Mjölk och naiviteten kring att det vi gör med maten ”inte spelar någon roll”

MjölkDet här inlägget triggades av den återkommande debatten kring huruvida mjölkprodukter är bra eller dåligt för människan.

Egentligen hade jag inte tänkt skriva något alls om detta då jag tycker att mina tankar kring raffinering av livsmedel är ganska väl täckta i befintliga inlägg, men sedan insåg jag att majoriteten av vår befolkning nog tror att mjölken och alla mejeriprodukter vi äter idag är ”helt naturliga”. Speciellt om man köper Arlas ekologiska mjölk.

Precis som med mycket annat i våra affärer är det så långt från sanningen man kan komma.

Nyfiken?

Kort inledning om Weston Price…

1935 skrev Weston Price att om vi inte genast ändrar kurs kring mat i västvärlden kommer vi snart att se en epedemi av fetma, ohälsa, diabetes, barnlöshet och degenerativa sjukdomar. Det är idag vi kan titta tillbaka och se hur rätt han hade. Oavsett om alla helst vill sticka huvudet i sanden och säga att det inte kan bero på maten…

Jag har tidigare skrivit inlägget ”skrämmande, skrämmande läsning – så mycket är fel med vår syn på mat idag” och ”måste vi välja mellan forskning eller visdom” på det här temat, men det är värt en repetition.

Weston Price var alltså tandläkare på 1930-talet när karies var ett av de stora hälsoproblemen i västvärlden. Han tog saken i egna händer och drog ut på en tur över hela världen för att försöka förstå varför det hade blivit så. Det hela resulterade i oerhört intressanta observationer kring hur människor i ursprungssamhällen över hela världen som åt traditionell mat – det vill säga inte var utsatta för västerländsk modern mat – mådde. Kort och gott? ASBRA. Inga sjukdomar att tala om, ingen karies, inga deformiteter på barn, inga tandställningar som behövdes etc…

Det gjorde att han fick enorm insikt i hur vi människor kan frodas på helt olika typer av ”dieter” och må oerhört bra. Hans slutsatser blir än starkare eftersom det vid den här tiden i världen började komma västerländska varor till ursprungssamhällen, vilket gjorde att man bokstavligen kunde mäta effekten av raffinerat socker, vitt mjöl och margarin i hur dessa samhällen förändrades rent fysiskt. Det var inga kul resultat. Läs mer om det i inlägget ovan kring ”skrämmande, skrämmande läsning” eller läs hela hans bok ”Nutrition and physical degeneration” här.

four_healthy_people_117101356_std

Ok, vad har det här då med mjölk att göra?

Hur som helst. Inte nog med att vi hettar upp mjölken och dödar i stort sett alla aktiva ämnen och enzymer. Vi har också fått för oss att det är ”finare” med homogeniserad mjölk.

Vi fick tidigt lära oss i skolan om pastörisering. Döpt efter mannen som kom på att massa bakterier dog om vi värmer upp mjölk till en viss grad så blir det ”säkert”.

Det vi inte fick lära oss, och fortfarande oerhört många väljer att ignorera bisarrt nog, var att det även förstör i stort sett allt som var nyttigt med mjölken. Det är lite som att vi skulle ta bröstmjölk och koka den först för att få bort alla som lever… Det är givetvis en helt galen jämförelse, men ändå.

Hur som helst. Inte nog med att vi hettar upp mjölken och dödar i stort sett alla aktiva ämnen och enzymer. Vi har också fått för oss att det är ”finare” med homogeniserad mjölk. Ni vet slät, där inte fettet skiktar sig när mjölken står.

Såklart tänker ni, det är väl bra?

Mat har inte i lab att göra!

Mat har inte i lab att göra!

Eller inte. Applicera samma logik som jag argumenterar för i inlägget ”Ett stort okontrollerat experiment med vår hälsa som insats” bara för skojs skull. Hur kan vi tro att något skulle vara bra när vi vi först hettar upp det så att alla aktiva ämnen dör/avaktiveras och sedan under högt tryck spränger sönder naturliga fettmolekyler till minimala beståndsdelar som du ABSOLUT inte kan hitta naturligt? Det är ju precis som all annan raffinering som skapar produkter våra kroppar inte ens nästan är skapta för att hantera?

Sedan kan labbrockarna argumentera hur mycket de vill i mina ögon. Det kan komma hur många studier som helst. Det måste vara så att vi kan tänka själva. Lite i alla fall. Ifrågasätta hur det här blev norm?

Möjlk var ett fantastiskt livsmedel förr…

Så här vill jag helst ha mitt smör. Inte via en fabrik som grejar med mjölken först!

Så här vill jag helst ha mitt smör. Inte via en fabrik som grejar med mjölken först! Margarin kommer aldrig innanför min tröskel i huset. Never. Ever. 

Men det är inte det längre. Förr fick man filmjölk etc. naturligt genom att råmjölk som surnar gör det kontrollerat genom de enzymer som finns naturligt i mjölk. Inte idag. Efter vi har dödat allting, tillsätter vi olika kulturer för att få liiite liv i mjölken igen så att den inte bara ruttnar och genast tror alla att det är bra igen. Jag tror inte på det.

Ekologisk råmjölk – testad för E.coli så att den är garanterat ok – är rena anabola steroiderna när det kommer till tillväxt. Läs gärna Tim Ferris tankar om det i ”4-timmarskroppen”.

Weston Price kommer till exakt samma slutsats. Ett fantastiskt livsmedel som går att variera i oändlighet. Råmjölk – kärna, fermenterad, ystad eller som den är har i otaliga kulturer världen övervarit en av de vitala nycklarna till hälsa! Men inte i västvärlden. Där har vi kort och gott tagit något bra och raffinerat det till något oigenkänneligt för våra kroppar. Något som jag verkligen tror kan bidra till att göra oss sjuka.

Avslutande tankar

Jag ger mig inte in i diskussionen kring de studier som uppmärksammats kring dödlighet och huruvida det går att ”bevisa” något. Det är inte vad den här bloggen är till för. Jag vill igen ta en annan vinkling i det ursprungliga mot det moderna.

Att ni kära läsare ska applicera er egen kritiska logik på allt som vi blir frestade att stoppa i våra kroppar. Är det rimligt att säga att den mjölk vi dricker är ”naturlig” numera? Jag tycker inte det. Min kompromiss till mina barn i brist på råmjölk – jag letar fortfarande – är att, till de få saker de har mjölk, i alla fall köpa gammaldags, ej homogeniserad, ekologisk mjölk. Det är minst dåligt av de kassa produkterna.

Jag köper alltid ost som är opastöriserad – grottlagrad Gruyere och vissa Brie kan man få fatt på. Det är fantastiska livsmedel, fullproppade med nyttigheter!

Igen handlar det om att öka vår medvetenhet kring hur världen har förändrat vår mat från ”naturligt på riktigt” till ”naturligt” i marknadsföringen. Det är något att fundera över.

1935 skrev Weston Price att om vi inte genast ändrar kurs kring mat i västvärlden kommer vi snart att se en epedemi av fetma, ohälsa, diabetes, barnlöshet och degenerativa sjukdomar. Det är idag vi kan titta tillbaka och se hur rätt han hade. Oavsett om alla helst vill sticka huvudet i sanden och säga att det inte kan bero på maten…

Så, kära läsare, det är upp till oss alla som individer att vårt eget ansvar. Läs på om maten och hur den har behandlats – vare sig det är modifiering, raffinering eller besprutning. Våga säga TACK, MEN NEJ TACK till saker som gör oss sjuka. Det kan vara obekvämt, ganska ofta faktiskt, men det är alltid att leda genom exempel.

18 tankar kring ”Mjölk och naiviteten kring att det vi gör med maten ”inte spelar någon roll”

 1. Lars-Åke Ekdahl

  Tack för ett bra och intressant inlägg. Effekten av enskilda ämnens påverkan på vår kropp har länge varit i fokus för Livsmedelsverket. Man har inte satt det i relation till den basala funktion som ”känner kroppen igen ämnet och därmed kan tillgodogöra sig av innehållet” samt hur fungerar ämnet tillsammans med de andra i vår kostmiljö? Effekten av funktionen, att om det inte känns igen och kan användas omedelbart, väljer kroppen att antingen förkasta och avvisa ämnet eller att lagra upp det i lämplig depå, i avvaktan på identifiering och nedbrytnings faktorer. Kort sagt det lagras i kroppen för senare ev. hantering. En orsak till vårt nya folksjukdomsgissel, fettpåbyggnad genom transponering till fettsubstanser.
  Det är mycket intressant att följa dina artiklar och hoppas att fler än jag tar till sig innehållet i sitt diet val.

  Svara
 2. Jenny

  Så bra inlägg, precis som vanligt! Och precis som vanligt är det ett svårt ämne att förklara för omgivningen som avfärdar det, som att det är lite löjligt liksom… Tänk om fler visste att adhd och (andra bokstavskombinationer) kan bli bättre om man tar bort mjölken!
  Jag har själv jobbat i ett litet mejeri som är bättre än de större, men det känns inte fräscht när man ser den där sprutan fyllas med konstgjord D-vitamin som ska ner i tanken…eller kulturen heller. Det känns bara inte naturligt alls.

  Svara
 3. Susanne

  Ett bra inlägg som vanligt, men jag undrar om du inte har blandat ihop begreppen lite? Råmjölk det är den mjölk som kossan producerar de första dagarna efter att kalven har fötts, en extra ”kraftig” mjölk till kalven, som man inte brukar dricka (möjligen göra ”kalvdans” av, en östjämsk specialitet. 🙂 )
  Jag förmodar att du menar den mjölk som kommer direkt från kossan utan att pastöriseras eller homogeniseras. Obearbetad mjölk alltså, men inte råmjölk. 🙂

  Svara
 4. Elina

  Hej!
  Jag har tittat in här senaste året eller två, läst och funderat..väldigt intressant och väldigt viktigt. Jag känner att jag börjar hitta en hyfsad balans hälsomässigt. Ännu mkt kvar att lära om *optimalt*näringsintag. Har gått från gi, lchf/paleo raw food till att nu äta en blandning av allt- höll dock aldrig nånsin en diet, utan mer som en guide. Jag har dragits med förkylning hela hösten, vilket gör mig lite orolig över näringsupptag. Försöker helt utesluta mejeri (svårt) pga att det bildar slem i kroppen, mm,mm….Har nu börjat dricka havremjölk-lycka-jättegott,men..förmodligen EJ särskilt mkt bättre än komjölk!? Eller vad säger du? Känner ofta att jag bara hamnar tillbaka på ruta 1, att välja mellan det dåliga och det lite mindre dåliga. Mina frågor till dig är;
  äter du surdegsbröd? Visst bryts gluten ned i surdegsbröd!?
  Vad tror du om eko(självklart) havremjölk istället för komjölk? tex oatlys havremjölk skyltar med att havre innehåller betaglukaner- bra för hjärtat. Har du nån uppfattning om det?
  TACK för att du delar med dig och leder genom exempel.
  Med vänlig hälsning,
  Elina

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej,
   Kul att du kikar in då och då.

   Det är inte så himla lätt att hitta det som passar bäst för en själv. Jag har helt klart åsikter om havremjölk och Oatly. Det är skit. Innehållsförteckningarna brukar vara helt vidriga. Bättre då att mixa själv om man nu av någon anledning måste ha mjölk-liknande produkter. Vill man ha havre rekommenderar jag fermenterad gröt som jag gör den med smör. 🙂

   Jag äter inte någon gluten alls för tillfället, men om jag ska äta spannmål äter jag surdegsbröd gjort på ekologiskt fullkornsmjöl. Det är mycket bättre än vanligt bröd, men fortfarande för mycket om man är väldigt känslig. Har svårt att bestämma mig om gluten, men generellt sett mår de flesta bättre utan… Detsamma med mejeri. Den typen av mejeriprodukter vi har idag är relativt undermåliga. 🙁

   Lägg till bra tillskott så kommer du säkert till bukt med förkylning etc.

   hörs!

   Svara
   1. Elina

    Hej igen,
    Eko havremjölken innehåller 3 ingredienser; vatten, havre, havssalt.
    Så det är alltså havret som är boven i dramat ?
    Är mandelmjölk ett bättre alternativ? Ja jag har kommit att börja sakna mjölk-liknande produkter:/ smoothies på vatten-inte så gott, varm choklad..

    Svara
   2. Elina

    Hej igen,
    Eko havremjölken innehåller 3 ingredienser; vatten, havre, havssalt.
    Så det är alltså havret som är boven i dramat ?
    Är mandelmjölk ett bättre alternativ? Ja jag har kommit att börja sakna mjölk-liknande produkter:/ smoothies på vatten-inte så gott, varm choklad..

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Ah, nej då var den ju ok. 🙂 det går att argumentera för att det är fytinsyra etc. Som man blr få bort genom fermentering, men det är ju kanske få som orkar. Mandelmjölk är bättre generellt skulle jag säga, men det är verkligen detaljer och beroende på vem man frågar antar jag!

     Svara
     1. Elina

      Hälften av mitt förra inlägg vägrade följa med! , varför jag skickade två ggr.. Hade några funderingar/frågor till. Vad tycker du om kokosmjölk? Jag hittar endast ekologisk på burk dvs den ligger i pfoa. Är annars kokosmjölken det bästa anser du om man vill ha mjölk-liknande produkter? Ja, visst kommer man till detaljer som kanske blir individuella. Fytinsyra och omega 9 kontra allt annat som spelar in i bilden..Läste nyligen tror det var på kilman institutet att ägg bryter ned vårt immunförsvar.

     2. Subcalva

      Det går ju att hitta stöd för alla argument man vill. Frågar man Chris Kresser så bör man ifrågasätta även mandelmjölken eftersom den många gånger innehåller mer fytiner än spannmål. http://chriskresser.com/another-reason-you-shouldnt-go-nuts-on-nuts

      Chris Kresser berättar ibland också anekdoten om en kille som hade jätteproblem med olika sorters mat och de (tror det var under CKs studietid) försökte hjälpa honom genom att föreslå olika restriktioner. Till slut var det bara några enstaka livsmedel han kunde äta utan att må dåligt och han såg verkligen ut som ett vrak. En dag försvann han bara och det dröjde länge innan han dök upp men då var han totalt förvandlad som människa. Han såg stark och energisk ut och ögonen lyste. Alla undrade vad han hade gjort. Jo han hade mått så dåligt att han trodde han var på väg att dö och då ville han umgås med de få vänner han hade kvar och äta vad som helst. Så han gick till puben med kompisar och åt pizza och drack öl för det hade han inte gjort på flera år.

      Ibland tror jag nästan stressen för att äta ”fel” är värre än att faktiskt äta ”fel”.

      P.S Det ska också bli spännande att se hur många som tror att Chris Kresser (och jag som återberättar historien) rekommenderar att man bara ska äta pizza och dricka öl. 😉

 5. En Annan Elina

  Känner igen mig så mycket i vad du skriver Elina, att jag nästan trodde jag skrivit kommentaren själv.. Lite förvirrad blev jag allt ☺️ Låter ju inget vidare det du skriver om ägg, måtta med ”allt” kanske är det bästa ändå (förutom socker och vete förstås) . Jag är lite osäker på min ståndpunkt angående mjölkprodukter.. Smör kommer jag fortsätta med hur som, och grädde är ju såå gott. Går inte ersätta rakt av med kokosmjölk i matlagning och havregrädden är ju ingen höjdare innehållsmässigt.. Mjölk kan jag vara utan. Men hur ska jag tänka med barnens intag? Får du skörare skelett av mjölk eller ger det starka ben? Just nu dricker vi mest havremjölk, kanske borde köpa den kalciumberikade?

  Svara
  1. Elina

   Hej Elina! Vad roligt att träffas haha;)
   Skönt att höra att jag inte är ensam i mat djungeln. Jag har bara senaste 2 åren börjat grotta ner mig i mat debatten, försöker navigera fram och hitta” det bästa”. Ja alltså jag säger detsamma ang det jag läste om ägg- (kilman institutet) trött blir jag! Men med det sagt har vi ju ingen aning om det faktiskt stämmer eller ej. Vem/vad kan man lite på? Håller med dig att måtta med allt är återkommande inslag.. Det här med att små steg leder ganska snart till större förändringar stämmer bra. Vad jag tidigare trodde att jag inte skulle kunna leva utan( matmässigt) tänker jag verkligen inte längre på eller så har jag hittat en modifiering av gamla recept som blir bättre. Den icke ekologiska havremjölken är ju vitaminberikad med kalcium och riboflavin.bl.a. Oatly skriver att dem får inte tillsätta vitaminer i den ekologiska havremjölken. Men att eko komjölk får göra det- ologiskt eller hur?! Svårt med barn och mjölk, jag har svårt att ta ställning. Bara barnen mår bra och inte har intolerans så räcker nog sunt förnuft tills vidare. Mkt av det vi VET är bra, och allt som just nu befinner sig i ”gråzon” kanske lite mer aktsam med.. Det jag reflekterat över senaste tiden är rekommendationer om att utesluta mejeri och gärna äta vegetariskt blir ju att äta veganskt.. Hehe 1+1=? Ang mejeri så känner jag att ost är det jag inte kan släppa. Har du provat ghee?

   Svara
 6. Pingback: Likheten mellan religion och mat | Vår Galna Livsstil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.