Sommaren utan solskydd – hur gick det då?

föresolenI början av sommaren skrev jag ett lite lätt kritiskt inlägg om solskyddskrämer. Det är min fasta uppfattning att det är en helt onödig och för den delen ganska ohälsosam produkt.

Hur som helst – denna sommaren var sommaren när revolt gjordes och solskyddsfaktorn vägrades. Hur slutade det då? Bränt mig? Tvingats vara i skuggan hela tiden? Nyfiken? 

Solbrännan – kroppens egna unika solskydd!

en förändring jag VÄLDIGT gärna gör eftersom jag alltid HATAT att smörja mig med solskyddskladdet!

Hustrun var skeptisk. Själv var jag nog också lite fundersam under våren – allt nytt är lite jobbigt ni vet. Tänka efter när det är stark sol, ha kläder på sig när alla är halvnakna, ligga i skuggan…

Långsam tillvänjning

stetsonUnder våren var jag så mycket som möjligt utan tröja – lite spännigt när det är kallt ute – för att gradvis vänja den vinterbleka huden vid solen. Konstaterade ganska tidigt på vårkanten att ovanligt många frågade var vi hade varit på semester. Låt mig dock betona att jag var väldigt noggrann med att inte bränna mig – vilket i stort sett innebar att sätta timer de första dagarna för att inte ge mer sol än runt 20 minuter!

Under sommaren har jag sedan använt samma princip – med stöd av sköna linnéskjortor och en hatt som jag köpte i början av sommaren!

Så en vanlig syn de allra soligaste och varmaste dagarna är väl i stil med den här ovan – en tunn skjorta, hatt och solglasögon. Jag har inte direkt ”solbadat” i sommar – men absolut njutit av värmen i skuggan eller lekt med barnen i solen/vattnet! För övrigt är min åsikt att det är viktigt att lära barnen att förstå att man inte ska vara ute i solen när det är som varmast på dagen – siesta någon?

Aldrig varit så brun tidigare…

I takt med att huden vant sig har jag kunnat vara längre och längre i solen utan att bli bränd. Det har känts riktigt bra och jag har heller aldrig varit så brun förut – så ett tecken på att kroppens ”solskydd” fungerar.

Det finns mycket mer att säga i det här ämnet – men det är inte ett sådant inlägg.

Avslutande tankar

bild 5

I slutet av sommaren var det helt ok att flytta en grushög i solen utan tröja…

Det som började som ett lite ängsligt experiment har stärkt min tro på kroppens anpassningsförmåga och vårt naturliga solskydd. Det var en ganska stor förändring att inte kunna springa runt halvnaken hela dagarna – men en förändring jag VÄLDIGT gärna gör eftersom jag alltid HATAT att smörja mig med solskyddskladdet! (Har avskytt det sedan jag var så liten jag kan minnas…)

Leda genom exempel kan vara att ifrågasätta alla som säger att man MÅSTE ha solskyddsfaktor tycker jag. Det kommer jag bara använda igen vid väldigt unika förhållanden – som jag har svårt att komma på nu, men man ska väl aldrig säga aldrig…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.