Skapa en referenspunkt – annars ”ser” du inte förändringen!

Smarta vågar är bättre än vanliga - de mäter lean mass och fettprocent. Men ett foto säger mer än 1000... eh, ja. Ni fattar.

Smarta vågar är bättre än vanliga – de mäter lean mass och fettprocent. Men ett foto säger mer än 1000… eh, ja. Ni fattar.

Det här med förändring är märkligt. Vi är inte designade att ta in ATT vi förändras. Det här inlägget är baserat på en avstämning med en de personer som jag genom såväl bloggen som personlig coachning hjälper till en helt annorlunda livsstil – genom såväl mat som träning.

Hennes – i det här fallet – resultat är grymma! På två månader har hon inte bara gått ner i vikt, minskat ett antal klädstorlekar och ökat sin lågpulstakt! Hon har även hunnit uppleva det märkliga i att ”inte bli sjuk, när resten av familjen var sjuk!”. Det har aldrig hänt i hennes fall förut – hon blev alltid sjukast…

ÄNDÅ känns det fel att inte träna ”så hårt” att hon mår illa och hon upplever inte förändringen i spegeln..! Hon upplever sig fortfarande ”i kass form”?! Nyfiken på mina tankar kring det samt hur vi jobbar med det?

Utan en referenspunkt är du ”likadan i dina egna ögon”

Problemet? Den typen av förändring jag jobbar med sker inte över en natt. Det tar – och SKA TA – tid!

Det är ett faktum att du ser dig i spegeln varje dag – mer eller mindre i alla fall. Så när du förändrar något som uttrycker sig fysiskt hinner liksom hjärnan vänja sig från dag till dag och övertyga dig om två saker (i alla fall i mitt eget fall):

  1. Så här har du alltid sett ut (helt bisarrt nog både uppåt och nedåt i vikt)
  2. Det du gör kan inte möjligen ha någon effekt – för så här såg du ju ut igår också…

Problemet? Den typen av förändring jag jobbar med sker inte över en natt. Det tar – och SKA TA – tid!

Men jag har ju en våg…

Japp, det är ett sätt att mäta förändring om man vill. Problemet med vågen är att den också ljuger ganska rejält – speciellt kring resultatet av mina program som ger rejält med ökad muskelmassa.

Minns ni den här från bloggens Facebooksida?

musclefat

Lite grotesk bild – men poängen säger sig självt! Muskler väger mer än fett per volymenhet!

Jag försöker – inte sällan desperat – förklara att viktminskningen inte kommer att fortsätta, eller i alla fall drastiskt plana ut. Den står i direkt relation till hur mycket lågpulsträning och styrka som appliceras efter det att ”överskottsfettet” är borta – vilket går FORT! Det budskapet kan framkalla desperation i vilken erfaren bantare som helst!

”MEN JAG KAN JU INTE GÅ UPP I VIKT!!”

Hmmm jo faktiskt – det funkar så om man äter som jag förespråkar och tränar samtidigt. Kroppen bygger muskler väldigt lätt då! När vi gemensamt kommer överens om att öka träningen i termer av styrkepass – då ska det också ätas MER mat eftersom kroppen behöver byggstenar för att hantera muskeluppbyggnaden!

Det är en skvätt annorlunda mot alla lågkaloriprogram på marknaden skulle jag säga – annorlunda men bättre och framförallt hälsosammare!

Aja, ok, vi är med – vad tycker du då?

Det här är roligt! Det spelar ingen roll om det handlar om förändringsprojekt på jobbet eller personliga förändring. Rådet är detsamma – dokumentera utgångspunkten! Allt handlar om att skapa en ”baslinje” att mäta förändringen mot!

Hur?

Foton, mått, kläder i olika storlekar, fart i MAF-puls – MÄT ALLT utöver vikt också! Allt som är statiskt och ger KONKRETA fakta har hjärnan oerhört mycket lättare att acceptera. ”Seeing is believing” – när de där byxorna går att knäppa för första gången på 2 år är det något som har hänt även om vikten är +-0. PUNKT. SLUT.

Kul exempel på baseline och bra förändringsdokumentation. Ingen jag känner på bilden.

Kul exempel på baseline och bra förändringsdokumentation. Ingen jag känner på bilden.

Avslutande tankar

Helt utan tillskott - har börjat med BCAA efter detta foto!

Fortfarande väldigt obekväm med att ta ”spegelfoton” – men det är INTRESSANT, för då kan man JÄMFÖRA!

Det är lätt att raljera kring en sån här sak, men det är superviktigt! Om man inte har en baslinje kan det till och med bli väldigt allvarligt. Upplever man själv – läs hjärnans tolkning – att det inte händer något, även om omgivningen och kläder verkar tycka det, så är det lätt att börja ta till väldigt osunda metoder för att ”se resultat i spegeln”. Problemet är bara det att du såg dig i spegeln igår också oavsett hur hårt du tränar eller lite du äter…

Frågor som ”ska jag inte träna lite mer/hårdare”, ”äter jag inte för mycket” och så vidare är varningssignaler att jobba med när det kommer från någon som har minskat ett par storlekar på 60 dagar!

Jag har funderat mycket på det här själv. När märktes det egentligen att min egen kropp förändrades på den här regimen?

Jag började själv märka att vågen visade jäkligt konstiga siffror och frågade min hustru om ”jag inte alltid sett ut typ såhär”. Hennes blick och ”eeeh, NEJ” var ganska bra att få höra. Det gav bekräftelse på att det är viktigt att ha koll på sin baslinje.

Led genom exempel och ge en ny väg ett försök! Kanske är det min väg, kanske är det en annan väg – men se till att du vet allt om hur du mådde och såg ut innan du byter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.