Reflektera över vad som är riktigt viktigt för dig!

Zemanta Related Posts ThumbnailDenna veckan – komiskt nog efter att jag sagt att bloggen inte kommer vara så aktiv – har jag fått oerhört mycket inspiration att skriva lite mer filosofiskt. Kanske är det för att min fru och jag har haft riktigt bra tid tillsammans för att bara prata. Kanske är det för att jag slappnar av på ett annat sätt kring skrivandet och vardagen efter att jag öppet skrivit att bloggen får leva sitt eget liv lite längre ner i min prioriteringslista.

Men det är också på grund av två väldigt intressanta podcasts jag lyssnat på. Den ena är en intervju med Markus Torgeby i Petra Månströms ”Maratonpodden”. Den andra är Abel James intervju (Fat-Burning Man) av Terry Wahls.

Nyfiken på mina tankar och reflektioner på deras respektive intervju?

Vad är egentligen viktigt i livet?

Så fort något händer som gör att vi inte längre känner oss ”odödliga” börjar vi reflektera över vad vi gör, varför vi gör det och vad vi kan göra för att må bättre (oftast).

Det är en fråga som vi ofta bara ställer oss EFTER något går åt h-vete. Japp. Starkt att svära lite. Men det är sant. Det kan vara någon som blir riktigt sjuk, någon som går bort eller att man själv kraschar rätt in i väggen med hull och hår. Ibland är det kroppen som säger ifrån av ett kollapsat fotvalv (Torgeby) och ibland är det något så hemskt som MS eller ett dödsfall.

Så fort något händer som gör att vi inte längre känner oss ”odödliga” börjar vi reflektera över vad vi gör, varför vi gör det och vad vi kan göra för att må bättre (oftast).

All förändring kräver en mental resa

DABDAJag har ju tidigare skrivit om pendeln och hur man måste flytta utgångspunkten för att komma framåt. Först när värderingar och grundbultar flyttar på sig kommer något att kunna bli ”naturligt och självklart”. En del av dig själv helt enkelt.

Det är inte riktigt samma för sjukdomstillstånd, men det är lite liknande kurva. Först tenderar man att inte acceptera det och sedan går kurvan ungefär som på bilden till här. För alla.

Vad vill jag komma till?

Om vi verkligen lyssnar på andra människors erfarenheter med ett öppet sinne och en nyfikenhet för att på riktigt ta till oss vad de säger tror jag att vi kan komma till en punkt där vi ”mjukstartar” den här typen av reflektion och kanske VÅGAR vara snälla mot oss själva i processen. Låt mig ta de två podcasterna ovan – som jag VERKLIGEN rekommenderar – som illustrativa bra exempel att utgå ifrån.

På temat lågpulslöpning i intervjun… ”De bästa jag tränade med i Tanzania sprang halvmaran på under timmen. Det är ju asfort. Och när de kör distans på eftermiddagen ligger de i 6:30-fart, det är ju ett stort spann. Jag träffar många motionärer som gör milen på 50 och springer som snabbast i 4:55-tempo och som långsammast i 5:10. Det är för lite, mycket större skillnad är det som utvecklar dig. Kroppen måste bli elastisk och följsam.”

Markus pratar om hur hans liv har varit ganska stökigt. Hur han pressades av en tränare till fullständig kollaps utan att någon reflekterade över det. Samtidigt hade han det oerhört stökigt hemma med en mor sjuk i MS. Resultat? Krasch. Åtgärd: Flyttade ut i skogen för att hitta sig själv och få ordning på den mentala aspekten av livet. Vad ville han egentligen få ut och vad är egentligen viktigt för honom. Det toppas sedan med ett råd han får av sin döende morfar som han följer. Oerhört starkt berättat för övrigt.

Terry – kvinnan i den andra podcasten – är superelitidrottskvinna. Hon är läkare och är helt enkelt på en peak i livet få någonsin är. Då blir hon diagnosticerad med MS. Grattis liksom. Hon är dömd till ett liv av gradvis försämring som kommer sluta i rullstol med konstanta smärtor. Med skrämmande detaljnivå berättar hon om hur det gör att hon går igenom faserna jag beskrev tidigare. Hon läser ALLT som finns att läsa i PubMed – där du hittar alla vetenskapliga studier som publicerats i världen med eller mindre. Sedan börjar hon reflektera och går in mer på de ”alternativa” studierna och slutligen också funktionell medicin. Vad landar hon i? Med hjälp av att planera hur hon ska äta för att MAXIMERA intaget av samtliga 31 vitaminer och mineraler som behövs för att kroppens kemi ska fungera optimalt så reverserar hon sin MS. Det finns INGEN medicin som klarar det kära vänner. INGEN.wahls

Vad är då egentligen viktigt?

Jag vill med bägge exemplen – som är fundamentalt olika, men ändå lika – visa på hur viktigt det är att fokusera på det som leder till att vi har vår hälsa och att själen mår bra! Det finns oerhört många sätt att knäcka sig på. Det kan vara att träna för hårt. Det kan vara att äta fel. Det kan vara att bara rätt och slätt ha otur och vara med om en olycka eller drabbas av en sjukdom.

copy-Header2-11.jpgSäger jag att man ska sluta jobba och flytta ut i skogen som Markus Torgeby gjorde? Njaee, det skulle nog vara nyttigt för många av oss att göra något sånt, men de flesta har liksom inte utrymme för den typen av drastiska åtgärder. MEN det finns något att ta med sig här – för vad är det värsta som kan hända om du nu till exempel skulle säga upp dig? Gör jobbet dig miserabel är det nog inte så farligt som du tror.

Detsamma gäller att sluta med massa konstiga halvfabrikat, sockerstinna sötsaker och gluten. Det är inte så mycket som kan  hända liksom – kanske blir du pigg och sover bättre? Det brukar de flesta vara ok med. Visst, du kan väl känna dig lite nere när du ”avgiftar” men va f-n.

Jag vill även hävda att det gäller att gå från stenhårda träningspass till en större bas av lågpulsträning som du faktiskt ÄRLIGT ser fram emot. En känsla som skapar ett beroende. Vad är det värsta som kan hända? Att du tappar en minut på milen?  (Vilket du inte kommer göra – du kommer springa snabbare!!) Att du blir omsprungen på ett träningspass? Du överlever…

Avslutande tankar

Markus avslutar intervjun med att berätta om hur det var att ALLTID komma sist när han var nere och tränade med Tanzanias bästa löpare. Det berör precis det jag skrivit om när jag försökte motivera varför det inte är så farligt att misslyckas. Våga chansa lite mer – för ibland går det hem och vi vinner!

Båda dessa två podcaster berörde mig oerhört mycket och jag hoppas på att ha förmedlat nog av den känslan för att ni som läser ska ta er tid att lyssna på dem själva. För givetvis kan jag inte återge deras känslor och ord i text.

Det jag hoppas att ni tar med er och reflekterar över är huruvida du lägger så mycket tid som du vill på det som är viktigt för dig i livet. Gör du inte det? Då hoppas jag att med den här bloggen inspirera till små steg mot förändringar som tar dig dit. Vi måste helt enkelt njuta mer av livet genom att göra det vi kan för att må bra!

Visst, det är att ha höga förhoppningar och vilja mycket, men också att försöka leda genom exempel.

3 tankar kring ”Reflektera över vad som är riktigt viktigt för dig!

 1. Jonas

  Hej,
  Intressant att läsa över dina reflektioner, jag ska absolut lyssna på dess två podcaster! ’Skynda långsamt’ säger ju en mycket klok figur, hans motto funkar rätt bra i många fall…

  Keep it up!

  Häls.

  // Jonas

  Svara
 2. Biggan

  Bra skrivet! Som vanligt! 🙂 Jag är snudd på 30 år, men ibland känner jag mig som snudd på 60år när en tanke oftare och oftare kommer: ”Varför gör jag det här?!?!”. Varför jag då känner mig som 60 är inte för att jag känner mig gammal, men det känns som om dom flesta som ”ångrar” sig i sitt liv är äldre. Jag känner mig lite ”för klok” för min ålder. 😉 På samma gång är jag ofantligt glad över att jag tänker så här nu, bara jag skulle fatta att göra något åt situationen också!! 🙂 Men att då läsa ett sånt här blogginlägg gör det liite lättare, jag kommer liite närmare att släppa det trygga och inrutade. 🙂 Så, nu blir det en liten förändring redan idag – inte jobba 14 timmar! Ha en bra måndag!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Mm man får vara snäll mot sig själv helt enkelt. Vi är för dåliga på det. Aldrig bra att jobba för mycket – så hoppas det går bra att trappa ner så fort som möjligt. Till sist funkar det inte och det är aldrig någon som tackar dig för att du bränner dig. 🙁

   Lycka till!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.