Snöbollseffekten är ett faktum – dags att stanna upp och reflektera!

Snow ballDet är intressant det här med snöbollseffekter. För inte så länge sedan – även om det känns som en evighet – så tränade jag som jag alltid gjort. Jag åt som jag alltid gjort. Jag mådde som jag alltid gjort – vilket bör sägas var helt ok…

Jag inspirerades av att ta små steg mot bättre hälsa då och då när det kom nya rön, men alltid utan egen kunskap och insikt.

Efter en diskussion med hustrun i köket dagen innan debatten med Claude, landade en insikt kring hur annorlunda mycket av det jag säger numera upplevs. Som hon uttryckte sig; ”Det är så otroligt mycket fokus på optimering av det lilla extra nu”. Därför har jag bestämt mig för att rannsaka mig själv och ta ett steg tillbaka.

För hur blev det egentligen så att det är en självklarhet att fermentera saker, brygga egen kombucha, träna långsamt och sätta hälsa före en hel massa andra saker? Jag lovar att det känns märkligt att reflektera över det för min egen del!

Det började med träningen…

Ett av de starkare minnena jag har är hur låååångt ifrån min comfort zone det var att börja implementera de sakerna som Maffetone förespråkade

Som många läsare vet så började det med träningen. Tror att jag efter skadan började googla på saker som ”healthy training” och liknande. Undrar om det inte sedan var Jonas Coltings bok ”Den nakna hälsan” som egentligen var upprinnelsen till det hela, då den listade ”The big book of Endurance Training and Racing” i källorna. Tänkte verkligen ”träningsvägledning” när jag köpte den, men Dr Maffetone var sugen på att berätta så mycket mer – eftersom träningen är en så liten del av hur man skapar sig en uthållig, stark kropp!

Oerhört långt från min comfort zone…

Jag springer mina intervaller i FiveFingers - ger bättre "tryck" i steget!

Jag springer mina intervaller i FiveFingers – ger bättre ”tryck” i steget – men steget att köpa dem var STORT!

Ett av de starkare minnena jag har är hur låååångt ifrån min comfort zone det var att börja implementera de sakerna som Maffetone förespråkade. Träningen var konstig och LÅNGSAM! Maten var jag oerhört skeptisk mot – hur skulle jag kunna springa utan att ladda med pasta? För att inte tala om det här med att börja göra mina egna powerbars, fermentera saker och äta rejält med fett.

Det gick emot allt jag lärt mig under hela mitt liv.

Men sedan kom resultaten…

Då blev det på riktigt. Jag började tro på det. Det var inte längre teoretisk kunskap utan faktisk empiri. ”Snöbollen” hade satts i rullning, långsamt förvisso men det brukar börja så!

När träningen fungerade – varför inte mat och livsstil?

Det var som att något mentalt släppte och förändringen började rulla allt snabbare. Saker som tidigare upplevts som helt enorma ingrepp i vardagen blev helt plötsligt ”små förändringar” i mitt eget sinne.

Lätt att glömma bort resten av världen…

bild 4

Brygger inte alla egen Kombucha? Eh, nej skulle inte tro det (knäppskalle)…

Är det ett problem då? Ja på ett sätt är det så. För mig är det helt plötsligt det mest självklara i världen att inte baka med vetemjöl, äta snabba kolhydrater eller äta gröt som inte är fermenterad. För alla andra jag känner är det HELT BANANAS och precis hur konstigt som helst!

Så det här är mitt sätt att ta ett steg tillbaka och verkligen ta en funderare på hur jag uppfattas. Misstänker att epitet som ”flummig”, ”matsnobb”, ”överdriven” och ”besatt” ligger nära till hands… Min förhoppning är att det ska lysa igenom i mina inlägg framåt att det inte riktigt stämmer. Annorlunda? Absolut. Konstig? Kanske lite. Snobbig och överdriven? Det vill jag absolut inte uppfattas som – då är det dags att ändra på något!

Avslutande tankar

Det har varit en kul resa för mig – jag har lärt mig oerhört mycket om kost, träning och hälsa generellt. Givetvis är det roligt att må bra, för om jag mådde ok innan så mår jag oerhört mycket bättre nu på många plan. Två av de absolut bästa sakerna är att jag näst intill blivit av med min pollenallergi och att jag numera kan springa långt!

Det jag har märkt som är mindre positivt är att det är lätt att svänga från att inspirera till att kritisera – vilket är en kass egenskap. Min tanke har hela tiden varit att inspirera genom att jag går före med experiment och exempel för att inspirera någon att hänga på – men allt oftare kommer jag på mig själv att kritisera det andra gör. Det är kasst och något jag kommer fundera mycket på framåt.

Så med det här inlägget tar jag ett steg tillbaka. Fokus på inspiration. Fokus på små steg mot stor förändring! För min egen del blir det nu en period av basträning för att sedan eventuellt testa ett maratonprogram på jogg.se inför maran nästa år. Givetvis med inslag av tung styrketräning – gärna med program från styrkelabbet.se!

Led genom exempel – kritisera inte andra utan inspirera till förändring – det ska jag tänka på framåt.

Cool snöbollsbild lånad från anumthirteenreasonswhy.blogspot.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.