Styckad färsk kyckling i ugnen med citron, örter, sås och gott grönt!

20130702-191623.jpgDet här är ett super-recept! Enkelt, gott, fräscht, snyggt och riktigt snabbt. När det är dagis-säsong brukar jag slänga ihop detta och sätta in det i ugnen innan jag går och hämtar ungarna – så är det klart samtidigt som vi kommer hem! Nu beror det på att vi bor precis bredvid dagis – men ni hänger med på logiken.

Läs hela receptet här!

Ingredienser

  • 1 hel ekologisk kyckling – här sticker jag gärna ut hakan för jag äter helst bara det själv från Bosarp även om den kostar MYCKET mer. Den räcker också till X antal vuxna till!
  • Massa färska eller frysta örter av valfri sort – jag använde en halv kruka timjan, färsk oregano och gräslök från trädgården enligt hög på fotot nedan – spara lite till såsen
  • 0,5 citron – skal, saft och halvan
  • 1 stor vitlöksklyfta – finhackad
  • 0,5 röd chili (spansk peppar – INTE PiriPiri eller nåt sånt galet starkt till ungarna…)
  • Hel lök efter behag – röd som gul
  • 2-3 rödbetor
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • Salt, peppar och torkad ingefära

20130702-191633.jpgTillbehör som är toppen till:

  • Massa gott grönt – jag hade blomkål, paprika, ärtskott, solrosskott, spenat, ruccola, mache, granatäpplekärnor
  • Picklad rödlök – snott ur reklamblad från CityGross – se bild nedan…
  • Rabarberchutney – recept kommer…

Hur gör man?

Stycka kycklingen i vingar, klubbor, bröst och skrov. Lägg på långpanna och krydda med salt, peppar och ingefära. Hacka örter och vitlöksklyftan och tryck in under skinnet på kycklingdelarna samt strö över. Hacka citronskal och strö över – jag gillar inte att ha det under skinnet, men det är en smaksak! Pressa citronen över delarna och lägg sedan med ”hela” halvan också.

Kycklingrecept

Skala rödbetor och dela i två delar och lägg mellan bitarna. Lägg hela potatisar i om någon vill ha det – våra barn gillar att äta det till, även om vi hoppar. Lägg i en halv chili om ni vill ha lite mer sting i såsen sedan.

In i ugnen – det tar 35 minuter för en kyckling på 2,2 kilo, vilket tenderar att vara fallet med Bosarpkyckling!

20130702-191613.jpgEfter 30 minuter är det dags att tömma av det goda spadet från kycklingen ner i den förslagsvis redan kokande kokosmjölken – sparar tid – till såsen! Lägg även till lite av ”örthacket” för ännu mer smak!

Det här kan vissa uppleva som för ”fett”, men jag lovar att det är NYTTIGT fett – speciellt från ekokyckling – och det ger en VÄLDIGT god sås – min kära fru är riktigt stingslig mot saker som är för feta men ÄLSKAR såsen. Låt den koka ihop så länge som möjligt – men minst 10 minuter medan det dukas, fixas och ställs fram.

Klart att avnjutas!

Bonusrecept…

bildHämtat rakt ur reklamblad från CityGross – i vilket jag lade till just chili och lagerblad samt dubblade mängden rödlök!

Se det som att jag har kvalitetskontrollerat det – kan ju också vara att leda genom exempel eller hur!

 

 

3 reaktion på “Styckad färsk kyckling i ugnen med citron, örter, sås och gott grönt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.