Lingongrova inspirerat av den franske bagaren!

Lingongrova... På riktigt! Nästa recept framåt...

Lingongrova… På riktigt!

Oj vad han är bra Sébastien Boudet! Jag är inte superlätt att imponera på längre vad det gäller matlagning då jag vill ha mer än bara fina recept.

Missförstå mig rätt, jag blir givetvis imponerad av riktigt duktiga kockar med fantastiska recept – men jag vill ha mer teori kring VARFÖR man tillagar saker på ett visst sätt samt ett tänk kring hur vi kan optimera näringsinnehållet i maten.

Således blir jag inte längre lika imponerad av kokböcker med fina bilder och texter som bara lyfter hur bra allting är… Det är liksom inte sant. Allting är inte bra för oss bara för att alla tror det numera. Grönkål till exempel – hur många kokböcker lyfter fram att det inte alls är speciellt bra att äta utan att ånga eller koka? Hallå rawfodentusiaster – dags att läsa på lite?

Men där är Sébastien annorlunda, och således imponerar han på mig. Jag har låtit mig inspireras av hans recept på lingongrova och modifierat det för att bli som jag vill ha det – mindre socker och mer fullkorn! Nyfiken?

Kort om Pågen Lingongrova innan vi drar igång…

lingongrova

Sorry – varken grovt eller nyttigt.

Lingongrova var tidigare mitt absoluta favoritbröd. Nybakat var det hur bra som helst . men efter 2-3 dagar blev det ganska trist och torrt. När jag sedan vaknade upp ur min egen matkoma och läste på så insåg jag att just nämnda Lingon”grova” är ett av de sötaste och minst nyttiga bröden på marknaden idag. Det är typ 10% rent socker.

Sedan dess har jag lärt mig en hel del om mat, hälsa och hur vi optimerar näringsinnehållet i mat och när jag sprang på just Sébastiens recept kunde jag inte låta bli att experimentera! Jag ville inte ha lika mycket vetemjöl och socker som han använder i sitt bröd – så här kommer mitt modifierade recept…

Led genom exempels Lingongrova

Ni som har läst mycket på min blogg vet att jag är en stor förespråkare för ekologiskt. När ni bakar så se till att alla ingredienser kommer från något ekologisk märke som Saltå Kvarn, Orga Kvarn eller Änglamark. Själv blandar jag Änglamark och Saltå Kvarn beroende på vad som finns tillgängligt när jag handlar!

 • 250 gram rågmjöl
 • 300 gram fullkornsdinkel
 • 100 gram grahamsmjöl
 • 125 gram siktat dinkelmjöl (kan behövas mer beroende på hur degen känns vid knådningen!)
 • 185 gram krossade rågkärnor
 • 1,5 dl vatten
 • 5 dl gammaldags mjölk (homogenisering är en helt onödig process som förstör mjölken!) alt vatten
 • 250 gram lingon
 • 35 gram obehandlat havssalt
 • 15-50 gram muscovadosocker eller lönnsirap (jag har gjort på 15 gram och kommer hoppa över det helt nästa bak tror jag)
 • 200-400 gram surdeg

Dag 1:

Koka upp vatten och häll det över rågkärnorna. Låt det stå i cirka 30 minuter.

Blanda lingon, salt, socker och rågkärnorna tillsammans med ljummen mjölk eller vatten. Kontrollera att blandningen inte är mer än 45 grader och tillsätt surdegen som rörs ut i vätskan. Tillsätt/rör ner mjöl så att det blir en deg.

Låt degen stå i cirka 45 minuter för autolys.

bild 2

Jäste i min ”tio-litare”!

Knåda sedan järnet i 5-10 minuter. Runt 30-60 varv knådning. Det kan bli lite kladdigt eftersom lingonen går sönder och här upplever jag att det ibland behövs mer mjöl då det kan bli för kladdigt! Om det blir för kladdigt knådar jag in mer mjöl tills degen känns hyfsat smidig. Den kan dock fortfarande vara något kladdig!

Jäs sedan degen, rejält inmjölad så den släpper, i förslagsvis en stor kastrull eller plastlåda med lock tills den har blivit dubbelt så stor.

bild 2

Urvält ur jäskorgen och snittad för ugnen!

Sedan delar jag den i två och lägger den i mina två jäskorgar. Tycker det är lite småkul med olika form på mina bröd, så jag köpte en av varje. Låt dem jäsa över natten i kylen eller ute i något förråd med mellan 4-8 grader.

Jag jäste en sats utomhus i en låda på altanen och då var det nog runt 6 grader. Det blev grymt!

Dag 2:

Snitta bröden i något kul mönster och baka i 235 grader på uppvärmd plåt i runt 50-55 minuter dagen efter – när de har jäst minst 12 timmar! Ta ut det och låt brödet svalna MINST 1 timme innan ni skär i det – annars försvinner värdefull vattenånga och brödet blir torrt och tråkigt.

bild 3

Olika utseende – precis lika goda!

Så gott att ni aldrig kommer vilja köpa Pågens sockerstinna, snabbjästa Lingongrova igen – bortsett från möjligen de riktiga paniktillfällena när det ska matas änder med barnen…

Håller hur bra som helst utan påse i rumstemperatur i minst 5-7 dagar. Jag ställer det på snittytan på skärbrädan och njutar av det även ser trevlig ut!

Avslutande tankar

Jag respekterar verkligen de kockar och kokboksförfattare som vågar lyfta fram såväl fördelar som nackdelar med olika livsmedel så att det går att göra ett informerat val!

bild 3

Vissa hyvlar ost – jag hyvlar smör…

Att använda surdeg istället för jäst känns, efter att ha läst på en hel del, helt självklart. Det är så väldigt påtagligt att brödet håller bättre, smakar bättre och är nyttigare för kroppen. Kanske låter flummigt, men en sak som jag har lärt mig är att verkligen känna efter hur kroppen reagerar när man äter saker – och ”vanligt bröd” gör mig alltid trött, däst och sömning. Mina surdegsbröd ger mig energi och gör mig pigg och skarp – vilket jag ser som ett gott tecken!

Inser att bloggen på senare tid har blivit mer av en ”bakblogg” än en blogg om träning och hälsa – men det är viktigt för mig att skriva om det jag brinner för och lär mig just nu (givetvis inom rimliga gränser, men bröd har absolut med hälsa att göra). Då blir det intressant och levande läsning. Då kan jag inspirera till förändring genom ord och bild. Då leder jag genom exempel.

9 tankar kring ”Lingongrova inspirerat av den franske bagaren!

 1. Madde

  Ska definitvt prova detta recept. Gjorde surdegs vörtbröd nu till julen och just nu står en sats frukts och nötbröd på jäsning! Har verkligen fått upp ögonen kring surdeg och välpreparerade fullkornsprodukter tack vare din blogg! Kul är det också! 😀

  Svara
 2. Ia

  Hej!
  Brödet ser gott ut!
  Men jag skriver på grund av brödet utan för att jag inte hittar din mailadress. Använder inte Outlook som min dator vill när jag klickar på kontakt. Har en fråga angående lågpulsträning som jag tänkte maila till dej 🙂
  MVH Ia

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Peter,
   Tack för kommentaren och kul att du gillar bloggen. Vad det gäller vete och hälsa så instämmer jag till stor del, vilket jag också betonat i inläggen om bröd, men det går inte att helt förringa rollen av att preparera korrekt om man ser till Weston Price. Jag är av uppfattningen att det går att kombinera spannmål och riktigt bra hälsa, men det kräver en hel del. Jag har kört helt utan spannmål också, men slängde jag gör bröd av fullkorn och väl fermenterat så upplever jag inga sidoeffekter. ”Vanligt” bröd tar jag inte i med tång. Där kommer det sidoeffekter direkt. Så jag vet att många inte är med mig på den här punkten, men som ett litet inslag i kosten då och då, väl hanterat ser jag det som helt ok. 🙂

   Svara
 3. Peter @ Lifeform.se

  Det är mycket bra att du undviker vanligt bröd. Det borde alla göra, även änder 🙂
  Att ditt hembakade bröd är otroligt mycket bättre än det man kan köpa i butiken är det ingen som helst tvekan om.
  Många av sidoeffekterna med spannmål märker man dock inte av på många år (det kan ta 10-tals år innan vissa effekter blir märkbara). När en skada väl är etablerat kan vägen tillbaka ta lång tid.
  Det verkar också som att en rejält aktiv livsstil (som du verkligen representerar) ger ett visst skydd mot dom negativa effekterna. Men oavsett vilket så verkar spannmål sänka prestationsförmågan för alla.
  Vi bakar vårt eget bröd där huvudingrediensen är rismjöl. För att ”lyxa” till det så tillsätter vi ibland lite certifierat rent havre (avsett för personer med celiaki).
  Det som gör kost så komplicerat är att det vi äter inte bara påverkar oss, det påverkar alla dom som bor i oss som olika mikrober, parasiter etc. Vi som jobbar med detta ser ofta att man kan ha problem med parasiter utan att det syns på vanliga blodprover. Att detta problem är stort börjar uppmärksammas mer allmänt, kolla tex artikeln ”Kroppen döljer en okänd djungel av mikrober”, länken finns på min hemsida http://www.lifeform.se under Hälsa/Mikrober.
  Eftersom jag är intresserad av hur man kan få kroppen att prestera optimalt så är ingen sten för liten att vända på för nå målet.
  Mvh
  Peter

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Fair enough. Gillar dock fortfarande stödet i Weston Price forskning för att det är ok och att folkslag som hanterar det rätt har mått oerhört bra. Men igen, det blir ju en något detaljorienterad diskussion eftersom vi är överens om att den moderna spannmålsprodukten är rejält skadlig. 🙂 men kul att du driver frågan, jag gillar er/din filosofi och läser mer på lifeform framåt. Är verkligen helt inne på det här med ”gut health” och att allt börjar där, men har inte skrivit så mycket om det på bloggen. Får länka till er istället. 😉

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.