Riktig mat behöver inte så mycket tillbehör…

MunchenMen en sak är helt säker i München. Maten ”kräver” öl. Gärna mycket öl!

Har precis kommit hem från en weekend i München och tänkte ge lite reflektioner på temat riktig mat och tillbehör. För om det är något som slår mig som väldigt påtagligt, förutom ölen, så är det att ”snabbmaten” som vi skulle klassa den är RIKTIG mat. Det är vällagad – förvisso mastig – riktig mat med stor respekt för tradition och hantering. Precis som ölen, som enligt strikta regler i Bayern måste vara helt utan tillsatser.

Så häng med på ett inlägg som berör allt från öl till surkål – med bagerier däremellan – och varför vi måste hitta tillbaka till vårt matarv eller skapa ett nytt sådant genast!

Att vara stolt över sin matkultur!

hofbrauMat som lagas och presenteras med stolthet är något jag verkligen uppskattar. Det spelar inte så stor roll VAD det är – med vissa undantag för saker jag helst inte stoppar i mig – eftersom stolthet oftast i sammanhanget hänger samman med riktig mat! Det är ofta mat som är tillagad på ett sätt som den gjorts sedan väldigt länge tillbaka och har en historia kopplad till sig.

IMG_7919Det som slog mig i München var att det inte behöver vara komplicerat med riktig mat – något vi tenderar att glömma ibland.

För min egen del är det helt fantastiskt att överallt kunna få en riktig korv – som smakar av kött och kryddor – tillsammans med surkål! Det slår också en som svensk att det är väldigt annorlunda att inte få en massa tillbehör. Köper man en halv kyckling – då får man en halv kyckling. Inga pommes. Ingen sallad. En halv kyckling. Så enkelt. Så väldigt perfekt. Detsamma med korven och surkålen. Jag älskar konceptet av bra mat som inte kräver en massa tillbehör (bara öl som tillbehör) och det är ganska sinnrikt att om man nu ska ha kolhydrater så kan man ju ta det från ölen som är mycket, MYCKET roligare än potatis…

Om vi kunde hitta tillbaka till vårt eget matarv på samma sätt som de håller kvar det i München tror jag att vi skulle må så mycket bättre!

Vilken oerhört bra snabbmat. Förvisso, det går att få sämre alternativ med det vita brödet ”pretzel” eller liknande, men det är fortfarande bageribröd som inte känns lika illa som våra industriproducerade korvbröd. Det är liksom bara ett alternativt tillbehör, inte en sammansatt maträtt som ”korv med bröd” är i Sverige.

En annan sak som slog mig var hur mycket bagerier det finns. Det är tydligt att det är så man föredrar att köpa sitt bröd (vem gör inte det). Det borgar för att det blir bättre bröd, även om jag personligen tycker det är för mycket vita skräpbröd som alltid. Men där finns också väldigt bra traditionella bröd och det är stolthet i yrket!

Det här med ölen då?

MunchenPrecis som de är oerhört stolta över sina traditionella mat är de superstolta över sin öl. Det är inte för intet det klassas som världens bästa ölregion. Man respekterar hantverket och jag får villigt erkänna att det är en fantastisk dryck de producerar! Igen, när man gör det med stoltheten för hantverket utan att försöka ta några ”industriella genvägar” – som de gamla goda ”labbrockarna” brukar förespråka och som jag skrivit så mycket om – så blir det ofta bra.

Är det därmed så att jag tycker öl är bra? Njaeee, det är väl inte hälsokost direkt – men det finns forskning som ger det ganska mycket cred för att vara helt ok i rimliga mängder! Hur som helst, dricker jag inga mängder och jag njuter verkligen av de öl jag väljer att dricka – inte så mycket slentriandrickande för min del.

Gemenskap är en STOR faktor för god hälsa

gemenskapEn annan sak som slog oss var hur otroligt central ölen faktiskt är i den gemenskap som genomsyrar hela samhället. Det låter kanske konstigt, men det är oerhört trevligt att kunna antingen ta med sig egen mat till en ”beer garten” eller bara gå dit och dricka öl och köpa bra, enkel, billig, robust mat.

Gemenskap är så oerhört viktigt för att vi ska må bra, tro det eller ej. I en av de mest intressanta böcker jag har läst på temat att ”leva länge” är det en av grundpelarna! Kolla in ”The Okinawa Program” i boklistan – en bok jag verkligen kan rekommendera, även om det är lite halvkassa råd om fett i den som vanligt när det är amerikansk litteratur.

Avslutande tankar

Ett av mina absoluta favoritsnacks - fläsksvål. My god så underbart! RIKTIG MAT!

Ett av mina absoluta favoritsnacks – fläsksvål. My god så underbart! RIKTIG MAT!

Vi hade en fantastiskt weekend i München. Som jag berättat slås jag alltid av hur traditionell mat och dryck påverkar mig. Det är något som gör mig riktigt, riktigt glad. Att man sedan kan hitta hela marknader med ekologisk, närproducerad mat – såväl lagad, som råvaror – är helt fantastiskt! Att kunna få en friterad svål som snack är ren och skär lycka för ”en sån som mig”.

Det går alltid att stå och muttra om att det är ”vitt bröd” till vissa rätter och att ”öl inte är nyttigt” – men hur kul är det när man är på semester? Jag själv hanterar det genom att ta seden dit jag kommer med vissa undantag. Jag tar inte 1 liter öl till lunch. Jag tar den traditionella maten som bäst matchar min syn på vad kroppen mår bra av. Betyder det att jag inte smakar? Nope. Jag njöt av en ”pretzel” eller två med kopiösa mängder riktigt gott, osaltat, ekologiskt smör.

Om vi kunde hitta tillbaka till vårt eget matarv på samma sätt som de håller kvar det i München tror jag att vi skulle må så mycket bättre. Tänk er själva. Snabbmat bestående av riktigt bra rågbröd bakat med surdeg tillsammans med hemmagjord blodkorv, fläsklägg, en god fläskkorv eller hemmalagade köttbullar och lite grov senap! Vilken grej. Det hade på riktigt kunna bli den nya trendiga snabbmaten i Sverige. Billigt och nyttigt!

Att slänga ut mycket av den skräpmat som dominerar vår tillvaro, det skulle vara att som land att leda genom exempel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.