Kycklinghjärta & cabanoss – ännu en annorlunda, supergod gryta!

hjrtaHäromdagen när jag kom hem från jobbet möttes jag av en helt otrolig doft när jag öppnade dörren hemma. En sån där doft som direkt får det att vattnas i munnen och gör att man vill släppa ALLT man funderat på och bara leta upp det som doftar så ljubvligt. Jäkligt ivrig kastade jag på ett icke föredömligt sätt av jacka och skor i hallen för att skynda mig in i köket. Köket är helt blåst.

Hmmm. Jag ropar in och undrar om det finns något kvar av vad det nu är som har lagats!! (Med lite lätt begynnande panik då det händer ibland att barnen faktiskt äter upp allt vi lagar…). Med lättnad får jag höra att det finns kvar i kylen – och det smakade precis så fantastiskt som det doftade! Nyfiken på receptet?

Det här med inälvsmat…

Det är faktiskt så gott som superfood. Vi äter för lite av det generellt numera. Det är liksom inte en slump att alla andra rovdjur tar det först – sedan mättar det mindre näringstäta muskelköttet. Här beskrivs det väldigt bra precis hur galet med vitaminer och mineraler det är i just kycklinghjärta, kycklinglever och kalvnjure som alla är SUPERGODA! Han bjuder också på ett grymt recept med kycklinglever. Nedan lite statistik på 100 gram kycklinghjärta.

kycklinghjarta

Mmm, men hur äckligt är det inte då tänker ni? Man minns ju den torra, järniga smaken av dåligt lagad lever från barndomen…

Mina minnen är inte så. Mina minnen är av extremt god, gräddig gryta med saftig, perfekt stekt lever. Det var mamma och pappas paradrätt. HUR GOTT SOM HELST. Jag älskar den fortfarande. Jag minns också hur jag och min far slogs om att få äta upp den lilla påsen som låg i kycklingen med inkråmet. Hjärtat var det som smakade bäst på hela kycklingen! Så, innan vi ger oss in på lever och andra konstigheter vill jag bjuda på hustruns fantastiska recept på kycklinghjärta – för det är lätt och SUPERGOTT!!

Recept och tillvägagångssätt

  • Det är väldigt synd att vi nu har tappat närheten till maten i termer av att mycket idag känns ”konstigt” att äta.

    1 paket kycklinghjärtan (jag har svårt att hitta ekologiska)
  • 2 cabanoss-korvar (tjocka) – gärna ekologiska!
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd paprika
  • 1 msk ajvar relish
  • Olivolja
  • Smör
  • Grädde (ersätt med kokosmjölk om du är laktosintolerant)
  • Timjankvistar
  • Grönsaks- eller kycklingbuljong (smulad) – gärna hemmakokt eller Stockpot om det finns att tillgå. Då lyfter grytan till nästa nivå!
  • Pressad citron
  • Salt (gärna obehandlat havssalt som du hittar här)

Hacka och stek gul lök och vitlök i olivolja och smör, i en stor gryta. Halvera och stek kycklinghjärtan på ganska hög värme – de tål det – i en annan panna. Lägg till dem färdigstekta i grytan. De kräver lite stekning så lägg dem inte råa i grytan. Addera efter en stund även cabanoss-korven skuren i bitar, samt paprika i bitar. När allt är färdigstek klickar du i ajvar relish (efter smak) och steker in det ordentligt i blandningen.

Häll därefter över grädde/kokosmjölk och släng i några repade timjankvistar, smaka sedan av med salt, smulad torrbuljong alt riktig buljong och pressad citron.

Servera med kokt blomkål och sallad på gröna blad. Funkar också sjukt bra med en skiva surdegsbröd på fullkorn med en rejäl skiva smör på!

OBS! Korven kan bytas ut mot bacon, men var då mer försiktig med saltet och buljongen. Bacon kräver också lite mer ajvar och örter, eftersom man då går miste om kryddblandningen i korven.

Avslutande tankar

Förr var inälvsmat ett stående inslag i vår kost. Dels var det så att man inte hade råd att ”slänga” bort delar av djuret och dels för att man förstod att det var något nyttigt och bra! Det är väldigt synd att vi nu har tappat närheten till maten i termer av att mycket idag känns ”konstigt” att äta. Just inälvsmat är oerhört nyttigt och ger värdefulla tillskott av vitaminer och mineraler som annars är svåra att få i sig!

Visst – det är lite ögonbryn som lyfts när vi berättar om hur ungarna älskar att sitta och snaska i sig kycklinghjärtan – för att inte tala om vad jag gör – men egentligen är det väl inte konstigare än att äta någon annan del av kycklingen?

Så ta steget utanför din comfortzone och testa antingen det här eller vårt andra supergoda recept på kycklinghjärta. För att våga prova något nytt med öppet sinne – det är lätt att leda genom exempel!

8 reaktion på “Kycklinghjärta & cabanoss – ännu en annorlunda, supergod gryta!

  1. Nadja Eleonora

    Mums! Tycker faktiskt att det är lite ironiskt att folk är så rädda för inälvsmat när nästan alla älskar KORV!!! Som är stoppade tarmar- slutskedet innan resterna kommer ut liksom 😉
    Personligen gillar jag inte grislever, försökte tillaga det- älskar konsistensen när det är lätt halstrat men smaken…. Kycklinglever har jag aldrig smakat- är det mindre bittert måntro? Är nyfiken! Hjärta däremot är gott oavsett djur! Lustigt att jag läste det här nu- tog i går ut ett grishjärta ur frysen som ska rimmas och rökas! Jätte gott på mackan! Vill också tipsa om muskelmage från fågel- and och kyckling- godare grytbitar får man leta efter!

    Vad tror du förresten om det där med måltidstajming? Du skrev om carbbackloading och sen flymmade jag ut i ett revolutionärt perspektiv… Är det så noga verkligen om man har en tillräckligt proteinrik kost tror du? Hur går det med ditt experiment- märker du några förändringar?
    Och hur får jag tag i kombucha?

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Hej,
      Har aldrig provat grislever… Men kycklinglever är väldigt milt och gott – speciellt när den steks och kokas i grädde. Ska absolut ta och prova muskelmage. 🙂

      Det här med måltidstajming tror jag mycket på – om man vill tweaka kroppsfett eller dylikt. 16-8 är fantastiskt. Det är bara lite knepigt att äta så mycket under så kort tid tycker jag. Det är inte så noga annars – jag är absolut inte så att jag kör på massa protokoll. Äter när jag är hungrig.

      Experimentet var intressant och jag upplevde att man verkligen kan köra på stora mängder kolhydrater utan någon effekt. Bra för mig som verkligen gillar mitt surdegsbröd. 🙂

      Komucha måste du antingen köpa färdigt från http://www.svenskkombucha.se eller så skaffar du en scoby från: http://cibusnaturalis.com och gör själv. Superenkelt. 🙂

      Svara
      1. Nadja Eleonora

        Tack för länkarna- ska kolla! Man är ju lite nyfiken när så många talar om det 😉

        Kanske skulle ta och pröva periodisk fasta då mer organiserat när det blir bättre möjligheter för utomhusträning och när det blir bättre öppettider i min box (from första aprill- YAY!) För man ska ju träna innan man äter- blir lite knepigt när man tränar på kvällen och går och lägger sig direkt?

        Svara
        1. Led genom exempel Inläggsförfattare

          Mjaaa igen, jag är inte så himla brydd om det där med mat kopplat till träningen. Det är ju oerhört knepigt om man ska tajma sin träning som till exempel Carb-backloadingoptimering mellan 15-18. Jag tränar på helt olika tider hela tiden med det största problemet om man ätit för nära inpå innan passet. Det är ju aldrig en bra upplevelse. 🙂 Men hur som helst, 16-8 fungerar väldigt bra och vill du har extremt väldokumenterat experiement kring just olika strategier rekommenderar jag att du googlar ”precision nutrition intermittent fasting review”. Det är det bästa materialet ur ett träningsperspektiv jag har läst på temat. Kommer högst upp då. Annars är detaljerade länken till hans dokument här: http://www.precisionnutrition.com/wordpress/wp-content/uploads/2013/08/IntermittentFasting_PDF_r7.pdf

          Känn alltid efter vad som funkar för dig och inte. Jag personligen funkar oerhört bra med ätfönster som 16-8 då jag gärna tränar morgonpass utan mat etc. Har aldrig problem även om jag kör ashårt. 🙂

          Svara
  2. Monica Oldsberg

    Hej.

    Tack för trevlig och ”matnyttig” läsning.

    Du nämner olivolja i ditt recept, vad har du för uppfattning om neutral kokosolja?
    undrar och hälsar Monica

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Kokosolja, som all annan olja bör vara extra Virgin och oraffinerad enligt mig. Dvs när man tagit bort smaken har man gjort något ganska suspekt enligt mig… ?? samma som vanliga matoljor tycker jag.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.