Men du – det är ju omöjligt att förstå din resa i förra inlägget…

utropstecken_18926271”Man tror ju att du bara helt plötsligt en dag kunde göra det för att du började ”tro” på att det var möjligt. Det är ju helt fel. Det har tagit dig ett år. ”

Saker blir alltid bättre när man tar till sig av det som läsare säger. Speciellt om det är någon närstående som på ett konstruktivt sätt berättar om läsupplevelsen – vilket i det här fallet var bra, men alldeles för otydligt! Här kommer därför storyn och min resa bakom framförallt det här påståendet:

”Om någon hade kommit fram till mig för ett år sedan och sagt att jag skulle kunna låta bli att äta i ett dygn för att sedan springa 15 kilometer hem från jobbet och ha energi över till att jobba hela kvällen – då hade jag skrattat dem i ansiktet.”

Jag hade själv för ett år sedan svurit vid att det är helt omöjligt – personen som påstår det har fel och är inte värd att lyssna på. Idag, efter ett år med medveten träning, justerad kost och en del andra förändringar så är det min verklighet – vilket fortfarande känns HELT GALET! Nyfiken?

Min egen resa har pågått i över ett år…

När jag läste ”The Big Book of Endurance Training and Racing” åt jag 6 gånger per dag. Jag var alltid hungrig och hur mycket energi som helst gick åt till att planera mat och träning. Eftersom det var min verklighet då, tänkte jag skriva det här inlägget som ett förtydligande kring hur min kropp fungerade tidigare, hur den fungerar nu och VARFÖR det är så.

Men igen, för att förtydliga, det har tagit ETT ÅR!

Det har inte varit ett år utan känslor, tvivel och funderingar – men jag insåg när jag läste boken att ökade energinivåer faktiskt är något man medvetet kan träna upp genom att förstå kroppen…

Träning och kost för att lära kroppen att förse sig med energi på bästa sätt!

Fastän jag såg mig som både ”hälsosam” och ”vältränad” så var jag LÅNGT ifrån min fulla potential. Det stod klart för mig efter att ha läst ett antal böcker och det slog mig också att jag hade absolut noll koll på hur olika typer av träning och olika typer av mat påverkade hur jag kände, mådde och presterade. Min utgångspunkt – för att göra det så tydligt som möjligt – såg ut ungefär såhär:

  1. Träna så hårt som möjligt – för det ger bäst resultat snabbast…
  2. Ät ofta, proteinrikt, mättande och fettsnålt – lättkvarg någon?
  3. Ät allt och träna rätt för att må bra – lite märkligt att vikten alltid ökade utan träning…
  4. Planera mat och träning för att ha energi till att träna

En bok som jag trodde på ändrade min grundsyn på ovan – men förändringen behövde också ske i kroppen!

Jag insåg att det är FÅ av oss som har koll på vad som händer i kroppen när vi motionerar och hur vi kan påverka vår upplevda vardagsenergi. För det måste man sätta sig in i hur kroppen hämtar energi och hur vi kan TRÄNA kroppen till att göra det på olika sätt!

Balansera aeroba och anaeroba systemet

Det handlar om fettförbränning (aeroba) och sockerförbränning (anaeroba) – det här är kärnan i min filosofi och grundbulten för den här bloggen. Om du är villig att ta framförallt det aeroba systemet vidare i kapacitet så kan du ÖKA din basenergi på ALLA plan – märk väl det har INTE med viktnedgång att göra även om det tenderar att bli en effekt, utan energi. Du kommer garanterat att ha mer och framförallt jämnare energi under dagen. Uppleva bättre resultat i din sport/träning. Du kommer att också att må oerhört mycket bättre, men det tar tid – du kan boosta det med kosten till viss del, men tid behövs!

I förra inlägget skrev jag några saker som är värda att kommentera:

Kolla innehållsförteckningen på en sån här. Reflektera. Släng.

Kolla innehållsförteckningen på en sån här. Reflektera. Släng.

Jag anser INTE att det behövs varken ”uppladdningsenergi” eller ”återhämtningsenergi” för oss vanliga dödliga. Det vill säga alla vi som inte elittränar eller springer 20 mil i veckan. Det är för mig en konstig föreställning att man efter ett ”hårt spinningpass” måste fylla på energi..? Vad bränner man? 500 kcal? När vi tar ett steg tillbaka och funderar lite på det behovet – hade det varit på riktigt hade vi ALDRIG överlevt som ras under vår utveckling…

Jag vill igen betona att för ett år sedan hade jag PRECIS den uppfattningen – att det viktigaste som fanns var att såväl ladda inför som att fylla på efter ett träningspass. Jag kände mig alltid som en urvriden disktrasa efter träning och jag tänkte att orsaken måste vara för lite mat och därmed snabbt äta något som gav ”energi”. Nu har jag mer förståelse för att det handlade om att jag brände för mycket socker i förhållande till fett – vilket gjorde att det blev så ineffektivt utnyttjande av energi att jag var helt knäckt efteråt. Numera är det väldigt stor skillnad i upplevelse även efter ett superhårt pass som tidigare hade knäckt mig helt – jag är helt enkelt inte lika trött och inte lika beroende av energipåfyllning för att må bra efteråt.

Det går att träna hårt utan - men det kräver just träning för att lära kroppen!

Det går att träna hårt utan – men det kräver just träning för att lära kroppen!

Jag är fundamentalt emot konceptet att ”kolhydratsladda” som jag ser som en av de absolut mest märkliga saker som någonsin fått fäste i träningsvärlden!

Det var något jag var tvungen att göra för ett år sedan eftersom jag, så fort jag började springa överhuvudtaget, brände oerhörda mängder glukogen från musklerna. Det var inte så konstigt heller – jag tränade bara anaerobt och även om det förvisso ger viss effekt på det aeroba systemet så blev det tydligt för mig vid ett MAF-test att obalansen i kroppen var ENORM! Jag vill dock påpeka att det finns en TYDLIG maxgräns för hur mycket kolhydrater du kan ”ladda in” i musklerna. Det är någonstans på runt ynkliga 2000kcal – och om du har 1800 eller 2100, well det kommer inte spela någon roll – således anser jag det helt meningslöst! Men alla som säljer produkter kopplat till det här samt gröt- och pastaföretag kommer säga precis tvärtom – hmm undrar varför..?

Avslutande tankar

Det är lätt att glömma bort hur det kändes vid resors början eftersom man är i sin egen verklighet. Framförallt det faktum att NORMEN för de flesta andra är så oerhört långt ifrån min egen verklighet numera. Det är aldrig min avsikt att säga att någon annan gör fel – men väl att upplysa att det finns en annan väg och en möjlighet att må så mycket bättre, även om man upplever att man mår bra redan!

Jag strävar efter att dela med mig av hur otroligt bra det är möjligt att må VARJE DAG, HELA TIDEN! Att våra kroppar är så fantastiska vad det gäller energinivåer och uthållighet OM vi ger dem chansen och tränar medvetet för att låsa upp den potential vi alla fötts med!

I förra inlägget skrev jag:

Känslan av att kroppen är en supermaskin som verkligen är optimerad över hur lång tids evolution som helst. Känslan av att vara stark, snabb och riktigt fullproppad med energi är det för få av oss upplever varje dag! Det vill jag ändra på. Det är mitt mål. Det är skälet till att jag skriver.

Min målsättning är att förmedla en sammanfattad bild av det jag läst, det jag kan och det jag själv upplevt på ett så tydligt och lättförståeligt sätt som möjligt. Således bugar jag djupt för feedbacken  – tack hustrun, det är att leda genom exempel – och hoppas att min egen resa blivit tydligare med detta inlägget!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.