Okunniga, värdelösa, ”licensierade” dietister!!

rp_megaphone-300x1991.jpgDet här är ett inlägg skrivet i ren ilska. Minns när jag läste Jonas Coltings inlägg om dietister och jag tänkte – ”men så illa kan det väl inte vara” – men fanimej om det inte är precis så illa. Det är ju rent sjukdomsfrämjande, skrämselpropagande de sysslar med. Felaktig sådan.

Jag har precis börjat hjälpa en tjej som varit rejält övertränad och som gick till en licensierad dietist. Den vändan slutade med att hon blev ännu sämre och inte bara mådde risigt utan började öka rejält i vikt också.

Det hon har berättat för mig gör att det känns motiverat att skriva ett riktigt argt inlägg likt Jonas Coltings på temat ”värdelösa dietister”. För det jag fått höra är helt sjukt.

Bakgrund till detta arga inlägg

Jag är fruktansvärt provocerad och så arg att jag skakar. Det borde f-n vara straffbart att vara ”licensierad” och samtidigt så okunnig att man ger råden som den här tjejen fick

Jag fick ett något uppgivet mail från en tjej som var i den klassiska fällan! Massor av träning inför diverse uppsatta mål och lopp, bra mat upplagt av en PT – om än kanske något för lite kolhydrater (jodå, vi kommer till det) – och sedan den gamla goda tokväggen. Sjukdomar som avlöser varandra, suget efter att träna är 0, kroppen säger stopp. Resultaten blir sämre och sämre.

Det genererar ännu mer stress och det blir till att träna ännu hårdare. När resultaten försämras mer så söker hon hjälp hos en dietist för att hon tänker att det är maten som spökar. Givetvis säger dietisten mycket oroat att det beror på för lite kolhydrater. Det blir man deprimerad av och träningen blir lidande. Vilka pastalass hon nu börjar med för att ”orka träna”. Massor av fullkorn. Lite fett och mycket kolhydrater. Det leder till oerhörd hunger och ett konstant ätande, samtidigt som resultaten blir ännu sämre och vikten ökar. Kul?

Nej. Totalt breakdown. Tur då att hon hittade min blogg. Det kanske låter kaxigt, men det känns verkligen som att det var tur. Ännu mer tur att hon vågade skriva till mig!

Utlåtande från en ”outbildad” som jag

Min första tanke var:

utmattadShit, ännu en stackare som har gått på myten om att mer träning ger mer resultat. Henne måste jag hjälpa.

För hur svårt kan det som utomstående betraktare – OBS! det är helt omöjligt för den tränande – vara att lista ut att det inte har något att göra med maten? Hon åt ju riktigt bra med mycket grönt, bra naturliga fetter och rejält med protein efter en PT-plan. (Innan dietisten som givetvis inte kunde acceptera avsaknaden av snabba kolhydrater…). Det måste vara alla som har något med kost och hälsas ansvar att fråga två saker efter man rett ut hur personen i fråga äter:

  1. Hur mycket tränar du?
  2. Hur hårt?

Ställs de två frågorna drar man ganska snabbt – igen, om man kan något kring hur kroppen fungerar – slutsatsen att oavsett mat har man inte ens en liten chans att hålla om svaren som ges nämner träning som långt överstiger vad som är rimligt för en amatör.

Hur svårt kan det vara?

Svårt nog för att dietisten skulle klara att ha insikter eller kunskap nog för att ställa sig den enkla frågan om det verkligen var maten det var fel på!

Det ledde till att hon kom med skitdåliga rekommendationer – som oavsett är skitdåliga, det behövs ALDRIG pastaladdning till vanliga motionärer eller elitidrottsmän för den delen – som gjorde saken VÄRRE! Istället för vila och mer riktig mat som kunde avhjälpa all kortisol och inflammation i kroppen så fick hon snabbt socker som bara spär på det hela. Viktuppgång och ännu sämre resultat kopplat till en riktigt tung mental självbild att ”det spelar ingen roll vad jag gör”.

Grattis. Så. Jävla. Värdelös. Licenciserad. Dietist.

Att inte veta vad man snackar om… Alls.

Jag tycker det är skrämmande att någon som är utbildad – OCH licensierad – kan säga att det är samma sak att äta en kanelbulle som att äta en macka med ägg – för det är samma ingredienser. Jag tycker det är skrämmande att någon rekommenderar massor av snabba kolhydrater – företrädesvis från spannmål genom mjöl/fullkornsmjöl i form av pasta och bröd – för att man kroppen ”behöver det för att orka träna” och för att ”hjärnan ska fungera”.

Gå aldrig på myten att alla kalorier är "same, same".

Gå aldrig på myten att alla kalorier är ”same, same”.

Allt ”givetvis anpassat efter ditt energibehov”. Så. Dumt. Kalorier är vad det handlar om som vanligt. Inte vad de kalorierna du äter gör i din kropp. Är du hungrig trots att du äter ”ditt energibehov” – tja, tufft för dig då. Då ska du visa karaktär. Det kan inte vara fel på det du äter…

Det är skrämmande att någon som är utbildad kommer med något så idiotiskt som att ”du måste äta MINST var 5e timme för att inte din ämnesomsättning ska gå ner”. Säger vem? Inte forskningen i alla fall. Det sker först efter runt 50-72 timmar.

Att tro – på allvar tro – för det lär dessa stackars dietister verkligen göra, att människan inte är lite bättre utrustad än så. Som att vi hade tillgång till pasta och mackor var 3e timme under vår utveckling som ras? Så j-la dumt och naivt så man storknar.

Givetvis blev personen i fråga – tjejen som fick de här råden – inte bättre utan sämre och började öka REJÄLT i vikt trots massor av träningstimmar. Tror ni hon fick panik? Vad hade du känt?

Arg så att jag skakar

När jag skriver detta är det på riktigt så att jag skakar av ilska. Tänk alla som på allvar tror att de får bra råd och att det är dem det är fel på. Att alla andra klarar av att kontrollera sin hunger och får träningsresultat. Jag lider med er alla. Det är helt sjukt.

Jag ställer mig följande frågor:

  • Har dessa ”licensierade dietister” någonsin provat sina egna råd?
  • Har de provat att springa en halvmara utan massa pasta och känt hur bra kroppen svarar?
  • Har de varit övertränade och fått höra att de bara måste äta mer kolhydrater när kroppen är på väg att stänga ner sig på grund av all stress och allt kortisol?

VARFÖR SKA VI LYSSNA TILL NÅGON UTAN RELEVANT ERFARENHET OCH KUNSKAP?

Var är helhetssynen?

Vad tycker jag om råden?

TrashDet är väl ganska uppenbart. Så fort man går in och läser på någon dietists rekommendationer så kommer samma gamla argument. Tömda glukogenlager på morgonen. Orkar inte träna. Ät lite fett och mycket kolhydrater för att ”fylla på” lagren. Gärna spannmål – gröt och bröd – med lättprodukter från mejerihyllan. Är det någon som blir förvånad att man är hungrig hela tiden när blodsockret åker jojo och det inte finns något som ger mättnadskänslan?

Ska man springa något så simpelt som en halvmara – nej, jag menar inte att förringa distansen och alla ni som springer – så BEHÖVS INGEN PASTALADDNING! Det enda som händer är att du binder en massa vatten och blir typ 3 kg tyngre inför start. Se hur det påverkar din performance. Du har kraft nog för att springa en halvmara på vatten och kanske, bara kanske, om du ska springa under 1:30, att du behöver lite påfyllning halvvägs in i loppet. Men det går bra utan. För en glad amatör – well. Sorry to say att det kvittar helt fullständigt!

Det kommer krävas mycket mer för att tömma musklerna. Punkt. Men läser man på dietisternas sida så krävs enorma mängder mat och hur mycket laddning som helst – inte undra på att folk går upp i vikt istället för att bli vältränade inför lopp etc!

Vad händer om man istället tar mina råd?

Jag ser det om och om igen. Det tar en vecka med riktig mat enligt hur jag ser på det, så svarar personerna att det har hänt något fantastiskt. De är inte hungriga längre. De mår bra. Oron för att få panik när det gått 3 timmar utan en bulle försvinner. Kraften finns helt plötsligt där ändå.

Med riktig mat blir du inte hungrig så ofta. Äter du bra mat med en liten del långsamma, komplexa kolhydrater, naturliga fetter och högkvalitativt protein så behövs inga j-la mellanmålsmackor och kanelbullar för att ”hålla blodsockret uppe” eftersom det ALDRIG DIPPAR!!!

Hur svårt ska det vara att fatta och ändra uppfattning om!? Det är bara att läsa en bok eller två – eller för den delen kanske läsa New York Times?

Avslutande tankar

Vad kan jag säga? Jo ett väldigt, vädligt viktigt råd:

GÅ ALDRIG TILL DIETISTER UTBILDADE OCH LICENSIERADE AV DEN GAMLA SKOLAN!

De ger oerhört dåliga råd. Dåligt underbyggda, baserade på forskning som inte finns. De har INGEN koll whatsoever på vad som behövs för att klara att träna och få resultat. De har absolut ingen koll på något gällande just träning – för då säger man inte att det är maten det är fel på, då går man på och frågar om träningen. Men det tycker väl en dietist inte är ”hens område”.

Hyfsad form och resultat utan snabba kolhydrater. Men med rätt  balans av lågpulsträning, styrka och högpulsträning!

Hyfsad form och resultat utan snabba kolhydrater. Men med rätt balans av lågpulsträning, styrka och högpulsträning!

Det är ungefär vad jag vill avsluta det här inlägget med. Som Colting frågar sig: Är det någon, som någonsin blivit hjälpt av det? De kan inte tillräckligt om mat. De kan inte tillräckligt om träning. De förstår inte det holistiska perspektivet. De tror inte på människokroppens oerhört starka, medfödda förmåga att klara saker UTAN mat. De är utdaterade och okunniga kring vad kroppen behöver och klarar av.

Jag är fruktansvärt provocerad och så arg att jag skakar. Det borde f-n vara straffbart att vara ”licensierad” och samtidigt så okunnig att man ger råden som den här tjejen fick. Det enda korrekta i råden som jag såg var att hon faktiskt, med den träningsvolymen – som jag inte anser hälsosam för den delen – borde ha fyllt på med lite mer kolhydrater. MEN INTE FRÅN PASTA! Sedan hade det inte spelat någon roll – hon var inte ens i närheten att klara den träningsbelastningen och samtidigt ha ett jobb och ett liv. Hon hade behövt sova hela dagarna mellan träningspassen för att ha en rimlig chans.

Jag glad att hon vågade skriva till mig. Att hon vågade gå emot de dåliga råden när kroppen reagerade med att säga: ”Vad i h-vete sysslar du med?”. Att hon inte bara gav upp! Visst hade hon massor av frågor till mig och ifrågasatte en hel del av mina råd – men jag har vettiga svar. Rimliga förklaringar underbyggda av både erfarenhet och forskning. Så som det ska vara om man frågar en coach – de måste kunna svara vettigt och underbyggt.

För att lyssna på sin kropp och ifrågasätta dåliga råd som inte fungerar, det är att minsann att leda genom exempel!

Ps.
Det finns säkert några dietister som är bättre än de allra sämsta – som den här representerade, även om det är osannolikt – men VARFÖR CHANSA när du kan få bra råd direkt?

Här är några jag kan rekommendera för den som vill köpa den typen av tjänster:

Inte sugen på att betala? Välj någon av nedan ”gör det själv” lösningar:

  •  Läs The Primal Blueprint av Mark Sisson – detta är den absolut bästa bok jag någonsin läst på ”självhjälp”-temat. Han har också en blogg och ett community som är enormt där man kan få stöd etc. Enda nackdelen jag kan komma på är att det är på engelska.
  • För den som inte klarar engelska och bara vill ha insikt i maten (Ann tar inte upp träning) – läs:
    Ett sötare blod av Ann Fernholm
  • Självklart kan du alltid skicka ett mail till mig på henrik@ledgenomexempel.se – jag svarar ALLTID och så länge det inte går ut över mitt jobb kommer det vara gratis.

Ds.

36 reaktion på “Okunniga, värdelösa, ”licensierade” dietister!!

  1. Monkan

    Helt rätt, förstår din ilska… Överallt tipsar ju dietister om märkliga saker. Märkligast av allt att så många inte kan läsa om utvecklingen av kost/fetma/diabetes osv och lägga ihop ett och annat!
    /M

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Japp. Det är helt sjukt. Men läkemedel ska vi ta fram för att hantera konsekvenserna… För det är där pengarna finns, inte i att få folk att ändra sina matvanor. 🙁

      Svara
  2. Jonas

    Man måste våga ifrågasätta råden som gäller från myndigheter som SLV, Socialstyrelsen, NKS osv dom genomsyrar hela vårt samhälle!
    Myndigheternas råd styrs av Livsmedel och Läkemedelsbolagen för att maximera deras vinster.
    Dom gör/håller oss och våra barn sjuka!
    Varför? Pengar och makt!
    Spåren går ända tillbaka till slutet av andra världskriget, kanske längre.
    (Forskningsfusket av Ralf Sundberg/Big fat surprise/Nina Teicholz)
    Beklämmande, men snart kommer det slå hårt mot samhället då sjukvårdsbudgetar kommer rasera ekonomier. Trist då det som vanligt är folket får tar smällen både hälsomässigt och ekonomiskt!
    Två av dom sjukaste förslagen jag läst i år är:
    i England finns ett förslag att barn ska äta Statiner för att förebygga hjärt/kärlsjukdomar. Stefan Rösssner/ Claude Marcus rekommendationer att Svenska ungdomar som inte kan gå ner i vikt med hjälp av Dietister ska operera bort delar av fullt friska organ!

    Gå ALDRIG TILL EN DIETIST läs på själv!

    Svara
  3. Lina

    Jag har varit hos dietist två gånger, två olika men på samma sjukhus. Båda gångerna fick jag rekommendationer om Becel, lätt/light produkter, soya produkter, Milda osv. Senaste gången jag var där var för att få bra råd om mjölkfri kost till dottern på 6år. Hon sa att rostat vitt bröd med ost och marmelad är en bra frukost och kanske lite yoghurt med flingor. Jag ifrågasatte om hon verkligen tyckte att vitt bröd till en 6åring med förstoppnings problematik var en god idé och det tyckte hon! Jag sa att margarin inte kommer över min tröskel och hon frågade om jag ”gått på” skrämselpropagandan som smör tillverkarna har om att det var kemikalier i margarinet! Det är ingen skrämselpropaganda det är FAKTA sa jag men hon höll inte med! Hon sa att dom följer livsmedelsverkets rekommendationer. Jag frågade om dom aldrig tänker själva sen gick jag där i från och avbokade nästa möte.

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Vad ska man säga Lina. Det är såå mycket fel i de där rekommendationerna att det är svårt att ta in. STORT tack för att du delar med dig! Viktigt att så många som möjligt gör det så att det kommer upp på bordet precis hur galet det är ställt!

      Svara
  4. Walter Levy

    Bra talat som vanligt Henrik!

    För att ge ytterligare hopp i det hela vill jag gärna framhålla Nutrition Science Intitiative, http://nusi.org/. Amerika när det är som bäst. Förhoppningsvis kan denna välfinansierade forskning en gång för alla leda till bättre vetenskaplig förståelse av kostens inverkan på oss människor, speciellt med avseende på kvalitet.

    Fram till dess, lyssna på äkta förebilder som Henrik här, Ann Fernholm, Mark Sisson och Jacob Gudiol. Och sov och vila ordentligt mellan varje träningspass!

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Tackar och bugar Walter. Tack också för länken! Det kommer bra saker från landet där borta, även om det mesta drunknar i deras bisarrt starka lobbyverksamhet från de mindre trevliga bolagen!

      Svara
    2. Jonas

      NUSI, Henrik, Sisson, Fernholm några av många förebilder.
      Är dock tveksam till Gudiol sedan jag läste att han inte tror att Insulin inte är det som till största del styr fettinlagringen/tillgängligheten.
      Han har dessutom lagt ner mycket energi på att misskreditera Andreas Eenfelt (Kostdoktorn)

      Svara
      1. Walter Levy

        Hej Jonas! Prova att granska sanningshalten i Gudiols påståenden. Han är imponerande noga med att skilja på vad som har vetenskapligt stöd, vad som är hans övertygelse samt vad som är hans spekulationer.
        Tror Du att akut insulinhöjning efter en måltid är en viktig faktor? Varför då? Tror Du potatis, morötter, ris, quinoa är onyttiga/farliga/giftiga livsmedel för friska människor? Varför då?

        Svara
        1. Jonas

          Ehhhh, har aldrig sagt ngt om akut insulinhöjning ,endast att Guidol hävdar att insulinet inte har den betydelse som hela den pålästa världen är rörande eniga om.
          Läste mycket av Guidol för flera år sen men har inte återvänt dit, tycker det finns bättre källor till kunskap.
          Om du vill äta potatis, ris, quinoa eller morötter så gör det men se till att begränsa kolhydratintaget til under 100g/dag eller om du är elitidrottare 200g/dag. ( Prof Tim Noakes)
          Vidare så tycker jag att det här är fel tråd att diskutera detta.
          Jonas

          Svara
          1. Led genom exempel Inläggsförfattare

            Kan vara lite fel ev, men samtidigt intressant. Har lite tudelad uppfattning om Gudiol, tycker han gör det lite för lätt för sig med all forskning utan att direkt ta ställning ur ett holistiskt perspektiv. Men hur som, kul att ni båda är engagerade och gillar min blogg! Instämmer till fullo att mängd bör begränsas oavsett.

  5. Mats Lindgren

    Hej! Jag håller med dig om att dietister inte är tillräckligt uppdaterade och att med sina råd kan motverka en hälsoförbättring. Jag har liknande erfarenheter när jag för 5 år sedan gick upp till forskarna på Sahlgrenska Akademin och även pratade med överdietisten. Då undrade jag varför jag blivit av med en rad sjukdomar under mitt första år med ny kost, LCHF. Bl.a. diabetes typ 2, kärlkramp, prostatainflammation m.m. Faktum är att jag hade gjort precis tvärtemot sjukvårdens och dietisternas råd och blivit frisk!! Svaret jag fick var att det inte kunde vara sant eftersom vetenskapen, deras variant, sade något helt annat.

    Sen den gången när jag pratade med överdietisten och forskarna på Medicinarberget i Göteborg har det gått nästan 5 år. I början på nästa år drar vi igång en ny stor koststudie som ska mäta effekterna ( fokus är på inflammation och immunförsvar) på diabetes typ 2 patienter där hälften äter enligt Tallriksmodell(standardiserad diabeteskost idag) och hälften LCHF-kost. Numera säger dessa forskare att det finns en kunskapslucka i vårt kunnande i hur maten påverkar hälsan. Jag har stora förväntningar på den kommande studien men där finns också en rädsla att någon överdietist ska stoppa studien i sista stund. Mer om detta finns att läsa på fethalsa.wordpress.com

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Tack för det Mats. Kul att du delar med dig! Ni som inte har varit inne på Mats blogg ”fet hälsa” uppmanas genast titta in! Mats har också skrivit en bok man kan köpa på just temat att bli frisk av mat. Jag har själv inte läst den, men det får jag väl ändra på framåt.

      Svara
  6. lennart facius

    det var länge sedan jag slutade bli upprörd över dietisters vansinnigheter.när okunskap och dumhet går hand I finns tyvärr ingenting att göra mer än att själv leva upp till sina mål och låta andra som blir intesserade ta del av den kunskap man besitter.

    Svara
  7. elsie

    Var underviktig på grund av illamående, fel kost för ett antal år sedan, och blev remitterad till en dietist som behandlade mig som om jag hade en ätstörning. fick råd att inta 5 portioner mjölk per dag (i form av yoghurt, lättmjölk, keso och ost) samt minst 10-12 portioner fiberrikt spannmål/ fullkornsris/potatis ( 1 dl fullkornspasta/2 knäckebröd/en brödskiva/ 1 dl kokt ris/ 2 normalstora potatisar/1 dl mysli) per dag, samt 5 portioner frukt och grönt, 3-4 portioner fett (1 tsk smör/olja/margarin) och 4 portioner kött/fisk (1 portion= 50 g)

    ……. vilket gjorde att jag, som redan tryckte i mig lågfettskost och massa bröd, samt otaliga mängder bönor (eftersom det är så proteinrikt och bra) , fick ännu mer illamående, blodsockerdippar…..

    Tack som fan kära dietist.

    Svara
  8. Emelie

    Bra inlägg, jag förstår precis din ilska!
    Jag kämpar mot dessa kostråden dagligen… Dietisterna i Region Skåne har tagit fram kostråd som de vill att jag som diabetessköterska ska ge till mina diabetiker. Kostråden är så fullpackade av kolhydrater och fettskräck att patienterna garanterat bara skulle bli sjukare och behöva mer medicin om de följde dem. Jag avråder mina patienter från att gå till dietist!

    Det är så fantastiskt roligt när patienterna kommer tillbaka och visar sina blodsockervärden efter att ha provat lågkolhydratskost! 😀

    Svara
    1. Björn Hammarskjöld

      Snyggt jobbat, Emelie!
      Dietisterna bryter mot Patientsäkerhetslagens (PSL) 6 kapitel 1 § där det står att patienterna ska behandlas enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Och med omtanke och respekt.
      Dietisterna vet inte att Socialstyrelsen den 16 januari 2008 beslöt att en lågkolhydratkost är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
      Dietisterna vet inte att Statens beredning för medicinsk utvärdering i sin från Socialstyrelsen initierade rapport Mat vid diabetes från 2010 fann att det helt saknades vetenskap bakom kostråden. SBU har alltså visat att Livsmedelsverkets kostråd strider mot PSL 6 kapitlet 1 §. Dietister och vården över huvud taget bryter mot lag genom att vägra LCHF och bryter mot lag genom att rekommendera Livsmedelsverkets ovetenskapliga kostråd.
      Emelie, du är bäst som följer lag!

      Svara
  9. Anders

    Ramlade in här mest av en slump. Bra skrivet! Jag är själv långlöpare på hyfsad hög nivå och håller med det du skriver om att många överskattar hur mkt de måste äta för att orka träna. Det är inte mkt energi man behöver för att jogga en mil men många laddar som inför en dubbelmara.

    Jag tänkte pröva att köra stenåldersdiet ett tag. Inte för att jag behöver gå ned i vikt men bara för att experimentera lite, se hur kroppen svarar. Vad anser du -går det att kombinera med stor träningsmängd (10-14 timmar träning i veckan)? Jag funderar dock på att innesluta mejeriprodukter och baljväxter, det är att ”fuska” men jag vill samtidigt inte frossa i kött, Tvärtom försöker jag sluta med rött kött helt

    Ser fram emot att läsa dina tankar.

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Hej Anders,
      Kul att du halkade in på bloggen. Kikade in på din och konstaterar att jag behöver jobba lite till på formen för att matcha! 😉

      Kul att du också reflekterar över detta ”laddandet” – det är något ganska knasigt över det hela. Kan tro att om man står utifrån ditt perspektiv (menar som riktigt, riktigt hårt tränande) så blir det ännu tydligare.

      Låt mig ge mina tankar och avsluta med ett boktips på temat. Jag anser att det funkar hur bra som helst att gå mot ”stenåldersdiet”, Paleo, riktig mat eller vad man nu vill kalla det. Jag skulle säga att man som tränande 10-14 timmar i veckan absolut måste ha tillskott av en hel del kolhydrater – men att man då väljer från bra källor. Innan jag går in på det – så anser jag också att mycket av träningen som bedrivs vid en sådan volym (här kan du säkert mer än mig, men jag kör iallafall) bör vara så lågintensiv och aerob att det inte går speciellt mycket kolhydrater. De man håller sig till innefattar enligt mig: Sötpotatis, betor i viss mån, grönsaker, frukt i måttlig mängd och baljväxter om de är korrekt preparerade.

      Jag gillar inte tanken på att helt utesluta rött kött, jag tycker det är lite onödigt. Däremot kan man dra ner rejält och hålla sig till gräsbetat, ekologiskt kött då och då. Det ger värdefulla tillskott av kompletta aminosyror etc. Kanske någon gång i veckan, för att snarare äta mycket mer inälvsmat och fet fisk som ger oerhörd boost av allt livsnödvändigt.

      För att fixa den träningsmängden behövs även en ganska rejäl portion energi från bra fetter om man ska klara det. Kokosolja, ghee, smör och olivolja.

      Jag är ok med mejeri, kan vara bra att tänka på att det finns en skala från råmjölk som är bäst – det är näst intill typ anabola för muskeltillväxt – och högpastöriserad mjölk är sämst. Kroppen svarar ofta bätte mot fermenterat som fil, yoghurt och kefir. Det är annars ett bra komplement generellt – gärna med en nötmüsli likt den jag har på bloggen.

      Är man vidare nyfiken på att kunna träna så mycket är ju Colting ett bra exempel på att bli riktigt ruskig på att utnyttja den aeroba kapaciteten även vid hård belastning och således inte behöva så mycket kolhydrater. Du lär vara bekant med uttrycket ”train low, race high” vilket är ett bra sätt att köra enligt mig. Race på hög nivå kräver energi på ett helt annat sätt än träning och vardag.

      Jag vill sist, men ABSOLUT inte minst, rekommendera dig boken ”The big book of endurance training and racing” som verkligen är en fantastisk bibel gällande allt detta. Även ”Healthy Intelligent Training” av Keith Livingstone, som tolkar en av tidernas bästa löpcoacher någonsin.

      Igen, kul att du kikade in och jag kommer garanterat att läsa din blogg framåt!

      Henrik

      Svara
      1. Anders

        Tack för ett långt och genomtänkt svar! Det inspirerar mig. Jag har dock märkt att jag är SJUKT trött och energilös denna första veckan utan socker och spannmål- trots att jag får i mig minst lika mkt energi som förut. Vad säger du (och andra som läser denna eminenta blogg) – är detta en förväntad och (förhoppningsfullt) övergående fas?

        tack på förhand

        Svara
        1. Led genom exempel Inläggsförfattare

          Absolut en tuff omställning första 3 veckorna. Det tar ett tag för kroppen att vänja sig. Nyfiken fråga från min sida är hur mycket du tränar på hög puls? Det kräver ju kolhydrater, men samtidigt ska det absolut inte spela någon roll var du tar dem ifrån. Spannmål och socker är ju de minst näringstäta livsmedel som finns i stort sett.

          Skulle vara oerhört intressant att höra vad du har för tider på ett MAF-test!! Det kan klargöra lite mer hur lång omställningsperiod du har!

          Drick mycket vatten och fyll på med extra salt då det är vad man tappar första tiden.

          Blir kul att följa! Du får blogga om det. 😉

          Svara
          1. Anders

            Till och börja med hur jag tränar då. Av de normalt 9 konditionspassen kör jag 1-2 pass i HRM-intervallet 85-90% (typiska pass = 8x1000m/30 sek vila@tävlingsfart 10k eller tröskelpass 2×4 km/1min) och 1 pass på 90-95% (typiskt pass = 8x500m/2min @tävlingsfart 5 km). Resten lugn distans runt 65-75% HRM.

            Jag ska erkänna att jag igår bestämde mig för att äta havregryn för att få tillbaka energin då jag hade ett tufft pass framför mig. Till min glädje eller förtvivlan kom energin tillbaka direkt! Jag flög fram och kände mig som pånyttfödd. Jag tror faktiskt att jag kommer inkludera havre i min kost. Kanske skulle denna energilöshet vara övergående men jag törs inte chansa. Jag är så pass beroende av min träning.

            Vad tror du om det? Att inkludera havre och andra spannmål FÖRUTOM vete och rent socker (som i godsaker då)? Anser du att havre är en lika stor bov i dramat som vete? Jag har diskuterat detta med vänner som är inne på samma tankar som jag och några av dem menade att det är just vete som är det man bör passa sig för då grödan har förändrats så mkt av oss människor.

            Att inkludera havre i min kost skulle i ärlighetens namn underlätta mkt…

            tack igen för snabba svar!

          2. Led genom exempel Inläggsförfattare

            Tjena Anders!
            Coolt att du berättar hur du kör. Det är precis vad jag tänkte på – Bas av lägre puls och några få intensiva pass! Jag frågade mest för att få en känsla för hur pass intensivt du kör och därmed hur mycket kolhydrater som krävs.

            För de som läst mycket av min blogg är svaret jag kommer med ganska självklart! Jag är en stor förespråkare av att lyssna till kroppen och hur den reagerar! Det verkar som att du verkligen behövde ladda på med havregryn och så länge du inte upplever några negativa effekter ska du absolut käka det! Jag är ju även för spannmål – även om jag tror man gör klokt i att framförallt minska på vete/vittmjöl och gluten i den mån det går – OM man tar sig tid och ork att fermentera det och baka på ekologiskt, stenmalet fullkorn – men få orkar det! Jag vill skicka med ett tips på ett sjukt bra recept om du ska äta havregryn – detta gör gröten nyttigare och godare! Det är aldrig bra att äta sirapslimporna de säljer i affären. Det är skit med extra tillsatt gluten. 🙁

            http://www.ledgenomexempel.se/om-du-inte-kan-leva-utan-grot-sa-gor-den-ordentligt/

            Så jag tror det är rätt för dig. Vad gäller mat hämtar jag mycket av min inspiration från Weston Price – som forskade på ursprungsbefokningar 1930 och där var det tydligt att det kan vara bra med såväl havre som annan spannmål OM det förbereds ordentligt!

            Apropå inspiration – om du är nyfiken så räkna fram din MAF-puls enligt hur Philip Maffetone beskriver det. Hittas under min träningsfilosofi och gör ett MAF-test bara för att det är kul. Skulle vara SUPERINTRESSANT att höra vad du har för far i MAF-puls! Misstänker att det går snabbt som attan!

            Så, slutsats – lyssna på kroppen. Förbered gröten så är det ett skitbra komplement!

            Ge järnet!

            Henrik

  10. Martina Johansson

    Jag tror att dietisterna faktiskt har testat sina egna råd, vilket man ser tydligt på dem. Har du någonsin sett en vältränad, fräsch och smärt dietist? Det har inte jag kan jag säga. Till och med PT’s på mitt gym kånkar runt med minst 10 kg för mycket, och varken en utbildad PT eller en utbildad dietist skulle någonsin få ge råd till mig inte. Jag tyckte att det var lite skrattretande när jag fick kostråd av en överviktig PT på mitt gym, när det var helt uppenbart att jag har 10ggr bättre koll på vilken mat som passar MIN kropp 🙂 High FAT fitness for the win 🙂

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Kul att du kommenterar Martina! Jag är benägen att hålla med dig. Har en del åsikter om det här med överviktiga PTs också, men har inte skrivit om det än…

      Låt oss fortsätta sprida riktig kunskap! 😉

      Svara
  11. Pelle Frizson

    Suveränt skrivet! Sprid budskapet så ofta du kan! Ge folket goda kostråd så deras träning och välbefinnande ökar!

    Svara
  12. elsie

    Förresten! Efterlyses inlägg om matoljornas historia. När började rapsolja användas i norden, och vad har användts runtom i världen i historien…? Innan rapsoljan (som jag förmodar kom på 1900-talet) torde väl smör, ister-eller ingenting- varit det enda allternativet här i norden, eller?

    Svara
  13. Annica

    Jag förstår att man blir fundersam över dietistkåren om man får märkliga råd som att äta marmelad och fruktyoghurt. Jag blir själv väldigt förvånad och skrämd över hur någon i min kår kan komma med något sådant. Jag vill bara säga att man inte kan dra slutsatsen att alla dietister är dumma i huvudet, okunniga och inte har testat sina egna råd för det stämmer inte in på mig, som är dietist, eller på mina närmaste vänner som också är dietister. Jag har också hört märkliga råd från kollegor ibland. Inom alla yrkeskategorier finns det de som borde valt en annan väg, så att säga. Tyvärr saknar många det intresse för mat som jag tror är en fördel att ha, och som leder till att man testar sig fram och fortsätter att utvecklas i sin yrkesroll. Själv lever jag som jag lär – vilket inte inkluderar marmelad, mängder av pasta eller vitt bröd – och jag mår kanon. Det är dock helt enkelt så att alla inte är stjärnor på sitt arbete, men det betyder inte att man kan döma en hel yrkeskår för vad en eller flera personer gör. Isåfall är man själv lite ”dum i huvudet”.

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Hej Annica. Jag dömer inte alla. Bara en stor majoritet utifrån de skrämmande historier jag hör. Det jag dömer ut är inte individer, utan det faktum att man kan få en legitimation som aldrig behöver uppdateras och att det inte finns något organ som håller dessa individer ansvariga för de otroligt dåliga råd som ges. Råd som gör människor riktigt sjuka. Råd som baserad på icke-vetenskap och gamla skrönor.

      Jag respekterar dig för att du säger emot, men tyvärr är det så att dietister driver sjukvårdsmat och mycket av de råd som cirkulerar som är fruktansvärda. Nyckelhål, fettskräck och halvfabrikat, kolesterol-tänk och annat som bara är rätt och slätt fel.

      Men jag hoppas att du och dina kollegor arbetar aktivt för att ändra på det. Tills dess, så är inlägg av den här kalibern enligt mig befogade även om vissa kommer tycka att jag tar i för mycket. Men jag använder aldrig formuleringar som ”dum i huvudet” – jag reflekterar endast kring okunnighet och att leva kvar i förlegad ”kunskap” som inte längre är annat än fel. Det är provocerande.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.