SMÖR… Så mycket mer än bara ”mättat fett”…

vallmobackensKära läsare. Jag är hemligt förälskad – i smör. Ekologiskt smör i alla dess former och underbara kombinationer.

Tänk att något så underbart har fått stå i skamvrån till förmån för skräp som margarin, industriellt framställda vegetabiliska oljor och transfetter.

Det är helt sjukt – för tänk så mycket underbara saker du kan – och bör – göra med just smör. För smör är mycket mer än bara fett. Smör är mycket mer än ”Arla”. Så här kommer min kärleksförklaring till smöret.

 Vad är smör?

Zemanta Related Posts ThumbnailJag har skrivit tidigare om processen för att göra smör i ett jäkligt surt inlägg om livsmedelsverkets odugliga råd om vilka fettsorter som är ”nyttiga”.

Vill passa på att ge en känga som vanligt på det temat. Alla som på allvar rekommenderar er den kemiska sörjan margarin är INTE någon ni ska lyssna på. Livsmedelsverket inräknade. Punkt.

Om ni nu läst det inlägget vet ni att smör alltså är kärnad grädde.

Men är inte allt mättat fett och smör onyttigt?

Ett oerhört bra sätt att förädla smör är att göra Ghee av det. Det är klarerat kokat smör som rensas på proteiner och annat för att ge 100% ren smörolja

Det här är den största lögnen någonsin. Det är detta påstående som har lagt grunden för så  mycket av vår ohälsa idag. Jag kommer inte gå in på hur fel det är, men läs gärna mer om det här. Det som är onyttigt är de kemiska fetterna – rapsolja (japp, sorry, det är en hemsk process för att få fram vanlig rapsolja), margarin, transfetter och andra konstigheter. Igen, läs gärna inlägget här för att få lite mer insikter i precis hur illa det är!

Betyder det att det är allt smör är – bra mättat fett?

Nej, nej, nej. Det är ju det som är så fint! För det finns så mycket man kan göra både innan och efter själva kärnandet!

Innan kärnandet

Jag har själv experimenterat med att göra hemmasyrat smör genom att låta grädde med en liten mängd filmjölk stå och fermentera 24-72 timmar innan det kärnas. Nej, det ruttnar/surnar inte – filmjölken består av levande kultur som kontrollerar processen. Tänkte även här passa på att skicka en känga till livsmedelsverket som agerar hårt för att förbjuda råmjölk. Tycker det säger något att om du låter grädde från råmjölk stå så blir den inte förstörd som vår butiksgrädde – det blir sour cream. Så att vi dödar allt bra i mjölken genom pastöriseringen kan verkligen ifrågasättas!

Hur som, du kan med andra ord kan du modifiera smaken på smör genom att hantera råvaran innan du faktiskt kärnar den.

Under ”smörtillverkningen/kärningen”

smörHär kan man också  modifiera! De flesta av oss i Sverige tror at smör = det vi köper på ICA som det står smör på och sedan blir vi lika chockade varje gång vi går på resturang som har något riktigt bra lokalproducerat eller hemmagjort smör.

Man kan välja hur smöret ska kännas och smaka genom att låta mer eller mindre av kärnmjölken vara kvar.

Vad är kärnmjölk nu då? Det är den vätska som blir kvar när du har ”kärnat” samman fettet i din grädde. Det är en intressant produkt som kan användas till massa goda saker!

Mer kärnmjölk ger ett syrligare och mjukare smör – mindre kärnmjölk… ja ni fattar.

Efter kärningen

Här blir det intressant! Det smör som vi köper i affären har inte fått syra innan utan det tillsätts mjölksyra EFTER processen är färdig. Det är vi det enda landet i världen som gör och det ger vårt smör en distinkt smak. Efter smöret är klart kan man också välja att salta eller krydda efter behag.

Har vi roligt ännu? Det här var bara basics!

Vad kan man göra med köpt smör?

Förutom att faktiskt hyvla det och äta på hembakt surdegsbröd eller surdegspannkaksknäcke? Man kan göra så  mycket kul.

Ghee

Ett oerhört bra sätt att förädla smör är att göra Ghee av det. Det är klarerat kokat smör som rensas på proteiner och annat för att ge 100% ren smörolja. Det har använts hur länge som helst i Indien och är bevisat hälsofrämjande. Att det sedan smakar kola är bara en bonus. Helt sinnessjukt gott att poppa popcorn med så kan ni slänga ut alla industriellt framställda skräpoljor som, igen, livsmedelsverket rekommenderar.

Ghee - smöroljan från himlen!

Ghee – smöroljan från himlen!

Brynt smör

Smör i stekpanna som blir brunt – inte bränt – och får en gyllene färg. Smakar lite nötigt och är en fantastisk smakhöjare/sås för såväl fisk som kött!

Smält smör

Rätt och slätt. Funkar på typ allt. Hur gott som helst.

 vispat smörVispat smör

Fluffigare och väldigt gott till brödet. Som man brukar få på resturang.

Kryddsmör

Är det här en av de bästa användningsområdena som finns? Krydda med vad du nu gillar bäst – vitlök, chili, salt, peppar, kanel…. – HUR gott som helst till lite allt möjligt beroende på kryddningen.

Bästa smöret?

Kolla in topplistan på bloggen Matgeek här!

Bok om smör?

Jamenvisst. Här finns det en sån!

Avslutande tankar

bild 3Jag älskar verkligen smör. Det är en fantastisk produkt. Jag vill ha mitt smör ekologiskt och gärna producerat av någon liten gård som verkligen gör det med kärlek. Det är så fantastiskt gott på mitt surdegsbröd, i kaffet eller bara precis som det är.

Tänk att det är ett så långt inlägg och ändå har jag inte ens tagit upp att man hur lätt som helst kan göra världens godaste smör själv! En superenkel version är att vispa ekologisk grädde tills det blir smör och salta lite. Hur gott som helst. En liiite mer avancerad – men inte mycket – variant är att till 5 dl ekologisk vispgrädde tillsätta 1 msk ekologisk filmjölk. Låt det stå i 24-48 timmar i rumstemperatur i en skål under en handduk. Det blir INTE dåligt. Kyl sedan i 3-4 timmar och vispa till smör samt salta eventuellt. HUR GOTT SOM HELST!

Jag har inte ens rört på ytan med allt fantastiskt man kan göra med smör, men jag hoppas att kanske ha övertygat någon margarinförespråkare att lämna skräpet till förmån för smör!

Att bojkotta kemikalieindustrins ”livsfarlighetsprodukter” är en jäkligt bra idé för såväl hälsa som smak. Våga du sedan ta saken i egna händer och göra eget smör – då garanterar jag att väldigt många ser det som att du leder genom exempel!

10 tankar kring ”SMÖR… Så mycket mer än bara ”mättat fett”…

 1. Camilla Forssén

  Hej! Jag har läst din blogg nu ett tag och faktiskt aldrig kommenterat, fy på mig 🙂
  Härlig text om ett ämne som hela tiden är aktuellt och så svårt för människor att ta till sig, verkar det som. Förespråkar själv smör istället för allt annat skit. Men du nämnde rapsolja. Vad rekommenderar du istället? Tycker det är svårt när man inser att något man använder är onyttigt eller bara fel och sen inte veta vad man ska ersätta det med.
  Använder rapsolja i dressingar och i vissa matbröd.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Camilla! Kul att du läser bloggen – inte så att jag har några krav på dig att kommentera. 🙂

   Jag nämner absolut rapsolja för att det lyfts fram som så ”bra fett”, men det är helt tokigt med tanke på den process som krävs för att få den ”smaklösa oljan” som vi använder till dressingar och majonäs. När det kommer till att ersätta den så har jag samma problem som dig.

   Jag har inte något bra svar faktiskt. Själv använder jag mycket Ghee, kokosolja och olivolja men är väl medveten om att det inte blir samma majonäs. I dressing tycker jag olivolja är ett grymt substitut dock! I bröd skulle jag aldrig använda matolja. Där är det smör eller Ghee som gäller för mig! Så mycket godare…

   Hoppas gör det tydligare!

   Svara
   1. Camilla Forssén

    Tack för svaret och skönt att höra att även proffs har problem 😉
    Jag har precis fått hem en burk kokosolja som jag beställt men ännu inte hunnit testa. Mest var det dottern som propsade på, själv är jag orolig att kokossmaken kommer ta över.
    När det gäller matbröd så är det speciellt i focaccia som rapsoljan används men ska testa nu med smör istället.

    Ha en härligt energisk onsdag!

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Hmm ja det är klart. Viktigt med kokosolja att köpa extra virgin. De andra brukar smaka lite sådär tycker jag. Otippat nog är kung markattas riktigt kass. (Virgin endast). Som du vet om du läst mina inlägg om bröd bakar jag ju inte den typen av bröd – men jag skulle nog testat en lätt olivolja. Är inte det vad man traditionellt använt i Italien?

     Ha en bra kväll själv och hör gärna av dig med resultaten!!

     Svara
 2. Biggan

  Åååh, smör <3 <3 <3 😀 Blev så glad när jag såg ett inlägg om smör! 🙂

  Tänkte ställa en fråga om raps- och rypsolja, men googlade först.. Fick då se en film om hur man tillverkar rypsolja/rapsolja… En del av mig dog en smula, en annan del av mig blev heligt förbannad!! Alltså jag har använt sån olja till just majonnäs, fast jag nog vetat att det inte är bra.. I brist på bättre vetande.. Nu åker den ut!! Ur filmen "… innehåller hög halt av enkelomättat fett, så det är nog ett bra val om ni gillar att grilla", läses med en övertygande, lugn röst. "Rengörs i lösningsmedel", jamen dra åt.. 🙁 Blä! NU åker det lilla som är kvar i flaskan ut!

  Ska däremot prova laga ghee!:)

  Tack för att du öppnar ögonen på mig, lite mer för varje inlägg! 🙂
  Ha en bra lördag!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Visst blir man lite ledsen och väldigt arg. Det trummas så hårt för att rapsolja är ”naturligt” och bra för oss när det egentligen är helt fel. Men eftersom Livsmedelsverket stöttar kemiska produkter som rapsolja och margarin är det inget som kommer till allmän kännedom. 🙁 jag är glad att ha omvänt en till dock och du kommer älska Ghee!! Speciellt grymt är det till att steka och poppa popcorn i. 😉

   Men som jag svarat tidigare har jag inget substitut för smaklös olja till majonnäs. Borde ifrågasättas hur något naturligt kan vara smaklöst förövrigt. Har man en gång provat kallpressad rapsolja (som smakar vidrigt enligt mig) så borde man fundera…

   Lycka till med Ghee!!

   Svara
   1. Biggan

    Nu har jag både lagat ghee och provat poppa popcorn! MUMS! 😀 Och, min nya favorit, te med ghee! Jag brukar dricka någon mugg per dag med kokosolja, men tänkte att jag läst att folk använder ghee i kaffe/te. Måste ju prova.. Och oj så gott!! 😀

    Men en fundering jag har gällande den ofantastiske rapsoljan.. Är det samma, ursäkta, skit med den ekologiska rapsoljan? Jag tänker att den borde tillverkas på ett mer eko-sätt? Eller tvättas den också i kemikalier? Vet du, eller någon annan?

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Grymt med Ghee. 🙂 visst är det fantastiskt! Rapsolja som är eko och kallpressad är bättre, men smakar enligt mig risigt (därför gillar jag den inte). Sedan är det fortfarande så att det är en sämre olja än kokos- och olivolja då den oxiderar snabbare och blir dålig fortare. Den är inte heller speciellt bra att laga mat med för den bränns och smakar skräp. Men all ”smaklös” rapsolja – vare sig eko eller ej – är samma skräp. 🙁 använd väldigt begränsat till majo nån gång då och då om man inte är ok med typ paleomajonäs som till exempel de gör på ”Under vårt tak”.

     Svara
     1. Biggan

      Okej! Tack för ditt svar!! 🙂 Jag steker i smör (och snart också i ghee) så det är egentligen främst till majonnäs som jag använder rapsoljan. Men jag ska absolut prova paleomajjo! 🙂

 3. Maria Olsson

  Hej alla!
  Tack för att ni delar med er av era erfarenheter. Jag använder äkta olivolja som jag får av släktingar i Kroatien, men den är så ”stark” så den är mer krydda än matolja om ni förstår vad jag menar. Ghee är min senaste fynd och jag älskar det. Jag har också, liksom ni problem med bra, neutral olja. Vad säger ni om jordnötsoljan? Är den bättre än raps?
  Mvh
  Maria

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.