Stor förändring med små steg – plastsanering!

bild 1Här kommer ett projekt som är i samma stil som när jag slängde ut allt teflon ur köket! Under en tid har vi i familjen pratat om att ”det är för mycket plast överallt” – men inte direkt agerat för att göra något åt det. Häromdagen blev jag dock inspirerad av ”ekofamiljen” på instagram – de driver också bloggen www.ekofamiljens.blogg.se – som skrev att de plastsanerar. Nyfiken på det?

Steg 1 – Inventering & ersättningslista

Inventering! Som bilden visar var det en hel del prylar som landade i kategorin ”utbytes”. Vattenflaskorna är nog det vi har diskuterat mest då det har skrivits en hel del om just vattenflaskor i plast som vi båda har läst. Exempel på det hittar du här här och en artikel i Svenska Dagbladet här.

Hur som helst så blev det en ganska lång lista med saker att ersätta.

Steg 2 – Var handlar jag?

Det här är ju lite intressant – det är inte direkt överallt man hittar måttsatser i rostfritt. Efter lite googlande så landade det i att inköpen verkade vettiga att göra på följande ställen:

 1. IKEA – jodå, de har helt ok köksprylar till ett väldigt bra pris
 2. www.laplandecostore.se – en sida som känns extrakul att handla från för att de följer mig på Instagram
 3. www.outnorth.se – bra utbud av vattenflaskor i rostfritt!
 4. Allt i kök – bra utbud av olika köksredskap

Steg 3 – Skänka bort det som bytts ut

Någon som är sugen på att hämta en påse plastverktyg?

bild7

Avslutande tankar

Det här är inte tänkt att vara en pekpinne där alla uppmanas slänga ut all plast – inte alls. Det jag hoppas att inlägget gör är att väcka lite tankar och utmana det faktum att vi köper allt mer plast!

För oss i vår familj känns det mycket bättre att plocka upp träskärbrädan och den rostfria måttsatsen samt att fylla den rostfria träningsflaskan – och den känslan är värd mycket! (För jag erkänner villigt att bara byta ut allting på ett bräde blir ganska dyrt).

Hur som helst – här är den nya uppsättningen:

bild6

Led genom exempel kära läsare – ta ställning och agera på eventuella tankar!

3 tankar kring ”Stor förändring med små steg – plastsanering!

 1. Malin

  Hej. Läser din blogg med stor behållning sedan början av sommaren. (Fick tips av dina vänner Philip och Pelle) Jag skulle också vilja rensa ut plasten från köket och undrar ifall du hittade nåt bra alternativ till lunchlåda som går att micra utan plast?
  MVH Malin

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Malin, först och främst – så kul att höra att du gillar bloggen! Vad det gäller matlådorna så har jag dels köpt rostfria från laplandecostore som finns med på bilden – men de vågar jag inte micra. Sedan har jag köpt en billigare variant i glas precis på Åhlens. Där fanns det lite olika storlekar på glaslådor (med plastlock förvisso – men det rör inte maten iallafall). OK att micra dem om man vill!
   http://www.ahlens.se/inredning/kok/forvaringsburkar/forvaringsburk-glas-0-86-l.html

   Ska även finnas prisvärda glasalternativ på Biltema har jag sett på den här bloggen:

   http://hejeko.blogg.se/2013/april/veckans-plastbantning-matlador-2.html

   Lycka till!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.