Sötningsmedel är inte ”bevisat” skadligt – toppen! Eller vänta nu..?

LightellerJag har gått och klurat lite på det här inlägget ett tag. Det här med sötningsmedel – ni vet det som gör att Cola Zero och Pepsi Max smakar sött UTAN kalorier – är lite knepigt. Det finns en hel massa studier som visar att det inte på något sätt påverkar oss negativt. Är man intresserad av den vinklingen så kan jag som vanligt rekommendera Jacob Gudiol på tranastyrka.se och det här inlägget.

Med det sagt då, så har jag funderat på hur ”Led genom exempel” kan bidra till den fakta som finns – utan att jag gör bort mig fullständigt. Det har landat i det här inlägget som istället för ett forskningsdrivet perspektiv tar ett holistiskt – kanske flummigt – grepp om frågan!

Det här med söta saker

Är det inte naivt att tro att det inte skulle påverka kroppen på något sätt att introducera kemiska substanser som triggar en av de allra starkaste drivkrafter vi har fötts med – belöningscentra och njutning?

Det här med söta saker – det är ju ”livets guldkant” enligt så många. Jag förstår det. Eventuellt håller jag inte med helt och hållet – men det är inte så relevant. Claude påstår att man INTE kan bli beroende av sött (socker) – jag hävdar att det är hur lätt som helst!

Innan jag tar mig vidare till sötningsmedel vill jag ge ett kul exempel att fundera över – rätt eller fel får ni bestämma. En podcast jag hörde på temat ”stenålderskost” tog ett kul grepp på det här med när ”socker” fanns tillgängligt i störst mängd för oss som lever i klimat med vinter. Det är oftast på hösten som frukten finns i överflöd och är som allra sötast – vilket är praktiskt då sockret i frukten kunde hjälpa oss att lagra fett inför vintern då det behövdes för att överleva. Lite långsökt kanske – men väl en tanke på det här med att socker ger hormonsvar i kroppen för att lagra fett…

Sött triggar alla belöningssystem vi har

godis

Det vattnas liksom i munnen…

”Jag ska unna mig något sött!” Det är ingen som har hört det förut va? Söta smaker gör att vi bokstavligen expolderar i ”må bra” hormoner. Kroppen njuter på alla plan av den ”snabba energin” – innan blodsockret måste regleras och vi – oftast – kraschlandar…

Det är klart att vi vill uppnå ”lyckan” utan sidoeffekterna –  det är ju balansen som vilken kemist som helst vill skapa! Tänk drog utan beroende och fördärv – VILKEN GREJ!

Så – tankar om just sötningsmedel då!

Det är ju helt fantastiskt – nu kan vi få kicken UTAN kalorier och UTAN ”efterverkningarna” av socker! Eller?

Låt mig ställa det här i ett lite annat perspektiv – rätt eller fel – för att ge er min syn på det. För mig är det en fråga om balans och ”sunt förnuft” (ett uttryck som jag förövrigt verkligen ogillar – men just här passar det).

Kroppslig balans

Är det inte naivt att tro att det inte skulle påverka kroppen på något sätt att introducera kemiska substanser som triggar en av de allra starkaste drivkrafter vi har fötts med – belöningscentra och njutning? Varifrån kommer vår besatthet att hela tiden ”överlista” vår genetiska uppsättning?

Förutom de konstgjorda sötningsmedlen så finns det också ”naturliga sötningsmedel” som Stevia, som jag nog skulle föredra. Men oavsett om det är naturligt eller inte så har vi moderna processer som kan raffinera de det naturliga till något som är så gott som oigenkännligt för våra kroppar.

Så balans och sunt förnuft då – vad menar jag med det? Eftersom både balans och sunt förnuft är i betraktarens ögon så kan jag bara ge er hur jag resonerar. Att vi skulle kunna hinka i oss hur mycket lightläsk – för det är väl det som sötningsmedelsdiskussionen handlar om oftast – UTAN någon som helst konsekvens tycker jag inte är sunt förnuft. Det känns helt bisarrt på något sätt. Sen när har något, någonsin funkat så när det kommer till våra kroppar? Allt har en konsekvens och en respons från kroppen – speciellt när det rör smaker och upplevelser som vi är programmerade att gilla.

För let’s face it – de flesta uppskattar sött.

Avslutande tankar

För mig är tanken på att konstant ”lura” kroppen med artificiellt sötningsmedel helt uppåt väggarna. Det känns helt fel. Jag för min egen del vägrar köpa in på argumenten att ”det inte finns några bevisade biverkningar” – utan ser det som en självklarhet att det inte ska ingå i min kost.

Generellt tror jag det är nyttigt att ta ett steg tillbaka och kika objektivt på vad vi numera ser som ”livsmedel” och ”guldkanter” i livet. För hur vettigt är egentligen då Cola Light? För mig är det att bedra sina sinnen – men om det är sunt förnuft för någon annan eller inte, det tänker jag inte ge mig in på!light

För min egen del är läsk – inklusive lightläsk – inte något som lockar. Det är i mina ögon precis som Mr Gudiol säger – världens sämsta livsmedel!

Är det att leda genom exempel eller inte att se sötningsmedel som bedrägeri? Well, det är upp till er – men jag för min del undviker det i den mån det går och när jag är sugen på något sött, då blir det honung, lönnsirap eller dylikt!

1 tanke kring ”Sötningsmedel är inte ”bevisat” skadligt – toppen! Eller vänta nu..?

  1. Anne

    Läsk har aldrig lockat mig och framförallt inte med aspartam eller annat sötningsmedel i. Dessutom påverkar aspartam insulinnivåerna negativt.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.