Min kostfilosofi

En sammanfattad inblick för dig som läsare i hur jag väljer att äta för att hålla mig frisk och ha en så bra balans som möjligt i kroppen för att orka med att jobba, leka, träna och blogga. Jag lever ett aktivt liv som kräver en hel del bra energi!Inte dumt med grönt!Vill du inte läsa hela sidan så har du grundbultarna i kosten här:

  1. Naturlig mat utan halvfabrikat, raffinerade kolhydrater och socker
  2. Mat som energi
  3. Inga förbud – bara aktiva val
    1. 80-20 är bra nog

Med ett tillägg som indirekt påverkar min kost:

  1. Hunger ska inte undertryckas

Min syn på mat

Matsnobberi eller medvetenhet? Den värderingen låter jag betraktaren stå för

Efter att ha läst väldigt många olika typer av böcker gällande träning, hälsa, yoga, Ayurveda och lite annat smått och gott har jag bildat mig en egen uppfattning av vad vi bör – och inte bör – basera vår kost på.

Bakgrundsfakta – böcker jag läst och inspirerats av:

För den som vill ha mer bakgrundsfakta kring det jag skriver så rekommenderar jag följande böcker – som jag alla anser ha varit mer eller mindre grundläggande i hur jag numera äter och lever:

  •   4-timmarskroppen
  •   Den nakna hälsan
  •   Eat & run
  •   Ett sötare blod
  •   Finding ultra
  •   Matens pris
  •   Matrevolutionen
  •   Perfect Health
  •   Nourishing traditions
  •   The big book of health and fitness
  •   The fast diet
  •   The great cholesterol con
  •   The Okinawa Program
  •   The Primal Blueprint
  •   Vad vi ska äta! och varför!
  •   The Primal Connection

Jag har kort beskrivit samtliga böcker ovan i min boklista och några hittar du även längre recensioner av där.

Några förtydliganden

Jag vill göra lite förtydliganden innan vi går vidare – inte för att avsäga mig ansvar på något sätt, utan för att slippa ta vissa diskussioner senare…

  • Jag är inte direkt överkänslig mot någonting som jag vet om – givetvis ska man inte äta sådant även om jag säger att det är nyttigt
  • Min kostfilosofi gör det INTE omöjligt för mig att gå ut för att lunch eller att gå på fest hos mina vänner – jag skulle ALDRIG få för mig att ringa innan och kolla vad det blir för mat…
  • Det är för mig en STOR skillnad mellan förbud och aktiva val – ät vad du vill bara du förstår effekten av vad du stoppar i dig på din kropp! (Ju mer du vet destom mindre vill du äta…)
  • Jag äter INTE för att se så ”deffad” ut som möjligt och räknar inte kalorier – med den här kosten sker det ändå som en bonus
  • Jag äter det jag tycker om men givetvis med vissa restriktioner då jag villigt erkänner att jag verkligen älskar saltlakrits, men det äter jag bara då och då…

Beskrivning av respektive grundbult

Nedan följer mer detaljerade beskrivningar av respektive grundbult.

Naturlig mat utan halvfabrikat, raffinerade kolhydrater och socker
Äter gärna och mycket Äter sällan/aldrig…
Alla grönsaker på skalan som till exempel:

  •   Spenat
  •   Kål
  •   Broccoli
  •   Blomkål
  •   Selleri
  •   Paprikor – gula och röda
  •   Tomater
  •   Lök
  •   Fänkål
  •   Ruccola
  •   Morötter
  •   Citron

Nyttiga fetter:

  •   Extra virgin kokosolja
  •   Extra virgin olivolja
  •   Ekologiskt smör
  •   Ghee

Kött och mejeri

  • Kokosmjölk
  • Grädde Ekologiskt kött (gräsbete)
  • Ekologiska ägg
  • Fisk
  • Ekologisk fågel
  • Vilt

Nötter, Bär, Kokos

Superfruits och ”boostande livsmedel”:

  •   Chiafrö, macapulver, acai, spirulina,   chlorella, vetegräspulver, goibär etc.
  • Potatis
  • Pasta
  • Ris
  • Gryn av alla slag
  • Mjöl av alla slag
  • Bröd
  • Bönor/Linser/Kikärtor på burk
  • Kakor/sötsaker
  • Socker (vitt, brunt, palm, agave etc.)
  • Sötningsmedel
  • Sirap
  • Margarin
  • Rapsolja/majsolja/matolja
  • Lightläsk
  • Juice
  • Godis (sällan)
  • Lightprodukter generellt
  • Halvfabrikat
  • Måltidsersättningar
  • Färdiga kryddblandningar
  • Chips

Äter   – men begränsat och helt beroende på träningsmängd

  • Frukt (äter ganska mycket men ser det mer som godis än energi)
  • Torkad frukt
  • Sötpotatis
  • Betor
  • Rotfrukter
Baljväxter som är korrekt förberedda:

  • kikärtor
  • bönor

Surdegsbröd (ser det som godis)

Utifrån ovan tabell kan man sedan diskutera vad som är just ”naturlig mat”.

Ett vanligt exempel är diskussionen kring att såväl spannmål som baljväxter och potatis ju faktiskt är naturligt! Jag instämmer till viss del – men då jag verkligen innerligt tror att vi inte är skapta för att äta så kolhydratrika livsmedel så åberopar jag i de diskussionerna ett bra exempel: Om vi utgår från att vår kända existens är 365 dagar så har vi varit en jordbrukande art i knappt en dag.

Apropå potatis har jag ett exempel från en släkting som har diabetes – han får större effekt på blodsockret efter en potatis än en sked rent vitt socker… Läs gärna mitt inlägg om det här – viktigt exempel tycker jag.

Så ”naturlig mat” – men utifrån lite fler riktlinjer än att det ”går att odla och framställa”. Socker är ju annars också en ”naturlig produkt, även om jag anser att det finns belägg för att det är direkt skadligt för oss människor!

För de som vill klassa in allting i en diet så ser jag min filosofi som en blandning av det bästa och vettigaste från ett antal olika dieter där de mest kända är Atkins, Paleo, LCHF och GI-metoden.

Kan man bli mätt utan pasta/potatis/ris?

Zemanta Related Posts ThumbnailJapp, men bara om du lägger till komplexa kolhydrater som sallad, broccoli, blomkål samt framförallt ökar andel fett i maten. Vår tids största misstag är den ”fettskräck” som rådit i 30 år som har lett till bantningskurer, övervikt och en hel generation som gått med fulla magar utan att vara mätta! För det är vad som händer när du ”fyller magen” med snabba raffinerade kolhydrater – det fyller, men mättar inte på riktigt. Mättnadskänsla och nöjdhet står fettet för.

Igen hoppas jag att du läser inlägget om varför ”fett inte gör dig fet” samt inlägget ”äter du inga kolhydrater eller?” där jag går igenom alla dessa frågeställningar!

Att tillreda naturlig mat för att öka hälsoeffekterna

Header3-1En bok som har gett riktigt mycket insikter och inspiration är ”Vad vi ska äta! och varför!”, tillsammans med kokboken ”Nourishing Traditions”, som beskriver hur noggrant de traditionella folkslagen i världen förbereder sin mat genom uråldrig visdom. Så det finns undantag från ovan gällande bönor och sädesslag – MEN jag tycker inte att det är något man ska ge sig på förrän man är rejält bekväm med sin kropp, förstår hur maten påverkar OCH har ett brinnande matlagningsintresse. Att det tar vissa livsmedel 2-4 dagars hantering av blötläggning, groddning, fermentering och kokning innan det är optimalt att använda gör att det finns det lättare sätt till en naturlig kost med riktigt bra effekter på hälsan!

Givetvis kan den intresserade läsa om sådan hantering på bloggen… En av mina två stora passioner i livet är ju trots allt matlagning! (Den andra är hälsosam träning för er som missat det)

Exempel på typer av hantering de flesta i min generation (1980) sällan gör:

  • Blötläggning av nötter och baljväxter
  • Groddning av baljväxter
  • Fermentering

Samtliga dessa metoder bidrar till att förändra många livsmedel till det bättre och skapar naturlig probiotika som vi idag köper för dyra pengar som droppar på apoteket. Det kommer mycket om detta på bloggen framåt – jag håller som bäst på att experimentera kring det hela!

 

Mat är energi
Behöver fylla på energi!

Behöver fylla på energi!

Det här är en otroligt viktig insikt tycker jag. Det är lätt säga och det låter logiskt, men det är inte fullt lika lätt att leva efter. Någon mer än jag som tycker synd om sig själv när man är riktigt risig eller bakis och tröstar med lite gotte?

Mat är också för många av oss såväl en tröst som en social ritual och något man kan ”unna sig” som belöning – till exempel efter ett hårt träningspass.

Men min filosofi är att försöka – jag är absolut inte något underbarn här – se mat som bränsle. För inte är det någon av oss som tankar en bensinbil med diesel och tror att vi ska komma fram…

Sedan går det hand i hand med att jag vill äta sådant jag gillar och som smakar gott.

Här blir det således viktigt att förstå HUR kroppen fungerar och vilka ”bränsle” vi kan leva hälsosamt på och vilka som de facto är skadliga för oss. Framförallt VARFÖR det är så. Bra exempel är inlägget här om att ”fett inte gör dig fet” och även ett inlägg här där jag tar upp hur skevt vi ser på kolhydrater idag!

Bra mättande mat = ingen hunger = bra energinivåer = hälsa = glatt humör = ork att träna = ork att laga mer bra mat

Bra mat i min värld är mat som ger oss stabil energi över lång tid och minimerar effekter som blodsockerdippar, inflammation samt onormal fettinlagring (som leder till övervikt).

 

Inga förbud – bara aktiva val

Perfect is the enemy of good!

Det här är viktigt – om någon säger ”du får inte”, vad kommer du tänka på hela tiden då? Jajjamen, just det du inte får äta. Du kämpar genast mot en riktlinje som inte är din egen. Det är oerhört stor skillnad på att göra ett aktivt val – jag väljer att inte äta detta, för jag vet att det ger skadliga effekter. Då har du själv tagit kontroll vi när vi har kontroll känner vi oss starka!

bild 4Om någon hade frågat mig för 8 månader sedan om jag skulle äta som jag gör idag hade jag nog mest småskrattat åt dem – men numera är det lite småjobbigt ibland att förklara varför jag väljer bort risiga halvfabrikat eller hoppar lunchen när det inte finns något jag vill stoppa i mig.

Matsnobberi eller medvetenhet? Den värderingen låter jag betraktaren stå för.

 

80-20 är bra nog

Att försöka göra något perfekt är att säkerställa att man misslyckas.Således är följande citat helt korrekt:

”Perfect is the enemy of good”

Annars fungerar psykologin ofta såhär. Plötsligt har man ätit något man ”inte får” och så var den dagen förstörd – lika bra att äta lite till man inte får då eller hur?

För min del skulle jag tro att jag numera går mot 90-10, men det är en effekt jag har upplevt successivt allteftersom jag läst mer och lärt mig mer! Jag väljer numera helt enkelt att avstå från sådant jag inte vill äta – mycket beroende på att jag inte anser mig behöva energi var tredje-fjärde timme (frukost-lunch-middag) utan klarar mig bra utan mat något dygn eller så om det behövs! Tro mig på den här punkten – du dör inte om du inte äter på några dagar. Konstig upplevelse första gången absolut – men dör gör du helt enkelt inte. Punkt.

Men det viktigaste budskapet: känn inte en massa ångest – ibland måste man ta en nödraket eller två! Ibland VILL MAN ta en nödraket – läs McDonalds/Burger King/KFC som är bland det absolut sämsta i matväg jag kan komma på… MEN även där kan man minimera skadan genom att hoppa över läsk, pommes och brödet. Det finns alltid en lösning som blir 80-20 och ”good enough”!

Vi måste kunna leva som världen ser ut idag!

 

Hunger ska inte undertryckas

Det här är en oerhört viktig princip för mig – MEN det är också skillnad på hunger och sug. Det vill jag göra helt klart för alla som läser. Precis som jag nämner ovan så är det ingen som kommer att dö av att inte äta på en dag eller två i Sverige, men idag är vi oerhört programmerade att äta regelbundet genom de vanor och den kultur vi har.

Någon som har varit i Spanien eller medelhavsländerna och inte fattar hur de kan överleva med middag senare än klockan 20:00?

Zemanta Related Posts ThumbnailDet är STOR skillnad även på hunger och faktiskt behov av energi – hunger är starkt kopplat till vanor och rutiner. Jag blir på klockslaget hungrig vid 11:30 – även om det försvinner ganska snart igen.

Om kosten är tillräckligt bra och energität – läs innehåller fett, protein och riktigt bra komplexa kolhydrater – så kommer det inte behövas mat hela tiden och du kommer inte vara hungrig!

Så ät när du blir hungrig – ibland är det 5 gånger på en dag, ibland 2, kanske ibland inte alls….

Viktigt är att du äter dig så att är nöjd – helst inte sprängfylld, men så att du är nöjd och glad och inte på något sätt känner hunger när du går från bordet (i stort sett omöjligt på fettsnål diet – vilket jag skriver om här). Siktet får gärna vara på känslan av att vara 80-90% mätt när man slutar äta – galet svårt tycker jag själv men man mår oerhört bra av det och generellt äter vi 20-30% mer än vi behöver vid varje måltid.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om den här principen – men det är bättre att hålla det kort. Nyckeln är att våga lita på sin kropp och lära sig skillnaden mellan programmerad hunger, sug och verkligt behov av energi – jag lär mig absolut fortfarande och missar ibland vilket resulterar i en och annan krasch…

Avslutande tankar

bild 1

Hälsosam med naturlig mat!

Det är lätt att avfärda min kostfilosofi med en axelryckning och använda det otroligt slitna argumentet att ”man kan äta allt bara man äter lagom och rör på sig” – men det är att göra det för enkelt. Vi kan äta allt – men det betyder inte att vi SKA! Det är synd att inte ge sig själv och sin kropp de bästa förutsättningarna till ett långt, hälsosamt liv utan massa extra kilon och en ständig kamp mot hungern för att man åt ”lagom” till lunch. ”Lagom” kännetecknat av massa pasta/potatis/ris som bara driver fettinlagring och med blodsockerdippen kommer sötsuget som måste motstås. Hur kul är det?

Jag hoppas att med den här sidan kunna inspirera fler att se igenom de oerhört dåliga kostråd vi så länge har fått – och fortsätter få – av Livsmedelsverket. Inspirera fler att genomskåda livsmedelsföretagens mediokra – ofta riktigt dåliga – produkter de säljer på oss som en ”bra, nyttig och snabb” lösning – kolla innehållsförteckningarna så blir det tydligt att så inte är fallet! Läs gärna min totala sågning av en populär måltidsersättning här.

Jag ger er min väg för att leda genom exempel – låt mig leda vägen och haka på i er egen takt för bättre hälsa!

Mer läsning

Typisk mat som vi äter i familjen – se recept sidan

För en stor förändring direkt – se mitt mail till en vän

Läs också gärna om min träningsfilosofi om du inte har gjort det – även där är fokus på hälsa och att förstärka effekterna av en bra kost!

Senaste inläggen i kategorin hälsa
[summarize-posts   post_type=”post” author=”Led genom exempel”   taxonomy=”category” taxonomy_term=”Hälsa”   limit=”15″]

 

8 reaktion på “Min kostfilosofi

  1. Joel Linderos

    Hej!

    Har läst igenom en hel del inlägg på din blogg nu och har hittat mycket lästvärt! Kommer börja skifta min kost mer åt LFHC/Paleo-hållet allt mer. Jag har dock lite funderingar kring det här med din kostfilosofi och vegansk kost. Är inte själv vegan, men vill försöka utesluta kött och animaliska mejeriprodukter från maten med tanke på miljön och etiska själ åtminstone någon eller ett par gånger i veckan. Är Tempeh exempelvis något som skulle vara ”okej” att äta med ditt sätt att se på kost och näring? Det är ju gjort på sojabönor men är å andra sidan fermenterade bönor och då kanske bättre än att bara äta ”köttersättning” gjord på soja?

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Hej, ja tempeh och de fermenterade sojaprodukterna är väldigt mycket bättre än det generella skräpet som har helt sjuka innehållsförteckningar. Väldigt märkligt för mig att ge upp animaliska rena produkter för sånt skräp. Bättre då att se till att det animaliska man äter är eko, gräsbetat (vid rött kött), och uppfött av någon man litar på. Alternativt att man håller sig till vilt. Eko, etiskt och grymt för miljön. Jag personligen ger inte mycket för miljö/etik-argument då man ska ha helt klart för sig att sojaproduktion och storskaligt jordbruk är lååångt värre än korrekt produktion av kött/fågel och än mer om man syftar på vilt. Men om man nu verkligen vill, så är det mycket svårare att äta bra som vegetarian då produkterna o disken är så undermåliga. Bättre då att läsa på och försöka hitta kompletta alternativ med ”naturliga” produkter – vilket sojaburgare verkligen inte är…

      Svara
    2. Yvonne Forsman

      Soja innehåller växtestrogen. Majoriteten av kvinnor med bröstcancer har en så kallad östrogenpositiv cancer. Min onkologi/cancer läkare här i USA, som var av Kinesiskt ursprung och också kunnig herbalist och kunnig i akupunktur avrådde mig ifrån sojaprodukter. Jag var på den tiden vegan (vegetarian och sedan vegan, totalt 15 år). Det här var för nästan 20 år sedan. Jag följer nu Paleodieten. Jag äter fortfarande mycket grönsaker som jag älskar, men mina proteinkällor är inte längre soja eller andra bönor, ärter och linser, utan det är animaliska ekologiska produkter. Jag kommer ihåg en amerikansk dietist som var också vegan och lika tokig i soja som jag var på den tiden. Hon skrev böcker där hon lovordade soja. Hon fick cancer tre gånger. Jag skrev till henne och sade att hon borde nog sluta med soja. Hon skrev aldrig tillbaka och jag vet inte om hon överlevde. (Jag fick min utbildning i näringslära vid Uppsala universitet för 35 år sedan.)

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.