Livsviktigt att förbereda baljväxter, spannmål, nötter och frön!

Zemanta Related Posts Thumbnail

Snabbmat är gott, men det representerar mycket av det sämsta med vår ”moderna kost”. Snabbt, fel och onyttigt.

Att vad vi äter är viktigt – det skriver alla under på. Alla är dock långt ifrån överens om VAD och HUR vi ska äta – så jag tänkte bidra med lite av mina tankar kring det för att komplettera flera av mina tidigare inlägg om hälsa och kost.

Det är också en fördjupning av en liten obskyr mening i sidan om ”min kostfilosofi” – nämligen: ”Baljväxter som är korrekt förberedda”. Jag väljer att bara äta bönor, gryn och andra stärkelserika livsmedel om de är korrekt preparerade och vad innebär då det? Nyfiken?

 Det är inte så konstigt ändå…

Zemanta Related Posts ThumbnailAtt spannmål, bönor med mera inte är bra för oss. Bönor och baljväxter, sädesslag samt nötter och frön – innehåller försvarsämnen som kan vara skadliga för oss människor, men fungerar utmärkt i naturen som skydd – mot skadedjur, svamp och bakterier, samt för att inte gro för tidigt… för växtens överlevnad, helt enkelt.

När dessa ämnen följer med in i våra munnar och in i våra kroppar, är de alltså inte längre så utmärkta. De påverkar balansen i människokroppen, genom att blockera vissa av våra funktioner, vilket påverka kroppens olika organ på ett sätt som tynger ner och sliter på hälsan.

Livsmedelsindustrin och våra ”moderna behandlingsmetoder” ihop med mindre tid som läggs på matlagning har bidragit till att något som i alla ”primitiva – vilket jag inte anser att de är gällande mat – kulturer är självklart, ignorerats – preparerandet av mat!

Förr i tiden – och fortfarande i många i kulturer – konsumerades aldrig “rå” säd som vi gör idag – spannmål, baljväxter och stärkslerika livsmedel preparerades alltid innan tillagning och konsumtion. Det har blivit vår tids (o)vana att äta obehandlad müsli till frukost eller brödsorter som inte har en lång jäsningsprocess, men däremot innehåller stora mängder jäst som kompensation. Något som bidragit kraftigt till våra I-landssjukdomar idag och fetma.

Bönor, spannmål, nötter och frön – vilande liv som väntar på möjligheten att gro

 Jag försöker absolut inte tvinga någon att ”ge upp något” – men allvarligt, VILL man äta saker som man blir trött, sjuk och fet av?

Bönor, spannmål, frön och nötter innehåller skyddsämnen som är direkt skadligt för människan.

Fytinsyra – är det naturliga försvarsämne som finns främst i ytterskalet på obehandlade sädesslag, ris, nötter och bönor. Syftet med fytinsyran i naturen, är att den fungerar som ett skydd för växterna, bland annat mot skadedjur och för att säden inte ska gro för tidigt eller mögla.

Lektiner – är från början skapade för att driva skadedjur som parasiter på flykten och skydda mot sjukdomar… vilket säger en hel del om dess mindre trevliga egenskaper.

Att sedan många spannmål och mjöl innehåller gluten gör inte saken bätter – gluten skapar inflammationer i våra kroppar och många sjukdomar idag uppstår ur dessa inflammationer.

Läs gärna mer här om de olika försvarsämnena och vad de kan ställa till med i kroppen – en bra blogg som på ett enkelt sätt beskriver de olika försvarsämnen som finns i obehandlade spannmål, baljväxter, nötter och frön. Läs gärna också mitt inlägg ”Debatten om kolhydrater missar två viktiga aspekter” som påpekar just att fenomenet hur mat tillreds tenderas att glömmas bort när det är fokus på procent protein-fett-kolhydrater i kosten!

Samtliga urgamla kulturer har haft visdom nog att hantera det!

westonDe metoder som använts sedan urminnes är många – och jag kommer att skriva fördjupade inlägg om några av dem – men de vanligast förekommande är:

 • Blötläggning med lång kokning efteråt av baljväxter samt skumning och skalning
 • Fermentering – en process som skapar nyttiga lakto-bakterier, bryter ner stärkelse och neutraliserar försvarsämnen
 • Groddning för att öka näringsinnehåll och neutralisera försvarsämnen

Bra exempel på livsmedel som har genomgått dessa är surdegsbröd, oliver och surkål. Det kan du läsa mycket mer om i bland annat Weston Price forskning – boken på bilden – samt kokboken ”Nourishing Traditions”.

Lite exempel från mitt eget kök!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Avslutande tankar

Det är så lätt att ignorera allt jag skriver med ett ”men jag skulle aldrig kunna ge upp [valfritt]”. Jag vet det – så var jag själv för inte så längesedan. Jag försöker absolut inte tvinga någon att ”ge upp något” – men allvarligt, VILL man äta saker som man blir trött, sjuk och fet av?

Det är som att säga, om man verkligen drar det till sin spets – ”Jag vet att jag blir sjuk, men det gör inget!”.

För mig är det att göra sig själv väldigt liten att inte kunna ge upp något som är direkt skadligt – det minsta jag önskar att de som tror på mig svarar är att i alla fall försöka gradvis reducera! För det är vad den här bloggen handlar om – STOR förändring genom SMÅ steg!

I min kostfilosofi är det ganska hårt betonat att spannmål och baljväxter INTE är något jag rekommenderar, och det har att göra med att få i Sverige idag är intresserade nog och villiga att förbereda den typen av livsmedel så länge som krävs för att det ska bli ett nyttigt inslag i kosten. Jag försöker leda genom exempel på mitt sätt – läsa på och förmedla att det går bra att äta spannmål och bönor OM DU PREPARERAR dem så att det blir HÄLSOSAMT!OBS! Hela inlägget kommer med ett stort undantag – om du är diabetiker bör du INTE äta kolhydratrika livsmedel alls.

16 tankar kring ”Livsviktigt att förbereda baljväxter, spannmål, nötter och frön!

 1. Beatrice

  Hej!

  Jag äter mycket kikärtor som jag först blötlägger och sedan kokar. Vad anser du om det som livsmedel? 🙂

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Bra att du blötlägger – det ger många förbättringar av kikärtorna. Ännu bättre om du samtidigt som du blötlägger lägger till en tesked havssalt (naturligt utan jod) ochbtvå matskedar vassle eller citronjuice! (Till 2,5 dl kikärtor och ljummet vatten så det täcker). Det ger mer goda bakterier och nybrytning av skyddsämnen och proteiner genom fermenteringen. Jag låter dem fermentera i 24 timmar i rumstemperatur och skalar dem sedan innan jag kokar i runt 6 timmar…

   Vad jag tycker om kikärtor som livsmedel – bra, mycket kalcium, fosfor och potassium (ver inte om det heter det på svenska) och bra med fettsyror. Dock lite halvdan balans mellan omega 3 och 6 (mycket 6) så det gör att man inte bör basera hela sin kost på dem utan att vara medveten om att det då måste balanseras av andra livsmedel med mer omega 3.

   Mycket av detta kommer från den väldigt bra boken Nourishing Traditions! Hoppas det var svar som ger dig lite inspiration! Trevlig helg!

   Svara
 2. Curt

  Apropå spannmål:
  Green n’ Lean är en spannmålsbaserad produkt med groddade råvaror som gör produkten anpassad för människor.
  Green n’ Lean är en ny generation vegetarisk (vegan) mat med unika näringsegenskaper, med oöverträffad näringstillgänglighet och som tillmötesgår de hårdare kraven på ett hälsolivsmedel som passar alla konsumenter – inte bara vegetarianer.
  Green n Lean är svensk smakrik vegetarisk kost, fritt från allergener som soja, nötter, sesam m.m. och utan E-nummer eller andra tillsatser av något slag.
  Läs om Green n’ Lean på http://www.green-n-lean.se

  Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Hej Curt, jag har absolut kollat. Det är inte riktigt produkter jag skulle köpa med tanke på att jag helst lagar mat själv och inte per definition anser att det är rätt med vegetariska ersättningsprodukter. Hamburgare hemma hos oss görs på kött, annars kallar vi det något annat och jag vill absolut lära mina barn att man kan göra alternativ med grönsaker – men dock inte att man nödvändigtvis ska köpa dem färdiga. Med det sagt är det anmärkningsvärt bra innehållsförteckningar! Kul att se bra halvfabrikat och det är ju toppen om man letar efter färdiga produkter!

     Svara
 3. Anne

  Hej, tack för en jättebra artikel! Jag är kaffeälskare, men kör samtidigt paleo. Så jag undrar lite hur man kan tänka när det gäller blötläggning av kaffebönor. Har förstått att kaffebönorna blötläggs innan de frigörs från själva frukten. Men räcker det, bör man blötlägga dem själv hemma också, och sedan mala dem..?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Njaee, har aldrig hört att kaffebönor skulle blötläggas. Det är nog inte räknat till baljväxter. Köp ekologiskt så skulle jag säga att du är good to go. 😀

   Svara
 4. Marie Norder Aspholm

  Hej Henrik,
  Det var ett tag sedan jag var in på din sida, som jag tycker är riktigt bra. I dag sökte jag på bönor och antinutrienter och hittade hit igen.
  Jag är sjuksköterska och kostrådgivare inom paleo och lågkolhydratkost. För mig har bönor varit något som ska undvikas pga antinutrienter som lektiner, fytinsyra och även kolhydrater mm. Men, jag har fått omvärdera min syn på bönor. Det verkar finna flera fördelar som jag, med flera, inte varit helt medveten om. Det sista du skriver är att man som diabetiker inte ska äta kolhydratrika livsmedel alls. Jag har hållit med helt, ända fram tills nu. Har du läst den nya boken Låt bönor förändra ditt liv Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson? Genom att experimentera med bönor, på sig själv och sin flickvän Mia, så har Patrik både sänkt och stabiliserat sitt blodsocker, gått ner i vikt och hjälpt sin flickvän att gå ner 40 kg. Jag är medlem i facebookgruppen Smarta Diabetiker och läser om fler som börjar experimentera och får liknande resultat. Andra upplever inte samma goda resultat. Ibland inte till att börja med ibland efter att även lägga till surkål. Det är den resistenta stärkelsen som ger den goda effekten. Det går alltså inte att bara se till hur mycket kolhydrater ett livsmedel innehåller utan även hur stor del av den som är resistent stärkelse. Hur det fungerar verkar bero mycket på om man har en bra tarmflora.
  Håll med om detta är intressant!
  Jag är numer övertygad om att man kan få väldigt goda effekter av bönor avseende blodsocker, viktnedgång och tarmflora. Nu är jag väldigt intresserad av att på bästa sätt minimera de baksidor som t ex bönor kan ha, antinutrienter som lektiner och fytinsyra. Dina tips var väldigt intressanta och värdefulla. Tack för dem!

  Med vänlig hälsning
  Marie Norder Aspholm
  Gävle Kost & Livsstil

  Svara
 5. Sara Åberg

  Hej!
  Jag undrar hur länge röda respektive gröna linser bör blötläggas och sedan kokas? Det röda blir ju mosiga ganska fort.

  Jag har läst att tryckkokning gör att lektiner försvinner. Jag läste om en som tryckkokte bönorna istället för att blötlägga tex. Vet du något om det?

  Tacksam för svar!
  Hälsningar Sara

  Svara
 6. Lina

  Hej, jag letar febrilt efter artiklar och exempel på nätet som kan bekräfta att mina symtom (88 i blodvärde o nu under utredning för diverse allergier och sköldkötelsjukdomar) kan komma från min överkonsumtion av frön. Min kropp visar på anemi o näringsbrist. Jag har nämligen ätit mängder med chiafrön under ca ett halvår utan att blötlägga.. snacksat en mängd direkt ur paketet, och ja- ofta mer än rek. 2 msk per dag. Låter kanske bisarrt för en del men för mig är det ngt jag älskat. Det var tom svårt att sluta! Kan jag ”skapat” problem med sköldköteln pga detta tro?
  Enligt prover har jag Sköldkörtelsinflammation som beror på att den ”reagerat på kroppens egna vävnader”. Levaxin på obestämd tid. Jag bara MÅSTE veta.

  Svara
 7. Kia V.

  Hej! Jag är som många andra influerade av boken låt bönor förändra ditt liv. Jag som sockerberoende upplever en trevlig mättnad som varar och inget sug efter mer av lite bönor till maten. Jag saltar, groddar och kokar. Jag reagerar med ledvärk och svullnad på icke saltgroddade frön. Men jag undrar… Går det att köpa färdiga bönor utan fytinsyra och andra antinutrienter? Hur har de behandlats? Groddas även köpta bönor? Tänker att om man äter på restaurang eller liknande att det vore bra att veta. Tacksam för svar från någon som vet. Hälsningar! Kia

  Svara
 8. Karin Östergren

  Hej kolla med företagen som säljer ”färdiga” bönor. De måste kunna berätta hur de behandlar sina baljväxter.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.