Recept

Här är en översikt av de recept som jag har skrivit so far…

12 tankar kring ”Recept

 1. Andrea

  Hej, nu har jag gått och klurat ihop en massa frågor som jag verkligen undrar över. Hoppas du har möjlighet att ge svar! Jag undrar varför du äter vispgrädde men inte mjölk, är inte det nästan samma sak? Varför är inte rapsolja bra? Och varför inte rotfrukter men morot ok, enligt din kostlista? Läste om vad du skrev om att inte äta sött och kolhydrater på morgon eller till lunch för att hålla energin uppe genom dagen, undrar då bara hur du tänker med bananpankaka till frukost, blir inte det ganska mycket sött i det? Jag har också tänkt på kål och lök som många är känsliga för, innehåller de också giftiga ämnen som går att preparera bort? Och jag har funderat över havremjölk, tahini och mandelsmör (+jordnötsmör) som jag äter mycket av, är de okej eller har de kvar sina giftiga ämnen om nu inte tillverkarna gjort blötläggningsproceduren innan, ja vad tror du? Är jättenyfiken på att höra dina svar, har tänkt på det här mycket de senaste dagarna. Kanske kan du hänvisa till äldra blogginlägg, andra bloggar eller böcker? Vill verkligen lära mig mer och tänkte beställa boken ”nourishing traditions” som du rekommenderat, den verkar väldigt intressant..! Tack för superbra blogg och alla recept!!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Mmm det kan man tänka sig om du läst hela bloggen. 🙂 svar här då:
   Grädde för att det är mindre volym av det samt mer fett. Den är inte söndersprängd såsom mjölken som är homogeniserad är. Jag fördrar opastöriserat, men i brist på annat så använder jag eko vispgrädde. Mjölk är kasst. Rapsolja har jag ett inlägg om. Det är en kemiskt raffinerad produkt som i sitt naturliga tillstånd är en dålig produkt (blir fort härsken och tål inte värme) – prova att köpa kallpressad ekologisk rapsolja – smakar väldigt illa och går inte att laga mat på. Den smaklösa är som sagt oerhört raffinerad med kemisk process etc. så jag har inte så mycket till övers för den.
   Jag äter absolut rotfrukter och potatis också. Men ganska måttligt. Min rekommendation är att skippa dem till en början för att känna hur det känns. Morot har väldigt lågt värde på snabba kolhydrater…
   Jag funkar bra på bananpannkaka. Det är väldigt mycket ägg i förhållande till banan, så det funkar för mig. Blir inte direkt sött, men väldigt gott. 🙂
   Kål och lök – lök har jag inte direkt läst något om men kål är inte så dumt att ånga, fermentera eller steka lätt om man inte tål det. Men är en fantastisk produkt av naturen som är väldigt nyttig! Läs mitt inlägg om grönkål…
   Havremjölk är jag inget fan av, då får man göra den själv utan socker. Tahini och nötsmör etc är säkert ok. Vill man vara petig så kan man ju göra själv och aktivera genom blötläggning först. Men det är ju på detaljnivå.

   Beställ boken som du nämner och det viktiga är att prova och se hur kroppen reagerar. 🙂

   Lycka till.

   Svara
 2. Andrea Furberg

  Tack för svar! Det är just kallpressad rapsolja, jag har, från kung markatta, jag tycker den smakar okej sålänge jag inte använder den till sötsaker. Är den ändå dålig på något vis? Jag brukar köpa oatlys havremjölk, det är inget socker i den, bara ”havrebas” och vatten, dock är den nog inte syrad, fast deras havre-gurt är det. Gammaldags mjölk är ju inte homogeniserad, tänker at det borde vara lika bra/dåligt som grädde då..? Är det bara morot som inte innehåller så mycket kolhydrat av rötterna? Vilka är de värsta? Har blivit helt inne på det här med mikrobakterier och mjölksyra nu. Blev tipsad om boken ”Charmen med tarmen” även om den skulle vara lite förenklad, lättläst. Tack för din blogg!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Dåså, kör på den du. Men kallpressad ska du ju inte laga mat med om jag förstått det rätt. Jag tycker den gammaldags mjölken är bäst just av den anledningen. 🙂
   Kolhydratsinnehåll på rötterna för du nog googla dig fram till. 🙂 Alla naturliga är bra, så bekymra dig inte så mycket utan känn efter om du mår bra eller inte när du äter något.
   Mikrobakterier och mjölksyras etc. är grymt. finns ju några enkla kollar om magen mår bra också… Kika i toaletten. Gaser. Svullnad. Mättnad.

   Många gör det lite svårt för sig tycker jag, när det egentligen funkar väldigt bra att sitta tyst och bara känna efter hur kroppen känns.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.