Träning vs planlös motion – STOR skillnad!

Zemanta Related Posts ThumbnailDet är tungt att lyssna in på diskussionerna i omklädningsrummet på gymmet för tillfället.

Det är mycket ångest i luften – få har tränat under sommaren, nu ska det ”gås ner igen” och det innebär riktigt hård träning! Mycket snack om dieter, fasta och ”de senaste metoderna”.

Transformerklassen – en hård cirkelträningsform på SATS – var full på gymmet när jag tränade sist, men hade någon kul? Det såg absolut inte kul ut. Inte ett leende. Mer ångest över att behöva köra så hårt för att komma i form igen efter sommaren.

Är det verkligen träning – eller är det bara desperat motion?

Går det att ha en åsikt utan att framstå som en besserwisser? Jag ger det ett försök – så får ni avgöra!

Definition av träning & motion

Jag tar Wikipedias definition – då den på ett hyfsat bra sätt tar upp de punkter jag vill diskutera kring. Nyckelpunkterna är:

 • Träning är aktiviteter som har till syfte att förhöja, upprätthålla eller att fördröja degeneration av, sin kapacitet
 • Innan träning förekommer inlärning av de moment som ska utföras under träningen
 • Ju mer någon tränat, desto mer avancerad intellektuell kunskapsnivå
 • Den motoriska inlärningen vid träning ökar ju mer strukturerat och analytiskt den som tränar förhåller sig till målsättningar och utvärderingar av sin prestation
Hela formuleringen

”Träning är aktiviteter som har till syfte att förhöja, upprätthålla eller att fördröja degeneration av, sin kapacitet. Med fysisk träning avses ofta att förbättra sitt utseende eller hälsa, eller att bli bättre på en idrottsgren man utövar. Sådan träning kan indelas i styrke- och motionsträning, i viktminskande eller viktunderhållande syfte, fritidsträning av sport som hobby, och yrkesmässig elitträning.

Innan träning förekommer inlärning av de moment som ska utföras under träningen. Som regel är nybörjares inlärning intuitiv, och handlar om att bekanta sig med miljön och instrument som ska användas. Ju mer någon tränat, desto mer avancerad intellektuell kunskapsnivå. Instruktioner till en elit inom träningsområdet, håller en hög och avancerad kunskapsnivå inom ämnet. När det gäller fysisk träning eller träning av något som kräver motoriska färdigheter, sker en motorisk inlärning genom träningen. Att systematiskt förbättra sin motoriska inlärning vid träningen, och alltså bli bättre på det man tränar, kallas ”kognitiv arkitektur av motorisk förmåga”. Utförandet av en viss rörelse i ett visst syfte förutsätter nämligen en samverkan av flera mentala komponenter.[1]

Den motoriska inlärningen vid träning ökar ju mer strukturerat och analytiskt den som tränar förhåller sig till målsättningar och utvärderingar av sin prestation.[2]

Träning kan ha viktminskade effekt, eftersom all aktivitet förbränner energi.”

 

Mina tankar

…är viktminskning det som är i fokus så kan det vara rent kontraproduktivt att träna superhårt!

Jag får ofta höra att ”lågpulsträning är inte för mig – så långsamt klarar jag inte av att springa!”, men det är ju hela grejen – att MEDVETET TRÄNA något så att det blir bättre! Det är klart att du inte kan springa fort i lågpuls om du ALDRIG tränat det tidigare. Hallå, du kan inte lyfta tungt på gymmet heller om du inte gjort det förut. Det är teknik, styrka och balans i en enda väldigt perfekt rörelse för att klara det – annars går något sönder. Punkt.

Zemanta Related Posts ThumbnailSkillnaden mellan träning och planlös motion – vilket tyvärr många tror är bra träning – är att ”träning” är fokuserad, medveten, mätbar och genomtänkt. Det innebär också oftast låg skaderisk.

För att kunna ”träna” på något så måste vi börja från början, lära oss rörelsemönster, ge kroppen en chans att programmera om sig för att SEDAN börja ta i och ”dra på”. Ju hårdare vi väljer att påfresta kroppen – desto VIKTIGARE är det att förstå vad som händer, varför och hur det påverkar kroppen.

Med det sagt – därför diskuteras inte ”träningsresultat”

Här blir det intressant tycker jag! Diskussionerna i omklädningsrummet – det blir lite dåligt statistiskt urval, men jag vill göra en poäng här – berör aldrig att någon känner sig ”för svag” och vill bli starkare eller ”för långsam” och vill bli snabbare… (jag har respekt för att det kan låta helt annorlunda i damernas omklädningsrum, men tvivlar på det)

Allt handlar (nästan) uteslutande om vikt – vilket INTE hanteras bäst med ”hårdare träning”!

Varför ställer sig så få frågan hur man BÄST GÖR för att optimera påverkan på vikten? Det är INTE genom att träna hårdare! Varför ställer sig ingen den otroligt obekväma frågan varför de gick upp under semestern? Vad som är fel i det man äter? Bortsett från att det är för mycket alkohol, vilket de flesta inklusive jag själv, vet om. Varför var det inte kul att träna på semestern?

Personligen misstänker jag att många – de flesta? – tror att det inte går att ändra maten utan att göra livet tråkigt. Således blir det träningen som man reglerar med – vilket tyvärr ger ganska kass effekt. Här är ett inlägg kring en studie som befäster det!

Det är många tuffa frågor att fundera på – och jag funderar mycket på hur jag kan inspirera till att ändra på den synen gällande såväl träning som mat.

Men säger du nu att man INTE ska träna?!

Nej. Träning är bra – men planlös hård motion är enligt mig riskabelt. Jag ifrågasätter HUR många tror att man måste träna samt trn på att det är där den STORA skillnaden ligger. Många av mina tidigare inlägg berör vikten att läsa på även om mat och träning – för om viktminskning är i fokus kan det vara rent kontraproduktivt att träna superhårt! Varför? För att de flesta bränner bara ”socker” när de tränar hårt vilket gör att kroppen kommer kräva att de äter mer efteråt… Ond cirkel som tyvärr innebär att vikten åker jojo när skador, sjukdom, träningsuppehåll och semestrar infaller. Läs gärna mitt inlägg om FitnessFighten på temat humörsvängningar och skaderisk på hård träning och restriktiv kost. Ingen kul läsning.Zemanta Related Posts Thumbnail

På det temat måste jag också ta upp att det för mig är helt obegripligt att många personliga tränare och tillika riktigt inflytelserika träningsbloggar i Sverige uppmuntrar till att ”äta allt” – glass, godis, pasta, vitt bröd – och träna hårt, när det är precis det man INTE ska göra för att skapa hållbar förändring…

För mig är det ”hela livet i bästa möjliga form” – inte våren inför nästa sommar när PTn jagar på. Men så tar jag inte heller betalt per timme eller per pass…

Avslutande tankar

Det kan säkert provocera att jag skriver det här inlägget. Det kanske till och med är bra OM det provocerar för börjar många tänka till. Jag kan inte betona nog att det inte var längesedan som jag själv var precis där – hård träning för att komma i form – men jag fick verkligen betala ett för högt pris! Min förhoppning, genom att skriva även det lite obekväma, är att inspirera till att tänka till – inte att kritisera. Eller förresten, personliga tränare som proffessionellt jobbar med träning kan jag kritisera.

Slutligen, här är 4 väldigt konkreta budskap jag vill avsluta med.

 1. Börja hellre jobba med att förändra matvanorna än att ”dra igång hårdträningen” – det ger snabbare och hälsosammare resultat utan dåligt samvete när du inte längre pallar gå till gymmet
 2. OM du verkligen vill träna och tycker det är KUL – så behövs inte stenhård träning 5 gånger i veckan på gymmet – det är KONTRAPRODUKTIVT och OHÄLSOSAMT!
 3. Träning måste inte ge blodsmak för att ge resultat – det är ren marknadsföring!
 4. Mer är INTE bättre – kvalitet framför kvantitet (på det temat – läs Tim Ferris ”4-timmarskroppen”!)

Så vad jag kan göra – förhoppningsvis utan att verka helt dum i huvudet – för att leda genom exempel är att sträcka på mig lite extra i omklädningsrummet och dela ut små, diskreta, helvita visitkort med en enda web-adress på…

www.ledgenomexempel.se

6 tankar kring ”Träning vs planlös motion – STOR skillnad!

 1. Malla Sjöholm

  Åh vad skönt att läsa! Man blir så trött på alla träningstips/råd mm om styrketräna, gruppträna hit och träna dit. Ångest hit och ångest dig. Men var tog glädjen vägen? När lyssnar man på kroppen? Personligen anser jag att det är mycket svårt att hitta den rätta vägen i träningsdjungeln. Målet är Gbg Varvet 2014 men hur jag ska nå det på en rimlig tid? Vem ska jag lyssna på…
  Jag har genomgått en drastisk förändring gällande maten och det är på måndag min utmaning börjar, att äta korrekt och träna på så sätt som min kropp behöver. Fann just nu den perfekta mat & motionsbloggen 🙂

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Wow, om det är min blogg du refererar till i slutet så känns det jäkligt häftigt!

   Om målet är att springa en halvmara om 1 år och du känner dig motiverad nog att ”träna” lågpuls för att bygga en aerob bas så kommer du att springa myyycket fortare än du trott var möjligt…

   Hoppas att du fortsätter att läsa och hör gärna av dig om det är något du vill att jag ska lägga till eller beröra!

   Svara
 2. Jonas

  Hej Henrik,
  Du har så många kloka tankar och kommentarer kring allt detta med kost och träning! Jag har haft den stora turen att träffa en kvinna som är inne helt på din linje sen ett par tillbaka (du följer henne på IG) och du bara bekräftar vad hon hela tiden säger till mig.

  Jag la om min kost okt/nov -13 och började gå till gym vid årsskiftet. Till saken är att jag är så ivrig att nå resultat att jag har svårt att lägga band på mig själv gällande träningen. I kosten så tycker jag bara att det är otroligt roligt och gott med att äta den lågkohydrats-utan-gluten kost som även du förordar.

  Du har varit en stor förebild för mig då jag letat runt för att hitta mer inspiration kring allt detta. Vi måste alla ha en målbild att sträva mot och kan jag nå dit du nått med insikt och träning/kost om något/ra år så är jag mycket nöjd!

  Fortsätt gärna skriva och har du tips på fler likasinnade så skicka gärna ett PM via mail eller leta upp mig på Facebook. Namnet ser du i min mail…

  Keep up your good work!

  Häls.

  // Jonas

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Jonas!
   Så roligt att höra! Det är så jäkla boostande att få återkoppling på det man skriver och gör tycker jag. Tänkte på tips kring likasinnade… Jag följer inte speciellt många svenska bloggar/sidor då jag inte hittat några som är inne på ”min linje” och håller sig till den. Tenderar att bli stor skillnad så fort det blir sponsrat etc. Men jag gillar ju som du vet ”Under vårt tak” samt Sebastien Boudet – om än att det är bakning som jag är lite tveeggad till. OK med fullkorn och surdeg men… Jonas Colting har bra tänk och filosofi, men han bloggar inte längre. Vidare finner jag min största inspiration i de stora internationella namnen. Du hittar massor av det i min boklista – men mina favoriter är ”Marksdailyapple.com”, fatburningman.com (podcast) och ”Bulletproof executive”. Drar man igenom ett par av Abel James podcaster – fatburningman – så får man snabbt upp ögonen för jäkligt coola böcker, forskning och galna träningsideer. Carb backloading till exempel… 🙂

   Något ostrukturerat svar – men hoppas att det kan inspirera dig att ta steget vidare!

   Svara
   1. Jonas

    Hej igen,
    Jag förstår att det måste vara roligt att få feedback på det du skriver! Jag har följt dig sedan hösten-13 men har hittills inte skrivit något till dig… Får väl börja kommentera lite mer framöver! 😉

    Tack för alla tips, ska kolla upp dem, återkommer om jag har frågor kring det.

    Roligt med kontakten, fortsätt nu att spräcka skjortor, flytta grushögar och lek med barnen på deras sätt. 😛

    Häls.

    // Jonas

    Svara
 3. Pingback: Led genom exempel - gästinlägg | Under vårt tak

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.