Nya läsare, andra frågor, mer inspiration!

Zemanta Related Posts ThumbnailFör första gången är jag lite lätt nervös när jag skriver ett inlägg. Har haft en hel del skrivkramp sedan ”gästinlägget” publicerades på paleobloggen ”Under vårt tak”. Är inte van vid den volymen trafik på bloggen och det har varit oerhört inspirerande att flera har hört av sig både genom kommentarer och via mail. Det är vad som ger mig inspiration att skriva och det är också när det kommer frågor som jag får nya teman att skriva om!

Så jag tänkte ge er mina tankar på några av de frågor jag fått! Nyfiken?

Mat, energi, uppladdning och träning…

Nästan alla som frågar mig om träning frågar vad jag äter före och efter träning. Det kopplas också sedan ihop med frågan kring träningsupplägg och hur mina tankar går kring det. Här kommer några av frågorna med mina svar:

Mat före och efter träning

Men hur tänker du med detta kring att äta si och så länge innan träning och efter träning? För det är väl ändå en viktigt del av återhämtningen? 

Om någon hade kommit fram till mig för ett år sedan och sagt att jag skulle kunna låta bli att äta i ett dygn för att sedan springa 15 kilometer hem från jobbet och ha energi över till att jobba hela kvällen – då hade jag skrattat dem i ansiktet.

Jag inleder oftast med att mina svar är sällan vad ”alla andra säger” – jag tror på att sätta allting alla ”vet” i andra perspektiv. Generellt är det absolut så att vi blir itutade att man MÅSTE äta före träningenför att orka och efter träningen för att fylla på igen. Men vad pratar vi om för ansträngning egentligen? Jag tror på att göra ”vanlig träning” helt frikopplad från mat, med vissa undantag. Till exempel inte äta för nära inpå för att det är otroligt obekvämt och inte heller låta bli att fylla på energi när det blir pass som överstiger 2 timmar eller runt 2 mil – då blir det för lätt att hamna i väggen. För mer av mina tankar på det föreslår jag dessa två inläggen nedan:

Behövs en proteinshake efter träningspasset?

Det här med energi och laddade muskler…

Jag anser INTE att det behövs varken ”uppladdningsenergi” eller ”återhämtningsenergi” för oss vanliga dödliga. Det vill säga alla vi som inte elittränar eller springer 20 mil i veckan. Det är för mig en konstig föreställning att man efter ett ”hårt spinningpass” måste fylla på energi..? Vad bränner man? 500 kcal? När vi tar ett steg tillbaka och funderar lite på det behovet – hade det varit på riktigt hade vi ALDRIG överlevt som ras under vår utveckling…

Lite jobbigt med bensinstopp...

Lite jobbigt med bensinstopp…

Det finns undantag…

Men som sagt, det finns alltid undantag – jag pratar inte om bodybuilding, extremträning med mera. Då finns det skäl att tänka VÄLDIGT mycket mer på hur man äter och tänker kring påfyllnad av saker som elektrolyter och annat spännande. Men då är inte min blogg helt optimal – rekommenderar i så fall Rich Roll som skrivit boken ”Finding Ultra”.

 Sammanfattande tankar på mat och träning

Nyckeln för mig – vilket märks för den noggranne läsaren av bloggen närmare – är att klara sig på den energi vi har tillgängligt och då framförallt genom att bli bättre på att använda oss av det aeroba systemet som bränner fett och inte socker. Det är där vi har de ”oändliga” resurserna och krafterna! på det temat vill jag avsluta med att rekommendera inlägget här:

Träning vs planlös motion – STOR skillnad!

Sprang lite fel - så 13,5 km blev 31 innan jag var vid bilen igen...

Sprang lite fel – så 13,5 km blev 31km innan jag var vid bilen igen…

Jag är fundamentalt emot konceptet att ”kolhydratsladda” som jag ser som en av de absolut mest märkliga saker som någonsin fått fäste i träningsvärlden!

För min egen del har jag testat att springa en egen liten privat mara utan någon som helst kostuppladdning – och det gick hur bra som helst…

Mat och att ”bli mätt”

Du tar bland annat upp att vi inte ska äta så mycket gryn. Vilket jag skulle säga är någonting bra eftersom det innehåller en massa nyttiga fibrer? Även grovt mjöl skulle jag säga är bra och ger en bra mättnadskänsla? Du tar även upp det här med att räkna kalorier. Vilket jag tycker ändå är en bra riktlinje för hur mycket man ska äta. Jag tycker din motivering delvis är bra men jag kan inte riktigt få kläm på den…

Det här är knepigt att skriva en simpel motivering på tycker jag. Det är inte helt enkelt och det kräver att den som läser är riktigt sugen på att ta till sig varför gryn inte är det bästa valet för att få energi och kraft till vardag och träning.

Vad det gäller gryn, spannmål och snabba kolhydrater så har jag skrivet ganska mycket som motiverar precis varför det inte är så bra som många upplever. Att något är ”mättande och innehåller massa fibrer” är inte samma sak som att det är näringsrikt och ger bra energi. Så i min värld är just spannmål roten till oerhört mycket ont. Problemet är just att många upplever att det ”mättar”, men sedan ändå äter 5ggr per dag? Det kräver att någon ställer just motfrågan som gör att man börjar reflektera över hur märkligt det är och varför ekvationen inte går ihop.

Jag kan knappt äta mellis längre – jag är helt enkelt inte sugen på mat mellan mina måltider. Tro mig – det är fortfarande lite galet i min egen värld eftersom jag åt 6 ggr om dagen med massa gröt, kvarg, lågfett och annat för bara ett år sedan. Minns hur oerhört hungrig jag var HELA TIDEN!

Sammanfattande tankar på mat och att vara mätt

Läs gärna mina inlägg under hälsa om varför spannmålen inte är så bra för oss och varför det är livsviktigt att förbereda dem (om man nu prompt måste ha dem kvar i sin diet – vilket jag fortfarande inte direkt rekommenderar). Vill man ha djupare kunskap – vilket jag strävar efter att ge i den här bloggen – så rekommenderar böcker om Paleo eller Primal-dieter. Där tas det upp hur skyddsämnen och inflammation drivs av såväl fullkorn som annan spannmål. Igen – om man inte verkligen bryr sig om att fermentera och greja. Är man nyfiken på det rekommenderar jag att köpa kokboken ”Nourishing Traditions” och läsa min recept som brukar ha inslag av sådant – som mina grötbullar eller citrondrycken.

Räkna kalorier. Mjaee min ståndpunkt därär att det bara blir relevant om man äter saker som vi INTE är gjorda för eftersom vi kommer gå upp i vikt annars. Det är för mig väldigt sorgligt.

Sedan är det vettigt att från början ha lite koll på mängd – men det klarar kroppen att reglera självt när man vant sig av vid allt skräp – som jag kallar det då – som driver hunger eftersom det bara ”mättar” men inte ger någon direkt energi. Typ gröt, grovt mjöl, mackor, McDonalds, halvfabrikat, pasta och liknande livsmedel.

Avslutande tankar

En stor del av den resa som jag själv har gjort har haft med just träning kopplat till mat att göra. De upplevelser som jag försöker förmedla med den här bloggen är fortfarande för mig själv svåra att ta in – vilket gör det till en utmaning att skriva i vettiga termer.

Om någon hade kommit fram till mig för ett år sedan och sagt att jag skulle kunna låta bli att äta i ett dygn för att sedan springa 15 kilometer hem från jobbet och ha energi över till att jobba hela kvällen – då hade jag skrattat dem i ansiktet. Men jag hade heller inte vågat prova OM det hade funkat. Jag hade inte tagit ett steg tillbaka och funderat över huruvida det faktiskt är något man kan träna sig till…

Att leda genom exempel för mig är att i så positiva ordalag som möjligt försöka beskriva känslorna kring just en sådan upplevelse. Känslan av att kroppen är en supermaskin som verkligen är optimerade över hur lång tids evolution som helst. Känslan av att vara stark, snabb och riktigt fullproppad med energi är det för få av oss upplever varje dag! Det vill jag ändra på. Det är mitt mål. Det är skälet till att jag skriver.

Vågar du också leda genom att vara ett exempel?

2 tankar kring ”Nya läsare, andra frågor, mer inspiration!

 1. Pelle

  Lysande. Och med en tålamodsgrad upphöjt till minst tre. Så många jag har försökt diskutera med, efter att de fått veta hur jag äter och varför, och efter ett oftast långt och pedagogiskt förklarande fått tillbaka ”Nja, men om man bara äter balanserat med mycket frukt, fibrer och fullkorn så mår man nog bäst.”, så börjar jag sluta orka bry mig. Men jag äter ändå som jag vill. Och måste.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Jo, men så är det oftast tills dess att man inte mår så bra längre. 🙁 Lite tråkigt att så få reflekterar över just det faktum att man ofta kryper konstant uppåt i vikt med den typen av resonemang och sedan tillskriver det ”att bli äldre”. Hoppas få leva länge nog för att motbevisa det precis som idolen Mark Sisson…

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.