Samhället är riggat för att göra dig sjuk och fet

Det här gör dig både fet och sjuk. Punkt.

Det här gör dig både fet och sjuk. Punkt.

Lite hetsig rubrik på det här inlägget, men det är verkligen något som måste börja diskuteras. Dag efter dag läser jag trötta artiklar om hur barnfetman ökar, trötta dietister som fortsätter tjata om att ”begränsa maten till barn” och försöka att bara äta godis en eller några gånger i veckan. Fetman ökar. Diabetes ökar. Cancer ökar. Det är knepigt att inte bli trött och bara sluta läsa. Lägga ner och bara ge upp. Jag har ju i alla fall koll för min egen del och mina barn.

Då tänker jag ändå att det kanske inte är att leda genom exempel att lägga ner och ge upp. Så, dags att fatta pennan (tangentbordet) och skriva något på temat! För det är verkligen riktigt illa.

Nyfiken?

Men är det inte bara individens ansvar?

Jag skulle också vilja ta det så långt att samhället som sagt är riggat för att du ska hålla dig till just skitmaten – den är billig, tillgänglig och optimerad ur ett ”belönings-/njutningsperspektiv” med mycket fett, salt och socker.

På det här temat har jag tidigare skrivit en del andra inlägg. Jag har gett er mina tankar kring varför det är så bisarrt att prata om dieter kontra ”tallriksmodellen” – som de facto är en diet – och att inte göra några aktiva val. Mina tankar om varför ekologiskt är det enda hållbara, väldigt aktuellt just nu med tanke på de 4 professorer som just försökt sälja på oss mer gifter för att det skulle vara ”bättre för oss och naturen i längden”. Jag har skrivit om varför det är så horribla råd man får av ”legitimerade dietister” vars kunskap baserar på någon sorts förlegad vetenskap utan någon som helst förankring.

Gudiol skriver som vanligt bra på temat om skitmat och varför det är vad som gör oss feta samt att nyckeln är att hålla sig till en diet – oavsett vilken – för att gå ner i vikt. Möjligen kan man ha synpunkter att han inte köper att vissa dieter driver en enorm hunger – vet att det finns studier som säger att det inte är så – men så många jag har pratat med upplever enormt stor skillnad så där väljer jag att gå på instinkt gällande lågfett vs t.ex. Paleo.

Men vad väldigt få talar om är det jag tror på – kunskap genom att kombinera visdom med modern teknik. För en sak som är helt säker, det är att vi KAN och FÖRSTÅR för lite vad det gäller mat och näring. Hade vi haft mer av den varan hade vi inte låtit samhället se ut så som det gör.

Vad snackar jag om?

Går inte att hitta på 7-eleven direkt...

Går inte att hitta på 7-eleven direkt…

Låt mig ge er ett målande exempel. Du har just bestämt dig för att nu är det dags att komma igång igen. Kanske är det så att det är ett nyårslöfte, kanske är det en läkare som sagt att du måste lägga om din livsstil för att du är på väg att dö. Oavsett så har du förmodligen gjort stora förändringar i hur du äter och lever. I början går det bra för motivationen är på topp, men så fort du tappar motivationen och har en liiiten dipp – vad har du då att tillgå?

Gå in i vilken kiosk eller affär som helst och du möts av glittriga paket, fullpackade med raffinerat socker, vitt mjöl, tillsatser och annan skit. Det är inte direkt så att du uppmuntras till att plocka ihop lite nötter, frukt och en bit ost. Den oerhörda mängd intryck som man möts av är designade för att vi ska lockas till köp. Smakerna är komponerade med en perfekt blandning av sött, salt och fett. Det är mer eller mindre omöjligt att rationellt fatta beslutet att köpa något annat än en ”quick fix” och sedan är spiralen ganska snabb – upp med blodsockret, krasch och mer sug efter sött.

Där ligger problematiken i skitmaten. Det är den snabba fixen. Den enkla, goda fixen.

Var kommer kunskap in i bilden?

snickers2

Det är ett skämt. Att socker skulle göra dig nöjd och mätt. Eh? Don’t think so va.

hungry_-grab-a-snickers6813

Hungry? EAT FOOD! REAL FOOD!

Ett av de allra största problemen tycks vara att så många tror att det faktiskt inte är så farligt att dricka läsk och käka en snickers till mellanmål. Tycker snickers är ett bra exempel eftersom de spelar på energi,  hunger och mättnad etc. i reklamen. Men att dra det som en quick fix är ju samma sak som att släppa en bomb i kroppen.

 För mig är det samma sak som att en dietist kan vara ok med att man äter godis några dagar i veckan och fikar lite kanelbullar då och då… Vem i h-vete kom på den idén? Inte faen åts det kanelbullar till frukost, lunch och middag förr? Det var väl ändå klassat som fest eller nåt?

Hur kan vi motivera att äta så oerhört mycket bakverk, snacks och att dricka läsk – detta sämsta av alla sämsta livsmedel – till vardags? Är det konstigt att vi blir feta och sjuka?

Vi måste helt enkelt få upp kunskapen kring att stora delar av det utbud som finns i våra affärer inte är tjänligt som näring till oss. Det kan låta krasst, men det är sant. Jag är absolut inte speciellt asketisk och äter godis då och då. Mina barn får välja några bitar på lördagar eller byta godis mot glass om det är så… Men jag blir fanimej helt tokig när de kommer hem från två kalas på samma helg med 150 gram godis i sina påsar. 150 GRAM!? Det är ju helt sjukt mycket socker. Är det någon som ens reflekterar över det numera?

Jag har blivit så känslig för socker att jag blir spyfärdig efter den mängden. Det låter kanske konstigt, men det är sant. Det spänner bakom ögonen och kroppen gör liksom revolt.

Jag tror det enda sättet vi kan komma bort från det här är att vi ökar den kollektiva kunskapen om vad bra näring är. Bra näring innefattar kort och gott inte stora delar av det vi producerar som mat idag. Varför inte ta ett steg tillbaka och klura på vad som var mat INNAN fabrikerna kom. Vad som var bröd INNAN det packades i plast och jäste i fabriker på 15 minuter. Vi måste helt enkelt börja kräva bättre kvalitet i enlighet med den visdom som finns att finna om man bara anstränger sig lite. Ett bra exempel är som alltid att läsa något som grundas i Weston Prices forskning – varför inte köpa Nourishing Traditions? Det finns så mycket mer än halvfabrikat och annat skräp som vi äter idag.

Avslutande tankar

Jag tror det enda sättet vi kan komma bort från det här är att vi ökar den kollektiva kunskapen om vad bra näring är.

Personligen går jag mer och mer emot en linje där jag tror att kunskapen måste öka gällande mat. Livsmedelsverkets tallriksmodell kritiserar jag fortfarande – det är för mycket snabba kolhydrater som för få förtjänar – men seriöst, hur många äter enligt den? Hur många ”riktiga män” tar bara en tallrik enligt den modellen? Hur många äter egentligen så mycket sallad som rekommenderas?

Det finns en väldigt bra poäng i mycket av det Gudiol skriver kring att problemet i mångt och mycket ligger i just skitmaten. Jag skulle också vilja ta det så långt att samhället som sagt är riggat för att du ska hålla dig till just skitmaten – den är billig, tillgänglig och optimerad ur ett ”belönings-/njutningsperspektiv” med mycket fett, salt och socker. Samtliga beståndsdelar är också oftast av den riktigt risiga sorten – transfetter, palmoljor, billiga stärkelser och utfyllnader som du inte ens kan säga vad det är för något då de är uppfunna av våra kompisar i labbrock.

Så vad kan man då göra i djungeln av glossiga förpackningar, sockerbomber och glutenstinna vita lunchmackor och väldoftande bake-off-kanelbullar?

Öka kunskapen om vad det gör med kroppen.

Att det inte är ok att se på det som näring, utan snarare som en sjukdomsdrivare. Ät för mycket och du blir oundvikligen såväl sjuk som fet.

Inte en lätt sak, men det känns som att vinden vänder. Våga vänd med den och bojkotta skiten i affärerna. Om inte annat för att det är att leda genom exempel.

16 tankar kring ”Samhället är riggat för att göra dig sjuk och fet

 1. Björn

  Bra! Apropå Gudiol så menade han i en artikel att det är löjligt att kritisera livsmedelsverket eftersom ingen äter enligt deras rekommendationer ändå. Det gjorde mig lite irriterad eftersom mina barn äter enligt deras kostmodell varje dag i skolan och får där lära sig om tallriksmodellen i sin undervisning. Det lägger enligt mig en riktigt kass grund i alla ungars kostkunskaper.
  Vi vet ju bättre i vår familj så förhoppningsvis får våra barn med sig kunskap hemmifrån om hur riktig mat ser ut.
  Jag var tvungen att skriva något om det där så jag provade det där med att skriva ett blogginlägg.

  Svara
 2. Elina

  En fundering kring något helt annat, vi har ju bägge barn i förskoleåldern, vad säger du om att ge lever-mat till dem? Den yngre bara ÄLSKAR leverbiffar (gjorda på enbart lever och kryddor). Jag vill inte begränsa mängden mat vid ett tillfälle, men bör jag begränsa antalet tillfällen?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   All inälvsmat är grym. Mina är ok med lever men framförallt kycklinghjärta äter de i mängder när vi har det hemma. Skulle säga att alla barn borde äta lever MINST en gång i veckan för näringsboosten!

   Svara
   1. Anonym

    Okej tack, har läst lite blandat om det men sunt förnuft säger ju att fet är bra. Tack för snabbt svar, då fortsätter vi med våra biffar

    Svara
 3. Boel Engborg

  Hej, Ville bara ge en eloge till dig för ditt engagemang och din envishet och klokhet när det gäller mat och näring. Håller med om allt! Ge inte upp. God Jul och gott nytt matår. Hälsn. B. Engborg.

  Svara
 4. elsie

  Hej! Hur går det med din ägg överkänslighet? Trots att allt annat blivit bättre, och jag inte haft minsta lilla förkylning sedan jag lämnat gluten och äta mer paleo-inspirerat har mina barndomseksem kommit tillbaka och blivit värre… Tror själv att ägg är boven, äter 2-4 varje dag. Den bästa fukosten jag vet, och funkar ju så bra som snabb middag!

  Har du några tips på annat man kan köra till frukost, har inte råd att köpa dyrare ”köttstycken” mer än till ett, ibland två, av huvudmålen…. Känns tomt att äta bara ex. avocado och nötter, vilket gör att jag skjuter på utelämnandet av äggen.

  Kan det gå att småningom äta ägg igen om man återintroducerar dem långsamt tror du?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Elsie,
   Jag håller mig fortfarande borta från ägg, men tänkt att återintroducera om något år eller så. Överkänslighetstesten är ju ganska mycket en snapshot av hur kroppen reagerar vid en given tidpunkt. Dock märker jag att det fortfarande inte funkar bra med varken ägg, gluten eller massa mjölkprodukter. Åt rejält av både spannmål (bröd) och mejeri i jul och det känns direkt i kroppen. Dels på eksemen som blommar och dels på att jag känner mig seg i kroppen.

   Vad det gäller frukost så finns det ju helt klart hur mycket som helst att äta. Jag äter som sagt gärna vanlig mat, men även alla typer av smoothies etc. funkar bra tycker jag. Gröna, frukt etc. Vill man toppa med mer protein för att få den lite mer ”kompletta” känslan funkar det att ta lite extra proteinpulver i. Annars är ju tonfisk alltid bra… om man nu som jag faktiskt gillar det.

   Dyra köttstycken är inte något jag direkt rekommenderar, är mycket mer för att köpa heldjur och äta allt – även invälvsmat som är väldigt nyttigt. Jag har själv märkt att det är lätt att hamna i att ägg är lösningen på allt, och då är det ju inte så märkligt egentligen att det blir lite överkänslighet. Tyvärr. 🙁 Hoppas att du hittar en bra balans!

   Svara
 5. malin

  tips till ovanstående: vi brukar äta kål (tex vitkål eller bryssel) stekt i massa kokosolja och krydda m tex paprika o curry eller vitlök o örtsalt. om man inte är strikt paleo så kan man blanda i riven ost.. parmesan o cheddar är grymt gott. känns matigare att äta något varmt på morgonen! Eller någon form av chiagröt.

  Svara
 6. Henke

  Tack för ännu ett bra inlägg!

  Tycker det blir så tydligt att man verkligen blir, eller snarare mår som man äter. Jag mår aldrig så dåligt som av ovan nämnda skräpmat och blir mycket mer mottaglig för att bli förkyld osv. Sen är väl kanske förkylningen i längden det lilla problemet…

  Vill man bygga en frisk och stark kropp och knopp som andas hälsa finns det inga genvägar medan man lätt kan finna massor av vägar till att stoppa i sig så mycket skit att det är helt bisarrt…Det krävs engagemang, nyfikenhet och vilja för att ta hand om sig själv och sin kropp, för det är ingen annan som kommer göra det så länge kommersiella drivkrafter ligger bakom de råd vi ges och all den skräpmat vi har runt varje gathörn.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Väl formulerat! Engagemang, nyfikenhet och vilja. Kunde inte sagt det bättre själv. Många glömmer bort just engagemang, för det går inte med bara vilja och nyfikenhet – då kommer liksom alltid de gamla vanorna tillbaka när kunskapsnivån inte successivt ökar!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.