Kvällsterapi – varför jag alltid somnar som en klubbad säl…

Zemanta Related Posts ThumbnailJag har aldrig haft direkta problem med att somna på kvällen, men för många är det ett problem.

Hjärnan går på högvarv efter en hel dags arbete, matlagning till familjen, städning och ytterligare jobb för vissa när barnen gått till sängs.

Det kombinerat med att många ”utsätter” sina sinnen för konstgjort blått ljus – läs elektronik som tv, iphone, läsplattor – fram till sängkanten, och ibland i sängen bäddar för en risig insomning!

Nyfiken på hur jag försöker hantera det och varför?

Jag ville komma närmare en balans som ”känns rätt”…

Jag uppfattas som väldigt konstig i och med att jag oftast försöker vara i säng – för att sova – vid 22. Än mer konstig när jag frivilligt går upp 05:30-06:00 varje dag i veckan!

Det här låter lite ”flummigt”, men jag är ok med det och jag hoppas att du läser vidare! Allteftersom jag läste mer och mer om olika förhållningssätt till ”hälsa” och förändrade saker i min egen vardag började kvällsrutinen framstå som väldigt viktig.

Det finns studier som belägger att det ”blåa” ljuset från våra elektroniska prylar varvar upp våra sinnen som om det vore fullt dagsljus och lite till… Det i sin tur gör att nivåerna av det fina hormon – melatonin – som gör att vi varvar ner, somnar och går in i reparationsfas inte når de nivåer som behövs.

Jag skulle gissa att merparten av svenska befolkningen antingen slår på TVn eller sitter med en gadget av något slag på kvällen för att varva ner – kanske läser de den här bloggen, vem vet?

Ja – det är en stor förändring att dra ner på TV/dator kvällen!

Men det är värt det! Åtminstone att försöka minimera det inpå läggdags! Jag har i princip slutat med alla elektronikprylar efter 21. Det kräver en hel del planerande och pusslande – och ibland går det absolut inte – men när det fungerar har jag fått tid att göra allt annat jag tycker är kul! Laga riktig mat från grunden utan halvfabrikat, läsa böcker eller njuta av en kvällsjogg – som för mig är otroligt kontraproduktivt gällande sömn då jag blir alldeles för hög på endorfiner av det.

Hur som helst – till inläggets tema!

För mig har det har också frigjort tid till att komma igång med en övning som gör att jag somnar så fort jag lägger mig i sängen – inte helt sällan redan innan jag kommit till sängen tro det eller ej – min korta kvällsyoga-session!
Viktigt att påpeka här är att det fungerar oerhört bra SPECIELLT om jag har jobbat hela vägen fram till tänkt sängdags…

Men du, suck, en ännu större förändring…

Njaeee, det behöver inte vara så stor grej det här med ”yoga”. Jag började med min kvällsyoga efter att ha läst en bok – ”Perfect Health” av Deepak Chopra. Helt utan några som helst förkunskaper. Gjorde som bilderna visade efter att ha läst kapitlet och försökte mig på att andas genom näsan med magen. Upplevde STOR skillnad på såväl insomnandet som kroppen – i termer av smidighet och uthållighet – redan efter någon vecka!

Jag har under sidan ”min träningsfilosofi” skrivit kort om den under rörlighetsträning, men jag har en väldigt basic kort rutin på kvällen – basen utgörs av några stycken ”solhälsningar” – som avslutas med vad som kallas ”dead mans pose”. Den är enkel – lek död i stil med gubben på bilden nedan.

savasana

Det är absolut ingen överdrift att säga att jag 3 gånger av 4 somnar liggandes på min fina rosa/gråa yogamatta golvet utanför sovrumsdörren.

solhälsningen

Det är helt fantastiskt! Inget konstigt. Bara väldigt, väldigt avslappnande.

Avslutande tankar

Sömn är något av det absolut viktigaste för att kroppen ska fungera – fråga vilken småbarnsförälder som helst som vet hur det är att inte få sova ordentligt på ett par dygn…

Jag uppfattas som väldigt konstig i och med att jag oftast försöker vara i säng – för att sova – vid 22. Än mer konstig när jag frivilligt går upp 05:30-06:00 varje dag i veckan! Men det ger mig en väldigt skön känsla av balans i livet och jag älskar verkligen upplevelsen att ha ”hela dagen framför mig”. Sedan kombineras det ibland med att jag tar en morgonrunda i skogen eller dylikt, men det är en bonus – inte en anledning – med att stiga upp innan resten av familjen!

För mig själv strävar jag efter att värdera mina sömntimmar lika högt som aktiv tid, träning och umgänge med familjen – vilket inte alltid är lätt eftersom upplevelsen är att man ”missar saker”. Men jag märker att kroppen mår ruskigt bra av det och med kvällsyogan upplever jag att sömnen blir ännu bättre – kanske kan mitt exempel göra att någon av er som har svårt att somna provar!

*Fina bilden på dead man pose lånad från meditativewalking.blogspot.com 

4 reaktion på “Kvällsterapi – varför jag alltid somnar som en klubbad säl…

 1. Johan

  Finns ett program man kan ladda ner gratis till datorn som dimmar skärmen efter solens upp- och nedgång, använder det själv och tycker det fungerar bra de gånger jag behöver sitta vid datorn sent på kvällen. Programmet heter flux och finns här: http://justgetflux.com/

  /Johan

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Har lånat den från någon sajt som jag nämnt första gången jag använde den. Borde nog ha nämnt den nu också… Gillar den som bara den. Inget explicit jag hittat om den, men säkert skyddad mot kommersiell användning!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.