Recept på barnens ”favoritfrukostbullar”

Barnens favoriter - mina hembakta grötbullar.

Barnens favoriter – mina hembakta grötbullar.

Det här är en favorit från min egen uppväxt, så det har varit med ett tag. Ni som har läst om mig och mitt inlägg kring bröd vet att jag äter det väldigt sällan, men att jag bakar själv för att ha bättre kontroll på vad mina barn får i sig (hemma hur som – jobbar på att övertyga livsmedelsverket om naturlig mat…). Läs gärna mitt (kommande) inlägg om hur vi har resonerat kring barnens kost i familjen, och varför de får bröd och pasta när inte jag och min fru äter det.

Receptet är hyfsat enkelt och ger runt 30 stycken frukostbullar som går utmärkt att frysa. Jag själv väljer ekologiska råvaror där det är möjligt, det är för mig ett naturligt steg till hälsosammare mat och en hållbar tillvaro.

Here we go!

Ingredienser:
2dl havregryn
2dl krossad råg
1dl vetekli
7 dl vatten

50g smör
3dl fullfet 3% a-fil eller yoghurt

50g jäst för matbröd
2 tsk salt
1 msk brödsirap
16-18 dl rågsikt

Koka  en gröt av havregryn, rågkross, vetekli och vatten. Rör i smör och filen och låt svalna till ca 37 grader. Smula ned jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt salt, sirap och rågsikt. Arbeta degen som blir ganska lös. Jäs cirka 40 minuter.

Knåda degen och dela den i två delar. Baka ut den till två rullar och platta till rullarna. Skär ut trekanter ca 15 bitar på varje rulle. Lägg på plåt och jäs i cirka 30 minuter. Grädda bröden i 225 grader runt 10-12 minuter, brukar kolla vid 10 minuter och ta ut dem precis när de fått lite gyllenbrun färg!

Hoppas att ni gillar dem – våra ungar kan äta hur många som helst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.