Osäkra, dåliga råd kring mat från bloggare och ”experter”…

godisJag inser igen att det är väldigt lätt att skriva negativa inlägg. Det är alltid en fin balans mellan att skriva så att ni läsare reagerar – vilket tenderar att ske när det blir lite syrligt – samtidigt som det inte är tänkt att vara en kritisk blogg utan på sin höjd ge tankeställare och inspirera till förändring.

Men just nu är det många kända bloggar som skriver inlägg likt det som Mia Skäringer skrev just innan hon blev affischnamn för en riktigt dålig produkt – ProViva – som är så full med socker att det likagärna kunde vara CocaCola.

Att kändisar säljer sig är synd, men inget nytt – de måste också tjäna pengar. Däremot reagerade jag på en annan ”kostexperts” råd på en blogg jag annars brukar gilla! Hon rekommenderade – på fullaste allvar – att en tjej som maratontränar och upplever att hon går ner i vikt (något hon inte ville kan läggas till) borde äta mer onyttigheter för att hålla uppe vikten.

WTF!? Godis och sockerstinna efterätter för att hålla vikten vid stor träningsvolym. En ”kostexpert”!? För i hela #¤%&#¤%”!! Det kan jag ge lite tankar kring känner jag.

Varifrån kommer den här typen av idioti?

Oviljan att ta ställning MOT sockret och ”onyttigheterna” anser jag bara kan grundas i okunskap och osäkerhet. Vad skulle det annars vara?

Alla dessa bloggare som nu skriver ” jag tror ändå det är bäst att äta allt” för att må bra (ingen nämnd, ingen glömd). Med formuleringar som ”Jag mår bäst av att blanda en ”vanliga frukost” med lunch på McDonalds, lite godis och sedan hemlagat. För det är inget jag kommer dö av…”

VARFÖR måste de skriva den typen av inlägg? Vad ska det vara bra för? Varför kan man inte bara säga att vissa saker är bäst att undvika? Hur kan det vara så provocerande att säga att godis och McDonalds är att göra sig själv en otjänst och att det är något som bara bör ätas typ 1 gång i månaden (om alls – vilket jag inte tycker personligen). Ok, lördagsgodis – några få bitar eller så är väl gångbart – men igen, det är INTE BRA! Det är ju bara ren fakta – inte något som syftar till att ge någon dåligt samvete.

Det enda skälet jag kan komma på är att det måste grunda sig i osäkerhet och okunskap. För om man läser Aftonbladet och faktiskt tror på det en gnutta – ja då måste man ju ”äta allt”. För allt är lika bra eller lika farligt beroende på vilken vecka det är. Men Aftonbladets enda uppgift är också att sälja tidningar. Något annat kan de absolut inget om – allra minst vad som är bra eller inte bra att äta.

Men kostexperter och dietister vet väl bättre?

Det är ju uppenbarligen här problemet växlar upp rejält. Det är väl en sak att amatörbloggare och PT-bloggare som inte kan sin näringslära – eller fått den från livsmedelsverket – skriver sånt, men det är INTE ok att få det från en ”kostexpert”.

Blogginlägget inleds såhär – på riktigt:

candy

Godis och andra onyttigheter kan vara sätt att få i sig tillräckligt med energi om man tränar mycket!

Jag EXPLODERADE precis efter första meningen!

OK. Så om du tränar mycket ska du äta godis för att få energi och inte gå ner i vikt. Toppen. Det är ju VERKLIGEN den typen av energi du behöver när du tränar mycket och utsätter kroppen för belastning. Inflammationsdrivande, snabba, tomma kalorier från socker, glukos-fruktossirap och tillsatser?

För att förstärka det budskapet har ni här en vanlig innehållsförteckning på en godisbit:

Även saltskallarna bör hållas till ett minimum! Trots att de är otrolligt goda.

Även saltskallarna bör hållas till ett minimum! Trots att de är otrolligt goda.

Glukos-fruktossirap, socker, majsstärkelse, vatten, salmiak, lakrits, surhetsreglerande medel (äppelsyra, natriumcitrat), aromämnen, Färgämnen: E120, E153, salt, ytbehandlingsmedel (kokos och/eller palmkärneolja, karnaubavax).

Det är INTE ok att rekommendera godis som energi NÅGONSIN!

Inte ens nästan. Inte ens med försöket att vara rolig i slutet med frasen:

”När jag tränar som mest brukar jag äta en efterrätt efter i stort varje middag, något jag skulle säga är en god bieffekt av att träna mycket.”

Grattis då. Du kan äta mer socker utan att bli fet. Toppen för dig… Hur tror du att din kropp mår av det och hur ska du sluta när du inte springar lika mycket. Stort grattis igen!

Vad borde rekommendationen varit då?

SJälvklart ska den inte innefatta att äta socker för att få mer energi. Om man nu har svårt att få i sig tillräckligt mycket mat vid stora mängder träning – vilket är märkligt från början – så får måste rekommendationen vara att energitätare RIKTIG mat!

Låt mig nu betona igen om någon missat det tidigare – SOCKER ÄR ALDRIG BRA! (Möjligen som tillskott under ett race, men det är en helt unik situation…)

kokosHar du problem att få i dig tillräckligt med mat så äter du fel typ av mat. Dumpa allt vad lätt-kesella, salladsluncher och bröd utan smör heter. Se till att äta mer bra fett – rejält med smör, kokosolja, olivolja och nötter. Fokusera på bra proteinkällor som kött, fet fisk, kyckling, vilt och inälvsmat. Spetsa morgongröten med smör och kokosolja. Drick fett gott kaffe till fika. Ät mer av allt och utnyttja riktigt högvärdiga energitillskott som MCT-olja.

fettkavve2IGEN – INTE SOCKER! Aldrig någonsin driva på inflammation i kroppen vid hårdträning med socker, vetemjöl och en massa ”efterrätter” som garanterat är synonymt med socker. Efterätter kan jag köpa MEN se till då att efterätterna är fulla med vispgrädde för energi, färska bär som ger antioxander, preparerade nötter, ägg, bananpannkaka, kraftbollar, kokostoppar utan socker eller dylikt. Inte godis eller dålig glass med en innehållsförteckning du inte fattar hälften av – vilket är en klassiker.

En sista tanke på det här med att ”äta allt”

Jag har skrivit ett helt inlägg på det temat här. För att summera det så är det enligt mig är det absolut sämsta förslag du kan få av ett antal olika anledningar:

  1. Det ger dig en ursäkta att äta riktigt dålig mat som McDonalds
  2. Det ger dig garanterat för mycket av det dåliga som gör dig sjuk och för lite av det bra
  3. Det är precis det här rådet som kommer göra att du får problem med vikten!
  4. Detta är anledningen till att så många livsmedelsproducenter kommer undan med att sälja på dig SKIT, eftersom det ju inte är farligt att bara äta lite av allt. Det gör dig mindre brydd!

Så sluta ge folk en ursäkt att dricka läsk, äta snabbmat och fira med godis bara för att man inte dör av det eller tränar nog för att inte bli fet av det! Det är fortfarande EN RIKTIGT KASS IDÉ!

Avslutande tankar

Så söndertjatad bild - men så sann!

Så söndertjatad bild – men så sann!

Att skicka någon till McDonalds bara för att man vill ha mycket kalorier på liten mängd mat är givetvis helt hål i huvudet. Det är precis samma sak med godis och ”onyttigheter”. Tomma, dåliga inflammationsdrivande kalorier fyllda med kemiska tillsatser och annat skit. Så oerhört värdelöst och urbota dumt råd!

Oviljan att ta ställning MOT sockret och ”onyttigheterna” anser jag bara kan grundas i okunskap och osäkerhet. Vad skulle det annars vara? Det är inte som att jag skulle ändra mig helt plötsligt och säga att socker är bra, bara du tränar ordentligt…

Det finns inget som gör socker bra. Behöver du mer energität mat – håll dig då till MAT! Riktig, energität, näringsrik mat. Allt annat är bara riktigt dåliga, dumma, felaktiga råd utan någon som helst fokus på hälsa. Visst, du kan äta både godis och snabbmat utan att dö av det – men varför skulle du VILJA göra det? Det ger ju varken energi eller starka muskler – möjligen en kortvarig kick (jag äter också godis då och då) som sedan leder till mer sug och den obevekliga sockerkraschen.

På den här bloggen kommer mina råd inte svänga för att det kommer en ny studie. De kommer inte svänga för att du tappar i vikt av maratonträning. Mina råd är baserade på riktig, näriingstät, god mat. Urgammal visdom och förståelse för vad olika typer av mat ger för gensvar i kroppen underbyggt av forskning. Det utan att jag är dietist eller PT. Jag bryr mig bara om att läsa på. Sedan delar jag med mig utan några baktankar eller sponsring – för att inspirera andra att må så bra som vi alla förtjänar att må.

Det är för mig att leda genom exempel.

9 reaktion på “Osäkra, dåliga råd kring mat från bloggare och ”experter”…

  1. Jonas

    Hej igen Henrik,
    Du har åter igen rätt även om jag helst skulle vilja slippa läsa dessa typer av inlägg (hellre då om träning) men förstår att det brinner till! 😀

    Men infon måste ut och därför är det bra att du åter och åter igen skriver dessa… Det är som jag läste på Kostdoktorns FB-sida konstigt att vi alla vet och förstår att det är skadligt med rökning och inte uppmanar våra barn att röka och att det är skadligt att dricka alkohol och därför inte uppmanar alkoholisten att dricka… Likaså vet vi alla att det är skadligt och fel att vräka i sig allt detta socker som är så vanligt men ändå gör ‘folk’ det!!?
    Och sen så ska det tyckas så mycket om oss som hoppat ut det ekorrhjulet och njuter av livets goda med en skön vetskap om att vi är nyttiga och att vi gör rätt…

    Om vi alla kunde sätta stopp för all denna sockerepedemi som råder runt om i världen…suck…

    Fortsätt att uppmana, sprida kunskapen, upprepa om nyttan av att minska, sluta, minimera sockerintaget Henrik. Du gör oss alla en rejäl tjänst även om det kan upplevas som döfött…

    Keep it up!

    // Jonas

    Svara
  2. Katarina

    Men det är ju väldigt väldigt gott! Och dyker upp vid så många tillfällen varje dag. Upplever man anses mycket mer konstig om man tackar nej till socker än till alkohol. Och även att frestelsen är mycket större. Hur hittar man karaktären att utesluta socker? Upplever också att kroppens sug efter socker (t ex om man är trött eller inte ätit på länge) är nästan lika starkt som behovet att typ gå på toaletten. Samt att suget att avstå t ex en dessert när den serveras framför dig också är så starkt, alla våra sinnen njuter av synen, doften, smaken av chokladfondanten! Om naturen nu skapat oss så, är det verkligen så farligt att äta socker?

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Jag hör dig Katarina. Det är precis som du säger – suget är enormt, framförallt om man eldar på det eftersom det blir en ond spiral med blodsockret.

      Är det verkligen farligt om naturen har skapat oss så? Jag vill vända på den. Naturen har INTE skapat det vi äter som sött idag. Punkt slut. Du kan med gott samvete dra i dig hur mycket sockerrörssaft du vill. Men det raffinerade vita sockret, oändligt med tillgång till honung och andra supersöta produkter fanns liksom inte i naturen när vi skapades. Säga vad man vill men om du tar det argumentet lite längre så är det söta det som varit riktigt svårt att få fatt på i alla tider fram tills nu eller hur? Honung – väldigt hälsovådligt innan man började odla bin. Socker – well, det fanns liksom inte. På sin höjd sötade man med naturliga frukter etc.

      Så mitt svar kvarstår som alltid – raffinerade söta saker + vitt mjöl som blir socker på en minut i blodet är gift. Av den enkla anledningen att det är något vi har skapat som totalt knäcker vår naturliga förmåga att välja bra mat som du så illustrativt beskriver!

      Vill också lägga till – att du blir sugen på sött när du blir trött etc. har mycket att göra med att du har en kropp inställd på snabb energi! Läs gärna mina inlägg kring varför det är så bra att bli en ”fatburner” istället för en ”sugarburner” och inlägget ”laddade muskler”. 😀 Det går att slippa vara slav under sockret!

      Svara
  3. Madde

    Men Henrik, jag antar att du menar bloggen Trend o träning med det där om att man kan äta en McDonalds lunch osv. Hon har precis återhämtat sig från ortorexi, och som du vet eftersom jag kommenterat förut så har jag också gjort det. Det handlar inte om att uppmana till att äta ohälsosamt, det handlar om att avdramatisera maten. När man lider av anorexi eller ortorexi är maten det allra viktigaste som finns, man skuldbelägger sig själv om man äter något onyttigt, och kompenserar genom ett ”supernyttigt” mål efteråt, eller ett extra träningspass. Hela ens upplevda värde ligger i hur nyttigt man äter och hur nyttigt man lever. Man begränsar sitt liv utan att själv nästan vara medveten om det. Nej, det är inte nyttigt med McDonalds eller godis, men det ÄR faktiskt inte katastrof om man äter det ibland och man BEHÖVER inte kompensera det onyttiga intaget efteråt. Det går bra att fortsätta som vanligt. Kroppen klarar det. Det är skadligt för den mentala hälsan att hetsa så kring maten, för det blir en besatthet som inte går att kontrollera och vad är det för liv? Vad spelar det för roll om du har en optimal fysisk hälsa om din psykiska hälsa är låg pga alla tvångstankar kring mat och träning?

    Du kan optimera din hälsa och säga nej till sånt du tycker om, gå runt och må dåligt för att du tackade ja till den där chokladkakan och försöka kompensera så att kroppen ska kunna ”återhämta sig”. Du kan göra allt i din väg för att få så stark och frisk kropp som möjligt. Och imorgon blir du påkörd av en buss. Var det värt det? All ångest, all rädsla, alla känslor av att inte vara tillräcklig. Tillräckligt duktig, tillräckligt bra, tillräckligt nyttig.

    Nej, man ska inte äta godis, chips, skräpmat varje dag för vi har bara en kropp och den bör vi vårda genom bra näring och fysisk aktivitet. MEN om den mentala hälsan blir lidande, och det som krävs är att man avdramatiserar maten, även den ”dåliga”, så är det ingen big deal att man äter en skål godis i veckan.

    Nu blev det en väldigt lång kommentar men jag hoppas du hänger med på hur jag menar.

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Är helt med. Ett av skälen att jag inte skrev ut bloggen var just att det finns mer bakomliggande precis som du säger när det gäller den bloggen. Det är dock inga sällsynta inlägg att man inte ”behöver oroa sig”. Hoppas att jag inte framstod som kritisk mot just Anna – som är en oerhört stark tjej som skriver om sina problem – utan mer mot just själva formuleringen och sättet som många bloggare skriver just den typen av inlägg. Jag har svårt för att tankarna kring att ”avdramatisera mat” när det har att göra med just skräpmat, för det blir så ofta en ursäkt som används för ofta (jäkligt svårt att hantera godis och annat likt McDonalds för många och då anser jag det är bättre att skita i det helt). Gillar starkt din kommentar. Den bidrar mycket till inlägget! Tack.

      Svara
  4. Ida

    Jag förstår dig på ett vis Madde med inte på ett annat; gällande tankegångarna en har och hur de ska försvinna. Jag har själv lidit av ätstörningar i 9 år. Det var först när jag slutade med socker och sockerprodukter som jag blev frisk. Varför? Jo för att hungerkänslorna försvann och mattankarna med dem. Att inte vara hungrig bidrog till att mattankarna försvann. Att äta naturlig mat bidrog till att den svältfödda hjärnan försvann. Jag delar inte din åsikt om att ”kostexperter” varesig fd. Ätstörda eller ej får ”amnesti” gällande att rekommendera dålig mat. Jag tror på fullaste allvar att socker är dåligt för alla och allt mående, fysiskt och psykiskt. När kroppen sen har hamnat i harmoni och tankarna har försvunnit då är det lätt att på riktigt njuta av en bit god mörk choklad (eller om man föredrar det; McDonald’s). Men innan dess var det omöjligt för mig att njuta utan skuldtankar. Det är skillnad att vara frisk och att en tror sig vara frisk.
    Mer äkta matkunskap åt folket, det gör oss alla friskare.

    Svara
    1. Madde

      Nej, nej, missförstå mig inte. Jag tycker inte heller att det är bra att förespråka skräpmat, eller att rekommendera godis som energipåfyllning istället för riktig mat med bra näringsinnehåll. Däremot är jag emot att skam och skuldbelägga. Jag är själv en person som vill äta hälsosamt och näringsriktigt. Det handlar ju om en balans, och jag kan reagera på att hälsohetsen går åt andra hållet också. Att man aldrig får visa att man faktiskt äter ”dålig” mat ibland. Att det faktiskt inte är hela världen. Vi är bara människor. Man ska inte behöva ha skamkänslor eller använda kompensatoriskt beteende för att man ätit en pizza. För det får man göra ibland om man verkligen älskar pizza. Precis som Henrik skrivit här i bloggen förut så handlar det ju om att man kan äta hälsosamt största delen av tiden, men även ren ”njutningsmat” även om det är rent ut sagt skitmat – ibland.

      Jag tror också på fullaste allvar att socker är superdåligt och ohälsosamt och att det påverkar oss mycket mycket mer än vad många människor vet/tror. Däremot tror jag INTE att med hälsosam mat kommer automatiskt ett hälsosamt sinne. Jag tror man måste jobba med både och för att må bra. Att gå runt och vara rädd/känna skam/obehag inför något är inte hälsosamt. Med det sagt betyder det ju inte att man uppmuntrar till att käka McDonalds och godis varje dag, men man känner ingen skräck inför det i alla fall. Själv har jag inte ätit McDonalds på 3 år och kommer inte göra det igen heller, men jag känner inte någon skräck eller skam över tanken på att äta det. Jag vill bara inte för jag vet vilket skräp det är.

      Jag förstår frustrationen att skräpmat rekommenderas – men jag tror att det är bättre om vi lägger känslorna kring maten åt sidan och bara rent fördomslöst leder genom exempel genom att visa upp den goda maten man väljer att äta, och det dåliga de gånger man väljer det också, utan att behöva ursäkta sig. För det är just det som händer – vi stoltserar när vi äter bra och ursäktar oss när vi äter dåligt och det är så vi bygger ett skevt samhälle med ätstörda beteenden, och vi knyter alldeles för mycket känslor kring maten än vad som är nödvändigt.

      Jaja, nu blev det långt igen. Förlåt Henrik!

      Svara
      1. Led genom exempel Inläggsförfattare

        Ingen fara. Jag håller med rent principiellt om allt. Problematiseringen ligger helt klart i själva skuldbeläggandet – som inte skulle vara nödvändigt om inte det fanns skräpmat som vi visste gjorde oss sjuka. MEN – igen – det är världen vi lever i och självklart ska vi kunna förhålla oss till det.

        Idas poäng är dock viktig den med, det är inte riktigt för alla att ”unna sig” vissa typer av mat. Det är lite som att ge en alkis sprit. Sedan är det sällan så enkelt som det låter.

        Jag står självklart fast vid det jag skrev i inlägget att just kommentarer som att ”äta allt” och sättet att lägga fram massa olika dieter som exempel på hur svårt det är inte är bra. Det är för mig att inte ta ställning och att inte våga stå för att det faktiskt finns bra mat och dålig mat. Men, som jag sa ovan – det finns fler aspekter än bara maten. Om man inte klarar av att njuta för att man tror att man måste ”kompensera” för det – då är man en bra bit på väg ut på tunn is. Tycker att hela diskussionen är väldigt bra och igen ger det massor av bra andra vinklingar till mitt inlägg som inte alls var så djupt som diskussionen är!

        Så igen, TACK både Ida och Madde!

        Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.