Vad äter du? Frågan vi borde få mycket oftare!

Låt er inte luras av fina bilder och frukt. Det är en onödig, sötad skräpprodukt bland så många andra.

Låt er inte luras av fina bilder och frukt. Det är en onödig, sötad skräpprodukt bland så många andra.

Det här är ett inlägg som jag har tänkt på ganska länge. Jag har skrivit på liknande tema tidigare i inlägget om att reklam för ”bättre hälsa” från läkemedelsbolagen är så snedvriden eftersom kroppen de facto alltid kämpar för att läka sig själv, men det här är en annan vinkling. Det här blir en vinkling kopplat till att vi kan gå till en läkare som hör vad du har för symptom och sedan bokstavligen skriver ut en medicin för dina symptom.

Hela grejen slog mig som hårdast när man går till veterinären och den första frågan man får om ett husdjur har problem är: ”Vad ger du för mat?”

Det har också verkligen slagit mig att INGEN har någonsin rekommenderat mig en födoämnesanalys, vilket i mina ögon borde vara det första en läkare gör om man kommer med märkliga symptom som eksem, utslag, dålig mage, ont i lederna etc.

Nyfiken på mina tankar kring det?

Grundproblematiken som jag ser det

DET ÄR INTE HÄLSOSAMT ATT ÄTA SKRÄP OAVSETT HUR MYCKET DU TRÄNAR!

Vi har en tendens att tycka att kroppen är något hyfsat enkelt. En biologisk maskin. Har man ont en armbåge, då är det armbågen som ska ”läkas”. Är det ett knä som strular – enkelt – kolla vad som är fel med knäet. Visst, det är att generalisera lite, men hur ofta har du fått frågan ”vad äter du?” av en läkare eller liknande? Jag har varit med ett tag tycker jag och det har aldrig hänt mig. Inte förrän jag började läsa på ordentligt och blev varse om att det borde vara den vanligaste frågan i vården.

Det som slår mig som allra intressantast är alla dessa sjukdomar som ”inte går att bota” enligt våra läkare. Det finns inga mediciner som rår på MS, IBS (elaka magproblem), diabetes typ 2 (insulin botar absolut ingenting), artrit, allergier med mera. Det är generellt bara något man ”måste leva med” och lindra så mycket som möjligt. Hur kan det då komma sig att det finns tusentals historier som alla drar samma slutsats. Ändra kosten och problemen försvinner.

Det är ju inga nyheter direkt. Det har konstaterats om och om igen genom vår historia att maten är nyckeln till god hälsa. Problemet är att ”mat” idag inte behöver betyda näring och hälsa utan snarare kan betyda tomma kalorier som driver sjukdom rätt och slätt. Det är oerhört sorgligt.

Weston Price varnade redan 1930…

En oerhört bra bok på temat "mötet mellan visdom och moderna påfund"!

En oerhört bra bok på temat ”mötet mellan visdom och moderna påfund”!

Den bok gällande mat och dess påverkan på vår hälsa som gjort störst intryck på mig i alla kategorier är ingen snygg, glossig LCHF bok från någon kändis utan en tandläkares journal av en jorden-runt resa 1930. Galet? Japp. Visdom? JAPP!

Weston Price var tandläkaren som bestämde sig för att hitta någon bot mot karies som just då (1930) lamslog västvärlden. Han reste runt hela jorden och besökte en massa olika ursprungsfolk som alla var vid extremt god hälsa. Ändå tills de började få fatt på västerländsk mat – som vid den här tiden började globaliseras och exporteras. Då blev de supersjuka oerhört fort och eftersom de inte hade någon sjukvård och modern medicin blev följderna katastrofala!

Weston Price drar, 1930, grymma slutsatser om var vi kommer sluta i väst om vi inte stannar upp och det allra mest skrämmande är att vi är precis där han förutspådde. Fetma, fertilitetsproblem, autoimmuna sjukdomar, diabetes… Listan kan göras lång.

Jag vill verkligen rekommendera ALLA att ta sig tid att läsa hans bok ”Nutrition and Physical Degeneration”, och om den känns för tung så läs Gunila Blombergs ” Vad vi ska äta! Och varför!” som är en bra svensk sammanställning.

Jag har skrivit inlägg om Weston Price här och vill ni ha andra vinklar har Johan på ”Hälsa som livsstil” skrivit ett bra inlägg här.

Min egen väg?

Min väg är väldigt nära Weston Price rekommendation. Det är fokus på näringstät, riktig, ekologisk, välpreparerad mat. Jag själv känt skillnaden mellan bra mat och dålig mat. Jag har sett effekterna på min kropp. Jag har känt hur allergiproblemen har försvunnit. Min mage är numera alltid i bra skick. Jag har ett jämt och stabilt blodsocker med oerhört mycket energi genom hela dagarna och kvällarna. Jag är inte sjuk alls lika ofta längre.

bild 1Kort sagt är mitt liv sedan jag lärde mig vad som är bra mat oerhört mycket rikare och bättre! Jag brinner verkligen för att få med fler på det tåget så att fler får uppleva hur bra man kan må.

Med riktig, naturlig, välförberedd mat behövs inte läkare på samma sätt. Man blir helt enkelt en friskare person som gör bättre val. Det är anledningen till att jag blir så oerhört provocerad av de fitnessbloggare etc. som ställer upp på intervjuer och i dessa säger: ”Jag tränar så mycket att jag kan äta vad som helst” och sedan ger tips på sina bästa sockerstinna desserter. Det är ju inte alls relaterat till hälsa. Det är precis lika dåligt för dem att äta skräpmat, bara att det inte syns på utsidan!!

DET ÄR INTE HÄLSOSAMT ATT ÄTA SKRÄP OAVSETT HUR MYCKET DU TRÄNAR!

Det är den naiva synen som kopplas till kalori in, kalori ut.

Avslutande tankar

Jag tycker det är oerhört relevant för alla att ibland också ställa sig den självkritiska frågan – hur äter jag egentligen? För mig är den självklart kopplad till följdfrågan ”hur funkar det för mig?”. Går man upp i vikt konstant, har dålig mage, ont i leder, på väg mot diabetes typ 2, lider av allergier och eksem etc. så funkar det ju uppenbarligen inte så himla bra.

Kanske borde det vara en ”självklarhet” att man vid 18 års ålder – innan vi går in i vuxenlivet bjuds på en rejäl födoämnesallergianalys? Jag vill tro att det finns ett ENORMT business case i att veta om man är känslig mot något.

fast_food_killsNågonstans, någon gång måste vi släppa den naiva tron att alla kan äta allt och må bra. Det må ha funkat hyfsat förr, men då var ”allt” mat. Det är inte fallet idag. Idag är snarare merparten av det som säljs i våra livsmedelsaffärer inte tjänligt för att äta. Så är det bara. Du blir inte långlivad på storföretagens industriframställda skräp-produkter. Tyvärr. Har du tur blir du inte allvarligt sjuk. Men har du otur kommer du att dras med riktigt mycket problem som bara eskalerar ju äldre du blir. Jag vill se den kunskapen integrerad i den västerländska medicinen – för idag kan jag mer om mat och vad som driver en god hälsa och frisk kropp än 97% av alla läkare i landet. Så borde det inte vara.

Skrämmas eller inspirera genom att vara positiv – det är en fin avvägning antar jag. Men för min egen del så vill inte göra något annat än att lägga upp tankarna på bordet och låta er läsare dra era egna slutsatser.

Dra slutsatserna med öppet sinne och våga vara nyfiken på förändring – det är alltid att leda genom exempel!

9 reaktion på “Vad äter du? Frågan vi borde få mycket oftare!

  1. Björn

    Bra sammanfattat! Känner likadant. Stör mig tex på att läkare och forskare ständigt pratar om att varannan svensk snart kommer drabbas av cancer så därför måste vi forska fram effektivare läkemedel.
    Jag förslår att forskarna lägger lite mer fokus på VARFÖR varannan svensk kommer få cancer. Börja där vettja!!! Kan det ha att göra med kost och livsstil kanske??

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Kan bara instämma Björn. Hela den argumentationen gör mig oerhört irriterad. Ingen som liksom tittar bortom att ”vi måste ha bättre medicin”… Mycket märkligt, men hårt länkat till både okunskap och ovilja att inte fokusera på framtida intäktsströmmar.

      Absolut inget hälsofokus och man ska inte tro att de bryr sig om befolkningen direkt. De accepterar att 50% kommer få cancer och hoppas kunna lindra deras symptom. 🙁 Jag vill ha bättre lösningar än så!

      Svara
  2. Jenny

    Blir så glad när jag får mina tankar och åsikter delade så här bra sammanfattat. För vanligtvis känner man sig ganska ensam, liksom inte många i min närhet som förstår eller ens VILL förstå!
    Kollegorna på mejeriet som kallar min mat kaninmat. Som inte tycker jag ska spotta ut mjölken under provsmakningen och äta fil istället för mjölksyratabletter fast jag inte tål det.
    Hur affärer och all omgivning i övrigt är uppgjort för att få folk att falla för frestelser. Det är knäppt när man tänker efter!
    Och jag blir också provocerad av fitness-folket med sina celsius, konstgjorda aspartam-baserade proteindrinkar och ofta – om man får vara fördomsfull – väldigt solbrända hud. Verkligen inte hälsa, men tyvärr tror väl många det bara för att det kan ge ”vältränad/fit” kropp.
    Ja och så säger forskning att vi får cancer av rött kött…
    När ska det egentligen hända något som är på riktigt!?
    Blir så frustrerad ibland.

    Svara
    1. Maja

      Jag håller verkligen med dig! (Och blogginlägget också såklart haha!)
      Det är som om folk inte vill förstå, de frågar eller kritiserar och sen vill de inte lyssna på när jag förklarar varför jag äter som jag gör eller hoppar över vissa saker. Det verkar visst vara okej att säga saker som kaninmat, trams, nu är du för kräsen – var inte så fånig och klassikern ”äh, håll inte på och krångla nu!” Fast man faktiskt inte krånglar utan bara tackar nej. Skulle jag bete mig på samma vis skulle det bli ett otroligt liv i lådan. Det blir faktiskt väldigt ensamt när ingen i ens närhet har samma intresse för mat och hälsa eller ens äter liknande mat samt ständigt ifrågasätter eller kommer med förmaningar: tänk på kolesterolet!
      Som tur är har jag fått med min sambo på mina, uppenbarligen helt uppåt väggarna, idéer. Annars hade jag nog inte orkat då många av mina vänner är veganer/vegetarianer och släkten trög för matförändringar.

      Nu blev det väldigt långt men jag vill bara tillägga att det är så sjukt bra att den här bloggen, och andra, finns, att någon orkar göra grovjobbet och skriva ner allt viktigt! Tack Henrik och fortsätt i samma stil – du är inspirerande på riktigt!

      Svara
  3. Ellie

    Helt sjukt vad kosten kan göra åt kroppen! Efter att ha lagt den klassiska kombon långdistansträning+ lågfettkost på hyllan (läs tillräckligt med protein, men otillräckligt med fetter, fullkornsfrosseri och allt därtill) efter att ha tampats med undervikt, eksem, torrt hår, sömnlöshet har allt blivit bättre! Träning som varieras, som blir som en lek, mat som sprakar på tallriken och känns skön i magen och inte behöver ätas i kopiösa mängder för att ge mättnaf, som känns skön i magen. Håret är tjockare än någonsin. Sömnen jämn. Dock är det otroligt svårt att gå upp i vikt med paleoinspirerad kost har jag upptäckt. Mer fett, mer fett i maten, men inget händer, och mättnadskänslorna blir överväldigande? Finns det några tips?

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Brukar reglera sig självt när man äter paleo, men viktigt att låta sig själv äta tills man är nöjd. Vill man prompt upp i vikt – vilket absolut är vanligare än många tror – skulle jag lägga på av allt. Mer protein, mer fett och mer kolhydrater av typen quinoa, sötpotatis, betor och sedan kombinera med Starting strength eller liknande om man nu vill ha mer muskler snabbt! Kul att du delar med dig av din resa Ellie! Ge järnet.

      Svara
      1. Ellie

        Tack! Får modifiera gamla recept och göra dem större. Tror kanske att någon potatis här och där också kunde göra susen, tror i alla fall inte att det är nåt som kan göra skada i mitt fall. Ska pröva mig fram!

        Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.