Utmaning – ”tortyrskruven”, en av de tuffare coreövningarna…

Tortyr1Kära läsare, här kommer en utmaning som helt klart riktar sig mot gruppen ”hyfsat i form redan” eller i alla fall er med ”hur svårt kan det vara” mentalitet!

Jag provade den här för första gången häromdagen på gymmet, men det är en suverän utmaningsövning då man kan göra den hemma på en vanlig pall om man har någon som kan hjälpa till!

På bilden ser du min setup – lite konstigt foto, men jag har lite svårt fortfarande för att fota i gymmet. Inte direkt någon superträningsbloggande PT. Hoppas ni ser att det är en bänk och en stång med en matta på så beskriver jag resten i inlägget…

Nyfiken? Nu kör vi!

Tortyrskruven – övning från boken ”4-timmarskroppen” av Tim Ferris

Hmmm ja ok jag ska beskriva ”tortyrskruven” strax men först en kul anekdot kring den övningen tänkte jag. Min fru får ju höra, se, prova och smaka på mycket nytt här hemma nu för tiden så när jag kom med ett förslag på ”en ny coreövning” så tyckte hon att det lät som en alldeles lysande idé! Hon är jäkligt stark i bålen generellt, och har inga problem att stå länge i plankan med mera.

Jag beskrev övningen och fick ett ”det blir roligt – hur tungt kan det vara?” tillbaka.

Hustru åker till gym – hustru kommer hem från gym.

Hustru beskriver hur FRUKTANSVÄRT jobbigt det var att ens ligga i rätt position för att börja göra övningen – än värre att faktiskt utföra den som det är tänkt…

Mannen väldigt nyfiken!

Övningen beskriven

tortyr2

Bild från boken ”4-timmarskroppen” av Tim Ferris

Kort och gott så är övningen som bilden visar här till höger. Man lägger rumpan på en pall, raka ben som är fixerade under en stång (fungerar med skivstångsmaskin på gymmet) eller vän/respektive om man vill ge sig på det hemma!

Sedan är tanken att man utgår från den raka positionen och vrider huvud/överkropp 90 grader och håller 3 sekunder i ytterläget för att sedan vrida åt andra hållet och hålla 3 sekunder. Detta upprepas 3 gånger på varje sida innan det är dags för vila i 30 sekunder.

Det upprepas sedan i 2 serier till så det blir 3 totalt.

Avslutande tankar

Jag tycker själv att jag är ganska stark – jag vet att det är att vara självgod men what the hell – men i det här fallet kände jag mig INTE TUFF!

Det är en oerhört påfrestande upplevelse och varje andetag man försöker ta i ytterläge – eller för den delen överhuvudtaget – när man håller sig i en rak position med bara fötterna fixerade och en punkt under rumpan är OERHÖRT tufft!

Är det en bra övning då? Det här är en övning som förespråkas av en av världens bästa löpcoacher som betonar styrka och stark benstomme som vägen till framgång – och det bör respekteras!

Att låta världens bästa coacher inspirera och instruera samt ta till sig deras kunskap – det är att leda genom exempel tycker jag!

Lite nyfiken – VÅGA PROVA! Nyfiken på boken? Se min boklista…

3 tankar kring ”Utmaning – ”tortyrskruven”, en av de tuffare coreövningarna…

 1. per

  Vad anser du om skaderisken vid tortyrskruv? Sneda crunch borde vara skonsammare. Vad unikt uppnår man med skruven som man inte uppnår med sneda crunch?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Bra fråga! Jag är inte direkt utbildad och erfaren nog för att bedöma skaderisken, men upplever den som liten då du helt enkelt inte orkar göra övningen om du inte är stark nog. Men som alltid när du tar i är det en viss risk.

   Skillnaden är enorm mot sneda crunch i det att du här måste aktivera hela kroppen redan för att inta positionen för att börja. Det påfrestar i stort sett hela kroppen att bibehålla hållning och vinkel för att inte tala om vridmomentet medan gravitationen drar dig nedåt.

   Prova så märker du vad jag menar. Crunches blir en mycket mer isolerad övning. Hoppas att det svaret är bra nog – bästa tipset är att prova och känna efter. Gör det ont – sluta. Är det för tungt – träna upp mer styrka. 🙂 lycka till!!

   Svara
   1. per

    Bra svar 🙂
    Övningen känns bra och verkar inte belasta mina diskar på otrevligt sätt (jag följer anvisningarna: rotera i utsträckt läge, gå ner och upp till/från horisontellt läge i rak, oroterad ställning). Jag tror att man ska vara uppmärksam så man inte gör ngn dum rörelse när man blir trött. Jag har kört några pass med övningen och avser ersätta en del annan core träning med skruven. Enligt 4hb (boken) ökar man efter förmåga till 5 reps med målsättning 15s per sida, vilket är rätt tufft…

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.