Pragmatisk förändring – lite bättre är ofta mycket värt!

Jag tror på att alltid göra medvetna val och sedan utvärdera dem! Oavsett om resultatet inte blir det vi vill!

Jag tror på att alltid göra medvetna val och sedan utvärdera dem! Oavsett om resultatet inte blir det vi vill!

Det var ett tag sedan jag skrev om förändring. Kan konstatera att det mer än en gång under tiden med bloggen har reflekterats en del från min egen sida kring det här med att göra små förbättringar för att få ut stor effekt!

Så jag tänker att det kan vara läge att skriva en sådan reflektion såhär inför det nya året och som en pepp till alla er med nyårslöften om en ”hälsosammare livsstil” etc.

Så here we go.

Det här med förändring…

Förändring måste ske genom att vi flyttar våra fundament!

Förändring måste ske genom att vi flyttar våra fundament!

Förändring är inget som någon tycker är speciellt kul. Vi tycker att saker ska förändras, men det är ingen som de facto vill förändras eftersom det är jobbigt. Jo, så är det. Säg vad du vill – när motivationen tryter så blir det väldigt ofta så att pendeln svingar tillbaka från grönsaker till godis. Från fredagsfys till fredagsmys. Inte för att man är en dålig person, utan för att det är en naturlig reaktion på för stora ingrepp i vardagen när hjärnan vill tillbaka till ”normalläget” eller dylikt.

Vad triggade då denna reflektion?

Man kan absolut komma och kritiskt säga att jag på min blogg ju skriver att vitt mjöl och jäst är kass. Man kan argumentera för att jag har dubbelmoral och att det är onyttigt bröd som inte är bakat som det sig bör.

Jag har precis kommit hem från en vecka i fjällen under vilken jag bakade nybakta bröd varje morgon i stugan till de 8 vuxna och 8 barn som var med. Jag bakade också färskt bröd några kvällar till lite fisksoppor och annat som tarvade bröd. Lite jobbigt eftersom jag inte äter det själv, men jag gillar att ha koll på det bröd mina barn äter och jag vet att mina vänner gillar nybakt…

Så, visst var det då mina ekologiska surdegsbröd utan vitt mjöl eller jäst… Eh, nope. Det var riktigt ljusa, sega, goda, ”onyttiga” vetebullar på jäst, med honug, olivolja och ekologiskt havssalt. 5 ingredienser som jag har koll på – kort och gott bra grejer.

  1. Ekologiskt, stenmalt vetemjöl utan tillsatser (10 dl – 600 gram)
  2. Obehandlat havssalt – Sel naturel de Guérande – (2 tsk)
  3. Ekologisk svensk honung (1 msk)
  4. Ekologisk Extra Virgin Olivolja (2 msk)
  5. Jäst (25 gram)
  6. Vatten… (5 dl)

Superenkelt och hög kvalité på samtliga ingredienser – receptet som återges här kommer från en väns blogg här. Ingredienser blandas ihop (lös upp jästen i ca 2 dl vatten först), ställs in i kylen med handduk över bunken över natten (6-8 timmar räcker bra om man vill göra över dagen). Töms ut på en mjölad bänk och mjölas, plattas till lite lätt och skärs upp i lämpliga fyrkantsfrallor. Läggs på plåt med bakplåtspapper och 20 minuter i 225 grader. HUR lätt som helst! (Kolla bloggen jag länkar till ovan för med detaljer).

IMG_0293

Vari består då reflektionen?

Man kan absolut komma och kritiskt säga att jag på min blogg ju skriver att vitt mjöl och jäst är kass. Man kan argumentera för att jag har dubbelmoral och att det är onyttigt bröd som inte är bakat som det sig bör.

Japp. Det kan man. Men ta det ur en annan vinkling då. Jämför mitt ekologiska, nattjästa bröd med 5 ingredienser mot vilket industribakat skit som helst med massa extra vetegluten, druvsocker, icke-ekomjöl, sirap och annat skit. Låt mig ge ett målande exempel på den kanske vanligaste mackan som finns – Polarbröds Rågkaka:

ragkaka

Vetemjöl, siktat rågmjöl (22,7%), vatten, sirap, socker, vetegluten, rapsolja, fiber från sockerbeta, salt, jäst, potatisstärkelse, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar), bakpulver (hjorthornssalt), fruktsocker, maltmjöl (korn), mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra), enzym, surdegskultur.

Med detta i åtanke är helt plötsligt ett snabbt, enklelt bröd med jäst OERHÖRT mycket bättre. Precis hur bra som helst faktiskt. Det är så enkelt, så billigt och går så snabbt att göra det själv – och det blir så oerhört mycket godare! Nybakat bröd är något som alla som fortfarande äter gluten uppskattar. Det finns en glädje i det. Det är en känsla av lyx och att någon tar sig tid och bryr sig om vad som ska ätas.

Tröskeln?

Just vad det gäller bakning vet jag själv att min tröskel var oerhört hög. Det var inte förrän jag kom till insikt kring vad det är i brödet som mina barn väljer i affären som jag kände att det var dags att övervinna rädslan för att baka. Jag gick då rakt på surdeg, vilket jag är glad för i efterhand då det gör att all bakning med jäst känns ungefär lika jobbigt som att steka ett ägg.

rp_bild-5-e1394950040179-225x300.jpgJag slås gång på gång över hur oerhört enkelt det är att baka med jäst. Allt från nattjästa frukostbullar till snabbjästa medelhavslimpor och foccaccia. Det går ju typ inte att misslyckas. VARFÖR köper vi skiten i affärerna!?

Som alltid är det tid. Vi tror att det tar tid att baka själva, när det i själva verket är snabbt och väldigt enkelt om man inte gör det svårt för sig. Våga ta små steg. Skit i att mecka med surdeg det första ni gör. Baka med jäst. Prova baguetter på poolish baserad på jäst. Gör lite nattjästa frukostbullar. Imponera. Få lite cred från familj och vänner. Sedan är bollen i rullning. Surdegsutmaningen börjar locka. Då är det inte något stort steg längre utan bara en naturlig fördjupning i vidare kunskap. Eller så kommer det inte alls ett sådant behov, och då har du fortfarande fått ut en enorm förbättring mot Polarbröds skit.

Avslutande tankar

Det är, även om jag inte alltid låter så när jag skriver inlägg, alltid intressant att jämföra olika nivåer av bra. Ska man gå från skräpmat till perfektion (om nu något sådant finns) så är det upplagt för att misslyckas. Det är helt enkelt för stor förändring på en gång. Det fungerar så oerhört mycket bättre att ta det steg för steg. Byt ut något av det du äter varje dag mot ett bättre alternativ. Sötad yoggi mot naturell fullfet. Köpt bröd mot hembakat. Färdigmat mot hemlagade alternativ. Hämtmaten med pommes mot något bättre alternativ, kanske thaimat och dra ner lite på riset. Ta inte bort fredagsmyset utan kapa allt annat godis i veckorna och njut på riktigt när det är fredag.

Det finns mycket vi kan göra som inte upplevs som ”jobbigt” och svårt. Det finns enorma vinster att hämta i de små förändringarna som sätter bollen i rullning. Istället för att komma igång med intervaller och kräkpass – börja lungt med lågpulsträning eller något strukturerat styrkeupplägg för att minimera tröskeln. Se bara till att göra något! Gå i rätt riktning.

Det är alltid att leda genom exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.