Savoykål – fantastiskt gott, nyttigt tillbehör och grymt som chips!

ILLUSTRATION LEGUMEJag har blivit riktigt hookad på olika sorters grönkål. Grönkålen vid jul, svartkål när det går att få tag på och så Savoykålen då – aaaah Savoykålen! Har två riktigt bra sätt att använda den på som jag skulle vilja dela med mig av! Dels fräst i Ghee med sherry och som chips! Båda recepten är stora favoriter här hemma och det är toppen då Savoykål odlas i Sverige, finns tillgängligt nästan hela året och är väldigt billigt! Nyfiken på detaljerna? Here we go!

Det är inte så dumt att göra chips på dessa gröna robusta kålsorterna! Julen 2012, var det absolut hetaste samtalsämnet på diverse matbloggar de ”fantastiska chipsen” man kunde göra på julens grönkål. Tillvägagångssättet då vad att hacka lagom stora bitar av kålen, sprinkla lite olivolja över dem i en bunke och ”tossa runt” med lite flingsalt och köra i varmluftsugn på runt 150 grader till de var riktigt spröda. SUCCE!

Ända tills alla bloggarna insåg att det är en säsong på typ 2 månader – de hade skapat ett beroende och sedan försvann råvaran. Kris? Njae, kanske inte kris men trist att bli av med ett riktigt bra och VÄLDIGT NYTTIGT snacks!

Fräst Savoykål!

Fräst Savoykål!

Häromdagen så stod jag och lagade ett annat recept – Hackad Savoykål fräst i en rejäl dos med Ghee och sherry lätt saltat och pepprat! GRYMT gott och nyttigt tillbehör till en köttbit – eller något annat gott för den delen!

Se recept och ingredienser - fräst Savoykål - här...
3-4 stora blad Savoykål – hackade till bitar enligt smak
1,5 msk Ghee
2 msk torr sherry

I het panna med Ghee – fräs kålen hastigt och vänd runt innan sherryn läggs i. Fräs runt tills vätskan är borta och krydda med salt och peppar. Var försiktig med saltet då kålen har en gansk rejäl smak i sig själv. Servera direkt för att den ska hålla sig riktigt krispig.

När vi satt och åt så kläckte hustrun den absolut geniala idén att vi borde prova att göra ”såna där goda kålchips som vi hade i julas på den här kålen också”! GRYMT – hur kunde jag ha missat den tankebanan..?

Sagt och gjort – kolla in resultatet av den tanken! HUR BRA SOM HELST!

Savoykålschips -GOTT!

Savoykålschips -GOTT!

Samma recept och tillvägagångssätt som för grönkålen vid jul!

Ingredienser till Savoykålschipsen:
Ett antal Savoykålsblad – gärna de yttersta riktig gröna då de håller mindre vatten och blir krispigare
Olivolja – bara en skvätt eller två – för mycket så blir det soggigt
Flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda samman kål och olivolja i stor bunke och vänd runt så det är lite olja på alla bladen. Lägg sedan ut bladen på ett galler med bakplåtspapper och strö lite flingsalt över dem. In i ugnen tills de är riktigt ”torra! och krispiga – det brukar vara när de går från grönt till brunt – men prova allt eftersom! De är godast när vattnet är bort ur kålen.

Led genom exempel och bjud på riktigt nyttiga – och grymt goda – tillbehör nästa gång det är läge!

 

6 tankar kring ”Savoykål – fantastiskt gott, nyttigt tillbehör och grymt som chips!

  1. Theo

    Spännande! På rak arm : är det 5, 20 eller längre man ska vänta sig att det tar att få grönkålschipsen?

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.