Skrämmande, skrämmande läsning – så mycket är så fel med vår syn på mat idag!

westonKära läsare – jag har just avslutat boken ”Nutrition and physical degeneration” av Dr Weston Price. Känner mig ganska melankolisk och funderar över en hel massa frågeställningar – den kanske allvarligaste: ”Hur kunde så många, gå så fel och så länge!?”

Jag har läst mycket bra böcker om hälsa och kost. Matrevolutionen är ok. Ett sötare blod är bra. The Primal Blueprint, The Great Cholesterol Con och The Primal Connection är lysande. Inget jag tidigare läst är ens i samma universum som upplevelsen av Weston Price forskning. Punkt. Nyfiken?

Verkligheten – utan kontrollerade studiemiljöer – ger oerhörd effekt

Vad gör den här boken annorlunda än allt annat jag har läst?

 1. Den är skriven 1930 – vilket gör att ”politisk korrekthet” inte finns…
 2. Den letar exempel med en tydlig frågeställning kring tandhälsa – och hittar helt oväntade faktorer som upprepas IDENTISKT över hela jordklotet helt oberoende av varandra
 3. Den ger dig verkligheten i bilder, text och fakta. Inga undertäckta motiv. Ingen finansiering av läkemedelsbolag. Inget marknadsföringssyfte!

Att den är från en tid som har lagt grunden till vår ”moderna” syn på mat gör det väldigt slagkraftigt!

Frågeställningen Dr Price vill ha svar på – vad orsakar karies?

Dr. Price uttrycker väldigt tydligt att vi genast – minns nu, det har var 1930 – måste lära oss av dessa ”primitiva folk” för att inte utrota oss själva genom ohälsa.

Det låter ju lite märkligt – men han var tandläkare. Tesen Dr Price hade funderat över var om det inte hade att göra med hur och vad vi äter. Det är värt att betänka att just karies var ett av de allvarligaste problemen för den här tiden – en massa bakterier i munnen gjorde att folket blev rejält sjuka i bra mycket värre saker än tandvärk.

Hur gick han tillväga?

Han var en intelligent person, Dr Price. Han tog helt sonika sitt pick och pack samt hustru med sig på expeditioner runt HELA världen för att undersöka hur våra ursprungsfolk hade det med sin tandhälsa.

Vidare fanns det vid 1930 en UNIK möjlighet att studera den faktiska effekten av modern mat på de här folken – eftersom handeln då hade spritt sig såpass mycket att vissa ursprungsfolk hade skiftat kost.

Resultat

Dr Price besökte otaliga mängder olika folkslag över hela världen. Från Schweiz och Skottland till Peru, Afrika och Australien och såg SAMMA SAK oavsett var han kom.

Traditionell naturlig mat – förberedd enligt ”ancient wisdom” – INGA PROBLEM ALLS

Modern kost – vitt mjöl, socker och konserver – KAOS PÅ FLERA PLAN!

Ju mer av den ”moderna kosten” som konsumerades – desto mer problem. Inte bara problem som vi skulle vifta bort som lite hål i tänderna, diabetes och fetma – jo det viftas faktiskt bort idag – utan riktigt stora problem med saker som barnfödsel, underutvecklade käkben, missbildningar och degenerativa sjukdomar.

samoan

Ett typexempel från boken – barnet till vänster har föräldrar som äter traditionell kost och barnet till höger har föräldrar med ”modern kost”…

Det är INGEN VACKER BILD och HELT HORRIBLA RESULTAT. Dr. Price uttrycker väldigt tydligt att vi genast – minns nu, det har var 1930 – måste lära oss av dessa ”primitiva folk” för att inte utrota oss själva genom ohälsa.

four_healthy_people_117101356_std

Överallt – i alla delar av världen – fann Dr Price att alla som åt ”traditionell mat”, oavsett om det var blod, mjölk och kött eller grönsaker, säd och fisk var vid oerhört god vigör! Inget folkslag han besökte åt strikt vegetariskt utan snarare vad just det området hade att ”erbjuda”.

Jag vet inte hur jag ska kunna få fram hur jag känner efter att ha läst – och sett bilderna – men jag ger det verkligen ett försök i mina avslutande tankar.

Rekommendation

Ignorance is bliss – men det är också att inte våga ta kontroll över sitt liv och sin hälsa i det här fallet.

Läs. Läs. Läs. Läs. LÄS. LÄS! Men kanske med en varning genom ett exempel. En kollega lånade ”light-versionen” – Vad vi ska äta och varför! Av Gunnila Blomberg – och uttryckte sig efteråt ungefär såhär:

”Jag vet inte riktigt om jag var gladare innan jag visste det här. Skulle gå och handla igår och gick runt i affären med en känsla av att det inte fanns speciellt mycket jag ville köpa. Det är riktigt jobbigt.”

För min egen del så kommer fler stora förändringar att ske gällande maten – framförallt kring förberedande och urval när jag handlar.

Ignorance is bliss – men det är också att inte våga ta kontroll över sitt liv och sin hälsa i det här fallet.

Avslutande tankar

Det är inte helt lätt för mig – inser jag under tiden jag skriver – att få ihop det här inlägget. Jag upplever en känsla av att boken har tagit allt det jag tror på och skriver om, bevisat det och sedan sprängt – med en vätebombs effekt – bort alla tänkbara tvivel.

Att i text och bilder – mycket bilder – gång på gång läsa om samma resultat av ”den vita mannens (VÅR) moderna kost” över hela världen är djupt, djupt störande och framkallar i mig ett kraftigt illamående. Den suveräna ignorans det moderna samhället – vi – utövar genom att kalla olika ursprungsfolk primitiva är cyniskt på gränsen till humor när vi ser till hur det går med vår hälsa kontra deras.

Oförändrad och förstärkt är min strävan att leda genom exempel – genom att berätta om effekten av det jag tror på är jag övertygad att allt fler kommer inspireras till förändring!

7 tankar kring ”Skrämmande, skrämmande läsning – så mycket är så fel med vår syn på mat idag!

 1. Christopher

  Hej!

  Intressant läsning och det är säkert så att modern kost inte främjar hälsa i alla om ens i några avseenden. Jag måste dock invända mot bevisläget som verkar gälla i boken (har dock inte läst den själv utan endast läst ditt inlägg). I vårt moderna samhälle finner vi både människor som är friska som nötkärnor med perfekta tänder och vissa som är överviktiga och behöver tandställning. Att sätta två bilder på individer bredvid varandra som någon typ av generalisering av ett folk är väl en ganska grov förenkling och knappast särskilt vetenskapligt. Det liknar snarare ett sätt att påvisa ett redan i förväg förväntat resultat?

  Vet inte om resten av boken är bättre i detta avseende, upplys mig gärna!

  Gillar bloggen!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Kul att du gillar bloggen. Du har helt rätt i att det är en GROV förenkling. Det är ett urklipp av bilderna i boken – det finns precis hur många som helst av de där bilderna och som jag skriver så återupprepas samma resultat över hela världen. Det som gör det så läskigt är att det sker utan undantag oavsett var Price kommer.

   Inlägget gör absolut inte boken rättvisa med tanke på hur extensiv hans forskning är och hur underbyggd. Kände inte att jag kunde dra på de stora växlarna för då hade inlägget blivit hur långt som helst. Jag gillar verkligen att du ställer dig frågande – något som jag själv gör hela tiden – men läs boken om du ens är lite intresserad. Det galna är att han INTE tänkte bevisa en massa saker om degenerativa sjukdomar eller dylikt – han letade bara efter karies, vilket gör det mycket mer skrämmande.

   Hoppas att du läser boken – när man ser bild 151 med samma utläggning, samt att han även analyserar massor med tekniken då tillgänglig teknik, så blir man illamående. Trust me. 😉 Eller inte – och läs själv…

   Hoppas du fortsätter följa bloggen. /Henrik

   Svara
  2. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Just det! Glömde nämna de allra mest skrämmade exempel han hittar och det är när det blir extremt tydliga stora skillnade mellan barn i samma familj och generation vid kostförändring från traditionell till modern kost och även tillbaka igen. Men som sagt, jag rekommenderar självklart att du läser boken själv och kritiskt ifrågasätter den! /Henrik

   Svara
 2. Karin Sutare

  Sen här boken förändrade mycket. Jag var på väg, har ätit paleoinspirerat i flera år, men det är starkt att se bevisen där, konkreta, i bilder och i observationer.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.