Måste bra kött och fisk vara ”så dyrt”?

ekologisktHmm, mitt spontana svar är alltid att det är snarare så att ”vanligt” kött och vanlig fisk är för billigt! MEN det svaret gör inte någon gladare när vi lever i ett samhälle som lägger allt mindre andel av den disponibla inkomsten på mat samtidigt som vi äter allt mer av den tidigare ”dyra maten” – speciellt kött.

Problem med det då? Det vi tror är bra – det vill säga till exempel oxfilen för 99 kr kilot – är riktigt risigt kött uppfött på spannmål, GMO-soja och har väldigt ofta fått rejäla doser med antibiotika. Detsamma gäller egentligen odlad fisk – som ur ett ekologiskt perspektiv är helt vidrigt. Det gör att det inte längre är så bra för oss som det varit historiskt!

Så här kommer lite tankar och tips på hur man kan komma över ekologiska alternativ på kött och fisk till i stort sett samma pris som det vanliga alternativet i butiken! Nyfiken?

Priset kan vägas upp med din egen tid

bild 1

Det är oerhört stor skillnad på kött och kött. Punkt!

En nackdel med att läsa mycket är att medvetenheten – japp, vissa kallar det för matsnobberi, men inte jag – kring olika råvaror, kanske framförallt skillnaden i kvalitet, ökar drastiskt! I en diskussion jag hade idag så var en av kommentarerna väldigt insiktsfull och löd såhär:

”Jo, jag vet att jag får bättre kvalitet om jag köper ekologiskt och jag kan all teori – men jag är för snål!”

Jäkligt starkt att erkänna det rakt upp och ner. Insikten om att ekologiskt är bättre för såväl miljö, som kvalitet på råvaran – nej, jag tänker inte ge mig in i en diskussion om varför det är bättre utan massa gift och konstigheter på och i maten – fanns, men ändå valdes det bort. Jag gick givetvis igång och började berätta om hur jag kommer runt det där och istället betala med lite av min egen tid!

Köp hel fisk och hel/halv/kvarts djur direkt från producent!

Eh, say what now? Vem har plats för en halv ko hemma?

Låt mig utveckla – för det här är mitt absolut bästa tips för att komma igång och äta högre kvalitet på maten till ett lägre pris.

Exempel – ekologisk lax

Lycka är en hel 5-kilos ekologisk lax!

Lycka är en hel 5-kilos ekologisk lax!

Färsk ekologisk laxfile – om det överhuvudtaget finns, vilket sker extremt sällan där jag handlar – kostar mellan 300-400 kronor kilot. DYRT, i alla fall jämfört med alternativen på marknaden. Jag lessnade på att det aldrig fanns inne så en dag frågade jag i fiskdisken vad de skulle ha per kilo om jag beställde en hel ekologisk lax – det vill säga ingen risk för dem att ta hem från leverantör. Tror ni jag blev chockad när priset var 149 kronor kilot? Vanlig hel lax kostar 119 kronor kilot färsk. Ynka 30 kronor extra för att få en lax som smakar HELT ANNORLUNDA! Det tar jag vilken dag i veckan som helst!

bild 5

Tog mig väl 20 minuter att filea, dra ut benen, skära upp och frysa. Gillar man laxhuvud så kom det på köpet – men annars blev totalt kilopris efter rensning runt 180 kronor.

Vanliga odlade kostar 199 i fileform hos min fiskhandlare på Coop Extra i Tyresö!

 

Visst – du kan få fryst till ”lägre pris” men det är så mycket sämre kvalitet. Den är smaklös och vattnig i jämförelse med den här läckerbiten som jag ofta, och GÄRNA, gör sashimi på!

Zemanta Related Posts Thumbnail

Hemmagjord sashimi med tabasco, timjan och lite olivolja!

Kött – finns såväl lamm och gris som ko!

Samma princip – är man ute efter riktigt bra gräsbetat ekologiskt kött får man betala ett rejält påslag i de vanliga matvarubutikerna! Det kan man komma undan genom att gå direkt till producentens gårdsbutik!

komboJag köpte en kvarts ko – grovstyckad – från Husa gård utanför Stockholm. Det var en riktigt trevlig utflykt för barnen som helt krasst får lära sig att äter man kött – så äter man mysiga kossan Gullan i hagen eller lilla Lambi med mjuka pälsen.

Efter att ha vägt och räknat lite så landade snittpriset per kilo på runt 140 kronor och då ingick det rejält med fina bitar som fransyska, entrecote, oxfile, ryggbiff, innanlår, högrev med mera. Visst – det blir mycket köttfärs, men jag lovar, det är INTE som köttfärsen i affären. När jag gör hamburgare av den här färsen så är hamburgaren så stor som jag gjort den även stekt. Inget vatten som kommer ur den färsen – bara kött!

En kvarts ko är en del kött...

En kvarts ko är en del kött…

Har du inte plats i frysen? Köp en frysbox! Har du inte plats för en frysbox? Dela med vänner och familj! Hitta en lösning – inte en ursäkt till att inte göra en förändring!

Avslutande tankar

Det är ganska lätt att avfärda ekologiskt med en axelryckning och att ”det är för dyrt” – men har vi råd att i längden fortsätta som vi gör och bokstavligen talat våldta våra naturresurser? Utan att vifta med pekpinnen kan jag stå för att mitt val alltid är ekologiskt när det går. Om jag tycker det är för dyrt när det inte är säsong? Då står jag faktiskt hellre över.

Plus att jo, det ÄR stor skillnad på smak. Ett bra exempel är Arlas ekologiska smör. När man en gång har ätit det så smakar det vanliga faktiskt ganska trist. Margarin diskuterar jag inte.

För mig är det att leda genom exempel att välja ekologiskt – SAMTIDIGT som jag gör mitt yttersta för att hitta det till RÄTT pris och delar med mig av mina efterforskningar!

2 tankar kring ”Måste bra kött och fisk vara ”så dyrt”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.