Len soppa med kokosmjölk och butternutsquash

butternut-squashJag har en grej för mig att köpa mig igenom hela grönsaksdisken för att prova allt som jag inte annars provar. En dag föll således en ”Butternut Squash”, eller vintersquash, ner i vagnen och sedan dess är det en given favorit!

Såväl det riktigt orangea köttet som kärnorna är riktigt grymma att använda – så här kommer två receptförslag för att ta tillvara på hela innehållet och som familjen hemma verkligen gillar!

Soppa med rostad butternut, kokosmjölk, ingefära och rosmarin (4 portioner)

Ingredienser:

  • 1 butternut squash – se bilden ovan.
  • 1 burk kokosmjölk – gärna ekologisk naturell – typ kung markattas
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 1 kvist färsk rosmarin – eller ca 1,5 tsk torkad som jag använde i brist på färsk
  • en bit färsk ingefära, skalad och hackad – storlek runt 2cm eller så
  • 2 msk äpplecidervinäger
  • Havssalt och svartpeppar enligt tycke
  • Chili efter behag – jag gillar att känna lite hetta kombinerat med ingefäran och kokosen

Hur gör man?

Sätt ugnen på 200 grader. Dela butternuten i på längden och gröp ur kärnorna – som sparas då vi ska ha dem som tillbehör! Lägg halvorna med snittytan nedåt och låt dem baka i ugnen tills skalet börjar bli ”bubbligt och lite brunt” – det tar runt 30-45 minuter. Ta ut, gröp ur köttet med en sked och mixa samman samtliga ingredienser i en kastrull med stavmixer eller i matberedare – soppan är supergod helt slät.

I orginalreceptet ingår även en getostyoughurt att ringla över – men den hoppade jag för att istället använda den här soppan som ett komplement till fäsk lax som jag halstrade snabbt. Ett hett tips är att lax är klar vid 35 graders innetemperatur – lätt rå i kärnan – och då är den som godast! När lax har ”vita prickar” på ovansidan är den bokstavligen förstörd – om man nu inte råkar gilla riktigt torr mat that is.

*Orginalrecept från http://www.greenkitchenstories.com/roasted-butternut-coconut-soup/– Green Kitchen Stories är en fantastiskt läcker matblogg – med ett mindre tillägg av mig då jag vill ha chili i den här soppan också. Bilder nedan från deras receptsida som jag har länkat till, så att ni ska få en känsla för precis hur duktiga de är på layout, foto och känsla! Väl värt ett besök och ett bokmärke!pumpkin_soup_5

pumpkin_soup_4

Krispiga chilikryddade, rostade pumpafrön

Till det har jag ett eget recept på temat att jag inte gillar att slänga saker som faktiskt går att använda – i det här fallet pumpafröna! Medans pumpan rostas i ugnen är det gott om tid att separera och skölja fröna från köttet som har gröpts ur. Lägg dem gärna på lite hushållspapper för att torka innan du lägger dem på en plåt med bakplåtspapper, sprinklar lite olivolja och chiliflakes över och sedan skickar in i ugnen på 150 grader tills de är krispiga!

Vi sprinklade lite havssalt över när vi tog ut dem och njöt sedan som snacks till maten. Väldigt goda och det känns lyxigt att man har ”gjort det själv”…

Tycker det kan vara att leda genom exempel att alltid tänka igenom vad som slängs i matväg – ofta slänger vi fullt ätbara saker som kunde blivit något gott med rätt recept!

3 reaktion på “Len soppa med kokosmjölk och butternutsquash

  1. Helena

    Butternut squashen är en ny favorit hemma hos oss också, fantastisk att bara ungsrosta i bitar med lite olja, och smula över lite chèvre sista fem minuterna.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.