Rejäl uppdatering av läslistan efter julen…

Zemanta Related Posts ThumbnailDet har varit lite dåligt med uppdateringar på läsfronten innan jul. Det är bara att konstatera att jag har gått igenom några böcker över jul, så tänker att det kan vara kul att nämna något om respektive bok i ett inlägg så får vi se vilka av dem jag orkar skriva längre tankar kring.

En av böckerna, Chi-Running, har jag redan skrivit kort om – det gick inte att låta bli – men den kommer det en mer konkret genomgång av med tankar och hur jag ändrat min egen löpning efter att ha läst den!

Nyfiken på vad en sån som jag läst under julen?

Inte så dumt att ta en paus ibland…

Så jag inledde julen med att läsa Jo Nesbøs Gengångare – gillar verkligen hans böcker när jag inte läser om antingen hälsa/träning, matlagning eller fantasy. Lika bra att kort nämna att jag är ett oerhört stort fan av fantasy. Det är ofta oerhört duktiga författare som klarar att hålla ett antal separata historier sammanflätade till en helhet – om man nu klarar av att hantera att det är just fantasy.

Nog om det då. På rätt tema för den här bloggen…

Träning, hälsa, mat och bakning!

På det temat hade jag inte tänkt läsa så mycket i jul – hade tänkt fokusera på själva ”görandet” istället, men det landade i en riktigt trevlig skara med böcker!

Varför djur inte får hjärtattacker, men människor dör av dem – Matthias Rath

bok 1Min far kom med en bok som han tyckte jag skulle läsa, boken Varför djur inte får hjärtattacker, men människor dör av dem av Dr Matthias Rath. Jag var enormt skeptisk eftersom boken bokstavligen kommer med ett produktblad med de produkter som Roth säljer i anknytning till boken – men jag lovade snällt att läsa den. Ingen sexig läsning utan snarare torr facklitteratur. MEN väldigt intressant sådan. Roth går igenom ett antal punkter på vad som orsakar hjärt/kärlsjukdomar och landar i väldigt välbelagt i att det beror på kronisk näringsbrist. Ni vet i stil med den gamla tidens skörbjugg. Jag rekommenderar boken till alla som vill ha en rejäl tankeställare ur ett annat perspektiv än det trötta – felaktiga – kolesterolperspektivet. Framförallt gillar jag att han är väldigt explicit med att det är ett sjukt, sjukt sjukvårdssystem vi har där symptom ska lindras till varje pris, men ingen undersöker grundorsaker – som vad du äter, om du får i dig den näring kroppen behöver och om du de facto mår sämre av skadliga läkemedel…

 Bröd – Jan Hedh

Otippat som bara den tog mamma med sig en bok till mig med orden – du kan få den här, det är för komplicerade recept. Jag satte tänderna i den direkt och läste igenom hela boken redan första dagen till familjens förtret – tenderar att bli väldigt okontaktbar när jag läser…

En bok helt i min smak när det gäller att detaljera tekniker och även bakgrundspresentera olika metoder, men inte det fokus jag vill ha på ekologiskt, naturligt och näringsrikt. Givetvis är Jan Hedh oerhört duktig på att baka – men inte den typ av recept jag är ute efter. Frågan är om någon skrivit en bok med det jag vill ha utöver Nourishing Traditions som är väldigt mager på baksidan. Hur som helst, fantastiska bröd om man vill använda jäst och vitt mjöl! Så vackra och väldigt kul med alla olika tekniker.

Tio lektioner i matlagning – Lotta Lundgren

tio-lektioner-i-matlagningLotta Lundgren. Historieätarna. Hur kul som helst. En väldigt inspirerande bok där Lotta vägrar prata om kost – hon pratar om mat! Så  långt är vi överens. Sedan går våra åsikter isär en del – som att det skulle vara slöseri med pengar att använda ”riktigt havssalt”. Självklart förstår jag det, vill man kunna göra skillnad måste man börja med de stora penseldragen. Hon betonar att om man lagar mat från grunden är det svårt att gå fel. Då är det svårt att inte må ganska bra kort och gott. Sedan kan jag tycka att det saknas detaljinformation – men det är jag som är konstig snarare än att det inte är en bra bok. Väl värd att köpa!

Vad jag pratar om när jag pratar om löpning – Haruki Murakami

vad-jag-pratar-om-nar-jag-pratar-om-lopningFantastiskt filosofisk bok om en författare som också är ultralöpare. Haruki Murakami är en japansk författare som i detalj beskriver sin egen löpning och de känslor han känner när han springer. Hur löpningen har hjälpt honom i andra aspekter i livet. En kort historia, som samtidigt känns väldigt ”stor” trots att själva handlingen eller storyn är ganska smal och liten. På något sätt en självbiografi kring endast löpning och skrivande. Inget man måste läsa, men helt klart värd tiden. Framförallt är det en otroligt bra skildring av vad som kan hända i kroppen när man springer 10 mil…

Beställda julklappar…

Utöver ovan, och för att stilla mina behov kring just det här med naturligt, inga tillsatser och passionerad matlagning så har jag beställt lite kul julklappar till mig själv. Bara att tacka mormor för den fina klappen som bestod av ett ”bidrag till mina intressen”.

Oj, vad jag längtar!

Oj, vad jag längtar!

Hon gillar att ge bort öppna, men ändå fokuserade på något vänster, kuvert med köp klapp själv bidrag.

Så jag har beställt följande:

Oj vad jag längtar! Ser framförallt fram emot Sébastiens bok så väldigt mycket!

Avslutande tankar

Böcker är bland det bästa jag vet. Det är nog också därför jag trivs så bra med att skriva en blogg. Böcker är för mig ett sätt att få möjlighet att dela författarens tankar, känslor och erfarenheter. Får jag välja mellan en film och en bok är valet enkelt. Detaljrikedomen, nyanserna – allt blir mer påtagligt i en bok enligt mig.

När det kommer till böcker om träning, hälsa och inspiration måste jag börja låna böcker. Jag har köpt så många att det ofta blir kaka på kaka. Jag känner mig numera väldigt trygg med mat och träning – vilket inte var fallet tidigare – och jag hoppas att jag kan förmedla en samlad bild av allt jag läst och lärt mig genom bloggen. Det är i alla fall vad jag strävar efter. Sedan listar jag samtliga böckerna i boklistan om någon vill djupdyka. För det tycker jag man ska göra. Det är absolut att leda genom exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.