Naturmaterial vs ”high tech” såhär i vinterlöpningen…

139674_003Det här är ännu ett av de där inläggen när något i min tillvaro som inte har funkat lett till något bra. För inte så längesedan blev det kallt ute och det innebär att min hud klappar ihop ganska rejält.

Men, tänkte jag, mitt kraftställ löser det. Det är ju ändå riktigt bra… Tyckte det kliade lite när jag kom igång och springa – som ni vet startar jag alltid upp runt 15 minuter – , men skitsamma, hade ett bra pass på 90 minuter. Problemen blev ett faktum när jag kom hem. Det var inga nådiga reaktioner under kraftstället. Oerhört otrevliga stora nässeleksem.

Dags att börja leta alternativa lösningar – för att dra i mig antihistamin innan varje löptur är bara inte min grej (även om det är ”tipset” man oftast stöter på). Nyfiken?

Lite samma sak som att vi tror att vi kan göra bättre mat än naturen…

Tycker mig återkomma till den här typen av argument. Jag inte emot forskning och utveckling, inte på något sätt, men det är lustigt hur långt borta vi är från de naturliga alternativen i vårt västerländska samhälle.

img_88912

Inte en kul upplevelse med nässelutslag – inte jag på bilden men det såg ut såhär kan jag lova.

Jag vet att det låter flummigt, men jag har länge haft ganska stora problem med träningskläder och alla de klassiska tipsen hit och dit med frysboxar, varm tvätt etc. har inte gjort någon direkt skillnad.

Det har varit en rejäl drivare av mina problem med eksem. Svett och syntetsiska material är inte en bra kombination om man har tendendenser till eksem kan jag lova. Så dags att prova något annat!

Lager på lager…

goreDet är en grymt bra princip. Det funkar bra tycker jag. Men jag har aldrig, oavsett hur dyra prylar jag har köpt upplevt den där känslan av att vara ”torr” även när jag svettas. Har alltid klurat på de där bilderna på ”gore-tex där pilarna (ilustrerande vatten) går ut, men inte in igen. Har inte spelat någon roll vilka underställ jag har köpt och samtliga har kliat.

Eftersom det nu eskalerade till enormt otrevliga eksem, kombinerat med det faktum att jag aldrig skulle se det som ok att trycka anti-histamin innan varje vinterlöp så sökte jag mig till alternativ.

Naturmaterial. Siden… Vilken grej!

För första gången någonsin fick jag uppleva det som reklamen på ALLA underställ lovar.

Siden. Vadå siden? Hmmm, backa bandet. Såhär skriver Siden Selma om siden som har varit med ett par tusen år…

”Siden är ett fantastiskt naturmaterial med unika egenskaper. Siden andas på ett oslagbart sätt och tillåter fukt att transporteras genom materialet. Detta ger en unik temperaturreglering och håller dig lagom varm. Orsaken till detta är att silkesspinnaren måste hålla sig jämt tempererad i sitt kokongstadie för att kunna utvecklas till fjäril. I de klimat där världens olika silkesspinnare förekommer måste de under dagen kunna hålla sig svala i sol men under kyliga nätter behålla värmen. Många syntetmaterial försöker förgäves efterlikna dessa funktioner som under tusentals år utvecklats naturligt av silkeslarven. Välj originalet och upplev känslan av siden!”

Jag var skeptisk, reklamen lovar liksom för mycket – både varm och kall samt transporterar fukt. Jämför det med vad de säger om ”Craft Active Extreme CN M” som är en riktig värsting:

Underställströja som håller kroppen torr vid fysisk aktivitet i kalla förhållanden.  Plagget har en 3D-passform för optimal rörelsefrihet och är tillverkat av ett mjukt, lätt och elastiskt material med effektiv fukttransport.

 • Underställströja
 • Herrstorlekar
 • Effektiv fukttransport”

På sin höjd – ”håller kroppen torr” och ”effektiv fukttransport”.

Men puttad över kanten av upplevelsen och utslagen så köpte jag en långärmad underställströja och drog ut på en löptur när jag kom hem. Som en god vän uttryckte sig:

Put me in a dress and call me barbara!

För första gången någonsin fick jag uppleva det som reklamen på ALLA underställ lovar. Känslan av att komma hem från en löptur och känna att precis all svett har försvunnit. Det är helt unikt. Jag har tränat MYCKET i MÅNGA olika material och märken, men aldrig upplevt något liknande.

Ännu coolare är att det inte blir ”för varmt” att ha på sig inomhus utan att det liksom magiskt anpassar sig – precis som Siden Selma skriver i sin reklam.

Avslutande tankar

Inte snygg reklam. Inte flashiga namn. MEN SHIT VAD BRA!

Inte snygg reklam. Inte flashiga namn. MEN SHIT VAD BRA!

Om och om igen slås jag av dessa upplevelser när jag byter tillbaka till ”o-teknologiska naturalternativ”. Först slängde jag de högteknologiska, uppbyggda, skyddande skorna. Då kunde jag helt plötsligt springa längre än någonsin helt skadefritt. Sedan slutade jag äta processad mat. Då försvann mina allergireaktioner. Nu slängde jag alla mina syntetiska underställ och helt plötsligt har jag inga problem med huden när jag springer i kylan.

För mig är det inte något som behöver bevisas längre. Det naturliga alternativet vinner i stort sett varje gång. – med hästlängder.

Det är dags att vi tar ett steg eller två tillbaka. Det gäller inte bara maten vi äter utan också våra kläder. Det är dags att vi hittar tillbaka till det naturliga. Det är att leda genom exempel!

3 tankar kring ”Naturmaterial vs ”high tech” såhär i vinterlöpningen…

 1. pussel

  Ah! Nice, kanske ska pröva att sätta på mig en av min fasters gamla sidenblusar istället för ett äckligt syntetiskt träningslinne då ^^.

  Svara
 2. Karin Sutare

  Intressant! Själv springer jag i ullunderställ, och två lager tunna ulltröjor till om det är kallt, under ytterplagg, som vindbyxor och vindjacka. Gillar värmen och att det andas. Mannen springer i en tunn jacka av filtad ull, himla bra, rätt vindtät. Han har ullsilke som underställ och tunna strumpor i ull… Vi är helt frälsta i det, kul att du gillar det också!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.