Några typiska dagars mat för min del? (Del 1 av 2)

Hemmagjord sashimi med tabasco, timjan och lite olivolja.

Hemmagjord sashimi med tabasco, timjan och lite olivolja.

Frågan hur några typiska dagars mat ser ut har dykt upp från lite olika håll. De mer teoretiskt intresserade har efterfrågat en fördelning fett-protein-kohydrater, medan andra bara är nyfikna på mängd och till exempel hur jag blir ”mätt utan gröt” på morgonen eller mätt på lunchen utan ris/pasta/potatis när jag äter ute.

Det vore lite dumt att inte svara på frågorna som ni läsare vill ha svar på – så här kommer lite tankar om de olika målen och i del 2 blir det en matdagbok över några dagars mat.

Kort om hur jag ser på mat innan vi drar igång

Zemanta Related Posts ThumbnailJag rekommenderar verkligen att alla som är intresserade av att läsa det här inlägget först läser om min kostfilosofi – utan det så riskerar det att bli lite taget ur sitt sammanhang. Dels äter jag ju inget alls vissa dagar och dels har jag förändrat kosten stegvis – vilket innebär att såsom jag äter idag skulle jag sett som en ”omöjlighet” om någon frågat för 6 månader sedan…

Det är också viktigt att poängtera att med förflyttningen från sockerförbränning till fettförbränning så minskar aptiten och allmänt sug MYCKET!

Angående mellanmål så åt jag ofta det tidigare i form av bananpannkaka, kokta eller stekta ägg, makrill i tomatsås, nötter eller liknande – men återigen är det inte så ofta jag har behov av det längre. Dock har jag alltid en påse nötter och en makrill i tomatsås i nästan alla träningsväskor och i jobbväskan…

Men med det sagt – nu kör vi!

Frukost – målet med minst variation för min del

Jag är en morgonmänniska – och trevligt nog även en kvällsmänniska – så för mig är det inte ett problem att lägga lång tid på att tillreda frukost. Vad det gäller frukost så varierar det inte så mycket, utan snurrar egentligen emellan 2 olika på vardagarna och några olika helgvarianter när jag har helt obegränsat med tid – i alla fall innan familjen vaknat… Numera gör jag inte så ofta morgonjuicen 2.0 på vardagarna, men det händer när jag är sugen på det!

Precis efter jag har vaknat så brukar jag dricka något glas med vatten och äppelcidervinäger.

Zemanta Related Posts ThumbnailVardagsfrukost 1
Bananpannkaka – 1 portion (receptet ger 2) oftast numera med lite extra Ghee eller kokosolja. Tidigare åt jag en hel sats själv – men jag är helt enkelt inte så hungrig längre. En kopp espresso.
Gärna lite blåbär eller hallon till.

Zemanta Related Posts ThumbnailVardagsfrukost 2
Fett gott kaffe v2.0 – det här är den frukost jag nog oftast kör numera. Stor fördel är att jag kan träna direkt på den utan att känna mig ”tung i kroppen” – framförallt gillar jag effekten av MCT-oljan som ger en otrolig energikick. Och jo, jag står mig utan att blinka till lunch på den.

Alternativa vardagsfrukostar:
3-4 stekta ägg med en kopp kaffe – snabb, god, bra energi
Rester från gårdagens middag om det finns något gott kött och lite sallad – är inte så känslig…
Inget alls – hoppar ibland frukost för att jag inte är sugen.

Helgfrukost
Innefattar ofta såväl bananpannkakan som morgonjuicen på rotfrukter samt kaffe. Det alterneras lite mer på helgerna och görs lite american pancakes på mandelmjöl ibland med lönnsirap, vispgrädde och smör/ghee till!

Lunch – målet som är svårast att kontrollera utan att verka tråkig

Zemanta Related Posts ThumbnailOm jag får välja så äter jag helst min egen mat. Då är det typiskt något av mina recept här på bloggen eller något annat som går i linje med min kostfilosofi. Lite typiska exempel på det:

  • En burk tonfisk blandat med 1-2 msk olivolja, chili, en halv rödlök, citronsaft, 0,5 dl kokosmjölk eller smetana, sambal oelek och peppar till en sallad med spenat, blomkål, morötter, paprika och lite granatäpple.
  • Kycklingfile/klubba – med skinn – med sås gjord på skyn från kycklingen, sallad med 1-2 msk olivolja och lite hemmagjord kimchi eller annat kul tillbehör.
  • Laxfile med gheefräst broccoli och bacon
  • Stekt makrill med gheefräst savoykål

Det finns hur mycket som helst – det viktiga är att ersätta pasta/ris/potatis/sockerfyllda halvfabrikat med nyttiga fetter – extra virgin olivolja, ekologiskt smör, extra virgin kokosolja, ekologisk grädde eller creme fraiche och gärna i en god hemmagjord sås – och goda tillbehör med komplexa kolhydrater som råkost, sallader, stekta grönsaker med bacon samt lite nötter eller frön.

Uteluncher

Det blir en hel del luncher ute och då är några typiska till exempel:

  • Sashimi – det vill säga sushi utan ris, vilket mättar mycket mer än man tror – fisken är FET.
  • Yakiniku med sjögrässallad (hoppa riset)
  • Fiskrätter med mer sallad – ber ofta om att de hoppar potatis/ris/pasta och lägger till kokta grönsaker med olja eller smör på
  • Kötträtter med mer sallad och sås

Zemanta Related Posts ThumbnailGenerellt har jag absolut blivit mer kräsen ju mer jag har läst. Jag väljer ofta att äta väldigt selektivt eller helt enkelt att stå över om det är för risigt förslag – läs Pizza Hut, McDonalds, Burger King etc. Även om det på hamburgerkedjorna går att trixa med att dumpa brödet, stripsen och läsken – men kvar blir bara en ganska trist icke ekologisk köttfärsbit med klortvättade minimorötter för 60 spänn…

Nej, jag är inte ett stort fan av ”mackan” och dess likar.

Kvällsmat – familjen i fokus

Zemanta Related Posts Thumbnail

En ”gör det själv” omelett blir ofta jäkligt poppis med ungarna hemma – de får plocka i tillbehören i pannan och göra smet själva (läs vispa lite…)

Vi har som generell regel i familjen att det lagas en rätt – gillar man inte det får man vara utan mat tills eventuell kvällsfika. Det fungerar väldigt bra – ungarna väljer bort det som de för dagen ”inte tycker om” och äter av det som passar. OBS – mina barn svälter inte och om de skulle gnälla ihjäl sig så flyttar vi kvällsfikat lite tidigare.

Men typiskt är det precis samma som luncherna om än att det ofta blir mer råkost och det finns alltid en stor tallrik med ”kul grönt” att plocka ifrån. Det är något jag är väldigt mån om.

Det är svårt för mig att prata ”mängd” eftersom jag äter tills jag är nöjd – men som idag så kände jag mig inte nöjd förrän efter 1 laxfile (125 gram) och en hel sats med tonfiskröra enligt lunchbeskrivningen ovan tillsammans med en morot och en rejäl bit blomkål. Det blev kanske lite för fullt, men det kändes riktigt bra.

Kvällsmål – ibland, ibland inte, men alltid proteinrika

Kraftbollar med riktigt bra energi!Jag gillar att äta en halv bananpannkaka vid 8-snåret då och då – helt klart. Jag tar gärna ett stekt ägg eller två, en näve nötter eller en kraftboll för att hålla energin lite högre fram tills läggdags. Det enda jag är noggrann med på kvällen är att inte äta för sent – mycket för att jag har svårt att somna med massa mat i magen.

Om det är fasta dagen efter så äter jag aldrig kvällsmål.

Helgmat och drycker

PajjenHelgmat för min del skiljer sig inte speciellt mycket från ovan förutom att det möjligen ibland är lite ”roligare” råvaror som de finare köttbitarna, lite roliga skaldjur och fisk. För min del är det sällan godis, utan snarare att jag lagar någon riktigt bra dessert som jag vill ha den – mycket grädde, kokos, färska bär och dylikt. Som den här chokladkakan eller blåbärspajen här på bilden till vänster med ekologisk vispgrädde till. GOTT!!

Jag dricker i stort sett bara rött och vitt vin numera – helst rött. Men tar absolut en öl då och då.

Avslutande tankar

Zemanta Related Posts ThumbnailJag är väldigt nöjd och tillfreds med hur jag äter idag och ser det absolut inte som en ”diet” på något sätt. Det är en livsstil – tillsammans med min träningsfilosofi – för resten av livet. Det skulle förövrigt vara helt omöjligt för mig att gå tillbaka till att äta socker, gryn, spannmål, pasta, ris och potatis med tanke på hur jag mådde tidigare och hur jag mår nu. Läs gärna de avslutande tankarna i det här inlägget för en djupare utläggning om just ”hela livet”-tänket.

En reflektion jag har gjort är att det är knepigt att skriva om vad man själv äter – en direkt effekt av att logga allting jag stoppade i mig under ett par dagar var att jag hela tiden tänkte ”behöver jag äta det här?”. Oväntat faktiskt. Så det blir säkert lite avvikande, men bör kunna ge en bild av mängd och fördelning samt hur det varierar med träningsmängd. Allt det i del 2 som kommer så fort jag har skrivit ner allting – man äter rätt mycket olika saker över en dryg vecka!

Min förhoppning är att ni läsare ser detta inlägg som det är tänkt – ett försök att leda genom exempel genom att dela med mig av min egen tillvaro!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.