Opastöriserade mejeriprodukter – ÄNTLIGEN!

koSom jag har längtat efter att kunna skriva det här inlägget. Jag har sedan bloggen började tjatat om att jag vill få fatt på en ekologisk, småskalig bondgård som säljer opastöriserade mejeriprodukter och nu – ÄNTLIGEN – har jag hittat en leverantör som jag kommer köpa av så länge som de producerar!

Världens godaste mjölk, fil och smör. Nyttigt, fullproppat med naturliga vitaminer och mineraler och tänk så mycket kul jag nu kan göra själv!

Nyfiken?

Det här med mjölk igen…

Det som är tydligt för mig, som är ganska känslig för de ”vanliga” mjölkprodukterna är att det fungerar hur bra som helst med den opastöriserade mjölken och filen.

Det var ju inte speciellt längesedan jag skrev om just mjölk i inlägget ”Mjölk och naiviteten i att det vi gör med vår mat inte spelar någon roll…”. Det tog upp hur jag ser det som oerhört naivt att vi har en syn på att det inte spelar någon roll om vi värmer upp, spränger sönder fettmolekyler och sedan tillsätter konstgjorda vitaminer och annat för att återställa mjölken igen. Allt för en – enligt mig – oerhört överdriven rädsla för bakterier i opastöriserad mjölk samt att vi inte gillar tanken på att mjölken skiktar sig i fett och vätska.

Att behandlingen också gör så att vi blir mycket känsligare för mjölken genom att värmebehandlingen dödar naturligt förekommande laktas, det löser vi igen med konstgjorda enzym och kallar det ”laktosfritt” – som i övrigt smakar precis hur dåligt som helst.

Det är helt galet. Men, men, nu är det så och därför kan man också välja att helt sonika inte äta det tills man får fatt på något bättre.

Något bättre?

En oerhört bra bok på temat "mötet mellan visdom och moderna påfund"!

En oerhört bra bok på temat ”mötet mellan visdom och moderna påfund”!

Japp, opastöriserad ekologisk mjölk och produkter gjorda på densamma! Sedan jag läste Weston Price forskning har jag varit helt övertygad om den fullständigt oöverträffade nyttigheten i mjölk som livsmedel när man låter den vara som det är tänkt. Över hela världen har ursprungsbefolkningar använt mjölk och diverse produkter gjord av mjölk – det må vara kamel, get, ko eller whatever – och mått oerhört bra. Det är ”bevis” nog för mig, även om jag vet att det givetvis kommer göra att många är skeptiska och efterfrågar massa forskning gjort i labb… Men nu är det här inte en sån blogg, så det skiter jag i. Jag ser gamla kulturers visdom och historisk empiri som något precis lika – om inte än mer – viktigt för att kunna hitta en väg som ger en väldigt god hälsa!

 Det som är tydligt för mig, som är ganska känslig för de ”vanliga” mjölkprodukterna är att det fungerar hur bra som helst med den opastöriserade mjölken och filen. Det är en fantastisk smak av gräs och natur på både mjölken och filen som jag har fått fatt på. Då har vi inte kommit till smöret. Smöret. Milde. Tid. Så. Bra.

Jag har tidigare skrivit ett helt inlägg om just smör och att det är synd att så många tror att det bara är ett ”onyttigt fett som ger hjärtsjukdomar”. Lika synd är det att så många inte tror att det är skillnad på smör och smör. Det är liksom Arla eller Valio som gäller – margarin är väl lite på dekis, men jag ser hur ju hur många som köper skiten i affären. Det övergår mitt förstånd. Det är ju bara att smaka på det så borde alla vettiga människor slänga det i papperskorgen och aldrig med köpa skräpet… Men, nu tappar jag tråden här…

bild 3

Hantverksmässigt smör. Så mycket bättre.

Smör KAN vara så mycket mer än bara ”matfett”. Om man för det första jämför ekologiskt äkta smör och ”vanligt” smör så går man aldrig tillbaka igen. Det är SÅ mycket godare. Tar man då sedan och jämför fabrikstillverkat ekologiskt smör med syrat hemmagjort eller hantverksmässigt tillverkat smör gjort på pastöriserad grädde så pratar vi om nästa nivå. Det är helt olika produkter. Så långt hade jag kommit mig för att prova.

Nu fick jag hantverksmässigt gjort smör gjort på opastöriserad mjölk. Det är som att jämföra smaken av en färsk jordgubbe med smaken på Fun Light Jordgubb. Det är oerhört stor skillnad. För det första smakar det så mycket! Gräs och natur blandat med en djup smak av syrat, saltat smör. Det smälter i munnen.

Min hustru – som i vanliga fall har lite svårt för mycket smör på bröd – uttryckte det väldigt väl sammanfattat med meningen ” Det är som ett lyxigt pålägg i sig. Det är helt onödigt med något annat på mackan.” Det är ett extremt gott betyg skulle jag påstå och jag kan bara instämma. Det är, helt utan undantag, det bästa smör jag någonsin har provat.

Hur kommer jag att göra framåt?

Min tanke under året är att köpa på mig ganska rejält med mjölk och göra både egen yoghurt, crème fraiche och ost. Det ska bli väldigt roligt att få experimentera med alla fantastiska recept som finns i ”Nourishing traditions” som jag tidigare inte har haft möjlighet att göra.

Min förhoppning är att minimera inköpen av ”vanliga mejerier”.

Vidare var det första jag gjorde att kontakta familjen som äger gården jag har köpt ifrån – jag har ju bara haft kontakt med deras vän – och tacka samt undra om man får komma på besök med familjen! Det var helt ok, så nu planeras det en utflykt där barnen ska få lära sig mer om var allting kommer ifrån och hur bra det är med naturliga produkter. Det är något jag ser som väldigt viktigt. På det temat kan jag ju också slänga in kommentar att det för mig är precis lika viktigt att man förstår var kött/fisk/fågel kommer ifrån. Min fasta övertygelse är att om man förstår det och precis hur det går till när djur blir mat så kommer man att bli mer brydd om att djuren har haft ett bra liv. Mer respekt för sin mat helt enkelt. Hur som, tillbaka till temat.

Men riskerna då?

Det är inte farligt med riktig mat enligt mig. Skitmat däremot...

Det är inte farligt med riktig mat enligt mig. Skitmat däremot…

Givetvis kan man inte skriva ett inlägg om opastöriserad mjölk utan att beröra det faktum att vi har ett livsmedelsverk som har förbjudit kommersiell handel med det. I mina ögon är det tudelat. Det är givetvis så att det är gjort i någon sorts välmening för att ”skydda befolkningen mot sjukdomar”, men det är också dels ett enormt översitteri att inte låta oss individer välja själva.

Nu är det ganska oseriöst att argumentera med andra faktorer – men en sån sak som att det är helt fri tillgång till cigaretter, alkohol och socker gör att jag kan bli oerhört irriterad på att jag ska tvingas välja bort BRA produkter.

Lite mer sakligt?

Ja, ja det är klart att jag ska… Pastöriseringen ska stoppa bakterier i mjölken. Grejen är bara att all mjölk måste ändå testas för detta. Det finns indikationer och studier på att det var först när vi började ge våra djur spannmål istället för gräs som bakteriehalterna började öka. Är det sant? Vad vet jag. Men en sak vet jag och tror jag på. Vår tekniknivå idag ska klara av att säkerställa huruvida kor som gått och betat gräs och föds upp på det sätt som det var tänkt har några bakterier i mjölken eller inte. Det kan inte vara speciellt avancerat – det handlar om ovilja. Läs gärna den här recensionen av Jonas Coltings brors bok Mjölkrevolutionen för mer input kring detta.

Det gör mig oerhört frustrerad att gamla lagar – som den om pastörisering – ska få leva kvar utan att sakligt utvärderas och prövas när så oerhört mycket sämre saker får cirkulera. Hur mycket annat skit hör vi inte om i diverse matskandaler?

Avslutande tankar

Är det verkligen rimligt att ha en lag som säger att ALL mjölk som ska säljas MÅSTE pastöriseras? Givetvis inte. Det är helt absurt. Precis som det är helt absurt att vi kunder vill ha homogeniserad mjölk.

Med mer kunskap kommer det kritiska tänkandet. Är det verkligen rimligt att ha en lag som säger att ALL mjölk som ska säljas MÅSTE pastöriseras? Givetvis inte. Det är helt absurt. Precis som det är helt absurt att vi kunder vill ha homogeniserad mjölk. Om någon hade tagit sig tiden att förklara vad det är man gör för att få ”fin, slät mjölk” så tror jag det hade ändrats. Precis som om fler förstod vad det innebär att tillverka margarin…

Tolka inte detta som att allting var bättre förr. Så var inte fallet. Men vi måste våga utmana kvarlevor från tider när möjligheterna var begränsade.

 • Varför inte använda dagens teknik för att säkerställa att mjölken är utan bakterier och låta kunderna välja om det ska vara syntetiska tillsatser av vitaminer eller inte?
 • Varför inte sprida kunskap om vad för typ av moderna processer som faktiskt ligger bakom mejeriprodukterna idag?
 • Varför inte börja fundera på vad som faktiskt sker när man våldför sig på naturliga produkter för att ”anpassa det till dagens kunder”?

Är det inte dags att kräva att våra leverantörer av mat tar lite mer ansvar för vad som är bra och fokuserar lite mindre på vad som ger mest vinst?

Givetvis kan allt jag skriver avfärdas som naivt. Det går alltid att dra till med att jag inte förstår hur det fungerar eller vad som krävs. Men en sak som inte går att avfärda är att jag är kund. Kunden har väl – om inte alltid rätt – i alla fall en poäng att göra? Det är ju mina pengar som ska köpa produkterna. Jag vill ha bättre kvalité. Jag vill betala för det. Varför stänga dörren i ansiktet på mig?

 Det är inte att leda genom exempel…

27 tankar kring ”Opastöriserade mejeriprodukter – ÄNTLIGEN!

 1. Anne

  Var var var??? Jag tyckte jag läste igenom allt men hittar inte var du köper? Jag har en ekobonde på Lovö, nära där jag bor men där kan man bara köpa mjölk.

  Svara
 2. Anne

  Det är Lovö prästgård, de säljer även ekologiskt kött, mest lamm tror jag, och ekologiska grönsaker på sommaren. Mjölk köper man direkt från deras tank, man måste ha med sig eget kärl. Jag har faktiskt gjort eget smör från deras mjölk. Jag lärde mig av en kille från Marocko. Jag tog 5 liter mjölk och ställde på köksbänken i en plastdunk med lock. Efter 2 dagar skakar man mjölken, jag satt på golvet och drog den fram och tillbaka på mattan. Efter typ 5-10 minuter är det klart då tar man ett stort durkslag och ställer i en bunke, sen häller man ut innehållet. Då är det typ fil i bunken och smör i durkslaget. Bara att salta smöret. Det är så sjukt gott och jag kan bara tänka mig alla fina bakterier i det. Smöret kan man sen förvara i skafferiet hur länge som helst. Det blir bara godare med tiden! Testa!

  Svara
 3. Jenny

  Men hur är det med gräsbetes-mejeriprodukter i Sverige? Vad jag förstått betar korna den ”varmare” årstiden, men står inne sedan. Jag extra-jobbar ibland själv på ett litet mejeri där det är så. Det är inte ekologiskt pga något jag inte är säker på, men håller i mina ögon bättre kvalité ändå (jag jobbar ju där ;-)) Men korna får nog inte direkt gräs inomhus det kallare halvåret. Vet du hur det är på andra, ekologiska mejerier? För de går väl knappast ute året runt? 🙂
  Jag tar också bakterier-prover på den ”oförstörda” mjölken 🙂 det är ju inte så illa som folk tror men det finns ju de där reglerna kring detta…

  Svara
 4. elsie

  I Finland där jag bor får det säljas opastöriserad mjölk i butiken. Ett av de största varuhusen i närheten, samt en liten eko-butik säljer sån mjölk. Vill man köpa den får man däremot punga ut med 5 gånger mer än vanlig mjölk- inget för en fattig studerande. Väntar med spänning på att det ska bli vanligare och billigare att göra på detta sätt!

  Svara
  1. Jenny

   Jag tänkte det, men tvivlar också på att typ arla bara ger korna konserverat gräs, jag tror ekologiskt foder används och det inte går att garantera gräsbetes-mejeriprodukter här i Sverige…

   Svara
 5. Ulrika

  Elaka bakterier vill man ju inte ha så frågan är hur svårt det skulle vara att kontrollera vilka bakterier som förekommer. Homogeniseringen är däremot helt onödig – det håller jag med dig om! Jag är uppvuxen på en bondgård och vi använde självklart gårdens mjölk hemma. Den hälldes upp i stora kärl och på toppen blev det ett tjockt lager med grädde som min mamma brukade skumma av och vispa till mig. Förstör idyllbilden av hälsa lite nu genom att tillägga att den vispade grädden sedan vanligen hamnade i mugg ovanpå oboychoklad, men men. 😉 Även utan vispad grädde på brukade jag tycka om just gräddklumparna i min choklad som kom från själva mjölken direkt. Smaskigt. 🙂

  Funderar på en sak om margarin också. Förr om åren – innan det blev rabalder om margarin – så brukade jag äta Lätta. Och jag hade aldrig några problem med smaken. Men på senare år har jag kört på Bregott. Och NU när jag smakar på margarin smakar det ju helt konstgjort och allmänt äckligt. Ja det räcker att titta på det så ser det ju konstigt ut. Men jag minns varken smak eller utseende så från förr när jag åt det. (Och då är jag ju ändå uppvuxen med riktig mjölk och grädde så jag borde ju inte ha accepterat margarin om det smakade då som jag tycker det gör nu.) Så jag undrar lite om det bara är jag som ändrats eller om margarin är annorlunda nu för tiden.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hmm margarin har alltid varit skräp och alltid smakat lina dåligt. När bi var små var det en vanesak. Jag är uppväxt på Lätta och minns än idag njutningen hos vännerna som hade riktigt smör eller Bregott. Jag kunde äta hur mycket som helst… 🙂 precis som jag minns när mamma bakade med margarin och det fastnade i munnen när man trodde det var smör. Sjukt äckligt.

   Svara
 6. Ina

  Hej! Var köper du mjölken? Vill så hemskt gärna ha. Köper någon enstaka gång från en bonde i Östervåla men dit är det väldigt långt.

  Svara
 7. Lagerstedt

  Finns det en liiiten chans att du känner nån, som känner nån, som känner nån mjölkbonde i västra Skåne???

  Svara
 8. Susanne Viberg

  Hej vill också köpa opastöriserad mjölk för stt dricka görs egen ost och smör bor utanför Södertälje . Vet du någon i närhet

  Svara
   1. Susanne Viberg

    Hej undrar var Anna bor hittar inget. Vet att det finna järna mejeri men där kostar mjölk över 20kr lit. Vill göra min egen ost och smör hoppas någon kan hjälpa mig☺️

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Hej, först och främst kommer du få betala minst 20kr litern hos Anna också. Det är ett väldigt lågt pris att betala för att få en så hög kvalitet. Jag har för mig att jag betalade 30 kr litern, men minns inte helt. Du hittar gården på adressen:
     Ällmora
     649 91 Sparreholm
     http://www.allmoragard.se

     Svara
 9. Siri Rydén

  Halloj du,

  vilken underbar blogg måste jag säga. Jag tycker det är så skönt att hitta någon som ”tänker som jag” gällande mat och som kritiserar de vanliga antagandena runt vad vi bör äta i västvärlden; folk verkar generellt omotiverade att göra grundjobbet och leta upp bevis för hälsouttalanden som främst (tyvärr) styrs av ekonomiska intressen. Att inte göra kopplingen mellan hur uppkomsten av våra moderna västerländska sjukdomar och det ökade intaget av gluten, socker och processerad mat övergår mitt förstånd faktiskt. Oavsett har jag landat i en holistisk filosofi väldigt lik din och mår bättre än någonsin, så heja dig och supergrymt att du orkar sprida budskapet/kunskapen vidare! Är för övrigt på jakt efter just opastöriserat smör från gräsbetande kor, eller opastöriserad grädde så jag kan göra smöret själv, och du skrev i denna tråden att du skulle höra med din återförsäljare om det var okej att du avslöjade vilka dem var så att vi andra också kunde få ta del av deras godheter – men jag ser inget namn någonstans? Eller ville dem förbli anonyma månne?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej,
   Nej det är Ällmora Gård jag har köpt ifrån. Hon som driver den heter Anna Jansdotter, du hittar gården på adressen:
   Ällmora
   649 91 Sparreholm

   Söker du på henne hittar du mobilnummer också.

   Svara
 10. Bo Ahlenius

  Hej!
  Jag måste också försöka hitta något opastöriserat.
  Bör väl gå att hitta något i boråstrakten?
  ”Opastöriserat surnar, men pastöriserat ruttnar”
  Stor skillnad.
  Bosse

  Svara
  1. Iris

   Hej, Har du hittat nån mjölkbonde som säljer opastoriserad mjölk i Borås eller, Markskommun?
   I så fall kan du publicera tel nr.

   Svara
   1. Anonym

    Jag ber att få återkomma. Skall kontakta länsstyrelsen som beviljar rätt att sälja opastöriserad mjölk.
    Bosse

    Svara
    1. Anonym

     Här kommer några från boråstrakten som har länsstyrelsens välsignelse stt sälja opastöriserad mjölk:

     Trädet. 0515 52274

     Hökerum. 0706 274429

     Sjövik. 0708 433366

     För övriga områden – kontakta din länsstyrelse.

     Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.