att du hittar något som funkar för dig – för mig är det lite osmidigt att ta med en kasse grönsaker till jobbet och när jag löper långt. 😉

   Svara
   1. Peter

    Tack för svar! Detta var alltså inget troll-inlägg, bara en öh, skärrad reaktion från ”andra sidan” så att säga. 🙂 Äter väl ca. 80g fett om dan max, vilket i princip kommer från turkisk yoghurt, ägg och smöret jag steker äggen i. Jag prövade även sån där gröt med smör i som kvällsmål, men det var lite jobbigt att hälla 300+ kalorier smör i en gröt som innehåller kanske 150 i sig… Men visst blev jag mätt, det nekar jag inte till! Problemet med att äta så är ju att jag aldrig kommer att hamna på kaloriunderskott.

    /Peter

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Hahaha,
     Jag förstår det. Men det är intressant att få en sådan reaktion, för det gör att jag själv måste ta en funderare. Därav att mitt svar dröjde så länge. Jag är ju som du vet inte en stor anhängare att enbart köra med kalorirestriktion för att hantera vikt, då det oftast är väldigt svårt i längden och som sagt gör att man blir lite – i min mening – onödigt rädd för många livsmedel som är väldigt bra för oss. Som kokosolja, smör och äggula… 🙂 Men därmed inte sagt att jag försöker säga vad som funkar för alla brett. Jag upplever att om man kan hålla sig till samma antal kalorier men justera vad det är kroppen funkar bra på så är möjligheterna oändliga. Lycka till och hoppas att du hittar något av värde på bloggen.

     Svara
 6. Victoria

  Är det något man ska blötlägga innan man blandar ihop ingredienserna?

  Hur brukar du göra när du ska tilllaga bönor? Är det någon skillnad mellan torra bönor och bönor i tetrapack?
  Bönpasta är det dåligt?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Victoria,
   Vill man vara nitisk kan man absolut göra blötläggning av alla nötterna och sedan torka dem igen. Det är klart det blir bättre, men det är också tidskrävande. Så allt beror ju på. Fortfarande bra kraftbollar även om man inte har aktiverat alla nötter enligt mig. Är du nyfiken på mer om blötläggning så rekommenderar jag undervarttak.se de har artiklar om det om jag inte missminner mig. Eller halsasomlivsstil.se

   Jag äter inte så mycket bönor, men om jag ska göra det så vill jag ha dem torra och sedan blötlägga dem själv. Dels för att de är mycket godare och dels för att jag anser att det blir bättre att slippa tetrapacket. Men igen, det tar längre tid och är knepigare, så har man inte den tiden så funkar väl ekologiska på tetra bra också.
   Bönpasta är väl inte sämre än bönor enligt mig. Beror på om man räknar in även sådan bönpasta som har mjöl i sig, de är sämre än varianter med enbart bönor. Sålänge man mår bra av det så kör på. Bättre än pasta på vitt mjöl om du frågar mig. Mer näring också. 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.