Led genom exempel – 1 år senare…

Zemanta Related Posts ThumbnailTänka sig. Det är ett helt år sedan jag satte mig ner framför datorn och bestämde mig för att dra igång bloggen ”Led genom exempel”.

När jag startade hade jag en lista på över 50 inlägg som jag kände ”redan borde ha skrivits” vilket innebar en viss skriv-frenesi. Såhär i efterhand kan jag konstatera att det blev på tok för mycket timmar framför datorn och alldeles för lite av allt annat.

Men jag är ändå ganska stolt över vad bloggen har utvecklats till. Framförallt stolt över att den har hjälpt ett par stycken läsare att på riktigt må bättre genom att ha inspirerat till att våga prova nya saker. Precis det är syftet med bloggen och precis i linje med vad jag anser att ”leda genom exempel” är. Att det finns någon som provar och berättar om det för att inspirera andra att haka på.

Vad består bloggen av nu?

För ja, jag tror väldigt mycket på att vi måste göra så bra val vi kan, så ofta vi kan – ekologiskt, hemlagat, minimera skräp etc. – men det innebär ju inte att en pizza och ett par öl blir mindre gott då och då.

I dagsläget består bloggen av 255 inlägg på temat ”förändring mot bättre hälsa genom mat och träning”. Inte helt sällan utmanar inläggen det ”alla vet” och kommer med ett annat alternativ. Jag är stolt över att blanda och lyfta fram saker som lågpulsträning, fermenterad mat, spring-för-livet, mat och barn samt riktade kängor mot idiotiska ”snabbfixar” som FitnessFighten.

Bloggen har inte varit tänkt som en kommersiell plattform och är osponsrad, även om en del erbjudande har trillat in. Kan inte säga att läsarkretsen har ”exploderat”, men det känns väldigt kul att det finns några trogna läsare som ofta ger reflektioner och feedback. Eftersom det ofta blir fakta kombinerat med en frisk portion tyckande så blir det inte så gångbart om man inte gillar sättet jag uttrycker mig.

Hur som helst, bloggen har sedan start haft runt 220 000 visningar, så det är ändå en del som läst!

Några godbitar som jag är extra stolt över?

Stolt över mina bröd om inte annat...

Stolt över mina bröd om inte annat…

Det finns några inlägg som jag känner är värda att lyfta fram som mina egna ”favoriter – vilket givetvis är helt egotrippat eftersom det ju är jag som skrivit dem… Men ändå.

Bloggens ”fasta sidor”

Något som blev tydligt fort var att det fanns ett värde i att samla tankar och kunskap på ett specifikt tema under ”fasta” sidor för att göra det mer läsvänligt. Så i likhet med alla andra bloggare skapade jag några översikter på de teman som bloggen ofta tar upp:

Det känns rimligt att kontinuerligt uppdatera dem framåt, men förhoppningsvis är de så uttömmande att det endast blir mindre justeringar!

Avslutande tankar

Det känns passande att skriva och dela med mig av mina egna kunskaper inom ett ämne jag själv tar på största allvar. Ibland kan det provocera, men se det så här – jag får min beskärda del av kakan genom alla smeknamn som ”hälsofreak” och ”träningsnarkoman” samt att man helt plötsligt skrämt bort inbjudningar till middagar, spontanöl med mera.

Men jag har valt att dela mina tankar och då är det något som kommer på köpet. Ni som känner mig vet att det låter ”hårdare” och mer krasst i texten på bloggen än hur det fungerar i verkligheten.

För ja, jag tror väldigt mycket på att vi måste göra så bra val vi kan, så ofta vi kan – ekologiskt, hemlagat, minimera skräp etc. – men det innebär ju inte att en pizza och ett par öl blir mindre gott då och då. Kanske är det så – vilket jag bestämt vill hävda – att det blir väldigt mycket godare om man njuter av det sällan!

Zemanta Related Posts ThumbnailJag hoppas att med bloggen kunna bidra till att ni läsare blir inspirerade till att ifrågasätta. Att ni blir inspirerade till att ta det där första steget mot förändring. Visa att det inte är farligt att vara nyfiken och prova nya saker. Visa att det är helt ok att misslyckas kapitalt – men inte att ge upp. Det är så jag själv vill leva.

Det är så jag vill leda genom exempel.

12 tankar kring ”Led genom exempel – 1 år senare…

 1. Rode

  Grattis till 1år. Det är så befriande och härligt att följa din blogg! Läser och funderar, går tillbaka och läser igen. Testar grejer och ser fram emot att testa fler när inspirationen i köket kommer. Hoppas du fortsätter skriva, jag har mkt kvar att lära. Snart kommer knodden också och vi vill ge hen de bästa förutsättningarna för att må bäst och här på bloggen finns så mkt bra att hitta.
  Just det ja, har börjat baka surdegsbröd på tillsatsfritt stenmalet ekomjöl, vilken smak, alla älskar det (efter insikten att det krävs mkt mer vätska än till vanligt ekomjöl med tillsatser).
  Hurraropen skallar!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tack! Kul att du gillar bloggen och stort med brödet. Visst är det fantastiskt! Rekommenderar som alltid till alla som ska få barn kokboken Nourishing Traditions. Mycket tänkvärt där!

   Svara
 2. Biggan

  Grattis till 1 årsdagen! 🙂 Jag är glad att du skriver och jag är glad att jag hittade bloggen! Använder den ibland som ”uppslagsverk” och är en återkommande läsare! 🙂 Tack för en bra och inspirerande blogg!!

  Svara
 3. ida

  Jag supergillar din blogg. Använder den också som ett uppslagsverk ibland (som föregående skrivare sa). Så länge du inte raderar den blir jag glad, eftersom jag försöker att prova på rätt många saker som du har skrivit om, men det tar lite tid. Tack för en toppenblogg, du har ett härligt och ibland lite fräckt sätt att skriva på vilket faller mig i smaken iaf!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Kul att höra Ida! Det ska nog en hel del till för att jag ska ta ner bloggen känner jag. Inte lika mycket skrivtid på sistone, men känner att det fortfarande finns mycket att skriva om. 🙂

   Svara
 4. Walter Levy

  Tack för det här året – hoppas verkligen Du kör på ett tag till, eftersom bloggen är som en vän jag regelbundet besöker. Jag tycker Din blogg är i absolut toppklass av följande skäl:
  1. Fokus är på hälsa i första hand
  2. Du står för den ganska ovanliga men utmärkta kombinationen lågkolhydratkost och träning
  3. Din härligt provokativa stil
  4. Inget kommersiellt intresse

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Kul att höra Walter. Värmer och tanken är absolut att köra på, även om det blir lite färre inlägg under sommaren. Träningen i fokus då… 😉

   Svara
 5. Lotta

  Jag vill också bara helt kort uttrycka min uppskattning över din blogg, som har gett mig både inspiration och tips när det gäller träning, kost och livskvalitet i allmänhet. Har planerat att läsa några av böckerna du har listat här under semestern, tack för alla tips! 🙂 Hoppas att du får en fin sommar!

  Svara
 6. Elizabeth

  Grattis på 1-årsdagen!! Jag bläddrar i din blogg ganska ofta och jag gillar den verkligen. Du lägger tyngd bakom dina inlägg och de känns trovärdiga. Det hela blir än mer äkta eftersom du ofta påpekar att det handlar om dina egna tankar och åsikter. Man kan ta till sig det man vill och jag lägger mycket av det du skriver i bakhuvudet. Hade jag bott i den delen av landet hade jag önskar att vi var vänner så jag kunde ”Pick your brain” ibland.
  Tack för inspirerande tankar om kost och träning.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tack så mycket! Kul att du gillar den stilen jag har valt att skriva med. Tycker värdet ligger i att såväl underbygga som att faktiskt tycka till och dela egna erfarenheter och argument. Annars kan man ju läsa forskarbloggar tänker jag.

   På temat att vara vänner så har du ju turen att kunna såväl fråga på bloggen som att skicka ett mail i alla fall. Second best liksom. 😉

   Hoppas att du fortsätter läsa framåt!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.