Solskyddsfaktor måste man använda! Njaee, kanske inte…

aco-sun-products

Det här är ju lite kontroversiellt – även i min egen familj kan jag lova. Men jag ogillar verkligen tanken på en produkt som vi ALDRIG under hela vår evolution behövt… Så hur kan jag motivera det när antalet hudcancerfall ökar konstant? Låt mig försöka!

För det första – jag har en princip som jag mer och mer försöker applicera som innebär att jag helst inte smörjer in mig med saker som jag inte kan äta. Man ska INTE äta solskyddsfaktor.

sol_36293232Resonemang då – alla behöver D-vitamin, vilket är ett av de vitamin vi kan producera själva genom att vi får sol på huden. Det är OERHÖRT VIKTIGT med D-vitamin, så slutsatsen är att det är viktigt att vi får sol på oss. MEN – säger nu alla ni som redan anser att jag är knäpp för att ens föreslå att hoppa solskydd – att bränna sig är INTE bra!

Nope. Instämmer. Att bränna sig är INTE bra – men innebär det att vi måste ha massa kladdig solskyddsfaktor? Nope…

Nu blir det intressant diskussion – när vi blir solbrända så utvecklas ett naturligt solskydd i huden. Nyckeln till det ligger i att exponera huden för sol, UTAN att bränna den. För min hudtyp innebär någonstans runt 10-15 minuter under de första soliga vårdagarna – för att sedan kunna öka det successivt fram emot sommaren.

Det stora problemet som jag ser är att vi har en kultur där det ska ”stekas i solen” – vilket ur vissa perspektiv kan ses som helt tokigt. Mig hittar ni i tunna skjortor, vita långärmade t-shirts och hatt när det är som varmast på dagen. Gör hellre som Ferdinand – sitter i skuggan och njuter av att slippa kladdigt solskydd – har hatat det sedan jag var riktigt liten!

…jag ogillar verkligen tanken på en produkt som vi ALDRIG under hela vår evolution behövt…

Kommer ungarna att vara insmorda – säkerligen till viss del, men jag jobbar absolut på att skapa en förståelse hos dem kring att det inte är nyttigt att vara ute naken i solen när det är som varmast. Vill de vara ute ändå, så är det på med tunna skyddande kläder och bara väldigt korta nakenvisiter i plaskdammen. Givetvis tar jag mitt ansvar som förälder och ser till att de inte bränner sig!

Led genom exempel – även om det är obekvämt ibland.

6 tankar kring ”Solskyddsfaktor måste man använda! Njaee, kanske inte…

 1. Alexandra

  Håller helt med dig. Pressandet i solen är väl ännu ett exempel på hur människor vill ha snabba resultat. Att det skulle vara hälsosamt att vinterblek sitta timtals i stark sol känns ju osannolikt.

  Det är egentligen bara de tillfällen när en aktivitet ska utföras en hel dag som jag tycker att det är lätt att bränna mig. Heldag på cykel, skidor eller i kajak.. 🙂

  Svara
 2. Pelle

  …och om man äter bra, alltså inte matar sin organism med cancergödning (socker-stärkelse und so weiter) så kanske man har en något större chans att slippa hyvla tumörer framöver…

  Jag har för övrigt inte heller varit någon större fan av SOOOOOLA-syndromet, men jag lärde mig under mina påtvingade pso-resor till Gran Canaria att även jag kan se ut som en indier, om jag får tre veckor på mig, med betinget att vara ute i solen minst åtta timmar per dag. Första veckan med faktor och parasoll eller annan skugga, andra veckan med stadigt minskande faktorer för att sista halvan av tredje veckan enbart köra med olivolja. Var det nån som sa knaprig svål?

  (Det svåraste var f.ö. att undvika ”rosa badbyxesyndromet”…)

  Svara
 3. Pelle

  Fast å tredje sidan brände jag mig så he-etes för en månad sedan, på en timmes vedarbete…
  ”Mad dogs and Englishmen go out in the mid day sun”. Ja, å så vedsågare-klyvare.

  Svara
 4. Anne

  Hej!
  Har kollat flera av dina inlägg och fattar inte att jag har missat din blogg. Klockrent!
  Jag tror för egen del att det är onyttigare att ha solkräm på sig en hel dag i solen än att bränna sig. Tror att anledningen till att hudcancer ökat är att folk smörjer sig mer och mer.
  Själv är jag glad att jag aldrig trott på solskydd. Min första månad i australien på 80-talen solade jag en kvart om dagen. Sen var det fritt fram att vara utan och jag brände mig väldigt sällan.
  Mina barn får inte ha solkräm på sig heller.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Anne,
   Vad roligt att höra. Inte så svårt att ha missat bloggen, den är inte direkt ”gammal och känd”. Hoppas att alla som du, som läser och gillar vad jag skriver, hjälper till att sprida den vidare i och med att jag gör det på ”hobby”-basis. Oerhört intressant det här med solskydd. Hela familjen har minimerat – och barnen är bruna och behövde inget solskydd i slutet av sommaren – även om vi givetvis höll koll så att de inte brände sig! Men det kan vara en pedagogisk sak också tycker jag – inte bra att vara i solen naken hela dagen…

   Hoppas att du fortsätter läsa!

   Svara
 5. Ulrika

  Tänker på liknande sätt. Har hellre tunna långärmade plagg än solkräm på och keps/solhatt på både mig själv och barnen. Känns som det är så mycket skit (kemikalier) i just solkrämer och har t.ex. inte lyckats hitta någon som jag kan ha i ansiktet utan att få svidande röda ögon. Sedan tänker jag att det finns en anledning till att barn under 6 månader inte ska smörjas med solkräm enligt den info jag läst från bvc/apotek o.s.v. Funderar dock en del på hur det kommer sig att jag lättare bränner mig nu än när jag var barn. Hur mycket som har med tunnare ozonlager o.s.v. att göra och hur mycket som kan ha att göra med det egna beteendet. Som barn boende på landet var vi jämt ute och på sommaren var inga eller minimalt med kläder mer regel än undantag. Men vi brände oss inte. Men tänker att man säkert gradvis vande sig på ett annat sätt iom att man var ute så ofta och mycket. Sedan jag blev vuxen och dessutom flyttat til lägenhet i stan har det ju blivit annorlunda. Brukar ha en helt annan nyans på händerna jämfört med resten av kroppen t.ex. och händerna har jag aldrig bränt mig på, däremot armar, axlar o.s.v. som inte får den här sakta tillvänjningen på samma sätt som händerna naturligt får.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.