Mer om naturmaterial – träning och vardag i siden…

Såhär tänkte jag siden innan... Rosa, underkläder och möjligen lakan. Men det är så mycket mer!

Såhär tänkte jag siden innan… Rosa, underkläder och möjligen lakan. Men det är så mycket mer!

Ni som har följt bloggen ett tag vet att jag har skrivit några inlägg på temat om eksem och problem med syntetmaterial vid träning. Bland annat det här om att vi borde tänka en gång till innan vi avfärdar det fantastiska materialet siden för alla dyra, ”coola” kraftställ i de nyaste syntetmaterialen!

Jag har sedan dess även fått en peppning från en bloggare/bloggläsare – Tove med alias Toves Hälsa – som jag följer lite överallt (blogg, Instagram och Facebook) att skriva mer om naturmaterial vid träning.

Nu har jag inte direkt läst så mycket om det är att jag kan göra några djuplodande slutsatser, men jag har ett par upplevelser som väldigt bra förstärker min tes om att det inte kan vara speciellt bra för oss med alla syntetmaterial och giftimpregnerade, icke-ekologiska kläder. Tänker koka ner det till några konktreta rekommendationer också!

Nyfiken?

Hur är det med nya kläder egentligen?

Rekommendationen är trots allt att ALLTID tvätta barns kläder innan användning på grund av mängden gifter… Tur att det inte gäller oss vuxna.

Eller vänta nu, hur tänkte vi där?

Lite egna upplevelser och perspektiv

…där skjortan låg emot huden hade jag när jag kom hem bokstavligen stora röda utslag.

Jag har tre upplevelser på det här temat väldigt färskt i minnet. En har jag redan skrivit om gällande mitt underställ jag köpte från Siden Selma. Det kan du läsa om här.

Så vi börjar med en mindre kul erfarenhet. Köpte nya skjortor häromdagen och tänkte lite naivt att det lär man väl kunna använda utan att tvätta. Kändes lite stelt och obekvämt, men det brukar ju gå över när man blir varm… Stelheten försvann, men där skjortan låg emot huden hade jag när jag kom hem bokstavligen stora röda utslag. Hela överkroppen, upp på halsen, längs armarna och sedan en perfekt kant där mina underkläder hade varit.

Hmm inte ok va? Det tog en vecka att få bort och huden kändes rejält sargad under tiden.

Det var inte en bra upplevelse.

Utan att ha något belägg för det kan man väl konstatera att det inte bara var naturliga saker i det tyget – som var 100% bomull och en skjorta av fin kvalité! Det galnaste med hela upplevelsen? Det var precis lika illa även efter en tvätt.

En mycket bättre upplevelse…

Wikipedia har följande korta, något komiska, passus vid en sökning på ”siden”:

Siden är ett tyg av silke med ursprung från Kina. Sedan cirka år 4000 f.Kr. har siden framställts där, och kunskapen har spritts till Indien och Japan, främst via utvandrande kineser.[1] Tyget är ofta tunt och glansigt, men med förvånansvärd förmåga att värma, och mycket starkt”

Gillar verkligen formuleringen ”med fövånandsvärd förmåga”… Får mig osökt att tänka på en ingenjör i labbrock som står och ser helt konfunderad ut medans hen mumlar ”förvånansvärt”. Det lär inte vara en vis gammal kines som anser det förvånansvärt i alla fall…

Tänk att det här blir rena sidenfabriken. Galet.

Tänk att det här blir rena sidenfabriken. Galet.

Efter att jag sett effekten av mitt underställ i siden så tog jag äntligen tag i att börja byta ut hela min garderob med första lagret – underkläder framförallt i vilket jag inkluderar t-shirt, linne, boxers och träningsbriefs – samt också kortärmat/långärmat att träna i under sommaren.

Jag har haft lite misstankar om att mycket av mina hudproblem har härstammat från att det blir bakterier i träningskläderna som jag inte får bort vare sig genom tvätt, frysning eller andra spännande mirakelkurer. För det är bara vid kontaktytor med kläder jag fått problem.

Sagt och gjort – köpte en uppsjö av prylar. De är ju inte helt billiga, det är jag den första att påpeka, men samtidigt är det en helt annan grej att ha siden än bomull. Det tar inte åt sig doft – ok, jo det är klart de gör det till sist, men det tar mycket längre tid. Man håller sig alltid lagom varm (galet men sant) och de behöver inte tvättas lika ofta – vilket jag tilltalas av väldigt mycket av olika anledningar. Man vädrar sidenkläderna efter användning och sedan tvättar man liksom då och då. Det känns inte ofräscht eftersom de som sagt inte drar åt sig smuts, doft och bakterier på samma sätt!

Effekter jag har märkt?

Världens flashigaste reklarm... Not.

Världens flashigaste reklarm… Not.

Det är tydligt att min hud mår väldigt mycket bättre. Jag upplever att är ett fantastiskt mellanlager att ha mellan kläderna och huden. Ett mellanlager som reglerar temperatur och även ”skyddar” huden. Med skyddar menar jag det faktum att jag inte svettas lika mycket och då gäller för mig att det blir mindre påfrestningar i termer av eksem och annat trist som jag tyvärr dras med fortfarande.

På just temat eksem, så har det blivit oerhört mycket bättre av att använda siden närmast kroppen mer eller mindre hela tiden. Det är som att huden äntligen fått en chans att läka och det kliar oerhört mycket mindre. För alla er med problem kopplat till eksem så vet ni hur det kan klia ibland. För er som inte vet – jag likställer det nästan med en ”orgasmisk känsla” när man bara skiter i att man inte borde och kliar loss. Verkligen en helt galen känsla av tillfredsställelse just när man kliar. Inte sedan. Då blöder det mest… Vilket givetvis är helt kass.

Avslutande tankar

Jag har tidigare skrivit om hur jag inte förstår varför våra naturmaterial inte hålls högre (jo det är klart jag fattar drivkrafterna, pengar som alltid )! Jag står fast vid att det bästa som har hänt min vinterträning är just kraftstället i siden – är inte mycket för dubbade löparskor vet ni…

För mig gäller numera samma argument vid träning som vid matlagning. Naturmaterial först. Ut med plastskärbrädorna. Ut med syntetmaterialen i träningsväskan. Konstaterar att det för första gången inte luktar ”träningsväska” om mig när jag har sprungit en mil eller tre i sidenunderstället. Bara en sån sak – som hustrun verkligen uppskattar.

För att komma tillrätta med många av våra nyskapade problem tror jag det är bra att ta ett steg tillbaka eller två. Fundera igenom vad det var som gjorde att vi hamnade så långt från naturen. För det är absolut att leda genom exempel.

1 tanke kring ”Mer om naturmaterial – träning och vardag i siden…

  1. Tove

    Vad kul att få nämnas i din blogg! =) Har du tips på inköpsställen? Har också fått nys om merino-ull, vet du något om det?

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.