Nya studier, samma naivitet och sensationshysteri!

köttvssockerMisstänker att jag kommer spräcka en ven i pannan under detta inlägget. Jag blir helt tokig när jag ser Svenska Dagbladet trycka upp en rubrik på första sidan som säger: ”Rött kött fyrdubblar risken för cancer”.

Ok? Hur har de belagt det påståendet? Jo med en  ny amerikansk studie som precis som vanligt helt iskallt ignorerar hur amerikaner äter just rött kött. McDonalds, pommes, läsk i hink någon – prefab såser, konstiga GMO-produkter och sedan kombinerat med shakes för att landa.

Det är ju till att vara så in i !/”%Q#¤”#¤%&! naiva. Att påstå att du fyrdubblar din cancerrisk när du äter rött kött. Det finns ju folkslag om lever på ENBART kött, mjölk och blod utan att ha hört talas om cancer. Så låt mig ge er min syn på hela grejen och varför jag absolut inte bryr mig ett skvatt om den här typen av studier och reaktionerna i media.

Tidigare skrivet på temat

För er som gillar den här typen av inlägg finns det ett gäng skrivna på den här bloggen:

Det som är tydligt när jag läser den här typen av ”larm” i media är att det snabbt kopplas till en massa dietbegrepp och sist men inte minst kommer det ett gäng med sköna marknadsföringsansträngningar med propaganda för vegetarianism. Visst, det är att raljera lite men det är ungefär så det fungerar.

Sist men inte minst kommer Aftonbladet men någon riktigt dum rubrik – som i det här fallet var

”Rött kött är lika farligt som rökning!”.

Eh. Ok? Eller inte…

Men – det är ju forskare som säger det här…

Det är inte ok att komma med den här typen av rubriker. Det är inte ok att media är så oerhört okunniga och ignoranta.

Ok, det är här jag blir förbannad. Låt oss fundera lite på det här med ”forskning kring mat” igen. Speciellt den amerikanska.

Men först en brasklapp – vill man ha en total dissekering av precis hur värdelösa de här studierna är rent forskningstekniskt så hänvisar jag till det här inlägget på bloggen träna styrka. Jag kommer att ta en annan vinkling än den strikta forskningsbaserade eftersom jag inte anser att det behövs den typen av inlägg för att skjuta dessa resonemang bortom all trovärdighet!

Allt det kräver är att vi tänker efter och har en knutta kunskap om mat.

Varför den här typen av studier INTE behövs!

Jag har tidigare skrivet om Weston Price i inlägget ”Skrämmande, skrämmande läsning – så mycket är så fel med vår syn på mat idag!”. Han var en tandläkare som reste runt hela världen – bokstavligen – och studerade orsaken till karies som då var den mest akuta folksjukdomen i väst. Han konstaterade om och om igen att så fort man introducerade våra processade råvaror – vetemjöl, socker och konserver – så startade direkt en helt osannolik degenerativ process. Ursprungsfolk som tidigare aldrig haft karies, infertilitet, cancer etc. fick på bara en eller två generationer extremt stora problem för att inte tala om hur sjuka den aktuella generationen blev. Fetma, diabetes, karies, underutvecklade käkben och tandproblem – you name it. Sjukdomar de ALDRIG upplevt tidigare.

samoan

Märk väl att innan tillgången till dessa livsmedel blev möjlig så studerade han folkslag som åt allt från bara kött, mjölk och blod (massajerna – mer eller mindre) eller fet fisk (eskimåerna) till de som levde på huvudsakligen grönsaker och skaldjur… Märk väl att INGET ursprungsfolk var helt och hållet vegetarianer. Med andra ord – alla folkslag han träffade på åt naturlig mat som de var oerhört noga att förbereda korrekt. Folk som åt spannmål och baljväxter var extremt noga med förberedelserna som inkluderade fermentering, blötläggning och groddning.

Innan alla djurskyddsregler kom till gjordes också forskning gjorts på katter – ”Pottengers cats” – kring just den här typen av degenerering för den som är nyfiken. Det gav exakt samma skrämmande resultat – degereneringen och fortplantningsförmågans totala kollaps vid processad mat är ingen kul läsning…

Till vår tids studier då…

Ekologiskt, närproducerat supergott, nyttigt kött!

Ekologiskt, närproducerat supergott, nyttigt kött!

När man ska göra studier idag så är en väg att skicka ut en enkät och fråga om vad folk äter. Så amerikanernar svara att de äter MYCKET rött kött och de är ju också väldigt sjuka. Men låt oss ta ett steg tillbaka här direkt och ställa två oehört relevanta frågor som man effektivt uteslutit i den här skräpstudien:

 1. VAD äter de för typ av kött?
 2. HUR äter de kött?

VAD äter amerikaner för typ av kött?

Amerikanska marknaden för kött idag är en sjuk, sjuk marknad. Det ”billiga” köttet i USA är av så låg kvalitet och så fullt av antibiotika och GMO-soja att det inte ens borde få kallas kött. Det här är raljerande, men igen, det är min vinkling som jag vill framställa – att vi måste tänka lite själva. Jag skulle personligen inte ta i det med tång.

HUR äter amerikaner kött?

Kom igen nu med fantasin. Det är inte så svårt. Har ni hört talas om XXL? Man äter helt oerhörda portioner i USA. Problemet med det – förutom den oerhört låga kvalitén? Vad man äter till köttet… Nationaldryck? Coca-Cola. Nationaltillbehör? Pommes. Nationalsås? BBQ-sauce så full med de värsta sockertyperna som finns att du inte ens kan börja fatta hur onyttigt det är. Glaze? SOCKER. Hamburgerbröd? Vetemjöl och socker i mängder. Vuxendryck? Öl. Massor av öl.

Allt är lite större i USA

Allt är lite större i USA

Ska jag fortsätta? Det är liksom halvfabrikatens förlovade land. Det är inte som att man äter en lagom bit kött med en god mättande sallad med avocado och olivolja med kolsyrat vatten eller lite rött vin till. Ett kul inlägg på temat läsk är förövrigt det här som iskallt klassar det som ”världens sämsta livsmedel”.

Men det är ju igen en forskningsstudie…

Men, säger ni – det måste man ju ha tagit med i beräkningarna? Hur då frågar jag er? Det är anledningen till att jag blir så oerhört provocerad av påståendet att just köttet skulle vara farligt. Vad är det för värdelös j-la skitslutsats? Det är forskning på Aftonbladet-nivå.

För mig är det samma sak som att blanda i arsenik i mjölken och säga att för mycket konsumption av mjölk ökar risken att dö av förgiftning. Typ.

Hur kommer man då undan med den här typen av idioti?

Det är en väldigt bra fråga tycker jag. Jag har inget svar. Men jag har en reflektion.

Min reflektion är att det är samma sak som att kunna komma undan med att rekommendera lättprodukter med tillsatt socker genom att ”nyckehlhålsmärka” skiten medan man väljer att INTE säga att det naturligt feta alternativet är nyttigt.

Det är precis samma skäl till att man fortsätter forska på fetma fastän det är så oerhört tydligt att socker, vitt mjöl och de industriellt framställda fetterna är den enskilt största anledningen. Men ni kan ju klura på hur stark lobbyverksamheten är för att det inte ska komma ut i klartext från någon regering. Precis som tobaksbolagen förr i världen.

Slutligen – kött vs socker, rökning och baljväxter

Nyttigt efter MYCKET förberedelser!

Nyttigt efter MYCKET förberedelser!

Alla studier som kommer på det här temat avslutas med att rekommendera att vi ska äta mer baljväxter för att få i oss protein. Jag vill gärna skicka med en tanke på det temat. Innan jag gör det vill jag dock betona att jag absolut inte för att man ska livnära sig på enbart rött kött. Jag anser att de flesta skulle må väldigt bra av hälften så  mycket kött och typ 20 gånger mer grönt. Men med det sagt – fundera på hur mycket förberedelser det krävs för att ens kunna äta baljväxter utan att bli förgiftad. Blötläggning, groddning, fermentering, långsam kokning i flera timmar. Kött kan du äta som det är. Rakt upp och ner. Det säger nåt och nåt.

Men konserver säger du? Det är INTE bra kvalité på baljväxterna i konserver. Tro mig. Don´t go there för att ersätta kött av bra kvalité.

Socker och rökning?

Att det skulle vara farligare med rött kött än socker och rökning? Tja, tror man på ett så oerhört korkat påstående så ger jag upp. Sorry. Ibland är inte striden värd att ta.

Avslutande tankar

Det är inte ok att komma med den här typen av rubriker. Det är inte ok att media är så oerhört okunniga och ignoranta. Det är inte ok att vi har en sockerindustri som vill sälja mer medan folkhälsan går åt h-vete. Det är inte ok att vi är så rika som vi är och ändå så fullständigt undernärda. Det är inte ok att vi är såhär sjuka som vi är.

Men allt det kvittar. För det jag skriver får inte samma genomslag som dålig forskning. Mat utan innehållsförteckning är numera något ”exklusivt” i affären. Det billiga ”snabba och enkla” alternativet är oftast det som gör oss sjuka – men vi har inte tid, ork och kunskap att göra något åt det. Istället måste allt handla om ”dieter” och jag förstår att så många gör revolt och bara tänker att: ”jag äter allt så blir det bra”.

Problemet är att det inte stämmer. Att äta lite av allt gör att du får för lite av det som är bra och för mycket av det som gör dig sjuk. För sött är gott – det är vi programmerade att tycka sedan urminnes tider. Sött säljer och marknadsförs. Socker fyller numera ut allt från yoghurt till kött.

Så för att avsluta då. Ät rött kött som är bra kött – ekologiskt – med naturliga tillbehör så kommer du inte bli sjuk eller få någon ökad risk för cancer. Det är bara dålig propaganda. Men hoppa det vita snabbjästa industribrödet, hoppa det sockerstinna såserna och skit för guds skull i läsken och pommes fritsen. Gör en matig sallad på avocado, tomat, gott bladgrönt och ta ett gott glas rött vin till.

Det är inte alltid lätt att leda genom exempel – men gör du det på mitt sätt så är det garanterat jäkligt gott!

ayof-3

Som det ska vara…

* För er som vill ha bra läsning på temat socker och sjukdomar är Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod” inkörsporten till vetgirighet. För er som är ok med att läsa på engelska rekommenderar jag VARMT Mark Sissons – ”The Primal Blueprint”. Läs kort om dem i min boklista.

6 tankar kring ”Nya studier, samma naivitet och sensationshysteri!

 1. Gisela

  Otroligt bra och jag blir full i skratt av dina levande beskrivningar samtidigt som jag vill hoppa jämfota, skrika och slita mitt hår. Eftersom inte det gör någon nytta sprider jag dina väl valda ord så mycket det går. Känner i själ och hjärta hur bra det stämmer. Tack för ditt brinnande tangentknackande 🙂

  Svara
 2. AnnLouise Andersson

  När man läser om CANCER i 2000-talets vetenskap, skriven av forskare som har bevisat detta, så förstår man hela grejjen med just CANCER. CANCER är ju olika SVAMP i våra kroppar…olika CANDIDAsvamp! Och SOCKER, SOCKERARTER, KOLHYDRATER, vitt MJÖL göder all svamp!!!! JÄST är svamp och det behövs tillsammans med vitt vetemjöl för att jäsa degar till bröd och bullar av alla slag. Det sker samma i våra kroppar! Candidasvampen livnär sig på just socker för att kunna växa till!!!!! Läs också Ann Fernholm nya bok ”Ett sötare blod” och hälsoeffekterna av ett sekel med socker!!!! DÄR finns sanningarna! Läkemedelsjättarna och Livsmedelsjättara VET detta! De tjänar miljarder på alla våra sjukdomar och mediciner! SOCKER som orsakat allt detta! EN FÖRFÄRLIGT HEMSK SANNING!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hårda ord. Kan inte säga så mycket om det, men jag vet att just socker driver mycket av den typen av celler som blir ”knäppa”. Intressant forskning visar att riktigt agressiva cancerceller ställer om kroppen till att producera för mycket socker för att nära tumören.

   Så mindre socker och vitt mjöl är alltid väldigt fördelaktigt.

   🙂

   Svara
 3. Biggan

  Gisela jag håller helt med dig!!! 😀 Säger högt Jaa-a för mig själv, skrattar och skakar på huvudet. Formuleringarna och beskrivningarna är klockrena! 😀
  Jag har gett upp med att försöka få folk att fatta, t.ex. grejen varför smör är bättre än margawhatever. 😉 Fast ibland vill man slå in info i folk och trycka ner vissa artiklar i halsen på dom, som just att kött är farligare än rökning.. 🙂 Sen jag snubblade över den här bloggen så känner jag att om jag i det tysta slåss, och leder genom exempel, precis som den här eminenta bloggen, så kanske kanske vi tillsammans kan komma framåt.
  AnnLouise, ska helt klart läsa Ett sötare blod, det är väldigt många som rekommenderar den.. 🙂 Och sambandet svamp och socker är intressant och sant!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Roligt att jag inspirerar till att leda genom exempel. Jag upplever att det blir bäst genomslag när man inte säger så mycket utan bara är och ser väldigt pigg, stark och frisk ut. För när någon frågar – det är då man har en möjlighet att berätta och förändra.

   Vill man verkligen pusha på så rekommenderar jag frågan: ”Hur funkar det du gör idag..?” Då kommer det ju fram om man kämpar med vikten, diabetes, artrit eller andra typiska I-landssjukdomar som går att lösa med ”riktig mat”! 😉

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.